vineri, iunie 2, 2023

Viorica Dăncilă sau victoria contabilității

La scara nu neapărat a marii istorii, ci doar a istoriei ce va reține faptele ce merită cu adevărat calificativul de eveniment cât de cât notabil, ziua de 17 ianuarie 2018 nu cred că va însemna nimic. Nici măcar privită cu ochii celui ce se dorește eminamente un umil “istoric al clipei”, așa cum este jurnalistul, aceeași zi nu pare a fi dobândit o prea mare semnificație. 17 ianuarie 2018 a fost o zi grea, dar fără valoare pe termen lung.

Nu înseamnă și nu va însemna prea mare lucru nici măcar faptul că d-na Viorica Dăncilă ar putea fi prima femeie prim-ministru din istoria României.Doamna Dăncilă nu va fi- și va fi astfel doar dintr-o perspectivă optimistă- decât o femeie cumsecade, “neconflictuală”, cum a caracterizat-o d-na Norica Nicolai, “decentă”,”agreabilă” și “foarte competentă”, așa după cum a zis dl. Liviu Dragnea, îmbrăcată cam fără gust (iertată-mi fie lipsa de eleganță), care nu a produs până ieri nici măcar un enunț politic cu o minimă substanță în limba română și o slabă vorbitoare de limba engleză. O cetățeană posesoare de mai bine de 20 de carnet de partid trimisă din voia lui Liviu Dragnea pentru a deține calitatea de locatar principal și a avea grijă de cartea de imobil a Palatului Victoria.

Nici măcar ieri, la câteva minute după ce a primit vestea că președintele Iohannis a fost de acord cu desemnarea domniei-sale într-o dregătorie pentru care nu are nici o calitate, d-na Dăncilă nu a fost în stare să producă măcar o singură frază mai de Doamne-ajută . Semn că domnia-sa este imună la miracole. Un indiciu limpede și trist, deopotrivă, că viitorul posibil prim-ministru nu își va îngădui nici măcar cea mai mică fantezie, că va face și va spune doar ceea ce îi va cere ori îi va ordona partidul, Adică, dl. Liviu Dragnea. Căreia îi este extrem de apropiată, apropierea ei de președintele partidului și faptul că locuiește în Videle în același bloc cu d-na Carmen Dan (e drept, la un etaj superior) fiind, alături de deja sus-menționata calitate de vechi membru de partid, printre puținii descriptori pentru cea în a cărei sarcină cade formarea, indubitabil după dictare, a viitorul Cabinet de miniștri ai României. În a cărui compunere îi vom regăsi pe toți cei ce i-au stat alături lui Liviu Dragnea în operațiunea de debarcare a lui Mihai Tudose. Așa că nu are rost să nutrim nici o speranță că vom scăpa de Lia Olguța Vasilescu la Muncă, de Carmen Dan la Interne, poate nici de Florian Bodog la Sănătate ori de Liviu Pop la Educație.

“Mapa profesională” a Vioricăi Vasilica Dăncilă – o sintagmă care a făcut istorie de la Traian Băsescu încoace- nu conține nimic senzațional și din, câte se pare, nimic compromițător. Sau prea compromițător. Drept pentru care președintele Klaus Iohannis a optat pentru soluția naturală, unii zic “cea mai comodă” și a ales “să mai dea o șansă” PSD-ul. “A mers pe mâna” lui și a acceptat-o pe Viorica Dăncila în calitate de prim-ministru desemnat al României.

Ne puteam aștepta la aceasta având în vedere că, încă din momentul învestirii sale, dl. Iohannis ne-a avertizat că nu va fi președinte jucător, iar în iunie 2017, cu ocazia numirii d-lui Mihai Tudose în postul pentru care a fost desemnată ieri d-na Dăncilă, a formulat un avertisment mustind de verbe la condițional. Asigurându-și astfel o ieșire de urgență ori de siguranță pe care ieri a folosit-o. De data aceasta, președintele Iohannis a fost extrem de rezervat în critici, nu a fost prea vehement la adresa PSD, așa că nici măcar din acest punct de vedere ziua de ieri nu a înseamnat nimic.
Nu mă îndoiesc că decizia d-lui Iohannis va avea pentru domnia-sa costuri de etapă. Președintele va pierde câteva procente în sondaje, a pierdut pentru moment internetul, rețelele sociale, însă până la prezidențialele de la finele lui 2019 are tot timpul să recupereze. Dl. Iohannis mizează pe accentuarea erodării PSD, pe creșterea nemulțumirii populației, pe faptul că social-democrații nu vor putea lansa pe piață un contracandidat credibil, cât de cât competitiv (povestea cu Gabriela Firea este o gogoasă, doar pentru moment înfuriată) și nu exclud și pe incapacitatea d-nei Dăncilă de a face față provocărilor chiar și din perioada următoare, cu atât mai mult celor dintr-un orizont de timp ceva mai îndepărtat.
Sigur, președintele Iohannis poate fi acuzat de cinism, de egoism, de sacrificarea intereselor majore ale țării în favoarea întăririi condițiilor favorabile propriului său proiect politic și de carieră. Dar avea oare alternativă? Ce ofertă politică cât de cât convenabilă i-au făcut celelalte partide? Liberalii vor anticipate, dar pe la televiziuni l-au încredințat că ar fi pregătiți să preia guvernarea, se înțelege cu dl. Ludovic Orban în calitate de prim-ministru, însă fără majoritate parlamentară, USR dorește și ea alegeri anticipate în condițiile în care toate sondajele de opinie arată că astăzi pe prima poziție se situează pe mai departe destul de confortabil tot PSD, UDMR-ul își vede de ale sale, adică de proiectele de autonomie teritorială. Numai PMP-ul d-lui Băsescu s-a prezentat cu două propuneri concrete, cu nume și pronume, vorba trecutei, prezentei și viitoare ministrese Carmen Dan, dintre care dl. Siegfried Mureșan mi s-a părut una cu adevărat de luat în calcul. În rest, iluzii. Vorbe. Ipoteze. Aspirații complet nerealiste.
Aritmetica parlamentară este dură, nu lasă loc la prea mare spațiu de manevră, iar profesorul de fizică Klaus Iohannis a ținut cont de cifre. Drept pentru care dacă tot ținem cu tot dinadinsul ca ziua de 17 ianuarie 2018 să aibă cât de cât un nume în istoria României o putem numi ziua în care a învins contabilitatea. Atât și nimic mai mult.

Text apărut concomitent pe site-ul contributors.ro și pe blogurile adevărul.ro.

Distribuie acest articol

18 COMENTARII

 1. „În rest, iluzii. Vorbe. Ipoteze. Aspirații complet nerealiste.”
  Toate in apararea lui Iohannis.
  Din moment ce presedintele a mai acordat inca o sansa actualei coalitii, ma intreb dece protestele si nemultumirile nu ii sint adresate in aceiasi masura si lui?
  Presedintele avea, constitutional, si alta varianta. Numai ca i-a fost teama sa nu isi intunece orizontul pentru alegerile din 2019.
  Interesul poarta fesul.
  Nu mai cred in proteste si articole scrise frumos daca tinta este doar PSD-ul si Dragnea.

 2. O concluzie total falsa cu anticipatele. Faptul ca psd tot ar avea pese 30% nu inseamna ca va mai lua 46%. Asta ar putea da un parlament mult mai echilibrat, in care pnl sau usr ar putea avea mai multe procente si ar mai fi ceva-ceva echilibru in parlament. Asta ca tot vorbim de cifre. De la 45-46 cat a avut psd pana la cat sunt creditati in ziua de azi sunt niste procente care nu sunt de aruncat.

 3. S-avem pardon, epocala realizare i se datoreaza total lui Iohannis.
  A infrint dezamorsind strada, a infrint numind o inepta intr-un post ce o va face nu pe ea de rusine, ci pe noi, a infrint lichidind orice speranta de mai bine.
  Blatul e asa enorm incit acum doar o dezamagire la fel de mareata mai asteptam de la USR, si noapte buna rrrominica.

 4. Nu e de bine! Mai avem nițel și o să-l regretăm pe Năstase și pe Iliescu. Cînd aud că ”sînt oameni ok și de bun simț și prin pesde, ăia ce fac dom’le, îl lasă pe dementul de Dragnea să distrugă țara?!”, simt că mă lovește damblaua! Nu sînt, nenică, acolo e spitalul de nebuni, ce se întîmplă acolo seamănă cu bancurile care încep cu ”un grup de nebuni se plimbau prin curtea spitalului și…” (urmează descriere unor acțiuni care te fac să rîzi și la urmă vine poanta). Tragic este că faptele nebunilor de prin bancuri sînt uneori mai logice decît ceea ce fac colegii lor din PSD. Diferența este că nebunii ăia rămîn în banc și în curtea lor iar cei din PSD au ca loc de joacă o țară întreagă și viețile unor oameni care din diverse motive încă nu au plecat în bejenie. Asemănarea este că nici nebunii din bancuri nici ăștia care ne distrug viețile nu răspund pentru ceea ce fac pentru că sînt ocrotiți prin lege. Trebuie umblat la lege și făcută una care să-i lege. Deja băieții ăștia au furat halatele și zic că ei sînt doctorii și noi sîntem pacienții.

 5. Cinismul, egoismul si „sacrificarea intereselor majore ale tarii” de care-l acuzati pe Iohannis nu sunt altceva decat lipsa oricaror posibilitati de miscari politice din partea dansului. Daca nominaliza orice alta persoana decat cea desemnata de infractorul condamnat definiv dragnea-liviu, ar fi fost suspendat cu urmarile de rigoare asupra legilor justitiei care vor trebui promulgate. A ramas singurul care mai poate retrimite in Parlament aceste legi si care le poate contesta la CCR, punctual.
  Dragnea stia ca asa se va intampla, pentru ca, foarte probabil, l-a amenintat cu suspendarea.

  Daca nu erau acele probleme pe justitie, sigur ar fi nominalizat pe altcineva, cu riscul suspendarii.
  Eu l-as fi propus pe Tariceanu ca sa creez rupturi in coalitia pesede-alde.

 6. Da, inainte sa aruncam piatra in Iohannis, sa ne uitam la noi putin. PSD-istii au facut tara harcea-parcea cu legile si practicile lor, iar noi dormim, in sensul ca in Piata Victoriei sunt doar cateva sute de oameni. Cum pe opozitie nu se prea poate baza, de ce sa riste suspendarea si sa il lase pe Tariceanu cateva saptamani presedinte, ca sa maltrateze complet acest stat ?

  Nu, Iohannis a procedat corect, cu tot gustul amar pe care ni-l lasa aceasta numire. In loc sa asteptam ca Iohannis sa rezolve de unul singur problemele acestei tari, poate ar fi bine sa ne luam soarta in propriile maini.

 7. O persoana cu adevarat decenta NU ar fi acceptat numirea. Sau pentru PSD decenta este de a-i urma orbeste (fara filtrul ratiunii) pe diversii sefi si sefuleti de partid?

  Doamna cu pricina este reflectarea ideii ca „eleganta nu sta in bani” (desigur ca orice PSD-ista care se respecta si isi respecta electoratul este o doamna bogata, donator al PSD-ului!).

  Aseara Stelian Tanase a spus ca este ca „scoasa din cutie”. Degeaba. Prostul gust tzipa din toti rarunchii. Autorul articolului zice: „îmbrăcată cam fără gust (iertată-mi fie lipsa de eleganță)”

  Ca imagine, o femeie prim ministru trebuie sa arate decent, sa fie rafinata in imbracaminte, coafura, pantofi etc. Eleganta la o anumita varsta si pozitie in societate inseamna RAFINAMENT. Iar rafinamentul vine in primul rand din interior si se reflecta la exterior. Iar banii te pot ajuta.

  Am o singura concluzie:Prima prim ministru femeie din Romania este penibila. Dupa atatia ani la BXL nu poate incropi 2,3 propozitii in engl. sau franceza.

 8. Cum se poate ca in urma unui razboi din interiorul PSD ,sa iasa invinsi presedintele Johannis si Romania?Uite asa prin non combat sfaturi proaste de la consilieri,lipsa de viziune…
  Cum adica,sa numesti prim ministru persoana ,care a luat o asemenea atitudine ,prin discursul in parlamentul European,in privinta Ord.13 si a marilor manifestatii,sa devina prim ministru?Pentru ce,pentru a continua loviturile impotriva justitiei?
  Cum adica :in urma conflictului din PSD Dragnea tranteste guvernul inelegerile pivind investitiile japoneze de miliarde de dolari nu se semneaza ,dar se „repereaza onoarea”ministrului Carmen Dan.Romania pierde miliardele,care se vor duce la vecini ,iar noi am ramas cu rusinea ajunsa pecete internationala,dar cu onoarea doamnei salvata.
  Onoarea TARII?
  Presedintele a tacut si asa am ajuns si noi romanii invinsi odata cu Romania si cu Johannis.

 9. Este aproape o gluma sa ma spun acum ca cei mai buni jucatori de fotbal sunt cei din tribuna, ca cei mai buni jucatori de sah sunt chibitii din Cismigiu. Daca insa i-ai introduce pe teren pe cei care striga : ,, Hooooo! nenorocitule, n-ai putut sa marchezi un gol de la 6 m, dupa zece minute, daca mai rezista sa alerge de la un capat al altuia al terenului ; daca nu la primele contacte cu mingea, ii va lua Smurdul si-i va duce cu sirenele toate la maximum, direct pe masa de operatie.
  Cam asa s-ar intampla cu toti comentatorii care, acum, il acuza pe presedinte ca a nominalizat-o pe Viorica Dancila pentriu functia de premier. Sunt convins ca nu peste multa veme se va dovedi ca presedintele a avut dreptate sa le mai acorde o sansa psd-ului,care este ratata din start cu un astfel de prim-ministru.om trai si vom vedea.

  • S-ar putea sa aveti dreptate in ceea ce priveste a treia sansa data psd-ului doar ca sa o spulbere cu propria mana.
   Dar nu in ceea ce priveste analogia chibiti/fotbalisti. Aia sunt platiti si pregatiti sa joace fotbal, iar o ratare a lor este o ratare, vizibila si (mai ales) din tribuna.
   O vorba spune cam asa: ca sa te pricepi la oua nu trebuie neaparat sa fii gaina.

 10. Regrete!

  1. Ziua de 17.01.2018 nu a fost una grea.
  Zilele unui Presedinte sunt mereu grele pentru ca duce povara unui intreg stat si a cetatenilor ei.
  Deja era anuntat evenimentul – nimeni nu a auzit, aproape nimeni nu a stiut cine este dansa, dar nu asta este problema ci mai degraba lipsa de pregatire profesionala pentru un job atat de greu. Un eruroparlamentar mediocru care a deranjat pana si pe unul dintre p$distii sai – de exemplu pe domnul Pascu – cand a incercat sa citeasca ceva scris in engleza…

  2. Ma deranjeaza cumplit ca o tuta sa fie nominalizata ca PM si sa intra in istorie tocmai pentru ca afost prima nominalizare si poate chiar prima femeie PM in RO – o mare rusine! Este cumplit!!!!

  3.Dna Vasilica isi va arata in curand coltii – am vazut cum Dragnea incerca sa o conduca si dansa s-a uitat asa de urat la mana lui care ii tatona spatele ei – deci ma gandesc ca o sa ii manance viata. Dragnea inca nu stie pe cine a pus PM…Cu prostu nu te pui!

  4. Poate ca ascunde ceva JK – mai astept. Dar daca nu este nimic de ascuns atunci nu este nimic de inteles din atitudinea Presedintelui – regrete pentru un presedinte asa de slab, dar poate gresesc.

  5. fix -pix erodarea online a Presedintelui – mafia conduce Romania!

  6.si in final – nu este nici o contabilitate este mafistarea slabiciunii Presedintelui, a opozitiei si un abuz de putere al P$D-ului care a ramas inca nesanctionat de opozitia politica si de Presedinte.

  Pe scurt: unui nesimtit ii arzi una de sa te tina minte, cel putin 5 secunde, cand se intinde mai mult decat propria patura, dupa cascaval. Am si vorbe bune la pachet, dar numai pentru cine merita si mafiotii nu merita decat racoarea din beci.

  Zile mai bune sa avem!

 11. 3 ianuarie 2018; 4 ianuarie 2018; 5 ianuarie 2018; 7 ianuarie 2018; 8 ianuarie 2018; 9 ianuarie 2018; 10 ianuarie 2018; 11 ianuarie 2018…

  Pe 12 ianuarie 2018, la 11:42, am semnalat…

  „…vad ca de la inceputul anului domnul Mircea Morariu, critic de teatru, profesor si doctor in filologie, isi exprima parerea aproape zilnic in legatura cu orice subiect „de actualitate”. Ma intereseaza ce scrie dar nu pot sa nu ma intreb ce s-a intamplat cu ceilalti comentatori? Lista lor pe „Contributors.ro”era de obicei mult mai variata…”

  12 ianuarie 2018; 13 ianuarie 2018; 14 ianuarie 2018; 15 ianuarie 2018; 16 ianuarie 2018; 17 ianuarie 2018; 18 ianuarie 2018…

  M-am lamurit…

 12. ” Drept pentru care dacă tot ținem cu tot dinadinsul ca ziua de 17 ianuarie 2018 să aibă cât de cât un nume în istoria României o putem numi ziua în care a învins contabilitatea ”
  Nu este adevarat !
  In aceasta zi au invins lispa de educatie, prostia si lenea electoratului roman, determinate de cei 45 de ani de comunism ce au reusit a fauri ” omul nou ” , lenes, hot, mincinos, turnator si tradator, mulat perfect pe calitatile de sluga hoata si sireata ale romanului, cizelate in multe secole de robie la turci, polonezi, rusi, austrieci si unguri .
  In aceasta zi, au invins de asemenea , fudulia ciocoiasca a autoproclamatelor ” elite ” intelectuale si politice din actuala opozitie la guvernarea PSD. Acesti insi marunti ( indiferent de pregatirea si cultura lor ) n-au putut trece de orgolii meschine si nu reprezinta astazi nimic, dar absolut nimic, drept variata la nebunia dezastruasa in care am ajuns sa traim, Au avut timp 28 de ani sa se coaguleze, sa-si formeze cadre, dar n-au invatat nimic nici macar din dezastruoasa guvernare a Conventiei Democratice din 1996 – 2000, cea care a pecetluit in fapt suprematia PSD in Romania , drept singura guvernare pe care acest popor o poate genera si suporta.
  In aceasta situatie , ce putea face Presedintele Johannis, in afara de a limita proportiile dezastrului si a evita o criza politica de proportii ( suspendarea presedintelui, guvern provizoriu alegeri anticipate ) astazi cind Europa si lumea se reaseaza ? O criza care ar fi fost de fapt fara iesire datorita impotentei asa zisei opozitii indiferent de ce nuanta este. ? A incercat sa fie normal , intr-o lume anormala si va sfirsi prost si trist, spre multumirea din nou a gloatelor .
  Nu uitati ca , toate sondajele de opinie, fara exceptie, indiferent de cine le-a comandat, dau drept cistigator sigur PSD, in cazul unoer alegeri anticipate organizate acum.
  Presdintele Johannis, mai are o sansa. Sa moara frumos. Sa se opuna atiti cit poate constitutional, legilor modificate ale justitiei. Sau daca vrea, sa-si ia adio dela cariera sa politica si sa renunte la ce voia sa faca pentru Romania, sa refuze , cu orice risc, promulgarea lor si sa demisioneze. Ar fi o iesire teatrala din scena, care .poate ar mai dezmorti eloectoratul.
  Dar criza de personalitati, de oameni capabili in partidele de opozitie, ramine. Ce faceti, doamnelor si domnilor ? Viata politica a Romaniei, nu a putut produce in 28 de ani, decit o singura personalitate publica capabila si mai ales integra. DACIAN CIOLOS. Aduceti-l inapoi , prin alegeri , de data aceasta, dar sinteti oare in stare de acest lucru si mai ales, sa-l sustineti dupa aceea , pentru mai multe mandate, fara divizari ,fractiuni si susoteli pe la colturi ?
  Va umbla prin cap vreo alta idee nebuneasca ?

 13. Pentru criticii D-lui Presedinte:
  Sa-i multumim pentru decizia dureroasa prin care a salvat ce se mai putea salva. Dragnea e acum o fiara turbata care ar fi in stare sa distruga o tara ca sa se scape pe el de puscarie; l-ar fi suspendat pe Presedinte, in luna avuta la dispozitie Tariceanu ar fi decapitat toate institutiile de forta, majoritatea din Parlament ar fi dat legi cum ar fi vrut muschii ei, legi pe care Tariceanu le-ar fi promulgat imediat, Presedintele ar fi fost scos din orice rol in numirea institutiilor de forta, asa ca la intoarcerea la Cotroceni Presedintele nu ar mai fi avut nicio parghire la indemana.

 14. Doamna VD reprezinta triumful absolut al mediocritatii, al unei mediocrității servile, ce nu lasa nici o speranță tarii. Dar nici PSD-ului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro