luni, iunie 17, 2024

Vorbele doamnei Olguța și realitatea fluturașului de salariu

Pe măsură ce trec primele zile ale lunii februarie și oamenii se apropie de ziua-cheie a primirii fluturașilor de salariu situația devine din ce în ce mai complicată pentru coaliția PSD-ALDE, pentru noul guvern condus de d-na Viorica Vasilica Dăncilă și, îndeosebi, pentru ministrul Muncii, doamna Lia Olguța Vasilescu.
Iese încet-încetișor la iveală tot adevărul despre dedesubturile conținute în Legea unitară a salarizării și despre ceea ce aduce cu sine așa-numita noua revoluție fiscală. Haos, minciuni, dezordini și faptul că PSD a mai păcălit o dată electoratul. Chiar dacă în eșuata ei conferință de presă de marți, doamna Olguța a împuns un întreg top de coli de hârtie pentru a mai pune o dată placa cu șlagărele preferate ale partidului –„Programul nostru de guvernare” ;i „PSD îşi ţine promisiunile”
Vreme de multe luni PSD, Liviu Dragnea, d-na italienistă Olguța au încercat să ascundă publicului larg adevărul. Au lăsat populația țării, îndeosebi bugetarii, să se complacă în iluzia că noua lege, din păcate prost ticluită, va aduce cu sine numai lucruri minunate. Nenumărate și necondiționate măriri, chiar dublări de salarii.
Din când în când, însă întotdeauna doar cu jumătate de gură, d-na Olguța ot Craiova a precizat că în intenția legii ar fi și eliminarea aberațiilor din sistem. Care sunt o realitate și care, clar, se cuveneau reglate. Căci nu se poate ca la muncă și la studii egale să se încaseze salarii diferite. Nu se poate nici ca un adjunct să aibă mai mult decât superiorul lui și nici ca cine știe ce funcționăraș de regie să încaseze cu două-trei mii în plus față de un profesor universitar aflat spre final de carieră.
Iată însă că situația reală, din teritoriu, este cu totul alta. Loviți de modificările evident prost cumpănite, făcute în mare grabă, doar pentru ca Olguța noastră (adică a lor, a celor care au comis gugumănia de a vota PSD-ul și a celor care i-au încredințat primăriței din Craiova o demnitate pentru care nu o îndreptățea nimic, nici o calaificare, nici o competenţă, nici anvergura politică sau intelectaulă) și împreună cu ea întreaga coaliție să se laude că au bifat o importantă acțiune, sunt și oamenii cu salarii medii. Pierd bani, și nu puțini, nu numai grefierii, nu doar cei cu funcții de conducere, li se împuținează sporurile nu numai polițiștilor. Oricum, puțini. Că vor primi lefuri mai mici au aflat și cei ce lucrează în administrația publică (nu numai cei din Primării și Consilii județene), la ANAF, în educație și sănătate.
D-na Lia Olguța Vasilescu se află în imposibilitatea clară de a mai ține piept evidențelor. O fi ea expertă în dus cu preșul, cu zăhărelu, dar nu mai poate să păcălească lumea scoțând în fața ceea ce ar fi putut fi, la o adică, bunele intenții ale coaliției. Ministrul Muncii a fost prins cu ocaua mică atunci când a încercat să scape de răspundere pretinzând că ar scădea și salariile drastic umflate ale demnitarilor sau parlamentarilor. Când s-a mai aflat în treabă și a vrut să se zburlească la președintele Iohannis când acesta, în discursul rostit cu ocazia învestirii guvernului Dăncilă, a arătat că salariile, în loc să crească, scad vizibil. Vizibil și dureros, deopotrivă.
Zilnic, ceas de ceas și în proporție de masă, cum se spunea pe vremuri, noi și noi categorii sociale – și nu dintre cele mai favorizate- descoperă îngrozite că,în plină iarnă, li se vor diminua veniturile. Până la urmă veniturile, adică ceea ce încasezi pe card sau în mână, carevasăzică netul, importă și nu cifrele cu care încearcă să scoată cămașa doamna Lia Olguța Vasilescu. Coroborate cu creșterile continue de prețuri, cu dobânzile și ROBOR-ul care au luat-o razna, cu evoluțiile tot mai imprevizibile ale prețului tuturor prețurilor,respectiv cu câți lei dai pe un euro, veniturile reale sunt într-o scădere vertiginoasă.
Până mai ieri, PSD bătea monedă pe neomenia, pe ticăloșia, pe iresponsabilitatea regimului Băsescu- Boc care a tăiat salariile românilor pe față cu 25%, în realitate cu vreo 40 de procente. Se tot jurau pe la televiziunile aservite și dl. Dragnea, și d-na Olguța, și ceilalți purtători de vorbe, și greu digreabilul domn Adrian Dobre, și vorbeții de la ALDE că așa ceva nu se va mai repeta atâta vreme cât coaliția PSD-ALDE va deține frâiele puterii.
Iată că se întâmplă. Iar vorbele doamnei Olguța nu liniștesc pe nimeni. Dimpotrivă.

Distribuie acest articol

12 COMENTARII

 1. Desteapta-te, romane!
  Si nu ma refer la boborul pesedist – astia vor da vina pe „neamt”…
  Desteapta-te romane „apolitic”, dezinteresat, traitor in lumea virtuala. Realitatea e pe cale sa te loveasca!

 2. Ne facem ca nu intelegem. Este matematica pura. De exemplu, dl. D-aia (pentru ca putem, nu?) a declarat victorios zilele trecute ca oul a ajuns iar la 50 de bani. La fel ca „nescumpirea” benzinei, in acea zi am cumparat 6 oua cu 5.99 lei. Si atunci am avut revelatia matematica, notam oul cu o, o = 0.5 si o=1.0. Deducem ca 0,5 lei = 1.0 lei. Simplu! Deci este adevarat, oul e tot 50 bani dar e 1 leu. Si pentru ca tot suntem la matematica elementara, mi-am calculat, precum un fost premier roman, salariul in oua. Si iata ce am gasit dupa numarare: anul trecut cumparam 8000 de oua, anul asta 4000. Mai dau in plus vreo 300 de oua la stat (da, si mie mi-au crescut veniturile in jos) si raman cu 3700. Aplicand principiul de mai sus 3700=8000. Uitati ce simpla e matematica in capul celor care ne conduc! Care au o pregatire superioara, nu ca noi plebeii, astia care nu intelegem, ignorantii.

  • Culmea e ca acesti banditi din PSD au reusit sa mareasca preturile la oua dublandu-le chiar si dincolo de granita vestica – pana la ocean. Bafta americanilor este reprezentata de Atlantic care sta ca o pavaza diminuand influenta malefica a lui daea si a Olgutei Vasilescu. Asa se explica de ce in SUA cresterea pretului oului nu este de 100% ci doar de 35% http://harvestpublicmedia.org/post/egg-prices-expected-rise-first-months-2018
   The U.S. Department of Agriculture predicts consumers will be paying less for beef, pork, lamb, chicken and turkey in early 2018 than at the start of 2017. Not so for eggs. Egg prices during the first three months of 2018 are likely to be more than 35 percent higher than they were during the same period of 2017, USDA’s Economic Research Service says

 3. Exista o explicatie stiintifica asupra matematicii aplicate in cadrul salarizarii contractelor cu timp partial? (Ma scuzati pentru intrebare, nu sunt din Vaslui, nu stapanesc tehnica alambicului, dar tot turmentat sunt.)
  Poate cineva sa explice cum poti plati, dintr-un venit brut de 665 lei impozit, CAS si CASS in valoare de 681 lei?
  Situatia anului trecut:
  ianuarie-august 2017 venit brut 1ora pe zi = 200 lei; net circa 140 lei; impozit, CAS, CASS + obligatii angajator circa 90 lei
  septembrie-decembrie 2017, brut 200 lei, impozit , CAS, CASS + obligatii angajator circa 350 lei.
  Daca s-ar fi continuat contractul situatia ar fi devenit:
  Venit brut 238 lei, impozit, CAS, CASS = 681 lei, venit net = – 427 lei.
  Nu ar fi bai (sic!) ca aduci de acasa acesti 427 lei, ba chiar aduceam cu bucurie. Problema este data de lipsa cadrului legal care sa prevada ca, daca vrei sa lucrezi mai putin, saincaseze societatea o taxa de munca in functie de numarul de ore lucrate sub 3 ore platite la venitul minim brut de 1900 lei. Intreband contabilii, acestia au ramas blocati, nu exista inregistrari contabile. De asemenea, se pare, Declaratia aferenta muncii si a veniturilor realizate (stiu, alta declaratie nu infama 600), Declaratia 112 nu functioneaza cu sume negative.
  Si ar mai fi o problema: daca ma supar pe angajator si nu aduc de acasa suma de 427 lei, angajatorul facw puscarie pentru Evaziune Fiscala (a constituit, a declarat 681 lei impozit,CAS, CASS dar nu a virat acesti bani pentru ca eu m-am suparat ca vacarul pe sat).

  • Stati linistit!
   Explicatia a fost data deja; guvernul, preocupat sa starpeasca munca la negru si exploatarea clasei munitoare defavorizata de patronii odiosi, a hotarat (printr-o lege sau hotarare nu stiu care paragraf) ca si pentru cei incadrati cu program de lucru redus plata taxelor se va face ca si pentru program normal. Deci, asa cum ati observat, daca platesti salariu pentru doua ore platesti taxe pentru opt, ca sa fie clar. Evident, daca iti permiti sa aduci bani de acasa.:)
   Intre timp s-au trezit ca ceva nu e in regula si se introduc niste corectii, cum ca (doar) la bugetari poate sa se faca taxarea proportional cu timpul lucrat
   Asadar, partidul (de fapt coalitia, caci trebuie inclus aici si Tariceanu, care nu este socialist, chipurile) care reclama sus si tare ca de ce nu se aplica prezumtia de nevinovatie atunci cand se face referire la imoralitatea membrilor sai de varf, prinsi cu tot felul de matrapazlacuri, dar ne-condamnati inca definitiv – deci pot sa ramana in functiile din care abuzeaza – prefera sa-i considere pe TOTI angajatorii ca potentiali infractori si sa-i taxeze anticipat pentru posibila intentie de frauda fiscala.
   Evident ca organismele guvernului au (ar putea avea) suficiente mijloace sa identifice si sa sanctioneze punctual eventualele abateri de la legea muncii si sustrageri de la plata taxelor.
   Dar, linia ideologica spune ca capitalistii sunt odiosi, deci trebuie taxati, ca in anii de la instaurarea democratiei populare cand se forta trecerea proprietatii particulare in proprietatea tuturor.
   Culmea nemerniciei este ca sistemul de frauda incriminat se practica masiv si in firmele de stat, ba poate chiar mai abitir. Nu mai zicem despre cazurile cand cineva este angajat la un oficiu de stat dar lucreaza efectiv (si fara nicio jena morala) pentru partid.

   • Inteleg chestiunea politica.
    Dar vad ca nimeni nu se ingrijoreaza de diferenta de 16 lei. Stiu, nu-i un capat de tara, sunt doar 16 lei. Dar mie imi tot da cu rest. Cum poti avea un venit brut de 665 lei si sa-ti ceara statul 681 de lei. Ori sunt turmentat de aceasta logica ori sunt de-a dreptul depasit de matematica asta SF.
    Parca m-as gasi in fata problemelor (a enunturilor, de fapt) din manualele nepoatei mele de clasa a treia: „Completati oral in caiet…”

 4. Foarte bine atunci! Votantii psd vor fi dezamagiti (pentru ca bugetarii sunt votanti PSD, nu?), se fac alegeri anticipate prin martie si gata, nu mai iese psd-ul!

  Nu?

  • @Basil

   Aiurea! Si daca le pui 100.000 de fluturasi cu venituri diminuate, tot cu PSD vor vota, deoarece le-a „esplicat” Doamna Olguta ca au gresit cei de la Resurse Umane/Contabilitate, nu au inteles legea, etc.

   • Model de calcul – exemplu didactic

    Salariul pe varianta veche:
    Salariul brut: 100 lei.
    Impozite și contribuții angajat: 30% = 30 lei. Se reține din brut => 70 lei salariul net.
    Impozite și contribuții angajator: 35% = 35 lei. Nu este conținut în salariul brut.

    Recapitulare:
    Salariul brut: 100 lei
    Salariul net (bani în buzunar): 70 lei
    Impozite și contribuții totale încasate de stat: 30 lei + 35 lei = 65 lei.
    Cost total cu salariul angajator: 100 lei + 35 lei = 135 lei.

    Salariul pe varinata nouă:
    (să presupunem că angajatorul privat se supune Olguței și mărește brutul cu contribuțiile angajatorului)
    Salariul brut: 100 lei + 35 lei = 135 lei (atât erau costurile totale cu salariul în varinata normală)
    Impozite și contribuții angajat: 30% (din noul brut, adică 135 lei!) = 40.5 lei. Se reține din brut.
    Impozite și contribuții angajator trecute la angajat: 35% (din noul brut, desigur) = 47.25 lei. Se reține din brut.
    Salariul net calculat: 135 lei – 40.5 lei – 47.25 lei = 47.25 lei.

    Recapitulare:
    Salariul brut: 135 lei
    Salariul net (bani în buzunar): 47.25 lei
    Impozite și contribuții totale încasate de stat: 40.5 lei + 47.25 lei = 87.75 lei.
    Cost total cu salariul angajator: 135 lei.

    Dar, poate că angajatorul este băiat bun și vrea să vă pastreze salariul net. Atunci aplicăm regula de trei simplă:
    Salariul net: 70 lei. = 35% din costurile totale cu salariul. (de unde am scos-o: impozite și contribuții angajat 30% + impozite și contribuții angajator trecute la angajat 35% + salariul net 35% = 100%)
    Regula de trei simplă:
    70 lei = 35%
    x lei = 100%
    –––––––
    x = 70 * 100 / 30
    x = 233.33 lei

    Adica: 233.33 lei sunt costurile totale cu salariul suportate de angajator ca să se păstreze salariul net de 70 lei. Față de 135 lei în varianta veche.

 5. Dom’le, bag sama că numai cârcotaşi sorosişti mişună p-acilea!
  E o lege a artimeticii pesediste care zice că dacă scad salariile, e limpede ca lumina zilei că se măresc! Adicătelea, e neşte creşteri negative, băi protestatari plătiţi de Soros şi de multinaţionalele care sug sângele boborului muncitor!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro