joi, iulie 25, 2024

Votăm

Votăm pentru libertate, pentru frumusețe, pentru demnitate. Într-o vreme a minciunii votăm pentru adevăr. Adevărul nu stă în dubă. Votăm cu milă pentru cei traumatizați pe viață de comunism: orbi sufletește, ciungi de membrele rațiunii, muți de privirea sinceră.

Votăm plângând, pentru că știm că va exista suferință. Deși meritată, ea va durea, niște oameni vor fi loviți, făcătorii de rău, impostorii, lacomii, hoții. Cei care ne-au mințit manipulându-ne că votul contează vor vedea că votul contează. Vor fi zdrobiți de propria lor minciună experimentală pentru “educarea” României. Eram educați deja, nu aveam nevoie de toată această porcărie din ultimii ani.

România nu avea nevoie de acest experiment al haosului, al agresiunii, al dictaturii proștilor. Ar fi fost de ajuns un singur Cuvânt. Dar nimeni nu a fost capabil să îl spună, nici măcar Patriarhul Daniel, nici măcar Papa. Am fost prea lași cu toții. Ne-au interesat instituțiile, acoperișurile, nu persoanele și vețile lor, planurile gândirii noastre așa-zis înțelepte Despre oamenii politici nici nu are rost să discutăm, cu ochii doar după plăceri și bani de câteva luni au început să dea interviuri că fac ceva. Ce chestie ! În medie românul e inteligent și are rost să i te adresezi, care va să zică.

Cu toții au înțeles de la început, dar le-a fost frică, de bani, de “siguranța” națională. Votăm ca să le arătăm că sunt niște proști, că nu suntem nesimțiți cum cred ei, aleșii, specialii. La judecata de apoi vom fi toți goi în fața lui Dumnezeu. Nici unul nu va avea grade pe umăr, nici mitră, nici vilă, nici domeniu de vânătoare.

Avem libertate, avem drepturi, votăm. Sub unii dintre noi s-au pus bombe și au fost aruncați în aer, acum un an în Malta. Alții au fost azi arestați. Nu ne interesează reduceri, nu ne interesează vouchere pentru honoris causa al infractorilor, transport cu avioane în iad, sex tradițional, hore ale imbecilității, o lume horcăind cu țuica la nas în așteptarea lui Ceaușescu, zeul pomenit în sfinte Liturghii decenii.

Ne e scârbă de oameni ca Dragnea și Putin. Ne e greață de Andronescu și Tăriceanu. Năstase ne provoacă vomă, iar eiusdem farinae, cloaca imposturii, microorganismele care se hrănesc din orice deșeu, din orice pată fecală din instituții, nu există câtă vreme nu se pocăiesc de dezastrul adus fiecărui om din această țară prin faptele lor. La pușcărie. Nu ne interesează criminalii, profesioniștii hoției, șpăgarii, leneșii, mafia care calcă în picioare orice, vânduții diavolului, privilegiații paradisurilor fiscale, abonații banilor de coordonare din fonduri europene.

Unde e datoria iubirii semenilor ? În noi, nu în aceste javre. Votăm pentru libertate, pentru frumusețe, pentru demnitate. Într-o vreme a minciunii votăm pentru adevăr. Adevărul nu stă în dubă. Votăm cu milă pentru cei traumatizați pe viață de comunism: orbi sufletește, ciungi de membrele rațiunii, muți de privirea sinceră, despre care am vorbit mai sus.

Ce va fi după vot ? Alt vot. Normalitatea puterii oamenilor asupra puterii lor, gunoaiele societății instalate în frunte. Sau moartea noastră, preferabilă sclaviei. Dăm mai departe ștafeta luminii gândirii și curajului, se va găsi cine să o aprindă și să o ducă mai departe. Dăm mai departe dragostea și îmbrățișarea, responsabilitatea civică, față de semeni. Zâmbiți, nenorociților ? Vă va amorți zâmbetul. Peste ani veți schelete în pământ, asta e soarta oamenilor.

Nu urâm pe nimeni. Iubim pe toți și dăm o lecție meritată. Votăm.

Nimeni nu este stăpân peste noi în afară de Cel care ne-a creat pe toți și toate, Dumnezeu.

Votăm. Adevărul nu e în pumnul în gură pe care ni-l bagă PSD. Adevărul nu e în plus 100 de lei la pensie sau la salariu. Adevărul nu e să îți vinzi prietenii pentru bani și promisiuni. Adevărul nu e să faci din tineri carne de tocat pentru acasă sau pentru export, să scuipi inocența în ochi pentru că totul e o afacere a ta. Adevărul nu e să înțepenești în funcții până mori cu capul pe birou. Adevărul nu e să te înfigi în fața tuturor ca un nesimțit fără nici un fel de contribuție, de merit.

De n-ar fi făcut între noi lucruri pe care nimeni altul nu le-a făcut, păcat n-ați avea, dar ați știu şi L-ați urât – şi pe El, şi pe Tatăl Lui, L-ați urât pe nedrept.

N-avem nevoie de imaginea abjecției care să ni se impună ca icoane, de toți acești comuniști ratați. Să crape în zeama lor, în clubul lor închis. Sunt liberi să vorbească între ei. Să ne scutească de poluarea fonică împuțită pe care o răspândesc. O adunătură de imbecili care insistă cum insistă violatorul psihopat să fie iubit. Nu vă iubim, cărați-vă !

Votăm pentru că am înțeles toate acestea și acționăm. Lepra care a împânzit țara se va restrânge pe măsură ce facem ceva. Întoarcem spatele nenorociților și îi călcăm în picioare dacă vin în calea noastră.

Votăm pentru libertate, pentru că vrem să facem asta.

Notă

Text trimis platformelor Marginalia și Contributors

Distribuie acest articol

18 COMENTARII

 1. Am un sentiment pe care l-am avut la alegerile americane cat si la referendumul pt. Brexit.
  Mintea imi spunea ca nu va fi posibil ca Trump sa castige iar britanicii sa voteze pt iesirea din UE , sentimentul intestin imi spunea exact contariul care s-a si adeverit.
  Acum la alegerile care vor urma , mintea imi spune PSD-ul nu va castiga insa acel sentiment intestin imi spune exact contrariul, vor castiga.
  In Romania se instaleaza pe zi ce trece aceasi atmosfera ca in SUA si Marea Britanie, multi fiind singuri ca PSD-ul nu va putea castiga mizand pe simplul motiv, nu ma duc la vot, oricum vor fi destui care vor vota impotriva PSD-lui si in favoarea altor partide.

  • Eu am un sentiment ca NEVASTA LUI CRIN ANTONESCU va fi europarlamentară incă un rând in timp ce NEVASTA LUI PONTA nu.
   In spatele acestor detalii anecditice se intrevede O MARE RISIPA .
   Nici PNL ul nici USR-PLUS nu sunt scutite de diverse tipuri de virusi – si oricum faptul ca se concureaza intre ele PE LISTE SEPARATE diminueaza potentialul de performanță.
   Daca adaugam la asta necesitatea de a asigura supravietuirea PMP ului si a lui Ponta – Pro Romania este cumplit de dus in spate in contextul in care cel mai recent barometru al CHEFULUI ROMANILOR DE A VOTA INUTIL a avut loc acum cateva luni pentru caterinca cu familia traditionala.

  • Interesant. N-am crezut (si nu cred) ca ar fi cea mai mica legatura intre Presedintele „geniu stabil” Trump si coruptul Dragnea, sfintul protector al chinezofililor din Romania, dar daca am gresit e OK, nu mai votam deloc, nici eu nici familia, in alegerile romanesti.

   Nu de alta, sa nu insultam, grobiani trumpisti cum ne aflam, purele sentimente intestine ale elitelor carpatine. Noroc bun!

 2. Votul este insasi esenta democratiei . Numai societatile totalitare falsifica voturile cetatenilor si le transforma in unanimitate .Dragi concetateni – mergeti si votati – . Fara aceasta actiune cetateneasca nu existati . Votati pentru viitorul vostru , al copiilor si nepotilor vostri . Asa cum celor deja in virsta li s-a reprosat mereu ,tot asa ,daca nu ne exprimam convingerile, vom fi si noi la rindul nostru blamati .Aveti puterea de a corecta drumul viitor pe care societatea il are de parcurs . Romania de una singura nu poate face nimic.Indiferent cite promisiuni veti avea din partea unora sau altora ,fara o Europa unita ,nici Franta ,nici Germania , nici Marea Britanie si nici una din tarile din UE si din imediata vecinatate a UE(aspirante la intrarea in Uniune ) nu au un viitor . Lasati in urma partizanatul politic si votati doar viitorul .

  • „Votul este insasi esenta democratiei”
   Imi pare rau , acest slogan este diluat si nu mai corespunde adevarului din teren.
   Politica in general a devenit o inscenare, teatru ieftin prin care se incearca, ce numin votul democratic, obtinerea puterii.
   Suntem in campanie electorala, cine mai crede in sloganurile afisate de toate gardurile ? din ce in ce mai putin oameni.
   Exista intre timp alta forme, mai eficienta prin care cetateanul isi poate exprima vointa , protestul impotriva clasei politice.
   Clasa politica in general actioneaza dupa tiparele clasice in perceptia ei votul fiind esenta actului democratic numai ca aceasta perceptie nu se mai suprapune cu cea a electoratului, vezi numarul din ce in ce mai redus a celor care participa la vot.
   Votantul este astazi supus unui tir masiv de informatii gresite , minciuni si promisiuni, daca te gandesti un pic, imposibil de realizat.
   Atunci care ar fi alternativele ? renuntarea la clasa politica ? nu vad cum s-ar putea implementa acest model, gandirea doctrinara fiind puternic inradacinata in mentalul comun.
   Democratia directa prin referendum ? care este tot un vot supus manipularii.
   O solutie ar fi, pe timpul campaniei electorale politicienii sa prezinte doar programul politic , discutia pe seama acestuia sa fie purtata de societeta civila, politicienilor sa le fie interzisa implicarea directa in campanie.
   Interzicerea completa a lobbyismului pe langa clasa politica. Astazi avem firme specializate de consultanta politica, de lobby , care nu fac altceva decat sa influenteze politicianul in sensul dorit, cu alte cuvinte de cel care plateste pt. interesele sale, votul electoratului nemaifiind semnificativ.
   La Bruxelle spre exemplu exista ca. 25000 de lobbyist, va dati seama cat de nesemnificativ devine votul la europarlamentare in fata acestei armate de specialisti ?

   • Natiunea Romana este o natiune tinara , o natiune ce din pacate nu a invatat inca ce inseamna democratia si nici care sunt formele ei de exprimare . Suntem inca la inceput . Toata lumea vorbeste de manipulare , de alte forme de implementare a notiunii de democratie si se gindeste strict doar la ce se intimpla la noi in tara . Cred ca informatiile care ne apar in fata zi de zi , adevarate sau nu ,manipulatorii sau nu , nu fac decit sa ne intareasca ,sa ne ajute la intelegerea adevarului .Cu cit mai multe informatii cu atit mai bine . Omul prin modul in care a fost construit ca fiinta, cauta in permanenta adevarul si in timp , cei mai multi dintre noi , vor intelege si vor putea separa falsul de adevar. Desigur nimic nu se face peste noapte si nimic nu este vesnic . Avem nevoie de rabdare si de intelepciune .Asa cum cindva ni se vindeau niste iluzii de felul – Societatea comunista va intrece si depasi pe cea capitalista – tot asa acum se incearca acelasi lucru , dar sub alta forma . Din nefericire in aceasta etapa ,clasa politica sau unii dintre reprezentantii ei , din motive politicianistee si nu din convingeri ideologice masluiesc adevarul si pentru o glorie efemera fac mult rau societatii. Este insa obligatoriu sa trecem si prin asta . Daca privim in urma intelegem prin ce au trecut marile democratii actuale si in nici un caz nu suntem noi aceea care putem sari peste etape, din pura vointa politica a unuia sau altuia . Toate lucrurile in aceasta lume trebuie facute la timpul lor.Pentru noi ar trebui sa fie o mindrie ca am ajuns intr-un club atit de select cum este UE si ne place sau nu, nu avem alta sansa . Suntem aici de mii de ani si locul nostru este fara doar si poate in aceasta constructie Europeana .

    • Adevărat ai grăit, quovadis ! „Avem nevoie de rabdare si de intelepciune . Asa cum candva ni se vindeau niste iluzii de felul – Societatea comunista va intrece si depasi pe cea capitalista – tot asa, acum, se incearca acelasi lucru , dar sub alta forma.”

     Pentru cei care încă mai au rezerve, neştiind dacă vor merge sau nu la vot, sau care sunt derutaţi de prea multe informaţii, n-ar dăuna deloc dacă ar putea să compare, să gândească şi să aleagă cea mai bună ofertă dintre toate, intrând pe https://romania-alege.ro

   • Puteti prezenta o sursa care adevereste ibformatia prezentata? Nu de alta dar complicati inutil si negativ realitatea. Problemele Europei nu sunt atat de multe incat sa nu intelegem unde se face lobby.

    • Stimata doamna, probleme Europei sunt foarte mari, multi le ignora, crezand ca astfel se va putea continua. Trezirea dupa alageri va fi brusca si multi se vor freca la ochi.

    • Concernul Google investeste ca. 6 milione de euro in munca de lobby la Bruxelles, rezultatul, printre altele, rata foarte scazuta a impozitelor platite, intransparenta actiunilor concernului, obstructionearea legislatiei in vederea protejarii datelor personale.
     Concernul Google castiga miliarde cu informatii primite din partea utilizatorilor fara ca acestia sa poate profita la randul lor financiar, e ca si cum ai cumpara dintr-un supermarket fara sa platesti.

   • Chiar daca nu va vine sa credeti (UNORA DINTRE VOI) , votul este chiar esenta democratiei ,concomitent cu separarea puterilor in stat si cu respectarea legilor justitiei . Ar trebuii sa ginditi ,cum ar arata societatile democratice , daca peste 80 la suta din alegatori merg la vot , cum ar arata daca 80 la suta respecta statul de drept si legile cumunitare, cum ar arata daca s-ar respecta separarea puterilor in stat , in care fiecare supravegheaza pe fiecare .Aceasta inseamna democratie , atunci insa , cind politicul nu accepta asta si incalca cu buna stiinta aceste precepte clare si naturale ,atunci zic ,statul se dezintegreaza si atunci natiunea poate sa isi piarda identitatea nationala , urmata de pierderea a insasi notiunii de stat . Daca incercati sa priviti astfel lucrurile,totul vine de la sine si atunci noi cetatenii suntem obligati sa atentionam asupra acestor derapaje si sa ne folosim dreptul fundamental de vot in incercarea de a atrage atentia si de aduce aminte politicului , ca cei care nu respecta doleantele poporului la un moment dat actual , sunt pedepsiti de istorie. Da exista manipulare ,da exista incercari de provocare , da exista lobby si multe multe altele dar asta nu inseamna ca noi trebuie sa cadem in astfel de capcane , daca sintem interesati atunci trebuie sa ne documentam sa privim informatia la general cu prudenta si sa controlam daca informatia este corecta , daca nu ne exprimam doar din dorinta de a spune cite ceva si evident manipulam la rindul nostru .

    • Si evident nu uitati celebrele versuri :
     Privitor ca la teatru
     Tu în lume să te-nchipui:
     Joace unul şi pe patru,
     Totuşi tu ghici-vei chipu-i,
     Şi de plânge, de se ceartă,
     Tu în colţ petreci în tine
     Şi-nţelegi din a lor artă
     Ce e rău şi ce e bine.

 3. A vota este un act de decizie, de alegere si de exprimare a libertatii. Porojanii lui Alecsandri n-au vrut libertatea poate si pentru ca ea presupunea asumarea esecurilor derivate din decizii personale. Cand primarul de la Cucuiatii de Sus ii aduna pe sateni si-i pune intr-un autocar sa-i duca la un meeting sau ulterior sa voteze cu cine este la putere (pana acum cativa ani Liberalli, azi PSD, maine poate din nou liberalii sau USR-PLUS) sateanul (dar nu numai) evita sa ia o decizie proprie. De cel mai multe ori nu are educatia sau informatia necesara ca sa faca o alegere corecta sau pur si simplu este mai comod sa se lase dus de ape.
  Cand oameni educati din universitati cu ceva vechime si prestanta evita sa-si exprime libertatea la locul de munca pliindu-se la ordinele primarului/decanului de acolo nu poti sa-i condamni pe cei mai putini educati.

 4. Un eseu cu adevarat remarcabil.
  // Sub unii dintre noi s-au pus bombe și au fost aruncați
  în aer, acum un an în Malta// .

 5. „Votăm pentru libertate, pentru frumusețe, pentru demnitate. Într-o vreme a minciunii votăm pentru adevăr.

  Nimeni nu este stăpân peste noi în afară de Cel care ne-a creat pe toți și toate, Dumnezeu.”

  Eşti fratele meu, Virgil, şi în meserie, şi în cuvintele spuse de tine ! Fie ca raţiunea să învingă şi inima să exulte !

  Cu respect,
  Al.Răduţ

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Virgil Iordache
Virgil Iordache
Virgil Iordache cercetează și predă la Facultatea de Biologie a Universităţii din Bucureşti. Domenii principale de preocupări: ecologie şi filosofia biologiei. Cărţi şi articole în domeniile ecologiei și filosofiei, eseuri filosofice în reviste de cultură. Comentariile si opiniile publicate aici sunt ale mele si nu reprezinta o opinie a Univesităţii din Bucureşti.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro