marți, iunie 22, 2021

Votul, ca antidot la îngrijorare

Președintele PSD, dl. Liviu Nicolae Dragnea, a promis că partidul domniei-sale își va anunța candidatul la alegerile prezidențiale, programate pentru luna noiembrie în seara zilei de 26 mai 2019. Îndată după ce se vor afla primele estimări referitoare la rezultatele la alegerile europarlamentare, dar și la Referendumul convocat de președintele Iohannis.
Este indubitabil că respectivul candidat nu va fi nimeni altul decât dl. Liviu Nicolae Dragnea. Dacă dl. Tăriceanu ar fi avut fie și doar cea mai mică șansă de a fi candidatul comun al PSD și ALDE, este de domeniul logicii elementare că și domnia- sa, dar și ALDE ar fi făcut o comunicare asemănătoare. Or, cum PSD nu va putea admite în ruptul capului ca partidul să nu aibă un candidat propriu, este indubitabil că acesta în nici un caz nu va putea fi altul decât dl. Liviu Nicolae Dragnea.
Care ar putea fi motivele ce l-au determinat pe președintele PSD să opteze pentru seara zilei de 26 mai pentru anunțul în cauză? Iată mai jos o măcar o parte dintre ele:
1. Mai întâi, cred că dl. Dragnea avea nevoie să transmită electoratului lui și al partidului domniei sale că și el, și partidul sunt cum nu se poate mai stăpâni de situație. Că nici nu poate fi vorba ca PSD să nu câștige cel puțin 30-32% dintre mandatele de europarlamentar. Multe institute de sondare a opiniei publice avansează sus-menționatele procente, altele vorbesc chiar de 37%. Altele livrează scoruri mult mai mici. Așa că estimările trebuie privite cu prudență fiindcă o consistentă parte dintre institutele cu pricina se află în serviciul și în plata PSD. Îndeosebi Avangarde al d-lui Marius Pieleanu și CURS intrat în posesia lui Iosif Buble, neîntâmplător tocmite de TVR pentru a oferi estimările cu pricina, sunt profund încatenate politic, adică finanțate de PSD din taxele și impozitele românilor.
2. Dl. Liviu Nicolae Dragnea contează deopotrivă pe un eșec al Referendumului pe teme de justiție, eșec care se va deconta îndeosebi în curtea președintelui Iohannis. Chiar dacă nu o spune pe față, PSD încearcă prin felurite tertipuri boicotarea Referendumului invocându-i fie inutilitatea, fie vehiculând ideea că președintele Iohannis vizează doar interese electorale proprii. L-am văzut marți seara la postul de televiziune Digi 24 pe mega-tupeistul fost ministru al Culturii și Identității Naționale, atât de obraznicul și de total lipsitul de valoare Lucian Romașcanu în toată splendoarea goliciunii sale intelectuale, încălcând toate regulile dezbaterii civilizate doar spre a-și transmite meajul la boicot cu care l-a însărcinat partidul, promițându-i, probabil, în schimb o nouă sinecură. Este indubitabil că invalidarea consultării populare din cauza neatingerii pragului de 30% va fi intens speculată de PSD. Care, de altfel, de câteva săptămâni încoace, le-a cerut vectorilor săi de imagine, dar și presei ce îi este fidelă contra-cost să lanseze pe piață ideea că un eșec al Referendumului ar trebui să conducă chiar la demisia președintelui Iohannis.
3. A doua zi, în 27 mai, ar urma să fie anunțat verdictul în cazul angajărilor fictive de la Consiliul Județean Teleorman, angajări din vremea în care președinte al respectivului Consiliu era dl. Liviu Nicolae Dragnea. Așa după cum spuneam în comentariul publicat miercuri pe site-ul contributors.ro nu puțini sunt juriștii care se așteaptă la o amânare a pronunțării până după data de 5 iunie, atunci când poate că și CCR va catadicsi, în fine, să formuleze o decizie referitoare la completurile specializate. Or, după data de 1 iunie CCR îi va fi încă și mai favorabilă d- lui Liviu Nicolae Dragnea. Și aceasta în primul rând din cauza incapacității Opoziției de a se coaliza și a bloca măcar măcar numirea controversatului domn Stan zis Giani. O decizie convenabilă, rezultatele dorite atât la Europarlamentare cât și la Referendum, dar și postura de candidat al PSD la alegerile prezidențiale sunt în calculele d-lui Dragnea argumente menite să îi aducă un verdict favorabil.
Toate aceste calcule pe care mai mult ca sigur și le-a făcut președintele PSD ar trebui să fie de natură să îi îngrijoreze pe oamenii cinstiți din România. Pe toți cei ce nu doresc ca țara să fie desprinsă de Europa democratică ( cu cât entuziasm vorbea sus-menționatul domn Romașcanu despre ceea ce, după mintea înfierbântată a domniei-sale și a partidului pe care îl reprezinte s-ar întâmpla de bine în Polonia și Ungaria, doar Turcia și Rusia nefiind fost elogiate de respectivul Gură-Spartă) și care nu vor să fim obligați să circulăm prin România cu parolă.
O prezență masivă la vot și o opțiune clară și consistentă anti-PSD și anti-ALDE vor reprezenta, mai mult ca sigur, antidotul îngrijorărilor cu pricina.
Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors. ro și pe blogurile adevărul. ro

Distribuie acest articol

10 COMENTARII

 1. Dragnea este cam disperat daca vrea el sa candideze la presedentie. Dar poate o propune pe Viorica. Va dati seama cum ar incurca ea statele lumii? Eu daca as fi pilot pe aeronava prezidentiala i-as spune ca aterizam in Rusia, cand de fapt ar fi SUA.

 2. „Președintele PSD, dl. Liviu Nicolae Dragnea, a promis că partidul domniei-sale își va anunța candidatul la alegerile prezidențiale […] în seara zilei de 26 mai 2019.”

  Vă rog să mă iertați dacă greșesc, dar Președintele Executiv al PSD a comunicat solemn și public faptul că domnia-sa NU va organiza o ședință a Comitetului Executiv al partidului în care ocupă locul al doilea și funcția executivă în seara de 26 mai 2019.

  Prin urmare, candidatul PSD la președinția României fiind desemnat DOAR în CEx, nu văd cum „își va anunța candidatul la alegerile prezidențiale […] în seara zilei de 26 mai 2019”.

  Apoi, nu am aflat de vreo discuție în acest sens cu ALDE, în contextul în care alianța PSD-ALDE a declarat în repetate rânduri că va avea un candidat comun. Iar dl Tăriceanu este mai bine poziționat în sondaje decât orice candidat, la care ne-am putea gândi azi, din partea PSD.

 3. Sondajele comandate sau nu , false sau adevarate , reprezinta un barometru de opinie la un moment dat si ele nu au relevanta (opiniile adica ) ,decit raportate la zilele in care au fost efectuate .In ziua votului multe se pot schimba , asa cum dealtfel s-a intimplat la prezidentialele la care actualul sef al statului a cistigat .Sondajele au insa chiar si asa o importanta in a arata tendinta, in crestere sau in scadere, a diversilor participanti in alegeri . Referendumul este ceva deosebit si nu are legatura cu alegerile Europarlamentare . Intrebarile aduse in fata cetatenilor , privesc doar justitia si induc in populatie ideea de hotie pusa fata in fata cu cinstea . Raspunsul este aproape obligatoriu pentru toata lumea . (de fapt asta a dorit presedintele sa faca ) .Nimeni nu poate vota hotia in defavoarea cinstei , corectitudinii . Chiar si cei care declarativ spun ca nu vor vota , in subconstientul lor indiferent de beneficii personale ,inteleg ca raspunsul este unul singur, DA la referendum .Aducerea in discutie a acestui subiect face ca numarul alegatorilor sa creasca. . O formatiune politica ,indiferent care este ea si care se aseaza impotriva referendumului , nu are decit de pierdut . Este evident ca nu poti merge in fata comunitatilor , sa spui : vreau o natiune de hoti , ar fi moralmente si nu numai , gresit . Putini sunt aceia ce vor face asta in fata comunitatilor in care au un cuvint de spus .Daca referedumul nu este validat si prezenta la vot este scazuta , atunci cel care a declansat aceasta actiune si sustinatorii lui au o problema politica . Invalidarea duce practic la un vot de blam si la pierderea increderii in cei ce au sustinut asta . Se va cere cu insistenta demisia celor in cauza , de la presedinte la conducatori de partide . Riscul este foarte mare si atunci unele formatiuni se feresc sa se pronunte decisiv pe acest subiect ,pentru a evita o posibila alaturare perdantilor .Din nefericire s-a ajuns la acesta situatie-Care pe Care – situatie ce creeaza scindarea societatii Romanesti si practic face , sau pune , cistigatorului in brate destinul a milioane de oameni .Sa speram ca se va iesi la vot si fiecare sa voteze conform cu ceea ce crede si spera pentru viitorul tarii .SUCCES DUMINICA

  • Daca nu se voteaza DA la referendum , avem noi toti romanii o mare problema Se va scrie ,se va spune peste tot in lume, ca suntem o tara de hoti si chiar mai mult de atit , am devenit oficial , o tara de hoti . Nimic nu poate fi mai cumplit decit asta . Toate partidele ar trebuii rapid sa ceara simpatizantilor sa voteze DA. In caz contrar vom ajunge de risul omenirii si vom fi prima tara din univers, declarata OFICIAL tara de infractori .

   • – ” suntem o tara de hoti ”
    Nu stiu daca se va „spune peste tot in lume”, dar vad ca tu o spui cu satisfactie. Asa, ca sa spui ceva.
    Doua comisii de la Bxl au cercetat fraudarea fondurilor europene: ce a constatrat prima a parut incredibil, asa ca a fost formata a doua comisie de experti. Care a ajuns la acelasi rezultat dezastruos. Cca 10% la suta e frauda cu fondurile europene, adica cca 120 de miliarde de euro.
    Pentru ca aceste fonduri nu s-au fraudat in Romania, dosarele stau in sertarele PE.
    Cum sa devoalezi ca se fraudeaza miliarde de euro in Franta, Spania, Italia ori Germania?
    Nu e mai usor sa reciti ca Romania e corupta si romanii sint hoti?
    O spun strainii, iar romanii recita slugarnic.

    • Nu o spun cu satisfactie ,ci cu mare mihnire ,satisfactia se exprima prin cuvinte si unde sunt cuvintele mele ce exprima asta . Este gresit ceea ce spui ,pardon , scrii .Cuvintele mele nu trebuie sa le interpretezi- not a mot- ele sunt spuse la nivel de perceptie ,nu la nivel de adevar absolut . Situatia in cauza , adica – NU la Referendum- poate duce Romania inspre ceea ce cu parere de rau am scris . Peste tot in lume exista coruptie din timpuri stravechi , eu doar arat , cum ca datorita situatiei, Romania poate ajunge in postura(nedreapta poate ) de a fi considerata o tara cu un risc mare de etichetare ,o tara unde in urma unui referendum hotia este semilegalizata (daca se voteaza NU). Daca ai argumente sa contesti asta strict pe text si nu prin exemple ajutatoare ce nu sunt acum si subliniez acum in discutie ,te ascult fara rezerve .

   • Mai importanta decat IMAGINEA DE OAMENI MAJORITAR CINSTITI a romanilor este , cred ca noi CHIAR SA FIM CINSTITI.
    Credeti cu adevarat ca ar putea exista un vot majoritar pentru NU ?
    Sau comiteti o manipulare ?
    Singurul pericol real e ca Referendumul sa fie invalidat pentru absenteism .
    Stampilele puse pe DA vor fi insa covarsitor majoritare fata de cele cu NU.
    Chestia asta ar oferi – chiar si in caz de invalidare – o oarecare mangaiere.
    *
    Dar nu prea mult.
    *
    Intr-o imprejurare asemanatoare Basescu a continuat sa imi ranjeasca in fata inca
    doi ani si nu m-a incalzit mai deloc ca fusesem peste 80 la suta care in loc sa-l boicotam
    ca lumea buna , il stampilasem

   • Pardon! Nevalidarea referendumului ar putea să însemne și că suntem o țară de proști conduși de hoți. Sau de (placizi + proști) conduși de hoți.

 4. Un orizont de 5 sau 10 ani pentru România mai are importanță în jocurile politice mârșave ale odiosului Dragnea? Viitorul țării nu e un subiect de discutat la nivel de guvern și parlament în momentul „istoric prielnic” Președinția româna UE 2019?

  …”… O prezență masivă la vot și o opțiune clară și consistentă anti-PSD și anti-ALDE vor reprezenta, mai mult ca sigur, antidotul îngrijorărilor cu pricina….”-…..

  Suveranul sunt cetățenii țării. De ei depinde 2019/2020 dacă groparul României tovarășul Dragnea va rămâne încă 5 ani la cârma partidului, guvernului, parlamentului, al întregii societăți.
  O victorie PSD/ALDE 2019/2020 este un atentat la viitorul tinerilor. Resignarea și plecarea definitivă a tinerilor în vest după alegerile 2019/2020 nu e un pericol mare care trebuie evitat?

  • Trebuie aratat negresit si subliniata ideea inlaturarii din perceptia noastra colectiva a notiunii de partizanat politic . In cazul de fata -REFERENDUM – partizanatul politic nu isi are sensul . Problema pusa in discutie , prin insasi intrebarile formulate, nu are legatura cu preferintele noastre electorale .Ele sunt formulate de asa natura, incit singurul raspuns posibil ,este DA . Nu ne putem autoacuza , ca natie , printr-un raspuns NU , raspuns ce poate duce spre o perceptie nefericita (percetie exterioara ,a celor ce ne sunt prieteni sau dusmani).Chiar si o prezenta slaba la vot , urmata de nevalidarea Referendumului , poate creea in mintea celorlalti acelasi lucru . Din acest motiv si pentru a evita asta , cred ca toate partidele ar trebui sa ceara simpatizantilor sa mearga la vot . Folositi partizanatul politic la alegerile EUROPARLAMENTARE(aveti aici ocazia sa va votati preferatii indiferent de culoare politica sau independenti ) si sprijiniti cu totii REFERENDUMUL.Incercati sa faceti o diferenta intre cele doua evenimente unul unde va votati preferatii si unul unde va votati TARA si imaginea ei in lume . SUCCES

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carte recomandată

Iata o carte cu un subiect in aparenta simplu: o familie de romani cu un copil mic se muta in strainatate si invata incet-incet sa depaseasca o serie de neajunsuri si sa se impace cu altele. Mihai e scriitor (adica veniturile lui sint subtirele), sotia lui are un job nou de care e foarte multumita… vezi aici continuarea

 

 

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Top articole

Claudiu Iordache, înlocuit cu Gelu Voican Voiculescu la conducerea Institutului Revoluției

Ieri 30 martie 2018, membrii Colegiului Național al Institutului Revoluției Române l-au destituit pe Claudiu Iordache din fruntea acestui institut, numindu-l în...

Roexit prin decizia CCR 390/8 iunie 2021?

Curtea Constituțională a publicat motivarea Deciziei 390/8 iunie 2021 prin care confirma legalitatea Secției speciale pentru investigarea infracțiunilor din justiție. Nimic din raționamentul CCR...

Despre legea Goodhart și efectele ei perverse

Există o deosebire esențială între a măsura proprietăți fizice în laborator și a măsura activități umane în societate. Când...

Primele concluzii după întâlnirea Joe Biden – Vladimir Putin din Geneva, 16 iunie 2021

În articolul anterior, dedicat întâlnirii Biden – Putin, am trecut în revistă o serie de informații legate de contextul inițial de la...

Căderea în trecut: Partidul Comunist Chinez la 100 de ani

Regimul de la Beijing sărbătoreşte în luna iulie centenarul comunismului chinez. Fastul pregătirilor şi intensitatea propagandei sunt fără precedent, doar că exact...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.

Carti recomandate de Contributors.ro

 

„Pierre Hadot aduce filosofia antica in zilele noastre. Ce s-a spus candva redevine actual, urmand modelul exercitiului spiritual, mai exact al intelepciunii care este, inainte de orice, o optiune de a fi.” – Pascal Bruckner

 

 

 

Cumpara cartea de pe GiftBooks.ro