luni, iunie 17, 2024

Votul „diasporei de acasă” pentru instituții „ca afară”

A fost în 26 mai 2019 un vot pentru justiție? Da, dar pentru o justiție altfel înțeleasă decât cea pe linia ordonanței 13 din 2017 și a propagandei partidelor politice de la putere, de atunci până acum. Justiția făcută majoritar prin ordonanțe de autoapărare a castei de la putere, nu are de a face cu cea implicată în votul masiv din mai 2019. Mai exact, votul cumulat din 26 mai, europarlamentare+referendum, poate fi citit, prin opțiunile majore de la urne, ca susținere pentru reformarea instituțiilor interne astfel încât administrația publică, școlile, spitalele, guvernul din țară să fie „ca afară”, ca în țările din Uniunea Europeană unde cei mai mulți dintre diasporeni lucrează (Sandu 2019). Se poate vorbi de o ”diasporă de acasă”? În sens strict, nu. Da, în sens figurat, metaforic, de totalitate a rudelor, prietenilor și cunoștințelor din țară care gândesc (critic, cel mai adesea) și simt foarte apropiat de cei din străinătate de care sunt foarte legați. De acest sens figurat este nevoie în spațiul public românesc, cel puțin, pentru a evidenția faptul că cei plecați în străinătate, structurați ca diaspore, nu sunt pe altă planetă. Ei trăiesc acolo și aici (comunități transnaționale) iar de cei de aici sunt frecvent atât de legați încât aceștia din urmă preiau modele culturale învățate în străinătate pe care le aplică în afaceri, la vot, în modul de viață etc. Mai mult, și cu suficientă argumentație empirică, diaspora românească a contribuit și contribuie semnificativ la modernizare lumilor de acasă (Sandu, 2010). Se poate stabili, empiric, cu probe de cercetare, existența unei astfel de proiecții sociale a diasporei în comunitățile de acasă? Da, prin mișcările sociale începute în ianuarie-februarie 2017 și prin modul de vot comunitar de la prezidențiale din 2014 până la alegerile din mai 2019.

Unde se regăsește cel mai mult, în țară, profilul votului din străinătate ?

Din păcate datele de sondaj disponibile public, pe temă, sunt sărace. Din fericire, datele oficiale culese la alegeri și analizate la nivel de comunitate locală vorbesc din plin, cu sens, despre rolul covârșitor al diasporei de acasă în schimbarea societății românești. Votul pro Klaus Johannis din 2014, spre exemplu, a putut fi pus în relație nu numai cu experiența de migrație a comunelor și orașelor (unități administrativ teritoriale – UATuri de rang 2) ci și cu locul din străinătate unde erau plecați, majoritar, oamenii locului (Sandu 2014).

Voi încerca să identific spațiile comunitare din România care au profilul de vot cel mai apropiat de profilul opțiunilor electorale din străinătate. Comunitățile despre care vorbim în acest caz sunt fie sate din mediul rural, fie localități componente ale orașelor (i) . Atunci când referirea se face la comunele sau orașele care le includ voi face specificarea necesară.

În străinătate, aproape trei sferturi dintre votanți au optat pentru Alianța 2020 USR-PLUS (44%) sau pentru PNL (32%). Singurul tip de localitate dintre cele șase prezentate în Tabelul 1 care are aceeași ierarhie între primele două partide câștigătoare este cel al localităților cumulativ dezvoltate (capital material, uman, vital și de stare de sănătate). În această categorie a fost înregistrată exact ierarhia din diaspora, cu USR-PLUS pe primul loc (28%) și PNL pe locul al doilea (24%). Este drept că procentele sunt mai mici în localitățile cumulativ dezvoltate decât la votul din diaspora, dar ierarhia se păstrează. Altfel spus, comunele și orașele din țară cele mai dezvoltate se apropie cel mai mult de profilul de vot din străinătate.

La polul opus se situează localitățile cu sărăcie accentuată, cumulativă. Acestea sunt specifice pentru votul pro-PSD. Cu datele din tabelul în discuție, votul pro-PNL pare să aibă o specificitate comunitară redusă. Orașele și comunele în care s-a votat predominant PNL nu sunt atât de sărace precum cele în care PSD a avut multe opțiuni dar nici atât de bogate ca cele în care s-au înregistrat ponderi ridicate în favoarea Alianței 2020. Specificul de structură socială teritorială pentru PNL pare să fie dat de o concentrate a voturilor în localitățile mediu dezvoltate sau sub medie. Pentru restul partidelor cu alegeri sub 10% pe tip de localitate, diferențierile comunitare ale votului sunt reduse.

Datele simple anterior menționate argumentează clar ideea că, pe ansamblu, votul din 26 mai a avut o puternică dependență de tipul de comunitate locală sub aspectul dezvoltării umane. Desigur, constatările rezultate din analizele la nivel teritorial nu pot fi extrapolate la indivizii care locuiesc în comunitățile respective (ii) . Ceea ce probează însă, analizele pe care le prezint este existența unei culturi comunitare a votului, cu multiple rădăcini. Una dintre acestea este dată de nivelul și tipul de dezvoltare umană a localității. Vom vedea însă, imediat, că în structurarea culturii comunitare a votului intră mult mai mulți factori legați de experiența de migrație, stocul de educație, localizarea centrală sau periferică a localității în microregiune, compoziție etnică etc.

Deocamdată, tot la nivel interpretativ, pornind de la același Tabel 1, notăm că analiza infirmă speculații care ar susține că tabloul final al alegerilor, pe liniile lui majore, ar fi rezultat al vreunei conspirații. În aceeași serie interpretativă notăm și ideea că votul din diaspora nu a fost unul de unicitate absolută. Acesta seamănă mult sub aspectul ierarhiei între primii doi câștigători cu cel din comunitățile puternic dezvoltate din țară.

Tabelul 1.Ponderea votanților la europarlamentarele din 2019 pe tipuri de dezvoltare umană locală în România


Baza de date: BEC pentru opțiunile de vot și Sandu 2016a pentru tipologia localităților sub aspectul dezvoltării umane locale.

Între agendă publică și cultură politică locală

Evident, însă, votul, chiar dacă îl considerăm nu la nivel individual ci agregat, de localitate, este departe de a fi determinat numai sau în principal de tipul de localitate identificat prin profilul de dezvoltare social-economică. Ne așteptăm să fi contat foarte mult agenda publică locală și cultura politică a locului. Ambele categorii de factori se află, la rândul lor, sub influența directă sau indirectă a tipului de dezvoltare locală, a centralității spațiului de referință în context microregional și a experienței comunitare de migrație în străinătate. Desigur, în ecuația votului comunitar contează și campaniile electorale ale partidelor și ideologiile sau informațiile pe care le propagă mass-media (mai mult sau mai puțin sub influența contractelor de publicitate sau a altor recompense similare venite de la partide). Această ultimă categorie de factori nu este inclusă în analiza de față din simplul motiv că nu dispunem de date adecvate pentru măsurare. Știm, însă, că influența de partid sau mediatică asupra votului comunitar este cu atât mai redusă cu cât sunt mai puternice relațiile constatate empiric între profilul de vot comunitar și factorii nemanipulabili prin campanii electorale. Ipotezele implicate în construirea modelului teoretic din figura 1 susțin că :

1.Votul de responsabilizare instituțională a fost specific pentru comunitățile cu ponderi mari de votanți pro-Johannis în 2014 și cu participare largă la referendumul pentru legile justiției (ipoteza responsabilizării instituționale). Funcție de cei doi factori menționăm că ipoteza responsabilizării instituționale are două specificări:

a- Votul de responsabilizare instituțională dat pentru Klaus Johannis în 2014 a continuat să aibă ecou la alegerile europarlamentare din 2019 favorizând în primul rând opțiunea pro-PNL și în al doilea rând pe cea referitoare la USR-PLUS și, implicit, descurajând opțiunea pro-PSD (ipoteza inerției votului din 2014)

b- Participarea sporită la referendumul pentru legile justiției a constituit un factor de favorizare a voturilor în favoarea PNL și USR-PLUS dar de defavorizare a opțiunilor PSD (ipoteza referendumului).

2. Experiența consolidată de migrație în străinătate – indicator esențial pentru cultură critică și agendă publică orientată spre responsabilizare instituțională – este de așteptat să favorizeze semnificativ voturile USR-PLUS și PNL (ipoteza ”diasporei de acasă”).

3. Locațiile rezidențiale centrale favorizează comunicarea extinsă, comparațiile multiple și, implicit, votul de responsabilizare instituțională specific pentru Alianța 2020 și PNL (ipoteza locului central).


Figura 1. Modelul teoretic al explicării opțiunilor politice dominante la nivel de comunitate locală

Testarea ipotezelor menționate am realizat-o prin analizele prezentate sintetic în anexă. Acestea au, inevitabil, un caracter tehnic, fiind destinate specialiștilor. În continuare voi interpreta rezultatele tehnice pentru a extinde aria de circulație a constatărilor pe un spațiu mai larg, dincolo de limitările pe care le impune limbajul tehnic al analizei.

Efectul referendum+vot inerțial

Comunitățile care în 2014 au avut ponderi mari de votanți, la turul al doilea, în favoarea lui Klaus Johannis au înregistrat, în mai 2019, ponderi ridicate ale susținătorilor PNL, în primul rând și USR-PLUS în al doilea rând. În aceleași comunități, complementar, voturile în favoarea PSD au fost de frecvența relativă redusă. Desigur, în această configurație cauzală a contat și faptul că președintele țării și-a asociat deschis intervențiile publice cu PNL, în special în legătură cu referendumul pentru legile justiției.

Similar, participarea la votul pentru referendum a adus, în țară, voturi suplimentare pentru principalele partide din opoziție (PNL, USR, PLUS). Este clar că în fața unei mari ponderi a electoratului a eșuat ideologia transmisă înainte de alegeri ( de către o parte din liderii partidelor de la putere) în sensul de a susține că întrebările de la referendum nu sunt de actualitate și reprezintă numai un capriciu al celui care le-a propus instituțional.

Experiența comunitară de migrație

De ce partidele de opoziție au câștigat în 26 mai a.c. (vezi anexa), în țară, nu în străinătate, mult mai multe voturi în comunitățile cu experiență mare de migrație în străinătate, comparativ cu partidele de la putere? Din simplul motiv, menționat deja, că oamenii locului care cunosc mai bine străinătatea, fie pentru că au lucrat în afară sau pentru că au sau au avut rude și prieteni acolo sunt mai informați la modul comparativ și, implicit, mai critici cu instituțiile centrale, locale și regionale.

Relația apare și mai clar dacă urmărim datele tabelului de mai jos. Comunitățile locale cu cea mai bogată experiență de migrație în străinătate – cu reveniți acasă sau plecări după accesul în UE, în perioada crizei globale sau după aceasta – sunt cele în care USR, PLUS și PNL au avut cele mai mari ponderi de votanți. La polul opus, în localitățile cu experiență de migrație redusă, predominant a fost votul în favoarea PSD. Pentru restul partidelor, votul nu a mai fost diferențiat în funcție de profilul comunitar al experienței de migrație.

Tabelul 2.Ponderea voturilor la europarlamentarele din 2019 pe partide și tipuri de experiențe comunitare de migrație în străinătate

Sursa de date: BEC. Pentru baza de date referitoare la tipologia comunitară a experiențelor de migrație, vezi Sandu, D. 2016b. Exemplu: 38% dintre votanții cu rezidența în comunități cu experiență de migrație internațională redusă au optat, în mai 2019, pentru PSD.

Altfel spus, ierarhia de vot în comunitățile bogate în experiențe de migrație în străinătate cu Alianța 2020 pe primul loc, urmată de PNL și PSD a fost la fel ca în străinătate. Acestea sunt ceea ce am denumit, figurat, comunitățile diasporei de acasă.

Nucleele de comunicare și dezvoltare teritorială vor instituții ”ca afară”

Cea de-a treia ipoteză a ”locului central” în contexte microregionale este iarăși susținută de date (anexa). Aceasta poate fi mai ușor înțeleasă dacă urmărim logica relațiilor din mediul rural. Satele centrale (pe teritoriul cărora se află primăriile și principalele instituții locale) din comunele mai mari, apropiate de mai multe orașe, dar mai ales de orașele mari de peste 200 de mii de locuitori, sunt cele în care voturile pentru PNL și USR-PLUS au fost mai frecvente .

Oportunitățile de comunicare externă în sine sunt cele care au favorizat votul pentru Alianța 2020 și PNL. Nivelul de dezvoltare al localității (UAT2) în sine apare corelat diferit cu votul. Configurația relațiilor identificate prin analiză indică faptul că votul pro-Alianța 2020 a fost dat în special în comunitățile cumulativ dezvoltate (educație, stare materială, sănătate și capital vital dat de vârstă). Apare o relație de același tip și în cazul votului pro-PSD dar nu și în cazul opțiunii pentru PNL. Este foarte probabil că o parte semnificativă a electoratului PNL din comunitățile bogate a migrat către USR-PLUS. Procese sociale de acest gen, odată începute tind să aibă o mare inerție în timp.

Efectul de județ

Dacă printr-un experiment amplu – greu de realizat în practică dar posibil prin analize de tipul celor din anexă – am da la o part efectul compoziției sociale a populației, al localizării microregionale a localităților și al nivelului lor de dezvoltare – am putea afla care este efectul de județ în cazul votului din 26 mai 2019. Fără a mai prezenta detaliile tehnice (iii) , menționăm constatările. Există cinci mari categorii de județe sub aspectul modelelor de influențare a votului pentru europarlamentarele 2019. Este vorba de :

  • Județe de controversă multiplă între votanții pentru PNL – PSD – Alianța 2020: Sălaj și Timiș.
  • Județe în care predomină orientarea numai spre PNL. Acestea sunt localizate în Muntenia, în apropiere de București (Ilfov, Prahova, Călărași, Ialomița) și în Moldova estică (Botoșani, Iași, Vaslui).
  • Județe cu orientare de vot predominant spre PSD, în Oltenia (Dolj, Olt, Mehedinți, Gorj), nordul Munteniei (Argeș, Dâmbovița, Buzău.), Crișana-Maramureș (Maramureș), Moldova (Galați, Neamț).
  • Județe de controversă PSD-PNL, situate majoritar în Transilvania în sens larg (Sibiu, Brașov, Alba, Bihor, Cluj, Arad, Bistrița-Năsăud, Satu Mare, Mureș, Hunedoara, Caraș-Severin) dar și în afara arcului carpatic (Bacău, Suceava, Vrancea, Vâlcea).
  • Județe fără orientare electorală specifică: Giurgiu și Brăila.

Cât din aceste regionalizări de comportament electoral sunt datorate unei culturi politice specifice și cât din configurația lor derivă din particularități de campanie electorală nu știm. Sunt necesare date suplimentare.

Concluzii și discuție

 1. La baza votului individual exprimat de cei peste nouă milioane de români care au participat la europarlamentarele din 2019 a stat și un fundament comunitar, de obicei neglijat în analizele de după alegeri. Este vorba de cultura politică și de agenda publică existente în comunitățile locale din care provin votanții. Dacă acest fundament comunitar ar fi fost nerelevant, atunci între configurația voturilor la nivel de localitate și caracteristicile comunităților locale ar fi de așteptat să nu existe relații semnificative (statistic și sociologic). În fapt, „ discutând cu date electorale” din peste 9000 de sate și localități componente ale orașelor am constatat că votul în discuție a fost puternic dependent de profilul social, cultural și economic al comunităților de rezidență. Altfel spus, a existat în mod convingător și un vot comunitar ca bază a celui individual. Este ceea ce am încercat să înțelegem prin analiza de față.
 2. Cultura și agenda publică locale au fost principalele variabile prin intermediul cărora caracteristicile obiective ale comunităților locale au influențat configurația votului comunitar. Cultura politică locală a fost estimată, în esență, prin ponderea votanților pro-Johannis la alegerile prezidențiale din 2014. Prin experiența de migrație a comunităților locale am estimat atât tipul de cultură politică locală cât și centrarea agendei publice pe funcționarea eficientă și meritocratică a instituțiilor locale-regionale. Există suficiente argumente empirice pentru a susține că:
  1. Voturile pentru opoziția (PNL și USR-PLUS) au fost mai frecvente în comunitățile în care opțiunile pro-Johannis din 2014 au fost majoritare și, de asemenea, în comunitățile cu experiență bogată de migrație în străinătate. În oglindă, aceleași condiționări duc la o pondere redusă a voturilor în favoarea PSD. Evident, la numărul mare de cazuri analizate (peste 9000 UAT de rang trei – sate din rural sau localități componente ale orașelor ), înregistrarea relației anterior menționate nu este întâmplătoare. Opțiunile electorale vechi și gradul de cunoaștere a străinătății, prin experiențe directe sau indirecte, au favorizat o agendă publică locală specifică. Specificitatea constă în interesul crescut pentru modul eficient de funcționare a instituțiilor, în atitudinile favorabile anticorupției și selecției meritocratice (Sandu 2019).
  2. Participarea la referendumul pentru justiție a constituit, de asemenea, un factor semnificativ în favoarea voturilor pro USR, PLUS și PNL dar în defavoarea PSD. Rata mare de participare la referendumul din 26 mai și voturile covârșitoare de susținere a întrebărilor propuse indică faptul că tematica justiției, anticorupției și evitării procedurilor netransparente de a le discuta prin ordonanțe guvernamentale este una de actualitate în cadrul agendei publice. Votul la referendum pune în desuetudine declarațiile politicienilor care au susținut, anterior datei de 26 mai 2019, ca scrutinul respectiv este un simplu capriciu prezidențial, o tema artificială.
 3. Metafora „diasporei de acasă” trimite la o realitate socială puternică a persoanelor din comunitățile care au număr mare de persoane plecate în străinătate (rude, prietenei, cunoștințe ale celor rămași acasă) care gândesc și simt similar cu cei din diaspora. Această categorie socială a celor din țară care au preluat modele culturale ale celor plecați în străinătate constituie o importanta interfață. Prin intermediul ei sunt influențate procese majore de vot, antreprenoriat sau modernizare local-regională. Tehnic, este vorba de o proiecție sociala a diasporei în comunitățile de origine. A susține discursul oficial de tipul ”noi cei din țară suntem complet independenți de cei de afară, ei au problemele lor, noi pe ale noastre, suntem lumi diferite” este incorect științific și contraproductiv în domeniul politicilor publice. Spațiile comunitare din România în care identificăm cele mai puternice proiecții ale diasporei sunt localitățile relativ mari, cu poziție centrală în microregiuni, relativ dezvoltate, cu mare experiență de migrație în străinătate. Orice ideologii politice sau de guvernare care ignoră această realitate sunt sortite eșecului, mai devreme sau mai târziu.
 4. Deși nu am dispus de date pentru măsurare exactă, poate fi formulată ipoteza că o bună parte din populația ”diasporelor de acasă” a simpatizat puternic cu mișcările sociale din România începute cu protestele împotriva ordonanței 13 de la începutul anului 2017 și continuând cu protestele din 10 august 2018. Votul din 26 mai 2019 a argumentat clar faptul că diaspora nu este o comunitate ruptă de țară ci are profunde legături sau proiecții în anumite comunități locale din România. Politicile publice și modul de guvernare din țară trebuie gândite fără a mai ignora diaspora propriu-zisă si proiecția ei în comunitățile de origine.
 5. Analiza la nivel de localitate a permis și identificare unor modele regionale de vot, de nivel județean, mai fine decât cele construite prin simplele analize bazate pe distribuții procentuale de voturi. Prin controlarea unui număr mare de factori (anexa) am putut determina care sunt județele care au efecte specifice de vot favorabil diferitelor partide politice. A rezultat că există județe cu orientare specifică în favoarea PNL sau PSD dar și de controversă PNL-PSD sau PSD-PNL-Alianța 2020. Numai în cazul a două dintre județele analizate nu am identificat efecte regionale specifice. Precizarea apartenenței județelor la unul sau altul dintre modelele menționate este făcută în corpul articolului.
 6. Votul din 26 mai a fost un uriaș protest împotriva unui mod de guvernare în care teme esențiale, instituționale, ale populației au fost ignorate în baza ideologiei ”noi avem un program de guvernare și orice altă problemă reală a populației nu o discutăm. Noi știm ce trebuie făcut (iv) ”. Mai exact, a fost vorba de un protest în linia contestării unei guvernări bazate pe lipsă de responsabilizare instituțională. A reduce toate deficiențele de funcționare a sistemului politic și de guvernare la un singur om este simplă ideologie. Soluțiile sunt încă neidentificate. Foarte probabil, însă, tendințele sociale nu se modifică peste noapte.

Anexă

Predicția voturilor la nivel de localitate (UAT3) pentru Alianța USR-PLUS, PNL, PSD

Surse de date: BEC pentru datele de la europarlamentare și referendum, INS pentru datele de recensământ 2002 și 2011. Dezvoltarea umană locală și experiența de migrație au fost măsurate cu date de recensământ INS în analize proprii, cu rezultate prezentate în Sandu 2016a și Sandu 2016b.

Toate cele trei modele de regresie sunt bazate pe metoda celor mai mici pătrate (OLS) și au fost rulate în STATA, cu erori standard robuste, controlând prin comanda cluster pentru apartenența UAT3 (sate din rural și localități componente din orașe) la UAT2 (comune și orașe). În modelul de regresie a fost inclusă și variabila categorială județ de apartenență (cu Tulcea ca județ de referință). Coeficienții de regresie corespunzători fiecăruia dintre județe nu sunt prezentați în articol pentru a nu încărca lectura cu detalii tehnice. Principalele constatări referitoare la efectul de județ în opțiunea electorală apar însă în text. Coeficienții de determinație multiplă R2 sunt dați atât pentru modelul integral, incluzând și județul ca variabilă predictor de tip categorial cât și pentru modelul redus, fără județ.

Referințe

Sandu, D. (2010). Modernising Romanian society through temporary work abroad in Richard Black et al (eds.) A Continent Moving West?: EU Enlargement and Labour Migration from Central and Eastern Europe, IMISCOE Research: Amsterdam University Press (pp. 271-288).

Sandu, D. (2014). Lumile de acasă ale diasporelor românești de astăzi. Contributors.ro(25 noiembrie).

Ionescu-Heroiu, M., Burduja, S., Sandu, D. et.al. (2014). Competitive cities. Reshaping economic geograpgy of Romania.

Sandu, D. (2019) Intenții de vot ale românilor la europarlamentarele din 2019: comparații europene și sondaje contradictorii. Contributors.ro, 26 mai.

World Bank. (2014). Strategia de dezvoltare pentru Polul de Creștere Ploiești 2014-2020 W. B. Group (Ed.)

Baze de date

BEC. (2019). Rezultate de la alegerile europarlamentare și de la referendumul din 26 mai 2019, disponibile la nivel de secție de votare pe site-ul Biroului Electoral Central.

Sandu, D. (2016a). Local Human Development Typology (LHDT2011)

Sandu, D. (2016b) Migration abroad experience and modernity at the local level in Romania (excel file)

Note______________________

1) Am regrupat datele de la nivel de secții de votare la sate din rural și localități componente ale orașelor (UAT de rang 3 UAT3), folosind codurile din nomenclatorul SIRUTA (sistemul informatic din registrul unităților teritorial-administrative) stabilit de către INS. În acest fel am redus cele 18730 secții de votare din țară la 9903 UAT3. Analizele le-am realizat, efectiv, pe aproximativ 9600 UAT pentru care au existat secții de votare și pentru care am dispus de date de clasificare a comunelor/orașelor (UAT2) sub aspectul tipului de dezvoltare umană locală .

ii ) Dacă am transfera concluzii de la nivel agregat la nivel individual , am merge pe un drum de eroare care a fost deja marcat în cercetarea socială prin sintagmele eroarea ecologică sau eroare Robinson.

iii ) Ceea ce am făcut, efectiv sub aspect analitic, a fost să interpretăm coeficienții de regresie pentru fiecare dintre județe în cazul celor trei modele din anexa. Pentru cine , eventual, este interesat de detalii legate de ”rădăcinile județene” ale votului la europarlamentarele din 2019 , le pot furniza la cerere.

iv ) Acest ”noi știm” de expresie explicită sau implicită este în contrast major cu practicile oficiale de a nu face studii de fundamentare pentru diferite acte normative, de a prefera ordonanțele de urgență dezbaterilor parlamentare etc.

Distribuie acest articol

8 COMENTARII

 1. Este o analiza bazata pe realitatea imediata, observata prin sondare , in diferite unitati electorale .In esenta ,textul are ca scop ,sa arate publicului larg, concluziile rezultate din testarea in cauza . Cele sase concluzii exprimate in text, au cuprins un adevar electoral , la care se mai pot adauga inca citeva idei, nerostite poate .
  Referendumul sau intrebarile lui asa cum au fost construite si imaginate de presedinte , nu putea avea decit un singur raspuns DA .
  Parte a electoratului favorabil presedintelui , a incercat ca raspunsul la alegerile europarlamentare , sa nu fie directionat exclusiv catre PNL , in incercarea de a da o sansa (doar o singura sansa )si aliantei USR-PLUS ,ce parea , la data respectiva , o uniune bazata exclusiv pe intelegerea unui viitor comun European.
  Practic presedintele , a gestionat intreg procesul electoral de la inceput pina la sfirsit si are exclusiv meritul de a fi la baza deciderii castigatorilor (alaturi de persoanele ce au dorit sa isi exprime votul )
  Scena politica viitoare ,imaginata de presedinte , are insa in momentul de fata , un deraiaj de la giindirea initiala . Unul dintre jucatorii ce a beneficiat de votul masiv favorabil , incearca acum sa isi maximizeze cistigul, in vederea viitoarelor alegeri si sa preia un electorat care nu ii apartine , dar care este vadit dezorientat si care brusc intelege modul in care a fost influentat atita amar de vreme . Daca se confirma cele spuse , atunci cel ce incearca sa se joace cu ouale puse in aceiasi caciula, va constata ca unele se sparg mai repede ca altele si in final ,caciula murdarita si urit mirositoare, va transforma incercarea intr-un esec de proportii . Ideea ca anumite personalitati din opozitie au facut prin simpla lor prezenta si carisma , posibilitatea unui scor electoral major la unii chiar si in premiera ,este gresita , zic eu si intregul merit al jocului de pina acum este practic meritul presedintelui . Le urez succes tuturor in viitor

 2. Articolul este extrem de binevenit si tematica de interes.

  As putea veni cu un studiu de caz pentru un judet pe care il cunosc destul de bine, Suceava. Inainte de aderarea la UE, Suceava era un fief PSD si rareori a iesit din zona de rosu (votul pentru Basescu / PDL a fost mai degraba exceptia decat regula, pentru ca s-au dezis la urmatoarele alegeri de PDL).

  Inainte de 2007 multi suceveni lucrau in Israel. Dupa 2007, majoritatea din ei au inceput a lucra in Europa de vest. Insa nu au uitat comunitatile de acasa. Prin orasele si satele sucevene au inceput a se ridica case noi. Oamenii plecati chiar de mult timp se gandesc la intoarcerea inapoi. Ma astept in urmatorii 10 ani sa fie un val de pensionari europeni venind inapoi acasa cu pensii europene mari comparate cu nivelul romanesc. Deja oamenii astia sunt implicati in comunitatile locale prin rudele lor, unele fiind si ele la lucru temporar prin alte parti. La europarlamentare, Suceava a revenit PNL, lucru surprinzator pentru traditia locului.

  Ma astept tendintele de schimbare in judetul respectiv sa se accelereze in urmatorii ani, cand generatia veche se schimba si noii pensionari vin din Europa. Noii pensionari nu o sa mai inghita status quo si ma astept unii dintre ei or sa vrea sa intre in politica sa aiba o putere de spus.

  Altfel spus, ma astept chiar la nivel national la o primenire politica in urmatorii zece ani, cand primii romani se intorc acasa la o lume pe care nu o mai pot accepta.

  • Mulțumesc pentru timpul acordat lecturii și pentru aprecieri, domnule George Gafencu.Da, extensia analizelor de acest gen la nivel regional ar putea aduce multe limpeziri. Cazul județului Suceava pe care îl menționați ar oferi, foarte probabil, detalii de tot interesul (De văzut, între altele, analizele de la Marginea semnate de cercetători precum Andra Larionescu sau Pietro Cingolani). Date neprezentate în articol indică un grad de similitudine maximă între comportamentele electorale actuale de la Suceava cu cele din Vrancea și Vâlcea. Ar fi de lămurit de ce este așa. Este foarte plauzibilă, așa cum spuneți, ipoteza unor valuri de migrație de revenire din străinătate, corelate cu ieșirea la pensie acolo dar și cu șansa de a avea locuințe construite acasă, din remitente. Ar fi în concordanță și cu ipoteza locului preferat al consumului în revenire formulata de prof. Christian Dustmann.
   Între timp, nivelul de aspirații va crește, însă, chiar și pentru pensionari. Și ei, ca și tinerii, vor dori să aibă un mediu instituțional acasă comparabil cu cel din străinătatea. Deocamdată, nici guvernele , nici majoritățile parlamentare nu se apropie de înțelegerea unor astfel de cerințe. Nu vor avea loc astfel de schimbări , numărul celor care vor reveni va fi mai redus, stabilirile în străinătate vor fi mai puternice. Datele recente pe care le-am văzut în statistica internațională indică o accentuare a tendinței de convertire a migrației temporare a românilor în emigrare permanentă. Opacitatea și ostilitatea decidenților politici și guvernamentali la tot ce înseamnă diasporă sau, cu metafora din acest studiu „diasporă de acasă” sunt greu de dat la o parte. Este nevoie de mai multe șocuri de tipul 10 august 2018 sau 26 mai 2019.

   • Domnule Sandu,

    Mulțumesc pentru aprecieri,

    Aș vrea să vă comunic premisele pentru care cred că va urma un fenomen de emigrare inversă din țările UE către România în următorii 5-10 ani. Ceea ce este necunoscut la vremea asta este amploarea fenomenului. Premisele vin tot din județul Suceava, unde chiar Dv. spuneți de studii concrete. Comuna Marginea e practic depopulată la ora asta, însă sunt mulți care au plecate dupa 2007, cand erau între 40-50 de ani, și acum se apropie de pensionare în urmatorii 5-10 ani. Oamenii ăștia nu au legături mari cu țările în care locuiesc. Nu câștigă venituri consistente și prestează munci semi-calificate. Odată ieșiți la pensie lefal în Italia sau aiurea, nu își mai pot permite să locuiascî acolo și or să se întoarcă cu pensii de sute de euro în România, unde pot să își facă un trai mai bun, indiferent de condițiile locale în țară. Oamenii or să se întoarcă nu pentru că vor, ci pentru că trebuie. Fenomenul s-a petrecut și până acum. Cunosc pensionari din SUA care și-au lichidat tot și s-au întors în România, unde pot avea un trai bun cu cei $2000 de dolari luați ca securitate socială. Cu banii ăștia, în SUA la pensie, ești pe aproape de limta de sărăcie. Însă fenomenul e de amploare mică. Însă speculez crezând că numărul de repatrieri se va multiplica semnificativ în următorii ani, când mult mai mulți oameni din diaspora vor ieși la pensie și nu mai pot rezista din pensie să trăiască în țările în care au muncit. Chiar și mult tineret din județul Suceava și-au construit case cu intenția ca într-o zi să se întoarcă acasă. Din experiența personală. mulți dintre ei prestează munci semi-calificate și nu s-au putut adapta prea bine comunităților locale din țările unde lucrează.

 3. Trezirea la realitate , sau cum sa poti intelege altfel lucrurile . Se vede cu ochiul liber, cum societatea in ansamblul ei, chiar si categorii mari de pensionari(asa cum bine ati spus) , constientizeaza brusc adevarul social si binefacerile nemaintilnite vreodata, aduse cetatenilor Romaniei , de apartenenta la UNIUNEA EUROPEANA . Este adevarat ,un rol major in acceptarea si intelegerea binefacerilor , impuse de democratie , drepturile omului si o contributie majora in acest sens , apartine mesajul transmis in tara de diaspora romaneasca .Nu in ultimul rind , ba chiar in primul rind aș putea zice ,Presedintele natiunii a avut si va avea un rol decisiv in maximizarea dorintei populare , de apartenenta la UE. Politicul are obligatia sa ramana conectat permanent cu dorinta populara si sa se adapteze rapid , daca vrea sa supravietuiasca urmatoarelor alegeri . Incercarile de continuare a unor politici-si modalitati de exprimare politica actuale , devin pe zi ce trece falimentare electoral .Interesant de observat , cum situatia din republica Moldova , va influenta rapid prin conexiunile imediate si deja stiute politicul romanesc . Vremea intelegerilor obscure , pe sub masa (ca sa zic asa ) se apropie de sfirsit . Minciuna sau incercarile de prezentare a unei realitati gen – fake news – apune . Din ce in ce mai multa lume , percepe negativ aceste incercari de manipulare ,iar politicul este obligat sa inteleaga aceasta . Sa speram ca o va face .

  • Ce optimist sinteti: „Minciuna sau incercarile de prezentare a unei realitati gen – fake news – apune .”
   ” De generatii se repeta vorba „Minciuna sta cu Regele la masa”, iar dvoastra incercati sa ne mintiti ca, gata, minciuna va muri :D
   Minciuna ori copruptia nu vor disparea niciodata; fac parte din gena umana.
   Nici cu prezicerea asta nu sinteti pe val, dvoastra vreti sa modificati omul: „Vremea intelegerilor obscure , pe sub masa (ca sa zic asa ) se apropie de sfirsit „

   • Ma refer la perceptii, ce se dezvolta chiar acum , in timp real, in mintea generatiilor viitoare ,in aceasta parte de lume . Desigur , cred ca ati inteles, ca toata lumea de altfel , ca nici – minciuna ce sta cu regele la masa -si nici coruptia, nu vor disparea in totalitate(asa cum spuneti firea umana nu poate fi modificata in intregime ) ,iar eu unul nu am spus asta . Ati interpretat in mod personal , spusele mele , poate doar asa dintr-un spirit de contrazicere . Eu cred ca ati inteles perfect ,ce am vrut sa comunic .Daca stati de vorba cu cei tineri si le urmariti comportamentul, o sa constatati degraba, ceea ce va spun . Sa aveti o zi minunata .

    • „Daca stati de vorba cu cei tineri si le urmariti comportamentul”, o sa ma trezesc cu ideia renuntarii la proprietate, cu propunerea traiului in comun renuntind la familie, cu comportamente de stinga vopsita in progresisti. Nu ajunge sa clamezi ca vrei eradicarea coruptiei, ci sa fii impartial cu „fenomenele” din Justitie. Caci si acolo e o coruptie mai ceva ca la politicieni.
     NB,
     cind te uiti la figurile unor votanti pesedisti vezi doar mosi si babe? cu parere de rau, dar sint multi, foarte multi tineri.
     Asa ca a se scuti: lupta nu e intre generatii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Dumitru Sandu
Dumitru Sandu
Dumitru Sandu. Profesor la Facultatea de Sociologie și Asistență Sociala, la Universitatea din București, cu studii și cursuri, în perioada actuală, pe teme referitoare la migrație transnațională, construcție identitară europeană și dezvoltare comunitar-regională.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro