sâmbătă, iunie 15, 2024

Cine sunt adevăraţii candidaţi pe 25 mai?

Hai că nu vă reţin mult de data asta. M-am gândit să vă propun următoarea şmecherie simplă şi raţională, similară analizei marginale în economie: nu daţi atât de multă atenţie capilor de listă în alegerile pentru Parlamentul European, cel puţin în privinţa partidelor importante, deoarece acelea sunt persoane ca şi alese (de către şefii de partide) din momentul în care şi-au securizat locul, iar ca atare nici nu se prea omoară cu campania. De asemenea, nu vă bateţi capul foarte tare cu cei din coada listei, pentru că aceia n-au oricum nici o şansă. Practic, în raport cu ultimele sondaje disponibile şi cât de cât credibile, prezenţa dv la urnă şi votul pentru o listă sau alta determină doar dacă următoarele persoane, aflate în preajma pragului de popularitate al fiecărui partid, merg sau nu la Bruxelles.

Cei cu bold ar fi chiar pe pragul estimat, pe ei puneţi de fapt ştampila, între aceştia alegeţi (Tănăsescu, Hellvig, Buda, Baconschi, etc). O performanţă mai bună sau mai slabă a partidului mută acest prag în sus sau în jos, către poziţiile corespunzătoare din listă. Deci dacă vă decideţi să premiaţi partidul respectiv, veţi include şi pe cel de dedesubt; dacă vreţi să-l penalizaţi, tăiaţi practic din lista pe cel bolduit, lăsând doar pe cel de deasupra.

Desigur, rezultatele nu pot fi 100% certe la ora asta, deoarece sunt posibile surprize, în special cu partidele mici sau nou înfiinţate; avem jocul redistribuirii de voturi, etc. Totuşi, principiul e corect. Deci enjoy, aceştia sunt oamenii pentru a căror soartă votaţi în realitate. Vă plac? Merită mers la vot pentru ei? Sau modificaţi pragul conform cu propriile estimări, comentaţi, etc.

Distribuie acest articol

58 COMENTARII

 1. asta-i o viziune pesimista asupra scorului psd. tănăsescu e pe 12, corespunzător unui procent de 35% pentru psd. mai degrabă trebuie avut în vedere un scor cu 10 procente mai mare, unul în care la limită sunt candidații psd de pe locurile 14-16

 2. – in primul rand voi incerca sa aduc cat mai multa lume la vot; dintre cei care nu pot fi cumparati cu o punga de faina, dar nu sunt prea interesati de politica; macar acum au de ales dintre mai multe partide si candidati independenti, nu ca acum doi ani cu ARD si USL;
  – de votat voi vota cu cine cred eu ca are cele mai mari sanse sa il bata pe Ponta la toamna din oferta de azi; si nu vorbesc de Crin, asta e pe tobogan;

 3. Noua Republica de ce nu apare? Chiar au Romania Mare si Forta Civica sanse mai mari ca NR sa treaca pragul? Eu sunt convinsa ca nu. NR si cativa independenti sunt singurii care s-a pronuntat contra Statelor Unite ale Europei, proiectul socialistilor pentru Uniune, la care au aderat toate celelalt partide din cursa.

  • N-am stiut ca SUE este un proiect al socialistilor. In principiu sunt si eu pro NR dar daca ei sunt impotriva unui astfel de proiect, singurul proiect care poate da viabilitate uniunii pe termen lung, pai eu ma retrag. O sa ma mai uit pe platforma lor sa vad daca asa este.

   • Gata, am gasit…ma dezic de ei de indata. Numai nationalismul desantat va duce la pieirea Europei si, posibil, daca e sa-l parafrazez pe isotoricul Boia, la un razboi civil (denumirea data de dansul razboaielor mondiale in Europa). Sunt putin dezamagit ca cineva ca domnul Neamtu nu are viziunea generala ca o tara ca Romania, prin ea insesi nu poate sa existe…adik poate, ramanand in primitivismul dictat de mentalitatea impamantenita atat de adanc printre noi.

    Aici manifestul domnilor de la NR.

    „Noua Republică este un partid de dreapta, afiliat la Alianța Conservatorilor și Reformiștilor Europeni, care, alături de partidele din această grupare politică, militează pentru menținerea integrității suveranității statelor naționale, refuză federalizarea europeană și respinge proiectul Statelor Unite ale Europei.

    Nu putem decât să sperăm că măcar în acest ceas de răscruce istorică politicienii români vor dovedi o minimă onestitate față de cetățeni și vor avea curajul să-și exprime răspicat opțiunea: sunt pentru stat național suveran sau pentru o uniune supranațională europeană?”

    • Esti sigur ca nu te pripesti, crezi ca rationamentul tau este corect si nu celalalt? Un efect al doritei apartenente la UE este alinierea unor preturi si tarife. Pe partea veniturilor nu au existat masuri care sa stimuleze (ca din pix precum la preturi si tarife nu se poate) cresterea cit de cit corespunzatoare a acestora. UE chiar organizata ca federatie nu o poate face, singura speranta ar proveni din interior, ceea ce nu s-a intamplat. Rezultatul este scaderea puterii de cumparare la limita unei subzistente precare pt majoritatea populatiei. Convergenta este un deziderat legitim si obligatoriu, dar despre SUE se poate vorbi in termeni realisti numai de la un anumit grad. Este o mostra de euro-realism, NR face parte din alianta conservatorilor europeni (se numara printre fondatorii precursoarei UE, adica parintii acesteia) care au aceasta optiune. Alte curente: euro-sceptici (impotriva insasi EU), euro-optimisti (pentru UE ca federatie).
     Sigur nu crezi ca romanii cetateni ai SUE vor trai precum nemtii din banii primiti de la ei, daca aveam asemenea banuiala nu as fi comentat.

     • Prietene, nu stiu daca un stat federal are neaparat de-a face doar cu ce e mai rau, recte alinierea unor preturi. Si poate alinierea se face si in celalalt sens, adik sa scada in Germania si nu neaparat sa creasca in Romania. Oricum, banuiesc ca stii ceva state federale si la fel de bine stii ca sunt diferente care pot fi ENORME intre partile federatiei. Pai unele sunt preturile la Sanf Francisco si altele in Buffalo sau Spriengfield.
      Ideea federatiei imi place foarte mult macar dintr-o perspectiva. Istoria organizarii neaose romanesti ne-a lasat cu un mare (ma autocenzurez aici). Organizarea de sorginte nemteasca imi va da macar perspectiva ca nu vom fi doar jupuiti (ca acum) ci pe langa jupuiala de rigoare (nimeni nu face caritate) ne va ramane si ceva bun. Asa, cu baronii locali, si jupiti, si cu banii luati, si saraci si tot ce vrem. Guvern supranational, legi de acolo, de la centrul acela, nu perfect, dar cu siguranta mai bun decat cel de la Bucuresti. FBI, Curte Superema Europeana, toate organismele si mecanismele. In rest, ne facem noi: taxe, impozite, incentive de aducere a investitorilor, credinte, religii, popi, biserici…ce mai vrea romanul. Dar organizarea si legea sa o faca altii care se pricep mai bine.
      Cu bine, prietene.

      • Acord aproape deplin, cu modestie pretind ca ceea ce ne dorim poate deveni realitate printr-o uniune de state independente, crearea federatiei fiind posibila abia dupa diminuarea diferentelor pana la un nivel care sa-i asigure functionalitatea. Mi-as dori ca societatea romaneasca sa existe dupa reguli nemtesti, inainte de asta suntem obligati sa le facem nemteste tot noi.

    • Mihail Neamțu a speculat un moment special în evoluția stării de spirit a electoratului de dreapta. Este vorba despre acel moment în care a eșuat moțiunea ”Reformiștii” susținută de nucleul dur al susținătorilor procesului de reformare a PDL (Sever Voinescu, Monica Macovei, Teodor Baconschi, Cristi Preda și Adrian Papahagi). Eșecul moțiunii era previzibil, de aceea sigla Mișcarea Populară era deja pregătită și ar fi trebuit să fie activată la momentul oportun pentru a absorbi Electoratul de Dreapta profund dezamăgit de prestația PDL aflat sub patronajul baronilor PDL.
     Noua Republică a izbucnit cu o flacără vie dar eticheta Albă ca Zăpada, jalnica prestație manieristă a lui Neamțu rămas singur sub reflectoarele unei mass-media neîncrezătoare în Super-Albul apărut din cenușă, justificatele suspiciuni de naționalism extremist care planau de mai multă vreme asupra liderului au răcit entuziasmul inițial.

 4. Asta mă chinui și eu să spun de câteva zile. Dacă reducem dilema taberei pro-Băsescu la PDL și PMP, Stolojan, Monica Macovei, Cristi Preda și Siegfried Mureșan sunt deja în Parlamentul European, fiindcă ambele partide vor lua peste 5%. Alegerea reală este între TRU sau Marian-Jean Marinescu (nu cred că PDL ia 15%) și Baconschi.

  Și mai e un argument. Pe cine vrem să întărim: pe Blaga sau pe Băsescu în negociere cu restul dreptei?

  • Este interesant (!) faptul ca MRU nu apare in lista D-voastra a alegerii reale (din articolul D-lui Ionita am dedus ca acolo ar fi trebuit sa se afle). El nu apare nici in lista D-voastra a celor care vor intra, in mod cert, in Parlamentul European.

   Astfel, aflam (pentru a n oara, cu variabila n tinzând la infinit) ca platforma PMP este ca T Basescu sa conduca dreapta si nu V Blaga, ignorand faptul ca PNL se afla peste PMP/PDL atat ca optiune electorala, cat si ca numar de alesi ori faptul ca MRU ar reprezenta un plus valoare pe scena politica mioritica.
   Avand in vedere ca platforma PDL este asemanatoare PMP-ului (Blaga trebuie sa fie liderul dreptei si nu T Basescu), imi puteti spune de ce considerati alegerea ca fiind intre TRU (sa zicem) sau MJ Marinescu si Baconschi si nu intre C Tanasescu si Baconschi? (Sau il considerati deja pe C Tanasescu europarlamentar?)

   PS: Prezentarea alegerii ca fiind intre TRU/Marinescu si Baconschi nu va avantajeaza (decat daca il sustineti pe Emil Boc, membru PDL). Nici TRU si nici MJ Marinescu nu au fost dati afara in suturi cum a fost T Baconschi de catre Emil Boc, in ianuarie 2012. Cat priveste Parlamentul European, primii doi macar au demonstrat ceva (pozitiv sau negativ, dupa cum considerati).

    • ‘Dacă reducem dilema taberei pro-Băsescu la PDL și PMP, Stolojan, Monica Macovei, Cristi Preda și Siegfried Mureșan sunt deja în Parlamentul European.’
     Asta voiam sa spun ca MRU nu ‘se afla deja’ in Parlamentul European. De asemenea, D-l Papahagi nu l-a inclus la ‘alegerea reala’ (aceea fiind intre TRU/Marinescu si Baconschi).

     Trebuia sa precizez: @ Adrian Papahagi si nu @ Sorin Ionita.
     Mea culpa :)

     • Mă refeream strict la tabăra pro-Băsescu. MRU s-a depărtat de Băsescu, și invers. Asta nu înseamnă că nu m-ar bucura ca FC să obțină peste 5%; altminteri, voturile lor merg preponderent către PSD.

      • Cu toata simpatia, dreapta se tot divizeaza. Pe mine ma intereseaza sa construim ptr era post Basescu, caruia nu-i contest meritele dar care vrem nu vrem nu va mai fi la putere. Elena Udrea devine agent electoral ptr Ponta, sper ca realizati asta. Potential de crestere PMP mic.
       MRU s-a indepartat de Basescu, Blaga s-a indepartat de Basescu, Predoiu s-a indepartat, Macovei s-a indepartat…
       Sau poate au fost indepartati??
       Nu va vad pe lista, nici pe Funeriu nu il vad pe loc eligibil. Nu vreau sa ajunga Udrea presedinte. Ce sa fac??

   • El apare doar că el se scoate singur. Citat din domnul MRU: “Vreau sa precizez că în urma acestei decizii democratice, statutul de candidat la alegerile prezidențiale din partea FORȚEI CIVICE nu se va schimba. Deschid lista pentru că un comandant adevărat își conduce oamenii în bătălie. Girez toate numele care se vor așeza pe pozițiile următoare. Pe listă sunt reprezentate toate județele țării. La finalul competiției electorale, voi ceda locul unui alt membru de pe listă.” Halal respect pentru alegători. Și hal de alegători ce se pretind informați și educați.

  • ” Pe cine vrem să întărim: pe Blaga sau pe Băsescu în negociere cu restul dreptei?”

   Aia nu e dreapta, sint niste papagali care isi spun asa. Tot asa cum multi se cred Napoleon.

  • Sau putem sa reformulam asa;
   „Pe cine vrem sa intarim: pe Monica Macovei care lupta impotriva coruptilor si a obtinut confiscarea averilor celor condamnati, sau pe Elena Udrea care tocmai apare zilele astea intr-un dosar DNA legat de gala Bute?”

  • LOL.

   MRU reprezentantul dreptei – un fost bugetar de lux :D
   Nu ca ar fi vreunul din lista altceva decit atirnaci de banii din taxe si impozite.

   Si o mica poveste de pe vremea cind MRU era premier si crestea colectarea taxelor pin’ la cer (si avea excedent bugetar prin aminarea platilor la returnari de TVA si altele plus confiscarea banilor din conturile firmelor pentru datorii inchipuite la buget):
   – pe data de 10 ale lunii (in conditiile in care impozitele se pot plati pina pe data de 25 ale lunii, la firma sotiei vin agaricii de la ANAF in control cu motivatia ca nu si-au platit impozitele (cele care trebuiau platite pina pe 25). Dupa ceva contre argumentate cu legislatie, vor sa intre sa faca inventar (in conditiile in care nu au absolut nici un drept). Dupa vreo juma de ora de discutii cu argumente legale din partea celor din firma si cu argumente de genul „intelegeti-ne si pe noi ca avem copii, si ne da seful afara daca nu producem bani” din partea celor de la ANAF, s-au carat cu coada intre picioare.

   Ca sa clarific: o gramada de firme au avut banii confiscati din conturi multiple (de la banci diferite) doar pentru ca statul avea sa le returneze mai mult TVA decit aveau ele sa plateasca impozite si idiotii de la ANAF sint fortati de sefi (think MRU si restul gastii) sa faca rahaturi.

   Un fel de concluzie:
   Din nefericire nu exista nici un fel de partid de dreapta in Romania, doar partide de stinga care fura mai mult sau mai putin (PSD e pradatorul de top in domeniu, dar nici celelalte partide mari nu fura mai putin, doar mai dezorganizat).

   • Exact, ma uit si eu fix ca bou’ la unii care spun ca-s de dreapta. Care dreapta, frate? Dreapta care mareste taxele cind firmele sint deja sufocate? Dreapta a carei reprezentanti sint toti BUGETARI?

    Mentalitatea cu „nu va bateti capul cu restul” e de tot rahatul, toata lumea se concentreaza pe „oferta” partidelor politice (care se trag toate din gloriosul PCR). Nu, domnu’ Ionita, ne-am saturat sa alegem intre doi cacati, sa ne facem iluzii ca vreunul pute mai putin. Avem nevoie de mai multi Nicusor Dan, nu de jigodii puse pe liste de partidele politice!

 5. Adaug ceva spre stiinta:

  IATA „DOMENIILE” IN CARE SUNT PREGATITI UNII DINTRE PARLAMENTARII ROMANIEI !
  In timp ce in tarile civilizate din occident, in fruntea statului ajung intelectualii si cei mai educati oameni, in Romania este exact invers. Lasand la o parte cateva personaje care si-au plagiat lucrarile de doctorat, in rest in fruntea tarii se afla destui oameni care par mai degraba din „clasa nu prea cultă” decat din cea a intelectualilor…
  1. Dumitru Chiriţă, electrician şi şef tură între 1981 – 1990, deputat PSD
  2. Constantin Adăscăliţei, antrenor de karate, deputat PSD
  3. Dorel-Gheorghe Căprar, mecanic, conducător auto, deputat PSD
  4. Dan Ciocan, subofiţer IPJ Olt 1985-2001, deputat PSD
  5. Ion Melinte, horticultor, urmărea activităţii în cadrul fermei pomicole, deputat PSD
  6. Neculai Răţoi, mecanic locomotivă 1958-1980, deputat PSD
  7. Victor Roman, 1981 – 1982, tehnician auto, deputat PSD
  8. Vasile Berci, tâmplar, sortator şi maistru la C.P.L. Sighet între 1964 – 1971, acum deputat PNL
  9. Dan Bordeianu, merceolog, 1988 – 1992, acum deputat PNL
  10. Constantin Gălan, morar la Fabrica de Morărit şi Panificaţie Suceava între 1973-1974, lăcătuş mecanic în perioada 1974-1976, acum deputat PNL
  11. Andrei Dominic Gerea, electronist 1987 – 1991, acum deputat PNL, fost ministru al Economiei
  12. Dumitru Verginel Gireadă, mecanic agricol – SMA Agromec Botoşani 1987-1990, acum deputat PNL
  13. Titi Holban, muncitor CPL Gugeşti 1983 – 1984, muncitor IPILF Râmnicu Sărat 1984 – 1985, merceolog, acum deputat UNPR (fost la PNL până zilele tecute)
  14. Mihai Lupu, operator chimist Fabrica de Antibiotice Iaşi în 1981, mecanic IUG Basarabi 1982 – 1985, acum deputat PNL
  15. Eugen Nicolaescu, tehnolog, merceolog la Complexul de Hoteluri şi Restaurante Flora din ITHR Bucureşti – Ministerul Turismului în perioada 1976 – 1985, acum deputat PNL, ministru şi fost ministru
  16. Valentin Rusu, mecanic Masini si Utilaje, 1990 – 1992 , acum deputat PNL
  17. Aurel Nicolae, tehnician, 1980 – 1990 , acum deputat PNL
  18. Sorin Teju, muncitor necalificat 1985-1988, lăcătuş mecanic 1988-1989 şi 1991-1997 la Schela Boldeşti, acum deputat PNL
  19. Radu Bogdan Ţîmpău, merceolog, 1998 – 2001, acum deputat PNL
  20. Costică Canacheu, tehnician electroenergetic la I.D.E. Bucureşti în perioada 1978 – 1989, acum deputat PDL
  21. Vasile Iliuţă, lucrător comercial la Remat Călăraşi, 1990 – 1993, acum deputat PDL
  22. Mircia Muntean, electrician la turnatoria – otelaria “ Siderurgica “ S.A., Hunedoara, 1982 – 1990, acum deputat PDL
  23. Eusebiu Manea Pistru-Popa, mecanic auto, 1988-1995 la service auto, acum deputat PDL
  24. Ionaş Florin Urcan, gestionar SC Poliuretani S.A. Luduş, acum deputat PDL
  25. Iulian Vladu, tehnolog Dacia-Service, Găeşti în perioada 1984-1989, acum deputat PDL
  26. Mircea Vicenţiu Irimie, mecanic Trustul de Constructii Turda, 1985 – 1990, instructor karate Shotokan – Fudokan, acum deputat PC
  27. Valentin Blănariu, magazioner, Dacia Service Reşiţa, 1986 – 1991, acum deputat PPDD
  28. Ştefan-Petru Dalca, mecanic Maşini şi Utilaje Vagoane 1988 – 1994, revizor Tehnic Vagoane 1994 – 1998, Maistru Electromecanic 1998 – 2000, toate la CFR, acum deputat PPDD
  29. Adrian-Nicolae Diaconu, muncitor calificat UM Plopeni Prahova 1985 – 1990, acum deputat PPDD
  30. Niculina Mocioi, agent comercial Flamingo Computers, 2004, acum deputat PPDD
  31. Constantin Moisii, operator chimist – Arpechim Săvineşti, 1970 – 1978, acum deputat PPDD
  32. Cezar Cioată, şef sector electromecanic subteran – Compania Naţională a Uraniului SA Bucureşti, Sucursala Suceava, 2007 – 2012, acum deputat PC
  33. Gheorghe Coman, lăcătuş mecanic MECON SA, acum deputat PC
  34. Răzvan Rotaru, muncitor necalificat, 1996 – 1998, lăcătuş, 2000 – 2002, fotbalist nonamator, 2002 – 2004, acum deputat PC
  35. Claudiu-Andrei Tănăsescu, merceolog, 1988 – 1990, acum deputat PC
  36. Haralambie Vochiţoiu, strungar Umirom Petrosani 1988 – 1991, muncitor E. M. Petrila 1991 – 1997, acum senator PSD
  37. Viorel Chiriac, tehnician OMNITEC Brasov, Tractorul Brasov 1981- 2000, acum senator PSD
  38. Dan-Aurel Ioniţă, cofetar patiser Ploiesti, 1987-1992, acum senator PSD
  39. Ákos-Daniel Mora, tehnician automatist, 1991-1995, acum senator PNL
  40. Ioan Deneş, electrician Căile Ferate Române, 1988 – 1993, acum senator PNL
  41. Ion Popa, tehnician SC Automobile Dacia, 1986-1994, acum senator PNL
  42. Mihai Niţă, tehonolog Uzina de Avioane Craiova, Uzina Autoturisme Pitesti 1980 -1983, acum senator PC
  43. Ioan Iovescu, mecanic Autobaza 4 Lugoj 1979 – 1982, sofer, Autobaza Lugoj, 1984-1987, acum senator neafiliat
  Image removed by sender. IATA „DOMENIILE” IN CARE SUNT PREGATITI PARLAMENTARII ROMANIEI !

  In timp ce in tarile civilizate din occident, in fruntea statului ajung intelectualii si cei mai educati oameni, in Romania este exact invers. Lasand la o parte cateva personaje care si-au plagiat lucrarile de doctorat, in rest in fruntea tarii se afla numai oameni care par mai degraba din „clasa muncitoare” decat din cea a intelectualilor…

  1. Dumitru Chiriţă, electrician şi şef tură între 1981 – 1990, deputat PSD
  2. Constantin Adăscăliţei, antrenor de karate, deputat PSD
  3. Dorel-Gheorghe Căprar, mecanic, conducător auto, deputat PSD
  4. Dan Ciocan, subofiţer IPJ Olt 1985-2001, deputat PSD
  5. Ion Melinte, horticultor, urmărea activităţii în cadrul fermei pomicole, deputat PSD
  6. Neculai Răţoi, mecanic locomotivă 1958-1980, deputat PSD
  7. Victor Roman, 1981 – 1982, tehnician auto, deputat PSD
  8. Vasile Berci, tâmplar, sortator şi maistru la C.P.L. Sighet între 1964 – 1971, acum deputat PNL
  9. Dan Bordeianu, merceolog, 1988 – 1992, acum deputat PNL
  10. Constantin Gălan, morar la Fabrica de Morărit şi Panificaţie Suceava între 1973-1974, lăcătuş mecanic în perioada 1974-1976, acum deputat PNL
  11. Andrei Dominic Gerea, electronist 1987 – 1991, acum deputat PNL, fost ministru al Economiei
  12. Dumitru Verginel Gireadă, mecanic agricol – SMA Agromec Botoşani 1987-1990, acum deputat PNL
  13. Titi Holban, muncitor CPL Gugeşti 1983 – 1984, muncitor IPILF Râmnicu Sărat 1984 – 1985, merceolog, acum deputat UNPR (fost la PNL până zilele tecute)
  14. Mihai Lupu, operator chimist Fabrica de Antibiotice Iaşi în 1981, mecanic IUG Basarabi 1982 – 1985, acum deputat PNL
  15. Eugen Nicolaescu, tehnolog, merceolog la Complexul de Hoteluri şi Restaurante Flora din ITHR Bucureşti – Ministerul Turismului în perioada 1976 – 1985, acum deputat PNL, ministru şi fost ministru
  16. Valentin Rusu, mecanic Masini si Utilaje, 1990 – 1992 , acum deputat PNL
  17. Aurel Nicolae, tehnician, 1980 – 1990 , acum deputat PNL
  18. Sorin Teju, muncitor necalificat 1985-1988, lăcătuş mecanic 1988-1989 şi 1991-1997 la Schela Boldeşti, acum deputat PNL
  19. Radu Bogdan Ţîmpău, merceolog, 1998 – 2001, acum deputat PNL
  20. Costică Canacheu, tehnician electroenergetic la I.D.E. Bucureşti în perioada 1978 – 1989, acum deputat PDL
  21. Vasile Iliuţă, lucrător comercial la Remat Călăraşi, 1990 – 1993, acum deputat PDL
  22. Mircia Muntean, electrician la turnatoria – otelaria “ Siderurgica “ S.A., Hunedoara, 1982 – 1990, acum deputat PDL
  23. Eusebiu Manea Pistru-Popa, mecanic auto, 1988-1995 la service auto, acum deputat PDL
  24. Ionaş Florin Urcan, gestionar SC Poliuretani S.A. Luduş, acum deputat PDL
  25. Iulian Vladu, tehnolog Dacia-Service, Găeşti în perioada 1984-1989, acum deputat PDL
  26. Mircea Vicenţiu Irimie, mecanic Trustul de Constructii Turda, 1985 – 1990, instructor karate Shotokan – Fudokan, acum deputat PC
  27. Valentin Blănariu, magazioner, Dacia Service Reşiţa, 1986 – 1991, acum deputat PPDD
  28. Ştefan-Petru Dalca, mecanic Maşini şi Utilaje Vagoane 1988 – 1994, revizor Tehnic Vagoane 1994 – 1998, Maistru Electromecanic 1998 – 2000, toate la CFR, acum deputat PPDD
  29. Adrian-Nicolae Diaconu, muncitor calificat UM Plopeni Prahova 1985 – 1990, acum deputat PPDD
  30. Niculina Mocioi, agent comercial Flamingo Computers, 2004, acum deputat PPDD
  31. Constantin Moisii, operator chimist – Arpechim Săvineşti, 1970 – 1978, acum deputat PPDD
  32. Cezar Cioată, şef sector electromecanic subteran – Compania Naţională a Uraniului SA Bucureşti, Sucursala Suceava, 2007 – 2012, acum deputat PC
  33. Gheorghe Coman, lăcătuş mecanic MECON SA, acum deputat PC
  34. Răzvan Rotaru, muncitor necalificat, 1996 – 1998, lăcătuş, 2000 – 2002, fotbalist nonamator, 2002 – 2004, acum deputat PC
  35. Claudiu-Andrei Tănăsescu, merceolog, 1988 – 1990, acum deputat PC
  36. Haralambie Vochiţoiu, strungar Umirom Petrosani 1988 – 1991, muncitor E. M. Petrila 1991 – 1997, acum senator PSD
  37. Viorel Chiriac, tehnician OMNITEC Brasov, Tractorul Brasov 1981- 2000, acum senator PSD
  38. Dan-Aurel Ioniţă, cofetar patiser Ploiesti, 1987-1992, acum senator PSD
  39. Ákos-Daniel Mora, tehnician automatist, 1991-1995, acum senator PNL
  40. Ioan Deneş, electrician Căile Ferate Române, 1988 – 1993, acum senator PNL
  41. Ion Popa, tehnician SC Automobile Dacia, 1986-1994, acum senator PNL
  42. Mihai Niţă, tehonolog Uzina de Avioane Craiova, Uzina Autoturisme Pitesti 1980 -1983, acum senator PC
  43. Ioan Iovescu, mecanic Autobaza 4 Lugoj 1979 – 1982, sofer, Autobaza Lugoj, 1984-1987, acum senator neafiliat

  Comentariul meu : VOX POPULI VOX DEI! :) :) :)

  • Sunt curios cum a reusit astia sa-si cumpere locurile?
   Iar daca au putut, atunci ce s-ar afla la o „puricare fiscala” a perioadei ante-mandat?

  • domnule;au fost harnici de aia i o ales poporu ! tzara are nevoie de asemenea oameni destoinici.pe ashtia nu i scuipa nimeni pe strada in romanica

  • Interesant tabloul. La prima vedere as zice ca ar confirma titlul filmului Clasa muncitoare merge in paradis. Apoi ma gandesc ca daca altii nu se inghesuie, din varii motive, primii veniti sunt primii serviti. Apoi ma sperii cand imi aduc aminte ce morga are in el un fost merceolog ca Nicolaescu. Ma linistesc si cand ma gandesc ca primul loc de munca serios al doamnei Anastase a fost pozitia a doua din statul numit Romania. Pe urma imi aduc aminte ca si Tariceanu a fost baiat de catwalk in tinerete. Si daca listele ar fi pline de nume grele oare acestia ar face lobby pentru Romania?

 6. Eu am luat scorurile medii pe ultimele sondaje credibile. Daca cineva are informatii mai recente sau mai din interior decat mine, rog refaceti lista si postati, e interesant de discutat

 7. Pai asta nu poate insemna decat ca „oamenii muncii” au reusit, domnule. Iata, idealurili s-a implinit. E „victoria socialismului” cu 25 de ani mai tarziu. Nu s-ar putea aranja sa ne ocupe cineva? (Nu la rusi ma gandesc, da uite, polonezii, ungurii…cineva normal la cap).

  • pai patriot eshti dumneata domnule !? ei ca nu sint vremurili vechi ca tzi ar arata dumitale partidu !
   dumneata nu shtii ca ungurii e extremishti? aia vor sa sa ia Ardealu

 8. cam subtil, domnule sorin ionita, in tentativa dumneavoastra de a spori scorul unui partid care nu are notorietatea de suta la suta, precum o mult prea pretioasa blonda, domnule sorin!

   • de pe vremea cind numaram impreuna, dar totusi separat, ultimele, dar nu cele din urma (iata), condamnari, survenite dupa semnarea pactului si pacatului basescu-udrea-ponta, care pact ii avea pe procurori ca obiect si subiect de negotz politic, domnule sorin, tot observ ca va schimbara si pe domnia voastra vremurile, ca si domnia voastra tot om…

 9. Adevarata miza a alegerilor europene este prezenta la vot. Aici vor conta „activistii” locali, in primul rand primarii comunelor care, chair daca nu vor frauda votul (greu de crezut ca nu o vor face), vor scoate sub presiune si santaj pe amaratzi la vot. Punem pariu ca sinistratii din Teleorman vor vota 90% cu haita ponta-dragnea? Si au dreptate: doar primesc pomana din banii nostri, ai prostiior care respectam legea platind impozite si asigurari.
  Intrebarea fundamentala va fi: cat de reprezentativa este o clasa politica care (cacofonie intentionata) aduce la vot sub un sfert din numarul de alegatori? Nu cumva asta este deschiderea drumului spte conducerea autoritara? (armata, politia, procuratura, SRI-ul, etc au o cota de incredere mult peste 50%).
  Personal, deocamdata nu am de gand sa votez.

 10. Eu n-am ce alege si n-am sa ma duc la vot in semn de protest fata de actuala clasa politica.
  Nu gasesc nici un motiv ca sa le acord legitimitate prin votul meu.
  Cand vad cu ce idiotenii vin in campanie ca sa convinga prostii chiar ma apuca greata.
  Le-as transmite niste mesaje:
  RUSINE MARTIN SCHULZ PENTRU SUSTINEREA TICALOSILOR DIN ROMANIA!
  Cine se aseamana se aduna!
  Felicitari Monica Macovei pentru confiscarea extinsa a averilor dobandite de infractori!
  Nu vad o dezbatere serioasa a problemelor UE.
  Doar vrajala!
  Ca de obicei, la Romanica obtine mai multe voturi cine pacaleste mai multi prosti.
  Si va mai mirati ca „jocurile” se fac in alta parte.
  Pe multi de pe aici „i-a luat valul” si au intrat in „hora” pretinselor alegeri.

  • „Le-as transmite niste mesaje:”
   Mesajele le transmiti prin vot, nu prin comentarii pe internet. Aceea e calea corecta si legala, iar daca cetatenii ar face-o constiicios altii ar fi reprezentantii lor politici. Altfel vorbim degeaba, mai ales cind exista votul democratic. Nu, nu toti sint la fel.

  • Nu mergi la vot, nu contezi. Adik esti exact ca cei care il voteaza pe Ponta-dragnea. impreuna cu acei votanti, si dumneavoastra sunteti un votant. Prin absenteism validati castigatorii. Nu il vreti pe Blaga sau preda sau MRU sau neamtu, cu siguranta veti sfarsi cu sarbu, valean, norica. Alegerea e a dumneavoastra, desigur.

  • Eu nu ma supar pe sat si voi merge la vot. La alegerile anterioare am sters de pe lisat cate un partid sau doua. Ulterior am constatat ca nu m-am inselat cand i-am pedepsit nevotandu-i. Acum voi alege dintre independenti. Cu conditia ca acestia sa iasa din decor si sa inceapa sa indruge prostii cum ca ei nu reprezinta Romania ci Europa. Ca doar europarlamentarii din vest nu au facut deloc lobby pentru Germania, Franta, Italia, ……..

   • Rectific: Cu conditia ca acestia sa NU iasa din decor si sa inceapa sa indruge prostii cum ca ei nu reprezinta Romania ci Europa.

  • in orashul meu traia in vremea (vai am vrut sa scriu-comunistilor ! dar oare acum ce sint?)odiosului un nebun simpatic.exista obligativitatea votului(sau eu asha shtiu !).pe el il votam.erau fluturasii cu candidatzii,cam totzi fruntashi ai muncii socialiste;trebuia sa pui shtampila pe unu dintre ei.eu aveam un pix la mine si il treceam pe Lulu.legenda spune ca aduna multe voturi in orash.azi orashul meu e si el o ctitorie si oamenii muncii voteaza liber fruntashii in intrecerea capitalista.
   ca mergi la vot sau nu,tu care reprezintzi poate 2-3 procente dintr o popolatzie atit de bine educata in primitivism,e chiar o cantitate neglijabila.nu rezolvi nimic.

   • Au aparut agentii de propaganda ai SISTEMULUI TICALOSIT?
    Bine hraniti cu pui de la Crevedia?
    Nu-i intereseaza argumentele ci doar manipularea.
    Ce ati realizat in 24 de ani de cand indemnati turma sa mearga la vot?
    Averi fara numar. Va veni ziua cand vor fi „socotite”.

 11. „Merită mers la vot pentru ei?”
  Articolul imi place cu exceptia acestei intrebari in partea finala. Chiar asa sa fie? Am fost primiti in UE ca acele persoane bolduite sa fie sau nu in PE? Si-apoi nici nu-si are rostul intrebarea daca merita mers la vot cind exista pluralism partinic si libertate de gindire, lucruri pt. care generatii intregi si-au sacrificat vietile. Un pic prea simplist dupa gustul meu, aceasta intrebare.
  In rest, de acord.

 12. Pentru mine, Parlamentul European e ceva nebulos. Nu inteleg ce fac oamenii aia acolo, cine are dreptul la initiativa legislativa, ce se urmareste, care e directia, filosofia, ideologia, scopul, cine le defineste pe toate astea etc. Am inteles ca exista un grup de politruci, ala cu Barroso (?) in frunte (neales si nevotat de nimeni, sau cel putin nu e clar daca mai sint altii si deasupra lor ori asta e gashka suprema) care, de fapt, conduce balul, iar Parlamentul European e un fel de Mare Adunare Nationala cosmetizata si doar aparent mai putin unanima. Romanii din parlamentul respectiv, ca si bulgarii, ungurii, polonezii etc, sint divizati si impartiti pe caprarii inca de la inceput (ca nu cumva sa se coaguleze ceva incontrolabil) si minati in staule (grupuri parlamentare) subordonate cite unui neamt, austriac, francez – in general, reprezentanti ai unor neamuri mai putin proaste – care le indica cum sa voteze, cind sa ia cuvintul, despre ce sa vorbeasca si cit sa dureze interventia. Uneori, pentru a se intretine iluzia de parlament, se introduce cite o initiativa legislativa de interes si impact submarginal (din categoria „curbura castravetelui si a bananei”) si sint lasati europarlamentarii sa se joace de-a adultii, sa se certe, sa racneasca, sa tina discursuri fulminante despre nimic si sa voteze cum voiesc inimioarele lor. Batrinii stiu ca asa decurgeau si sedintele UTC/PCR/sindicat pe vremea lui Ceasca. Niste formalitati.

  Am facut introducerea asta ca sa intreb: de ce e important pentru Romania si pentru romanul de rind daca din tabelul de mai sus va fi votat X de pe o coloana si nu Y de pe alta coloana, sau chiar aceeasi coloana? Stiu ca Vadim e pe-acolo de ani de zile, cum e si fata lui Basescu, si nevasta lui Ponta, si cea a lui Antonescu, si…, si… Ce au facut parazitii astia pentru Romania si pentru Europa zburind saptaminal pe ruta Buc-Bxl? Ce n-au facut? Care era cistigul/pierderea daca in locul lor ar fi fost Gh. Dracu, ori Ilie de la Scularie?

  Impresia mea e ca singurii cistigatori dupa circul alegerilor sint doar alesii – minimum 10.000 de euro pe luna, daca am inteles bine. Pai, astia sint bani, nu gluma, in doua legislaturi ai facut milionul si-apoi te doare la basca de tot neamu’ romanesc. Cum sa nu fii cuminte si cum sa votezi altfel decit iti zice neamtul-sef al grupului parlamentar?

  p.s.
  Evident ca finantatorul circului le da tot banetul ala nu pentru ca e prost sau pentru ca ii considera importanti. Fiecare parlamentar d’asta e cumparat la bucata. Ce primesc ei acolo nu e salariu, ci mita ca sa joace in tragi-comedia Europei Socialiste Unite conform indicatiilor regizorale.

 13. O precizare pentru acei membri ai comunităţii contributors care nu au avut timp, dispoziţie ori răbdare să citească Tratatul Uniunii Europene -echivalentul legislativ al constituţiilor:
  Parlamentul UE este singurul organ pretins reprezentativ de tip electiv lipsit de iniţiativă legislativă prin insăşi actul constitutiv al entităţii pseudostatale.
  art 14 (1) “Parlamentul European exercită, împreună cu Consiliul, funcțiile legislativă și bugetară. ”
  Deci, fără aprobarea Consiliului, această instituţie rămâne fără nicio funcţie, poate doar cea de Azil de bătrâni politruci.
  art 17 “(2) Actele legislative ale Uniunii pot fi adoptate numai la propunerea Comisiei, cu excepția cazului în care tratatele prevăd altfel.”
  Parlamentarii europeni nu au voie nici măcar să propună, darmite să adopte politici generale in numele cetăţenilor Uniunii. Dar se pot da zilnic in stambă. Cu sute de discursuri şi rapoarte inutile.
  “Parlamentul European, hotărând cu majoritatea membrilor care îl compun, poate cere Comisiei să prezinte orice propunere corespunzătoare privind chestiunile despre care consideră că necesită elaborarea unui act al Uniunii pentru punerea în aplicare a tratatelor. În cazul în care nu prezintă propuneri, Comisia comunică Parlamentului European motivele sale.”
  Parlamentarii europenii nu-s altceva decât nişte birocraţi cu program redus cu unicul rol de a juca democraţia prin intermediul gesticulaţiei şi vorbelor. Vorbelor goale, desigur. Ca atare, postul de parlamentar este o sinecură, un loc unde se retrag toţi politrucii reşapaţi pe penultimul lor drum. Asta când vine vorba de politrucii de pe liste, căci restul, independenţii …

  Prin urmare alegerile europene sunt lipsite de orice miză, mai ales că, in urma scrutinului nu se va schimba nimic la nivelul executivului european, spre deosebire de statele real democraţice ale lumii unde Guvernămîntul este rezultatul direct al opţiunii politice exprimate de cetăţeni prin vot.

  Votînd pentru PE nu faceţi altceva decât să oferiţi fărâma de legitimitate de care diktatura soft de la bruxelles are nevoie pentru a păstra aparenţele unei democraţii, după modelul anterior al „democraţiilor populare” comuniste. Nu uitaţi că nanodiktatorul Barroso a fost „ales” la al doilea Congres in spatele uşilor inchise in cadrul unei proceduri in care a fost singurul candidat. Nici in republicile bananiere din Africa sau din Estul Europei şeful executivului nu are asemenea pîrghii de putere incît să-şi asigure cu atâta uşurinţă postul prin înlăturarea nu numai a contracandidaţilor dar chiar şi a ideii de competiţie politică necesară la terminarea unui mandat. Omuleţul se crede indispensabil, unic, suprem in activitatea sa mântuire a naţiunilor europene. Mântuire in sens marxist, desigur, adică vindecare prin distrugere.

  Dar pentru cei care ţin totuşi la ideea europeană există, deocamdată, alternativa virtuală a unei Adunări Constituante la nivel continental. Cum actualul Parlament European nu a funcţionat niciodată ca forum constituţional -şi nu văd cum poate funcţiona un stat de drept fără o Constituţie adoptată in regim reprezentativ- e de aşteptat ca intregul sistem normativ ridicat pe o temelie fragilă precum TUE să se prăbuşească curând, fiind creat in afara şi in contra voinţei şi dorinţelor cetăţenilor europeni. Ca atare, elaborarea unui Proiect de Constituţie Europeană ar trebui să fie preocuparea numărul 1 a oricărui eurofil şi democrat convins. Nu pierdeţi vremea bifînd liste de politruci pentru noua nomenklatură eurosovietică, ci chibzuiţi la modul in care vă puteţi uni forţele şi ideile cu intelectualii neatîrnaţi ai Occidentului pentru a conserva democraţia şi libertăţile cetăţeneşti ameninţate cotidian de birocraţia Minunatei Lumi Noi.

 14. O concluzie care cred ca este si in relatie cu unele comentarii:

  Motto:
  “Mai eficient de distrus o ţară este faptul de a-i infiltra guvernul cu zeci de neisprăviţi, sau nespecialişti, decât cu armate de spioni super-performanţi.
  De la cultură la medicină până la agricultură, neisprăviţii ministeriabili vor lua deciziile cele mai aberante, automanipulându-se prin prostie.
  Odată plasat incapabilul si uneori chiar conserva sa, în funcţia-cheie, adversarul din afara graniţelor va surâde satisfăcut. Ăsta îşi va distruge ţara mai puternic decât un bombardament cu arme din ultima generaţie. Ceea ce se întâmplă de fapt şi acum cu România. Dacă nu am simţi pe propria piele, şi am putea privi din exterior acest jalnic spectacol, poate am râde pe săturate de aceste marionete numite „miniştri” .”

  Asadar cum sa vina guvernul Ponta cu ceva util Romaniei?

  Sper ca dreapta reala sa se uneasca in turul I si deci altul decat Crin sa stea in fata PSD.
  Deci daca in fata lui Ponta se va afla Crin voi face ca Basescu adica nu stau acasa caci asta il majoreaza pe Ponta ci votez in sila cu Crin.

  • PS Dar la vot trebuie mers neaparat si daca vrei poti sa anulezi votul dar de mers trebuie mers ca sa se inteleaga ca oricand daca vrea „boborul ” se poate mobiliza in procente majore. Altfel cei care vin transmit mesajul(asa se interpreteaza „politic corect” absenta : decideti voi . ne lasam pe mana voastra ceea ce nu e bine.

 15. Imi plac discutiile acestea filosofo-politice. Nu stam chiar pe marginea santului cu sapa alaturi vorbind politica, ci o rafinam intelectual: daca merita x sau y, daca se merita efortul de a vota samd. Ah, dar nu, noi nu ne „murdarim” cu votatul, nu e de nasul nostru. Desigur, putina barfa, dar doar atat, la vot nu se merita sa mergem!
  Ca sa fiu cinic, cred ca ne-o meritam. Cu camasi albe, apretate si parfumate, cautam doar stimuli intelectuali si atat! Nu actionam, nu ne suflecam manecile, nu punem obrazul, politica nu este de noi! Ea a fost dintotdeauna a Dinilor Paturici si atat. Noi … ah, e jenant! Si daca identificam tot mai multi Paturici, vai, ne miram revoltati!
  Eu personal merg la vot si mereu am o alegere personala, fie ca este lista, fie ca este individual. Apreciez puterea personala a celor care se expun, fie ca o fac din exhibitionism, fie ca o fac din dorinta de parvenire, fie ca o fac din inconstienta, fie ca o fac din ambitie. Si incep sa detest tot mai mult impotenta „intelectualilor”!
  Dpmdv, a nu face nimic, nici macar a merge la vot, este un gest de lasitate si prostie. A nu putea alege o optiune, chiar si proasta … hm!

  • oi fi lash? poate,prost ?,sigur !
   io stimate, am trait rivolutzia la rumini;am trait si preambulu si intoarcerea armelor.
   cind oltenii merg sa i ciomageasca pe revoltatzii lui Tokes cu sutele,cind minerii sadesc floricele,cind rruminii de bine striga afara ungurii din tzara dupa ce regatul a curatzat etnic in 80 ani o intreaga comunitate atestata 800 ani,de aci trebuie sa incepetzi.

  • Daca ai votat, iti pun si eu stampila VINOVAT ca ai dat tara pe mana escrocilor!
   Esti VINOVAT de complicitate cu SISTEMUL TICALOSIT pe care l-ati construit in Romania!

   • Ha, ha, ha domnule Dumitru Simion, sunteti amuzant! Ma scuzati, nu vreau sa luati amuzamentul meu ca pe o ofensa. Pur si simplu ma amuzati cu aceste afirmatii atat de categorice. „Stampila”, „complicitate”, „sistem ticalosit”, „vinovat”… cuvinte cheie!
    Domnul meu, traim in anul de gratie 2014!. A merge la vot este o dovada minima de responsabilitate sociala, de a arata ca iti pasa, de a te implica minim in politica, ca si simplu cetatean. E o incercare de igienizare a propriului viitor, fiecare cat poate si cat vrea.
    Ma gasiti vinovat ca … bla, bla! Ha, ha! Pentru ca imi exercit dreptul de a vota? Nu va inteleg! E dreptul meu si chiar nu am de gand sa renunt la el. Asa cum am dreptul sa va raspund acum liber! (nu renunt la aceasta libertate, chiar daca „BigBrother” stie cine sunteti dumneavoastra si cine sunt eu).
    Consider ca sunt 3 modalitati de implicare in viata politica si sociala viitoare a mea si a copiilor mei:
    1. aleg sa fac politica in mod activ = ma inscriu intr-un partid, lipesc afise, cotizez, apar la TV, car sacosa cu ulei si faina samd (nu mi se potriveste, am spus „pas”).
    2. aleg sa fac politica in mod limitat = imi definesc clar afinitatile minime (macar atat ma duce capul!) si merg responsabil la vot (o dovada de civism si responsabilitate).
    3. aleg sa fac politica in mod negativ = nu merg la vot, chibitez de pe margine, condamn orice actiune a oricui, sunt vesnic nemultumit dar nu fac nimic, sunt impotriva a tot si a tuturor (o dovada de lasitate si neputinta de mai mult).
    Ha, ha, chiar ma amuzati cat de categorit puteti fi! Si eu va pot gasi VINOVAT pentru ca NU mergeti la vot si NU faceti nimic, doar chibitati negativ de pe margine si va plangeti! Ma amuzati, sincer!
    Domnul meu, fiecare alege pentru sine ce doreste si cum doreste.

 16. „Merită mers la vot pentru ei?”

  #1 – Cazul USA:
  – 12 martie 2014 Ben Carson: America’s now ‘very much like Nazi Germany’

  „Ben Carson: America seamana acum foarte mult cu Germania nazista.”
  (Ben Carson e un faimos neurochirurg american.)

  – 9 aprilie 2014 America e o oligarhie, nu o democratie sau o republica, sustine un studiu avindu-i ca autori pe Martin Gilens de la Princeton University si Benjamin I. Page de la Northwestern University.

  Rezumat: America nu mai e o democratie si, cu atit mai putin, republica democratica conceputa de Parintii Fondatori. Dimpotriva, a intrat pe un culoar elitist si a devenit o tara condusa de o minoritate dominanta formata din membri puternici care exercita un control total asupra oamenilor de rind – o oligarhie. Guvernul USA ii reprezinta acum pe cei bogati si puternici, nu pe cetateanul obisnuit.

  Despre lucrurile astea se discuta deja de ani de zile pe blogurile independente americane si exact in termenii de mai sus. Iar cind vine vorba de solutii, cuvintul cel mai des folosit e REVOLUTIE.

  #2 – Cazul EU:
  Similar, doar ca inca nu s-a apucat nimeni sa faca un studiu serios si nici barbati de calibrul lui Ben Carson nu prea se gasesc.

  #3 – „Merită mers la vot pentru ei?”

  p.s. Vad pe aici postaci de partid care indeamna lumea sa voteze. Aceleasi 3-4 argumente obosite si prafuite primite prin email de la sefu’ inca de acum 10 ani si reutilizate de cite ori e nevoie de masse pentru ca spectacolul politic cu marionete sa dea impresia ca e real. Ii inteleg, saracii, fac si ei bani de tigari.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Sorin Ionita
Sorin Ionitahttp://www.expertforum.ro
Paleo-liberal (adica din soiul cel vechi) Partener fondator la EFOR (www.expertforum.ro) think tank independent Citeste si preda teorii ale dezvoltarii si sectorului public Consultant pe reforma institutionala si descentralizare in Europa de Est si Balcani

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro