sâmbătă, februarie 4, 2023

Vorbeste Moscova! Wishful thinking cu voie de la Kremlin

Nu trebuie exagerata semnificatia fiecarui comentariu de la “Vocea Rusiei”, dar nici nu trebuie minimalizata. Nu stim cine sunt de fapt autorii si cat de puternic sunt ei legati de adevaratele cercuri influente de la Kremlin. Este insa cert ca “Vocea Rusiei”, un post de radio oficios, urmas direct al transmisiunilor pentru strainatate ale postului de radio Moscova din timpul cand exista URSS, este consonanta cu politica administratiei Putin. In niciun caz nu vorbeste pe cont propriu. Este un loc de unde se lanseaza baloane de incercare. Se testeaza terenul, se insinueaza, se desemneaza prietenii si inamicii.

Romania este un stat democratic, un stat de drept, un stat unde, chiar daca tarziu, infractorii, mai mari sau mai mici, ajung dupa gratii. Ori macar unii dintre ei (v. cazurile Nastase, Becali). Un stat in care penalii, chiar daca mentinuti in chip sfidator si iresponsabil membri ai guvernului, sunt judecati si condamati (v. cazul Fenechiu). Romania face parte din NATO si din UE (lucru care nu exact pe placul Kremlinului). Romania duce o politica determinata de un angajament euro-atlantic bine precizat. Nu stiu de unde a scornit “Vocea Rusiei” ca Statele Unite sunt pe care de a-si diminua prezenta europeana. Este, mai degraba, wishful thinking. Dar, tocmai pentru ca este wishful thinking cu voie de la Kremlin, gandire deziderativa sub umbrela fesebista, comentariul merita sa fie luat in serios, nu bagatelizat drept o gluma de doi bani. „Directia este deja stabilita”, proclama „Vocea Rusiei”. De catre cine? De catre cine stie ce „roata a Istoriei”, spre a relua sintagma bolsevica? Este ceva in acest comentariu care, daca nu ma insel, sugereaza mai degraba anxietate decat certitudine.

“Schimbările tectonice în politica românească nu au cum să se petreacă peste noapte, însă direcţia este deja stabilită. Nici Băsescu şi nici Ponta nu ar fi făcut gesturile din ultima perioadă dacă aveau alte opţiuni, deci zarurile au fost aruncate, iar deciziile care au creionat schimbările din ultima perioadă nu au fost luate la Bucureşti. Restul sunt detalii tehnice pe care le vom vedea pe parcurs”, punctează Vocea Rusiei.

http://www.evz.ro/detalii/stiri/vocea-rusiei-romania-se-intoarce-spre-est-directia-este-deja-stabilita-1047696.html

Distribuie acest articol

12 COMENTARII

 1. Buna ziua.

  Dvs. scrieti : ” Se testeaza terenul, se INSINUEAZA, se desemneaza prietenii si inamicii. (sublinierea mea) .

  Apoi , peste cateva randuri , scrieti : ” …gandire deziderativa sub umbrela FESEBISTA …” (sublinierea mea )

  Acuma, dvs. cu siguranta stiti ce inseamna FSB .Si daca initial ati incriminat insinuarile, iar „umbrela’ nu este o insinuare, poate explicati de ce considerati ca acest post de radio (inclusiv textele pe pagininile web , inclusiv in celelalte limbi ) gindeste „sub umbrela fesebista „. Multumesc.

 2. Ca preambul: am vrut, în urmă cu vreo doi ani, să fac un eseu pe care să-l trimit „contributors”, cu titlu preconizat „Ce faceţi aicea singuri?” (agramatismul e intenţionat). Tema abordată era un aspect relativ frecvent al realităţii comuniste: se-ntâmpla ca un grup de x persoane – elevi, muncitori, comeseni sau co-aşteptători în staţia de autobuz – stând la taclale de conjunctură, să fie interpelaţi de un necunoscut cu privire bănuitoare „ce faceţi aicea singuri?” Deci, deşi eram, să zicem, douăzeci, eram „singuri”. Eram singuri deoarece lipsea organizatorul, pentru că – nu-i aşa? – TREBUIA să existe, undeva, un organizator, care să fi aranjat acea „întrunire”. Şi TREBUIA să fi existat un organizator pentru că – nu-i aşa? – treaba noastră nu era să stăm la taclale, să gândim, să emitem idei, ci să fim la locurile noastre de muncă şi să executăm ce organizatorul gândeşte pentru noi.

  Revenind la articol: ca orice articol, inclusiv cele scrise de dumneavoastră sau de mine, cele oferite de VR au doza obiectivă de subiectivism (cum zic americanii „bias”, părtinitor). Problema nu sunt articolele – fie ele scrise de dvs, de VR sau de mine – ci „pământul pe care cad” ca seminţele. Dacă cititorii au formată o anumită lene intelectuală, de-a scotoci după „izvoarele” articolului şi după altele alternative, de a pune întrebări concrete la afirmaţii generale, dacă sunt autosuficienţi, articolul va fi asimilat şi adoptat fără discernământ, devenind o axiomă. Devenind axiomă, oricine va încerca s-o contrazică se va lovi de o opoziţie oarbă, vecină cu fanatismul, dialogul, contraargumentele, schimbul de idei devenind imposibil. Iar asta e o consecinţă a educaţiei – sau lipsei ei. Cu cât cititorii sunt mai educaţi, cu atât gradul de filtrare şi, implicit, valoarea ideilor din articol, creşte şi devine o contribuţie la – sună pompos – patrimoniul intelectual general. Cu cât cititorii sunt mai needucaţi, cu atât astfel de articole conduc la doctrine şi teze. Iar aici, ultimul articol (citit de mine) al VR, ascundea o foarte mare doză de pericol, prin gura nuş’cărui general rus în retragere, citez aproximativ „nu trebuie să ne adresăm guvernanţilor, ci populaţiei”.

  • Parca era o vorba pe vremea aia, orice grup de 3 persoane era deja suspecta ca organiza ceva. Si aparea militianul care zicea „Circulati, circulati”. Normal ca 20 de persoane erau si mai suspecti, auzi tu, sa vorbesti in public :)

 3. Ca intotdeauna, agentii de propaganda comunista cand emit o „stire” prefabricata acestia au grija ca aceasta sa aiba multiple efecte; „stirea” sa aiba un impact cat mai eficient. Aici avem pe deoparte o indicatie adresata USL-ului de a-si concentra propaganda pe acest fals diplomatic, iar pe de alta parte vor sa creeze o stare de nesiguranta in randul populatiei ca romanii vor fi abandonati de americani si ca hotararea in acest sens a fost deja luata. In al treilea rand vor sa creeze si impresia ca lucrul a fost deja hotarat si nu mai e nimic de facut impingand „subiectii” catre o atitudine stoica similara cu cea de dinainte de ’89. Este interesant de urmarit daca antenele si vedetele USL-ului regurgiteaza mesajul si in ce mod.

 4. Periculozitatea materialelor vine din serenitatea lor, din profesionismul de a lauda greselile si a trece sub tacere erorile. De pilda, firavei noastre miscari unioniste nu i se reprosează exclusivismul de a nu se adresa tineretului rus cu mesaje detaliate despre avantajele integrarii Republicii Moldova in UE!

 5. ” În acest areal geopolitic, China şi Rusia acţionează în tandem şi degeaba unii factori de decizie de la Bucureşti încearcă să reproducă schemele din epoca lui Ceauşescu prin tentative de a crea o ‘concurenţă’ şi ‘tensiune’ între cele două mari puteri.”

  Foarte speculativ si „wishful thinking” articolasul Vocii Rusiei. Ca Rusia si China ar actiona in tandem ar fi o lovitura maiastra pt politica rusa, lipsita de orice aliati in afara de citiva sateliti din Asia Centrala (evt. Venezuela, Nicaragua si altele asisderea).

  Autorasul articolului ar trebui sa priveasca mai curind in ograda proprie, sa zicem la Blagoveshchensk, si sa-si imagineze un pic viitorul Siberiei (desi stabilirea chinezilor in China e un avantaj pentru comunitatile locale si short terrm si pt Rusia).

  Doar manevre militare comune nu inseamna tandem economic. Nu trebuie multa imaginatie pt a vedea ca, intre cele doua tari, viitorul economic nu va fi al Rusiei ci al Chinei.

 6. Domnule profesor, Radio Russia, e ca Radio Erevan, care testeaza cu baloana cauciucate amatorii de swinging din ograda politica a aliatilor, vecinilor, adversarilor si amatorilor genului care ar fi dispusi sa zamisleasca proiecte de viitor la ambele capete ale vulturului bicefal al stemei ruse. Radio Russia afirma ce Putin , din pudoare nu poate spune, intreba sau sustine. Rusia vede U E ca un ong de aparearea cainilor fara stapan, vocal dar amorf, eficient dar ineficace, docil cu SUA si fals cu Rusia. E inportant ce zice Radio Russia , la fel ca TVR-ul pe vremea lui R.Teodorescu, cand se spunea ce trebuie si partial ce este.

 7. Mie imi miroase a panica ruseasca. Cu sau fara administratia Obama, demografia Rusiei e la pamant, alcoolismul e gigantic, din cauza asta speranta de viata la barbati este in jur de 60 de ani.

  Apoi, mai exista gazele de sist, ceea ce inseamna ca economia inexistenta a Rusiei, bazata pe exportul de resurse (bani gratis) este pe punctul de a se prabusi, iar asta se va intampla in momentul in care Europa devine independenta energetic (pentru ca are resurse). Asta se va intampla in cativa ani, indiferent de lobby-ul rusesc anti exploatare gaze de sist. Cand pretul la gaze va scadea cu niste procente, Rusia e buh-bye.

  Sa avem compasiune pentru rusi, se strange latul si Putin stie, iar, parerea mea, genul asta de mesaje sunt o ultima zvacnire de agresivitate in mijlocul unei groaznice mahmureli de dupa betia crunta de aseara, un ultim pumn tremurand de la alcoolism indreptat amenintator, inainte de prabusirea definitiva in propria voma.

  P.S: „By 2015, Muslims will make up a majority of Russia’s conscript army, and by 2020 a fifth of the population. „If nothing changes, in 30 years people of Muslim descent will definitely outnumber ethnic Russians,” ” — http://www.sfgate.com/news/article/Russia-has-a-Muslim-dilemma-Ethnic-Russians-2466527.php .

 8. Rolul acestei declaratii zic eu este sa creeze confuzie, frica, nesiguranta.
  Daca o poti face doar cu niste declaratii, de ce nu?
  De asta imi este scarba de rusi, nu au facut nimic altceva in ultima suta de ani decat sa distruga si sa profite.

 9. Departe de mine intentia de a lua in deradere articolul pe care il citati, insa daca lucrurile expuse acolo de autor ar fi adevarate, nu ar putea exista o mai mare prostie decat devoalarea lor in presa, nu? Cu alte cuvinte, daca jocurile ar fi atat de definitiv facute fara ca Bucurestiul sa aiba puterea sa intervina, la ce s-or mai chinui sa si joace de fericire in fata noastra, niste neputinciosi? Articolul este de un amatorism si de o lipsa de maturitate evidente.

 10. Sau poate ca se afirma ceva pentru ca altii sa creada ca este o dorinta a Moscovei si in realitate sa fie o manevra de comunicare.
  Poate ca au mai ramas profesionisti in acest domeniu si isi fac treaba bine si disimuleaza atunci cind trebuie.
  De aceea nu trebuie sa credem nimic asa cum nu trebuia ca credem europa libera sau bbbc sau rfi sau dw si alte minciuni rasultate care se faceau ca promoveaza dreptruile omului cind de fapt nimeni nu mai crede in ele si aplica tirania de tip asiatic cu terorizarea populatiei si dezinformare si alte arme noi pe care pseudodemocratiile le folosesc in practica neo-totlaitarismului.
  Nu trebuie sa fiti de acord, cineva foarte batrin sfatuia sa nu ne contrazicem si asa este cel mai intelept.
  Sa fiti fericiti in democratia multilateral dezvoltata si internationalist desfasurata.

 11. -Vă mulţumim că existaţi şi că ne informaţi !! Sunteţi o alternativă la ştirile redactate de către
  ” PORTA VOCILOR ” puterii politice centrale dar şi locale din România,care ne prezintă la Ştiri în ultimii ani în special la televiziuni : Emisiuni pt.pers.retardate mintal,ori pt.pers.care nu le interesează ce se petrece în jurul lor şi cu ei şi nici nu ştiu câte „PRUNE AU ÎN STRAIŢĂ ” !!!
  Şi multă publicitate;reclamă mascată în timpul prezentării ştirilor la Tv.( Aproxim.toate posturile Tv.) prezentate pt.marele public din România drept ” ŞTIRI ” !!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Vladimir Tismaneanuhttp://tismaneanu.wordpress.com/
Vladimir Tismaneanu locuieste la Washington, este profesor de stiinte politice la Universitatea Maryland. Este autorul a numeroase carti intre care "The Devil in History: Communism, Fascism, and Some Lessons of the Twentieth Century" (University of California Press, 2012), "Lumea secreta a nomenclaturii" (Humanitas, 2012), "Despre comunism. Destinul unei religii politice", "Arheologia terorii", "Irepetabilul trecut", "Naufragiul Utopiei", "Stalinism pentru eternitate. O istorie politica a comunismului romanesc", "Fantasmele salvarii", "Fantoma lui Gheorghiu-Dej", "Democratie si memorie" si "Reinventarea politicului. Europa de Est de la Stalin la Havel". Este editor a numeroase volume intre care "Stalinism Revisited", "The Promises of 1968", "Revolutiile din 1989" si "Anatomia resentimentului". Coordonator al colectiilor "Zeitgeist" (Humanitas) si "Constelatii" (Curtea Veche). Co-editor, impreuna cu Dorin Dobrincu si Cristian Vasile, al "Raportului Final al Comisiei Prezidentiale pentru analiza dictaturiii comuniste din Romania" (Humanitas, 2007). Co-editor, impreuna cu Bogdan Cristian Iacob, al volumului "The End and the Beginning: The Revolutions of 1989 and the Resurgence of History" (Central European University Press, 2012). Co-autor, impreuna cu Mircea Mihaies, al volumelor "Vecinii lui Franz Kafka", "Balul mascat", "Incet, spre Europa", "Schelete in dulap", "Cortina de ceata" si "O tranzitie mai lunga decat veacul. Romania dupa Ceausescu". Editor, intre 1998 si 2004, al trimestrialului "East European Politics and Societies" (in prezent membru al Comitetului Editorial). Articolele si studiile sale au aparut in "International Affairs" (Chatham House), "Wall Street Journal", "Wolrld Affairs", "Society", "Orbis", "Telos", "Partisan Review", "Agora", "East European Reporter", "Kontinent", "The New Republic", "New York Times", "Times Literary Supplement", "Philadelphia Inquirer", "Gazeta Wyborcza", "Rzeczpospolita", "Contemporary European History", "Dilema Veche", "Orizont", "Apostrof", "Idei in Dialog" , "22", "Washington Post", "Verso", "Journal of Democracy", "Human Rights Review", "Kritika", "Village Literary Supplement" etc. Din 2006, detine o rubrica saptamanala in cadrul Senatului "Evenimentului Zilei". Colaborator permanent, incepand din 1983, al postului de radio "Europa Libera" si al altor radiouri occidentale. Director al Centrului pentru Studierea Societatilor Post-comuniste la Universitatea Maryland. In 2006 a fost presedintele Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania. Intre februarie 2010 si mai 2012, Presedinte al Consiliului Stiintific al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER). Doctor Honoris Causa al Universitatii de Vest din Timisoara si al SNSPA. Comentariile si opiniile publicate aici sunt ale mele si nu reprezinta o opinie a Universitatii Maryland.

Carti noi

 

Institutul de Istorie a Religiilor al Academiei Române și Muzeul Național al Literaturii Române vă invită la expoziția „Manuscrisele inedite ale lui Mircea Eliade din patrimoniul Institutului de Istorie a Religiilor al Academiei Române”, care va putea fi vizitată între 26 ianuarie și 13 martie 2023 la sediul Muzeului Național al Literaturii Române din strada Nicolae Crețulescu nr. 8. Află mai multe

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro