miercuri, septembrie 27, 2023

Votul electronic: scrisoare catre un hacker tanar

Redactat de @DanSu

Am discutat cu mulți oameni despre votul electronic. Așa am constat că există o mulțime de prejudecăți și din păcate inclusiv la mulți oameni obișnuiți cu calculatorul și cu sistemele informatice chiar aflați la nivel profesional în domeniu.

Nu neaparat despre votul electronic, dar în general despre votul fără prezență fizică, un guvern roman din acest secol (al globalizării și conectării cvasi-totale), are o parere demnă de secolul 19:

“Pe de altă parte, sistemul în cauză prezintă vulnerabilități semnificative din punct de vedere al siguranței procesului de votare. Absența unui cadru precum cel al secțiilor de votare poate afecta secretul votului, poate favoriza influențe exterioare asupra alegătorului la momentul votării sau chiar substituirea de persoane în scopul vicierii rezultatelor scrutinelor electorale. Reglementarea propusă nu oferă garanții suficiente că voturile prin coerspondență au fost într-adevăr exprimate de persoanele înscrise în registrul aferent, ale căror nume figurează ca expeditori ai buletinelor de vot. Totodată, semnalăm imposibilitatea misiunilor diplomatice și a oficiilor consulare de a verifica dacă alegătorii în cauză se află într-adevăr în posesia documentelor prin care fac dovada cetățeniei române și a domiciliului/reședinței în străinătate (la ambasade și consulate se transmit împreună cu cererea de înregistrare doar fotocopii, existand riscul ca documentele respective să fi fost anterior pierdute/furate/distruse, situație în care, dacă s-ar deplasa personal la secțiile de votare în ziua scrutinului, alegătorii nu și-ar putea exercita dreptul de vot), ceea ce face dificilă prevenirea unor eventuale fraude electorale de această natura.” (Sursa: avizul de respingere dat de Guvernul Ponta la votul prin corespondenta)

11

Garanții ale cetățenilor în fața statului, bănuiala implicită de substituire de persoană, alt expeditor decat cel înscris, domiciliu/reședință obligatorie, lipsa/pierderea actului care decade din drepturi cetățenești, iata tot arsenalul fascisto-comunistoid în două fraze.

Este ciudat ca un guvern ca Dragnea și Ponta la conducere, campioni ai votului morților și plecaților să argumenteze cu “vicierea rezultatelor” și „nesecretizarea votului”. Ma rog, trec peste treaba asta, în fond legea electorală vorbește doar despre infracțiuni care pot “deturna” rezultatul votului. Un procent de 5 % (la cât e estimată frauda) în teorie, nu pot vicia rezutatul, pare a spune Dragnea. Așa e acum la diferență de peste 10%, dar întrebarea rămâne la diferențe de sub 10 %. Daca avem 5% + pentru unul, 5% minus pentru altul, și iată vicierea unui rezultat. Vezi rezultatul sub 1% între Basescu si prostimea sa, Geoană.

@Stefan a prezentat ieri votul prin corespondență cu plusurile și minusurile lui, cu riscurile și avatajele lui, cred ca în primă discuție este suficient de clar si explicit. Argumentele guvernului împotriva votului prin corespondență sunt semnificative. Se relevă distanța comunistoidă dintre principiile democratice clamate (dar nerespectate) și realitatea birocratică a principiului vinovăției primordiale a solicitantului de drepturi elementare (care trebuie sa dovedeasca el ca nu fraudeaza votul daca voteaza acasa).

Postarea mea se referă la votul electronic, pe care eu, trăitor în București dar doritor să mă întorc pe plaiurile natale din Oradea, il astept. De ce eu, care urmăresc (prin fiul meu) viața politică din Oradea, care doresc să ma întorc azi sau mâine sau cu prima ocazie acolo, nu aș avea dreptul de vot decât dacă mă urc în tren 12-14 ore dus (si tot atât întors) ca să-mi votez primarul/consiliul local? De aceea prefer votul electronic, la fel cu concitadinul meu aflat în Toronto sau Torino, care peste 1-2-5 ani vor să revină in tara.

Discuția e tehnica, vorbim de securitatea IT a votului. Care securitate e permeabilă, ca orice altă securitate. Ma adresez hackerilor prea-măriți în literatura ziaristică de pe la noi, si care apar ca sperietoare în orice discuție logică despre acest tip de vot. Concluzia mea, ca dinozaur în informatică, trecut inclusiv prin analize de baze de date inclusiv pe linie de securitate, cu un sănătos cinism despre nivelul de securitate oferit, a dus la o scrisoare spre tinerii hackeri, care cred că lumea începe odată cu ei:

Stimate tinere hacker,

Știu ca esti “tare” în spart parole și copiat filme sau jocuri “mișto” de pe net, copiat informații sau uneori te-a batut și gândul (sau fapta), sa mai dai și 2-3 lovituri la cardurile naivilor ce se cred protejați de un antivirus ce mai mult îi încurca decât îi ajută. De asemenea te amuză să mai faci un pic de “remote” cu calculatoarele vecinilor sau amicilor, știi să mânuiești aceste instrumente, începând de la simpaticele decriptoare de parole, până la sofisticatele treceri peste firewall-uri serioase.

Ai citit o mulțime de povești scrise de ziariști care nu deosebesc un sistem de operare de Solitaire-ul pe care-l butoanează în momentele de plictis. Probabil ai citit și despre hackerii simpatici care dupa o lovitură prin serverele NASA sau ale Pentagonului au fost angajați pe bani mulți la diviziile de IT security ale multinaționalelor. Te asigur că dacă o fi existat în vremurile de început, aceste întâmplări au fost puține și categoric de mult nu se mai întâmplă așa ceva. Nici NASA, nici FBI nici MOSAD și în general nici o firma sau instituție serioasă nu mai face așa ceva. Faptul că în IT-security există și oameni care încercă vulnerabilități, nu însemnă că cei ce au fost angajati acolo au spart mai mult decat parola părinților pentru a se uita la filme interzise adolescenților. Și după două trei zile de bucurie, au fost prinși și au luat de la părinte o papară serioasă. Nu te încrede în poveștile ce le raspândesc niște habarniști. Securitatea IT e cu totul altceva decât vezi prin filme, iar specialiștii care-i vezi pe acolo că se dau în bărcuțe să știi că au cu totul și cu totul alte atribuțiuni decât să stea și să se joace Space-war sau Commandos sau se caute poze hack-uite ale unor actrite celebre.

Cât despre marile tunuri ce se dau, băieții care le-au reușit, sunt majoritatea la mititica și cei ce nu-s acolo se plimbă păziți de bodyguarzi prin țări exotice ce nu au acorduri de extrădare cu lumea civilizată. Și te mai asigur de ceva: nu băieții care au bătut la tastatură se plimbă prin paradisuri exotice pline de “bandidos” (cu teama că poate să-i agațe oricând o gașcă din FBI), ci patronii lor. Băieții cu tastatura stau deja de mult timp în adăposturi bine păzite și cu hrană și îmbrăcăminte asigurate regulat și zilnic. Probabil acum le e teamă să doarmă cu fața la perete și gura deschisă.

Am făcut această introducere, ca să te lămurești că nu ești într-un film cu James Bond, ci în cât se poate de tehnica și reala lume a informaticii. Unde infracțiunea se pedepsește și de multe ori, cea informatică se pedepsește mai aspru.

Dacă totuși te-a convins un baron local sau național să-l ajuți la fraudarea voturilor, iar tu te crezi buricul pământului dacă ai reușit să intri pe 1-2 calculatoare ale amărâților păziți de un Bit-defender hackerit și ăla, atunci ți-aș propune să te mai gândești și să-ți faci bine socoteala.

Știi că nu există sistem impenetrabil, dar totul constă într-un raport cost/beneficiu, iar la cost intră și riscul. Hai să zic, pentru continuarea discuției, că ar fi de înțeles să spargi serverele unei bănci și să scurgi de acolo o sumă de 1 milion (indiferent de monedă). E un milion, operațiunea e una singură și contul tău se va mări cu milionul respectiv. Implică riscuri e adevărat, dar, în teorie, dacă ești destul de isteț, nu lași urme (de fapt urmele sunt infime), nimeni nu observă și scapi. În teorie. În practică e ceva mai complicat dar nu sistemele de securitate vreau să ți le prezint acum. Ci riscurile statistice cu care te confrunți.

Ce te-ai face însă dacă ți s-ar cere să spargi un milion de servere și din fiecare să deturnezi cate un leu? Bineînțeles, din milionul acela de servere, unele au sisteme mai puțin sofisticate de firewall, la altele apărarea e slabă, dar este statistic imposibil ca la așa un număr mare, să nu dai de unul cu sistem de protecție ultrasofisticat. Nu trebuie mai multe. Unul singur. Care e probabilitatea ca într-un milion de servere să nu existe macar unul? Te-ai gândit la asta? Rezultatul: Mascații vor fi la ușa ta în câteva minute.

Crezi că la sistemele de monitorizare moderne, traficul necesar pentru volumul necesar acestor operații trece neobservat? Te gândești că ai să faci ca-n filme, cu șapte rețele din țări diferite, care te trec din IP în IP, de se zăpăcesc urmăritorii? Te-ai uitat cu atenție la filme? Chiar dacă-s filme, chiar dacă hackerul e personajul ultragenial și eroul pozitiv, agenții ajung la calculator. Conform poveștilor târziu, dar ajung. Și poveștile sunt doar despre o singură tranzacție (de milioane), nu de un milioane de tranzacții de cate o unitate. Cât de proști îi crezi pe păzitorii părții adverse? În cat timp crezi că mascații îți vor bate la ușă?

Crezi că te va scoate cineva din pușcărie ca să te angajeze la divizia de IT-security, doar pentru că știi să utilizezi un progrămel downloadat de pe net (pe care specialiștii în securitate l-au citit probabil de mult)?

Astfel ca stimate coleg informatician mai tinerel, calea pe care o apuci se termină de obicei cu bătăi în ușă a mascaților și după aia cu speranța că va veni Bill Gates să te scoată. Nu o va face. Are oricum mulți competenți pe care să-i biciuiască dacă cumva ai reușit să-i depășești (slabe speranțe). Geniu să fii, peste 10 de genii contrarii nu poți să treci. Tu o să rămâi alături de Grăjdan (îl mai tii minte), o să ai mereu dilema scăpatului săpunului la duș. Iar “patronul” tău, va mai sta cățiva ani în libertate, apoi poate (dacă n-are noroc și-l angajează pe Mateuț), va veni și el pe 2-3 luni lângă tine, va scrie o carte sau două (pe care ți-o va dicta sau o vei scrie tu) și apoi va ieși. Tu vei mai sta 1-2-3 ani acolo.

Merită? Mai gandeste-te…

Articol publicat initial pe portalul PoliteiaWorld

Distribuie acest articol

41 COMENTARII

 1. Ha-ha. Eu sunt pentru votul electronic, dar ma indoiesc ca pericolul cel mai mare sunt script-kiddies liceeni care folosesc vreun program downloadat de pe Irc (apropo la faza cu mascatii, chiar n-am vazut sa fie asa de prompti cand se mai trezea vreun zombie din cimitir si dadea cu stampila prin sectiile de votare).
  Pericolul cel mai mare e cu angajatii care centralizeaza voturile – practic adminii serverelor respective si cei care intra in contact cu dansii. Dar cu un sistem bine pus la punct, si oameni verificati, se minimalizeaza aceste riscuri.
  Oricum, sistemul nu trebuie facut in fuga (exista niste riscuri reale – eg. buguri, incompetentele unora, etc.), si trebuie ceruta expertiza/consultanta unor tari care au mai facut asa ceva.

 2. Cred ca lucrurile nu sunt pe deplin explicate in ceea ce priveste votul electronic.

  Sunt doua aspecte privitoare la votul electronic:
  1. Votul pur electronic – prezinta intr-adevar un risc de deturnare de voturi si frauda.
  2. Votul mixt – buletinele de vot sunt tot din hartie, insa sunt astfel organizate incat numaratoarea sa se poata face atat manual, cat si electronic.

  Probabil ca o buna varianta de start este votul mixt, care este prezent inca in multe state in SUA.

  Votantul isi exprima votul in mod traditional. Fie trimite votul prin corespondenta sau este exprimat in cabina de vot, la final votul ajunge intr-o urna.

  La terminarea programului de votare, toate urnele sunt aduse la centrul de numarare, si urnele sunt verificate pentru integritate (inca sigilate) ca sa nu fie nici un fel de semn de frauda.

  Dupa ce urnele sunt deschise, toate buletinele de vot sunt trecute printr-un scanner si numarate, dupa care sunt puse deoparte in saci sigilati pentru renumarari manuale.

  Scannerul e conectat la un software care numara voturile, anuleaza voturile incorect exprimate si transmite totalul la unitatea centrala. Scannerul poate fi montat direct in cabina de vot daca sunt fonduri disponibile, dupa care buletinul este introdus in urna.

  Unele state au legi care spun ca daca votul este strans (diferenta mai mica de 1% din voturile exprimate), se face automat o numaratoare manuala a voturilor ca se valideze rezultatul. Insa in caz de suspiciuni de frauda voturile pot fi numarate manual.

  Probabil ca in Romania se poate porni cu un sistem mixt in care softul de votare este monitorizat pentru cateva runde de alegeri in paralel cu numaratoare manuala si centralizare manuala. Numai cand nu mai exista nici o suspiciune asupra numaratorii electronice se poate face numaratoare automata in Romania.

  Vot pur electronic in Romania nu o sa fie acceptat curand pentru ca nu exista nici un fel de audit extern asupra numaratorii asa cum exista in sistemul mixt prin numararea manuala a voturilor. Vorba lui Creanga, prinde orbul, scoate-i ochii.

  O varianta in care votul electronic pur ar putea fi implementat in Romania este instalarea de terminale in cabina de vot. Sistemul este funtional in cateva state in SUA. Alegatorul este identificat la intrarea in sectia de votare si voteaza pe baza unui card electronic pe care il inapoiaza (echivalentul stampilei de votare). In acest caz, numaratoarea e automata. Insa si un astfel de sistem este nerecomandat pentru Romania din cauza suspiciunilor de frauda de numarare.

  • Buna seara ,
   In post e vorba de votul pur electronic, mai exact votul la distanta.
   Riscurile de frauda exista, am si spus ca nu exista securitate impermeabila, dar trebuie sa ne uitam si la fata cealalta a monedei. Orice frauda lasa o urma mica, dar fraudele numeroase lasa urme mari. Prin specificul ei, frauda electorala este o frauda a numerelor mari, nu a marilor „lovituri”. Nu se merita sa fraudezi 1-2-100 de voturi, cand vorbim de milioane de voturi. Tocmai numerele mari asigura si securitatea votului, pentru ca frauda la numerele mari aduc urme mari si adanci. Iar calculatorul e specializat pe operatii multe si simple si cu urme vizibile. Votul fizic bagat in urma sub privirea vigilenta a primarului ce distribuie ajutoare si influenteaza votul, lasa urme „subiective” (eg: s-a uitat urat la mine) , pe cand urmele lasate in sistemele informatice sunt cat se poate de „obiective”, deci dovedibile. Inter-netul are dezavantaje lui gramada, dar si avantajul ca in fond nimic nu se pierde. Imaginati-va un dialog Platonician, redat cu toata retorica lui pe un fisier audio.
   Iar ce nu se pierde, poate fi gasit in final.

   • Furtul la vot electronic se va face de servicii,
    care sant aservite puterii corupte si nu de niste bieti copii pe care-i ataci cu inversunare. Cam ce posibilitati de hacuire au toate serviciile din lume?

 3. Bine ar fi fost sa fi beneficiat de avantajele internetului (a mijloacelor de comunicare la distanta) fara sa fi avut nevoie de acest beneficiu.
  Vreau sa zic ca . . . e bine ca a aparut alfabetul Morse, dar mult mai bine era sa nu se piarda nimeni si asa sa nu fi fost nevoie de aparitia lui.
  Dar, pe om il mananca in . . . partea dorsala.
  Asa m-a mancat si pe mine (si nu cred ca-s singurul). Era destul ca citisem de mic copil „Robinson Crusoe” si vazusem unde mama naibii ajungi daca in loc sa ajuti parintii la prasila iti pui traista in bat si te duci sa cuceresti Lumea, era destul zic, pentru a nu ajunge azi sa-mi incrucisez votul spre a-mi vota „primarele” de langa casa mea, cu altii care voteaza din Romania primari de prin Thailanda, Burundi, Spania, etc.
  Acum insa e tarziu. Mai nainte vreme faceam naveta. Ma desparteau de casa niste 25 – 30 de km si niste 8 – 9 -10 pana la 15 ore de munca, Decolam dimineata si re-aterizam seara.
  Apoi am „evoluat”. Distanta intre acel (pt fiecare in parte) buric al Pamantului, numit „acasa” si „locul de munca” a crescut considerabil. Veneam, la saptamana.
  Apoi la luna. Acum, la an. Mariram rocada in progresie mai mult decat „geometrica”, de la o patratica la doua, de la doua la patru, de la patru la 16 si etc desi oricat le inter-schimbam tot atatea piese are jocul
  Dar ma rog, impotriva vantului nu e bine sa faci chiar tot ce-ti trece prin cap ca te stropesti ca naiba, asa ca daca asa au ajuns vremurile si omul, indiferent cat s-ar pune in cap unii, nu isi poate dezlipi sufletul de pe ceea ce el considera „acasa” indiferent cat l-ar dezlipi, la modul fizic cei mai puternici (tot fizic) decat el, nu e rau sa punem mana de la mana si sa asiguram acest drept fundamental nu doar de forma ci si de fond, iar pentru asta votul electronic judicios gospodarit, trebuie sa il facem sa ne ajute si nu sa ne provoace rau.

 4. Votul electronic reprezinta un mare pericol asupra democratiei. Ideea este ca trebuie doar cateva persoane compromise in puncte cheie care au access asupra sistemului si tot procesul de vot este compromis. Renumararea (verificarea semnaturilor) voturilor nu se mai poate face fara a compromite si secretul.

  Exista doar doua tipuri de oameni care pot incuraja un astfel de vot:
  1. Prostii, cei manipulati sau cei care se cred destepti (dar nu sunt) si nu inteleg toate implicatiile
  2. Cei care inteleg foarte bine ca un astfel de sistem poate fi exploatat si spera (care orice infractor nemernic) ca ei vor fi cei care vor trage foloase dintr-un sistem viciat

  Nu stiu ce ati vrut sa transmiteti hackerilor, dar ar fi bine sa nu va doriti vot electronic. Si poate ar fi bine sa ascultati pe cineva care pare ca stie ce si cum, Varujan Pambuccian:
  http://www.dcnews.ro/varujan-pambuccian-despre-votul-electronic-risc-de-afectare-al-caracterului-secret_460509.html

  • Buna ziua !
   Pambuccian nu contrazice ce spun eu. Dimpotriva, de la bun inceput afirma: „Votul electronic în sine este foarte sigur, însă felul în care se organizează poate afecta caracterul direct şi cel secret al procesului electoral, a atras atenția, marți, la dezbaterea pe tema votului din Diaspora din plenul Camerei Deputaţilor, liderul deputaților minorităţilor naţionale, Varujan Pambuccianf”
   Sa ne intelegem: „FELUL IN CARE SE ORGANIZEAZA”.
   Raspunsul e simpu: Organizarea.
   In paranteza fie spus, vi se pare ca modul cum a fost organizat ACUM votul (neelectronic) in diaspora a asigurat ceva? Secretul votului? Ca sa citez o exprsie nemeritat de mediatizata: „HA HA HA”. Aveti vreo indoiala cu cine au votat cei ce au stat la coada?

   • Buna,

    Sunt de acord cu votul prin corespondenta, dar nu cu votul electronic. Mare diferenta. In legatura cu organizare alegerilor prezidentiale, un sistem de inregistrare ar optimiza atat numarul de sectii necesar cat si numarul de buletine de vot printate, deci as indrazni sa spun ca este chiar mai ieftin.

  • Domnul Pambuccian ar fi bine să-și vadă de firma de securitate informatică abonată la contracte cu statul în loc să arunce afirmații lipsite de substanță și/sau panicarde.

   După cum se afirmă și în articol orice sistem are un risc de a fi exploatat. Întrebarea care se pune este cu ce costuri și/sau consecințe.

   Dacă tot sunteți atât de ferm în afirmațiile dumneavoastră sunt curios la câte audituri de securitate de proces ați participat și cu ce rezultate.

   Dumitru – un prost manipulat care crede că înțelege majoritatea implicațiilor.

   • Degeaba va suparati caci este clar ca nu intelegeti implicatiile.

    No1. Auditurile nu sunt analize in timp real asupra unor potentiale brese NOI de securitate, ci sunt niste rapoarte periodice (pot fi bazate pe teste, date statistice, etc…) care intotdeauna fac referire la informatii cunoscute anterior si verifica conformitati (vulnerabilitati cunoscute, cerinte legale/corporate)

    „A security audit is a systematic evaluation of the security of a company’s information system by measuring how well it conforms to a set of established criteria.”

    Ceea ce vreau sa spun, ca nu stiu ce parte a firmei sau ce aplicatii/solutii ati auditat, dar toate astea nu valoareaza doi lei cand vine vorba de pericolul compromiterii votului.

    No2. Nu este un raspuns direct dn-voastra; ci am vazut ca unii o iau pe aratura cu hackeri… Pericolul nu vine de la hackeri sau alti tineri rebeli, ci de la guvernare si agentiile de informatii (atat romanesti cat si straine); oameni platiti si scoliti pe banii nostrii, care pot prelua ostil oricand puterea. Si care nu folosesc doar tastatura ci pot pune presiune reala pe oameni cheie din sistem(de genul ca sari de la etaj daca nu faci ce spun ei)

    No3. Un sistem informatic implica putine persoane, riscul de a compromite un astfel de sistem este cu atat mai mare cu cat numarul de persoane implicate (care urmaresc in timp real votarea si au dreptul si capacitatea de „audita” sistemul) este mai mic. Pana la urma cum poti credita un sistem la care nu ai access, domnule inginer?

    No4. Un alt aspect pe care lumea se face ca nu-l intelege. Votul inseamna incredere. Cam ce incredere credeti ca are badea Ion in sistemul de vot electronic? Din moment ce nu intelege ce se intampla credeti ca pur si simplu are incredere? Daca populatia are cel mai mic dubiu ca ceva nu este in regula, credeti ca accepta rezultatul? Este ca in justitie nu ajunge sa faci dreptate, trebuie sa si creezi impresia acestui lucru. La votul electronic 99,99999% din populatie trebuie sa mearga pe incredere… Hartia si stampila poate fi inteleasa si validata si de cineva cu IQ de 80 pe cand pentru sistemul electronic iti trebuie peste 120 si oricum nu vei avea access la sistem.

    No5. Daca exista contestatii la votul clasic se pot renumara voturile date. Spuneti-mi cum faceti acest lucru la votul electronic? Dat din umeri si dume: „sistemul nu poate fi compromis”, „daca avem inregistrarea in sistem atunci ii musai ca cineva o votat”, sau ca sunt loguri… chestii jenante sincer. Dar numerotarea paralela pe care o fac partidele credeti ca este posibila? Din nou raspunsul ca „nu este nevoie” nu este acceptabil. In fine.

    Numa bine,

    • Vă mulțumesc pentru răspunsul detaliat.

     M-am supărat din cauza atitudinii „eu știu mai bine, cine nu este de acord cu mine este prost sau manipulat”.

     Două lucruri am timp acum să punctez:

     – Într-adevăr partea cu încrederea este o problemă dar după părerea mea nu una insurmontabilă.
     – Se pot crea „audit trails” care să fie „append-only”, inclusiv cu timestamping, eventual chiar pe hârtie.

     Vorba americanului „let’s just agree to disagree”.

     Dumitru

 5. Nu văd de ce un baron local sau național, care mizează pe dobândirea controlului unei ţări, s-ar folosi de liceeni, script-kiddies şi unii care se limitează la a sparge parola părinților pentru a se uita la filme interzise adolescenților sau care folosesc un progrămel downloadat de pe net.

  E ca şi cum ai spune că baronul local sau naţional ar angaja ciorditori de portofele ca să spargă BNR.

 6. Nu este nevoie ca un hacker sa sparga mii de computere pentru a frauda votul electronic. Sunt multe alte solutii. De exemplu e suficient sa scrie un virus care sa schimbe votul in momentul votarii. Sau sa fie introdus un „bug” in echipementul/softul care face numaratoarea…

  In fine, problema votului electronic e complicata. Sa asteptam mai intii ca tarile cu o traditie democratica mai puternica sa rezolve problema asta, si apoi ne putem pune problema daca e cazul sa fie introdus si in Romania. Pentru moment votul electronic e folosit doar in Estonia, Elvetia, UK si unele state din USA.

  Votul prin corespondenta ar fi suficient (si necesar).

 7. Articolul suna foarte tare a „dormi in pace, FNI vegheaza”. Nu stiu daca e cu interntie sau din naivitate.

  Nu comentez partea cu script kiddies; nu am fost vreodata un hacker si nu am spart nimic, dar stiu sa trec prin cateva sisteme de securitate prin care nu ar trebui sa pot trece si asta doar pentru ca am studiat (se gasesc materiale in multe locuri, dar Stanford a publicat unele foarte accesibile oricui intelege matematica din spatele criptografiei), am lucrat in domeniu si sunt platit printre altele pentru a avea grija de securitate informatica. Pe scurt, imi place ideea votului electronic foarte mult si ar putea fi aplicat in anumite conditii, dar la modul in care e aplicat in SUA, de pilda, e extrem de vulnerabil si nu l-as folosi si accepta.

 8. @DanSu,

  Chiar credeti ca fraudarea alegerilor s-ar face cu „script kiddies” nationali care sa atace simultan cateva milioane de masini?
  Daca doriti, va pot explica metodele posibile de fraudare dar nu cred ca este cazul sa o fac in mod public (cine stie, le mai dau unora idei). Va spun doar ca acestea ar fi (probabil) implementate si activate de persoane aflate in afara jurisdictiei romane.

 9. Da, nimic nu e bun ca solutie daca nu vine de la „mine”.
  Orice propunere este intimpinata verde „1. Prostii, cei manipulati sau cei care se cred destepti (dar nu sunt) si nu inteleg toate implicatiile”.
  Implicatiile riscului sa traversezi strada, pe verde, pe zebra, dar cu posibili ‘destepti’ care pot sa te calce.
  Or fi aia care „nu inteleg implicatiile”? sau cei care se tem de „implicatii”?

 10. Daca acum primarul de la sat sta langa cabina de vot, in cazul votului electronic cred ca va trece din casa in casa sa ii ‘ajute’ pe cei care nu se pricep. Cum si sotul va sta in spatele sotiei sau va vota pentru ea ca sa fie sigur ca nu greseste si voteaza cu cine nu trebuie.
  Sunt foarte sceptica in privinta votului electronic. Nu cred ca suntem un popor destul de cinstit ca sa beneficiem de prezumtia de nevinovatie/nefraudare. Exemplu: ai auzit pe cineva zicand ‘toti politicienii sunt cinstiti pana se dovedeste altfel’?
  Cred ca sunt modalitati de fluidizare la cabinele de votare. Imi pare rau ca nu avem si noi buletine cu cip, sa scanam buletinul si sa se completeze automat in sistem datele votantului. Eroare imediata daca s-a votat cu acelasi CNP de doua ori sau e o neregula cu CNPul (deces, incorect) si mai ales nu mai sta un maimutoi sa copieze adresa de mana. Asta a luat de fapt cel mai mult timp. Deci mai putin personal in sectie si mai multe sectii.
  Si inca un argument: Pentru 3% din votanti chiar merita sa ne legam la cap !? In tara nu a fost imbranceala din diaspora. Daca pentru un cah de sait static SIVECO ia de la buget cateva milioane de euro si nu livreaza nimic de calitate, imagineaza-ti cati bani s-ar duce pe un astfel de program. Si cate certuri.

  Eu ma bucur ca am card de rezidenta cu cip si imi fac declaratiile pe net, imi scot o adeverinta in 5 minute fara sa mai dau pe la fisc, la spital si multe alte parti imi citeste adresa direct cu cititorul de card fara sa ma mai complic cu formulare, etc

  • Scanarea automată a cărții de identitate nu garantează că ea se află în mâna deținătorului legitim. Pe aeroporturile din UK există un astfel de sistem automat care compară datele din pașaport cu figura deținătorului scanată chiar în acel moment, dar funcționează destul de prost și intervenția umană e mereu necesară.

   Partea care e necesară pentru evita fraudele nu e realmente votul electronic, ci doar evidența votanților. Dacă îți plătești factura telefonică la Buzău și peste 5 minute rogi un prieten să ți-o plătească a Alba-Iulia, în sistem apare că e deja plătită. La fel trebuie ținută și evidența CNP-urilor la alegeri, iar cu ocazia asta s-a terminat cu turismul electoral. Însă completarea buletinului de vot se poate face ca și până acum, până la identificarea unei soluții mai bune.

 11. cea dintii problema de rezolvat este lista electorilor: cred ca la noi nu exista obligatia sa te inscrii pe o lista electorala pt a putea vota. Eu votez in Franta si stau in Elvetia, pentru a putea vota trebuie sa fiu inscrisa pe lista electorala a consulatului si de asemenea am un livret de elector pe care se pune stampila de votat. La una din alegeri am votat si prin internet, dar deocamdata nu e generalizat sistemul. Faptul de a fii inscrisa pe o lista anume reduce deja posibilitatea unei manipulari. Daca cumva nu esti in localitatea respectiva poti sa dai procura (care se semneaza la primarie) altei persoane pentru a vota in numele tau.Specialisti romani in alegeri exista in Romania si sunt sigura ca ei cunosc diverse sisteme din intreaga lume, cu reala bunavointa, nu cum au procedat toate guvernele Romaniei pina acum, se poate gasi si pune in aplicare f.repede un sistem sigur si usor de pus in practica. Si eu fac parte dintre dinozaurii informatici din Romania asa ca cred ca orice poate fii pus la punct, singura dar absolut singura problema este dorinta si vointa politica. Si inca ceva: votul electronic nu inseamna prin internet, sau nu neaparat.
  Iar in a doua mea tara, Elvetia votul prin corespondenta este generalizat de ani de zile si f. bine caci ei voteaza mai tot timpul pentru ceva. In tara secretului bancar probabil ca s-a reusit destul de usor securizarea votului.
  E drept ca la 2 tururi si cu doar 2 saptamini intre poate ca e prea complicat.

 12. Din pacate, votul electronic a fost testat in diferite tari cu rezultate slabe. De multe ori, rundele de vot au fost urmate de publicatii stiintifice care explicau cum se poate sparge sistemul. Daca imi aduc bine aminte, exemple ar fi automatele de votare din SUA si votul electronic via Internet din Estonia.

  O modalitate quasi-sigura si folosita, de exemplu, in Germania este votul prin corespondenta. Pentru a-l folosi este necesar sa se cunoasca adresele romanilor, desigur. Din pacate noi avem o problema legislativa/administrativa imensa prin sistemul domiciliu/rezidenta. Eu nu cunosc pe NIMENI care locuieste intr-un apartament inchiriat si care poate vota la alegerile locale la adresa respectiva. Romanii au „domiciliul” pe undeva, unde de fapt nu locuiesc, pe unde familia are un imobil in proprietate.

  In aceeasi Germanie, e mai simplu. Dupa ce te muti undeva, esti obligat sa-ti declari adresa in decurs de 1-2 saptamani la primarie si acolo locuiesti si gata. Adresa este valabila pentru listele electorale, politie, somaj etc.

  Cum adresele sunt stiute, cetatenii primesc cam cu o luna inainte de vot cartela de votant prin posta. Daca nu vine, din greseala, au timp sa o reclame. Cartela poate fi schimbata cu un buletin de vot la sectia de votare. Pentru a obtine un buletin de vot prin corespondenta, pui o cruce la locul potrivit, o semnezi si o trimiti inapoi prin posta. Simplu.

  Mecanismul anti-frauda consta in adresa cunoscuta de stat, secretul corespondentei si pedepsele dure pentru frauda individuala.

 13. Cred ca e bine sa nu pierdem din vedere ca vorbim de doua subiecte diferite. Votul prin corespondenta e ce ne doare cel mai tare. E relativ simplu de adoptat si ofera suficiente garantii de securitate. Votul electronic e mai delicat (ce te faci daca firma lui Ghita face un soft care daca apesi Ctrl+C adauga 100.000 voturi?). Daca le amestecam, riscam sa nu putem vota prin corespondenta nici data viitoare.

 14. Sistem Vot Electronic –
  1 – Administrator = Autoritatea Electorală Permanentă (AEP)
  2 – Registrul Electoral = creat pt. fiecare scrutin în parte;
  este compus din două entități: a) Registrul Alegătorilor (CNP, Adresa, Numele & Prenumele, etc); b) Registrul Voturilor (Codul Electoral Unic, Codul Candidatului Votat);
  3 – Alegător = persoana înregistrată în Registrul Electoral
  4 – Certificat Electoral = support de hîrtie analog celui prin care o Bancă transmite clientului codul PIN al unui card. Pe acest support este tipărit un Cod de Bare 2D care conține un Cod Electoral Unic generat random și imediat adăugat în Registrul Voturilor iar Codul de Bare 2D corespunzător este tipărit pe suport;
  5 – Plicul Electoral = anvelopa care conține un Certificat Electoral oarecare; Este sigilat.
  5 – Codul Electoral Unic = Cod de Bare tip 2D generat de Procedura de Randomizare a Scrutinului în momentul creării Certificatului Electoral.
  6 – Scrisoarea Electorală = plic timbrat, avand adresa unui Alegător ales random din Registrul Electoral. Tiparirea Scrisorilor Electorale este un proces separat de tipărirea Certificatelor electorale. Scrisoarea Electorală conține un Plic Electoral oarecare.
  7 – (optional) Email trimis Alegătorului privind expedierea Scrisorii Electorale.
  8 – Automat de Votare = dispozitiv electronic având inclus un cititor de coduri de bare 2d; este concetat la WWW și accesează Write Only Registrul Voturilor;
  8 – VOT (direct, secret și liber exprimat) = în trei pași
  Pasul 1 – Alegătorul scanează Certificatul Electoral iar cititorul descifrează Codul Electoral Unic respectiv;
  Pasul 2 – este căutat Codul Electoral Unic în Registrul Voturilor. Dacă la codul respectiv nu este deja completat campul Codul Candidatului Votat atunci automatul permite accesul la Ecranul Candidaților (În caz contrar emite un semnal sonor specific);
  Pasul 3 – Alegatorul pune degetul pe ecran indicand candidatul pe care-l votează; Apare mesajul de confirmare: doar imaginea și numele candidatului și interbarea: VOTAȚI ? și două butoane DA și NU; Dacă apasă NU atunci se revine la Ecranul Candidaților iar Alegătorul poate allege un alt candidat; Alegaătorul are dreptul la două renunțări; Durata afișării mesajului VOTAȚI este limitată la 10 secunde; Dacă nu se apasă nimic se revine la Ecranul Candidaților; durata de afișare a Ecranului Candidaților este de 15 secunde pentru fiecare pagina (in caz ca sunt mai mulți candidați); Dacă apasa DA atunci automatul asociază în Registrul Voturilor Codul Electoral al Candidatului cu Codul Electoral Unic.

  Autoritatea Electorală Permanentă poate permite accesul On-Line oricărui Alegător la Site-ul Scrutinului dacă acesta atașează la dispozitivul de pe care votează un cititor de coduri de bare 2D.
  Alegătorul poate loga direct cu Codul Electoral Unic apoi va urma procedura de vot descrisă.
  Astfel nu va putea fi asociat Alegătorul de Votul său.

  Mai rămâne problema verificării ulterioare de către Alegător dacă votul său este chiar cel care a fost folosit la Validarea scrutinului.

  Rezultatul Scrutinului poate fi validat în secunda 2 după ora închiderii site-ului AEP.
  Orice Alegător poate verifica votul său în secunda 3. (sau 33 sau 133 dacă se blochează serverul AEP).

  • @MihaiPopa: un sistem pe care nu il pot explica mamei mele nu e bun („usability”). Crede-ma, sunt inginer si stiu despre ce vorbesc.

   • @Tzepes Doamne, dacă mama dumitale poate înțelege de ce dorește să voteze un candidat anume și de ce refuză pe altul atunci va înțelege și rostuiala celor câteva mișcări din cabina de votare.
    Și eu sunt inginer și știu că nimeni nu se poate opune tăvălugului tehnologiei.
    Sau al vieții…
    In the end there will be only us !
    (Ah, da, sunt și nițel filizof. De aceea îmi repugnă dictonul ”Decât un filozof ofticos mai bine un măgar sănătos”).

 15. In principiu n-ar fi rau. Chestia naspa e ca in practica probabil ca ar iesi un circ de toata frumusetea. Ma gandesc cu groaza ce s-ar fi intamplat daca era implementat, in 16 noiembrie, votul elctronic, pe un soft facut de firmele lui Ghita, sa zicem, evident cu „licitatie” publica, bani multi etc. Si Ponta sa castige…Dubiile erau cat casa. Chiar facut de o firma „independenta” si tot ar fi fost contestat de cel care a a pierdut. In plus BEC-ul ar trebui sa valideze corectitudinea numararii…acum are sacii de buletine, procese verbale, la o adica e ceva palpabil, ce s-ar intampla daca procentul celor care voteaza electronic ar fi suficient de mare incat sa schimbe castigatorul? Cum verifica ? Are expertii necesari sau se va bizui doar pe expertii lui…Ghita, sa zicem?
  Pana se lamuresc problemele tehnice se poate ajunge la razmerite sau mai stiu eu ce.
  Apoi ma gandesc la problemele altor softuri mamut, platite tot cu bani grei. Aproape de fiecare data cand sangerez ceva la ANAF apare si o problema informatica. ba nu merg serverele, ba a cazut curentul, ba se incurca operatorul in stiinta, ba nu se gaseste declaratia aia noua etc.
  Ia sa ne gandim ca in ziua votului face si softul ala( probabil la fel de prost ca cele care sunt acum „agreate” de stat si care ne manaca nervii si timpul de ani si ani) nazuri. Cam cum a facut ala de la eMag…a impartit cu 1000 pretul, la anumite produse, intr-un interval de cateva ore. Produse de zeci de mii de lei s-au vandut cu zeci de lei. Ei, iaca, poate ca anumite voturi, din anumite judete, la anumite ore se vor ..multilica cu 1000. Mare branza… Pana se lamurestre chestiunea BEC valideaza alegerile…pa si pusi. Dam vina pe soft, pe curent, pe martieni.
  Asa ca si eu cred ca votul prin corespondenta ar fi cel nimerit. In fond problema e ca cei care au distante mari de facut pana la sectie, si vor sa voteze, sa aiba alternativa. Si sa se elimine listele suplimentare…cei care sunt in alte localitati putand vota prin corespondenta.

 16. Un fals subiect de dezbatere. Se discuta despre votul electronic desi cele 3 mari partide parlamentare nu au nici un interes sa implementeze asa ceva. Motivul este simplu – votul electronic presupune verificarea automata a CNPurilor. Cum mai aduce primarul voturi?
  Votul prin corespondenta este o alta momeala aruncata de PSD ca sa canalizeze energia opozantilor in directii irelevante – normal ar fi fost ca Ponta sa-si dea demisia a doua zi dupa alegeri si toata opozitia sa ceara acest lucru 24/7 pana se intampla.

  Chiar daca maine se introduce posibilitatea votului prin corespondenta, utilitatea sa pana la urmatoarele alegeri prezidentiale (peste 5 ani!!) este fix zero. De ce?
  1. alegerile locale presupun ca plicul se trimite la domiciliul actual.. din localitate…
  2. alegerile parlamentare? diaspora e reprezentata de cativa oameni.. indiferent cati voteaza..
  Se aplica aceeasi strategie ca in cazul Rosia Montana.. Poporul dezbate, cere, se agita, isi exercita drepturile civice.. duminica.. pe site-uri web cu vizibilitate la 0.01% din electorat.. nu cumva sa deranjeze vreo secretara ramasa in urma cu munca vineri dupa-amiaza, apoi guvernul da nspe autorizatii de exploatare in alte zone din tara si pluseaza cu alte nspe autorizatii de ‘explorare’ a gazelor de sist, redeventa ramane aceeasi, legislatia la fel de sublima (dar inexistenta) si cam atat.. ba chiar pluseaza – anul urmator stergem din datoria Rompetrol 390.000.000$!!

  Intrebare: dupa toate acuzatiile de ‘turism electoral’, de ce nu ne concentram atentia asupra verificarii CNPurilor din listele suplimentare? E adevarat ca diferenta de 10% e suficienta, dar furtul tot furt este.. Efectul pervers va fi ca oamenii se obisnuiesc astfel cu ideea si nimanui nu-i va mai fi teama sa o faca, apoi autoritatile vor inchide ochii mult mai usor. A citit cineva codul rutier si noile regulamente? Stiti ca intre timp obligativitatea de a lasa 1.5 metri liber pe trotuar pentru pieton s-a restrans la 1 metru? Ce mai conteaza.. oricum politistii nu-i sanctioneaza nici macar pe cei care parcheaza pe trecerea de pietoni, caz in care pun in mod evident in pericol viata celor care traverseaza.

  Un hacker tanar nu va fi necesar in cazul votului electronic. E suficient sa platesti „tariful negociat” cu mafia ruseasca si ziua alegerilor va fi marcata de un super atac DDOS fix in colegiile in care partidul tau nu are sanse sa castige. Prinde orbul, scoate-i ochii… „tanarul hacker” este de fapt un bot fara numar.

  • @pehash – e nevoie de un contact mai strâns cu realitatea, scenariile create în fața calculatorului nu prea au acoperire în practică.

   Cel mai adesea, primarul aduce voturi reale, nu falsificate. Dar pentru a înțelege asta trebuie să vezi cum merg lucrurile în mediul rural, în România reală. Pentru ștampilat mii de buletine false (cum s-a întâmplat în sediul Finanțelor Publice din Iași, în duminica referendumului din 2012) nu ai nevoie de primar.

   Cât despre atacuri DDoS din partea hackerilor ruși, aia doar dacă te lasă cineva să instalezi și să configurezi tu serverele. În lumea reală nu așa merg lucrurile.

   Iar pentru votul prtin corespondență, te înregistrezi mai întâi cu adresa dorită și abia după aceea primești plicul. Acolo îl primești, nu la adresa veche de domiciliu.

 17. noi nu suntem inca in stadiul de civilizatie (integritate, fair play, educatie, respect reciproc) care sa ne permita sa implementam votul electronic. ideea e foarte normala si clara, insa in contextul balcanismului nostru e clara ca braga.. unii au facut mii de km in turism electora, si sunt destule cazuri cand observatory au fost platiti sa inchida ochii, stampile au disparut, sau urne au fost luate pe sus, ca sa speri macar ca votul electronic va fi introdus curand. No way, ne trebuie ceva ce poate fi verificat si rasverificat, si asta nu e vot electronic. Diaspora sa aiba optiunea ca cei ce se inscriu pe listele elctorale doar sa voteze, iar votul sa fie acceptat prin corespondenta direct la MAE – nu poti avea incredere in personalul ambasadelor/ consulatelor, unii sunt niste escroci si nu se indeplineste conditia ca reprezentanti de la toate partidele principale sa fie prezenti la numararea votului. Daca e un singur sediu, cu o gramada de reprezentanti de la partide, se poate asigura si numararea corecta, si se poate evita deturnarea in masa.

 18. Cate alegeri avem, domnilor? Cele „locale”, la care oricum nu se poate vota decat in circumscriptia electorala din care faceti parte, cele parlamentare (din patru in patru ani) si cele prezidentiale (din cinci in cinci ani – inca – daca nu se vor comasa in mod logic cu cele parlamentare). Prin urmare, tot ceea ce va cere societatea – atentie, nu vorbesc de catre cei din diaspora ci despre cei aflati in tara – este ca, odata la patru ani, sa stati „pi koor” si sa votati acolo unde aveti domiciliul. E chiar atat de greu sa enuntati la plimbarica pe valea Prahovei (sau in Teleorman) odata la patru ani? Chiar nu puteti sa mergeti in circumscriptiile de domiciliu, odata la patru ani (si asta in conditiile in care studentilor li se ofera zile libere)? Chiar credeti ca este atat de greu sa faceti „efortul” de a vota acasa, in conditiile in care cei din diapora se deplaseaza sute de kilometri si stau ore in sir la coada ca sa voteze? Sincer sa fiu, astept ca cineva (vreun adept al dreptului inconditional la vot) sa pretinda sectie de votare pe creasta Fagarasului , ca el a decis sa faca parapantism in ziua votului… sau de ce nu, in pestera Scarisoara, ca are dreptul sa voteze si acolo!
  Oameni buni, daca doriti sa votati trebuie sa intelegeti ca sunt necesare si unele sacrificii, ca nu va aduce nimeni urna mobila la tabara a doua din Nepal daca doriti sa va exercitati dreptul de vot la jumatatea cuceririii varfului Nanga Parbat. Desigur, pot exista cazuri limita (rude aflate in stare critica la un spital din tara sau altele asemenea) dar – cunoscand mentalitatea alegatorului roman – ma indoiesc ca cineva a carui mama este in stare critica ar fi foarte interesat de exercitarea dreputlui de vot… Si oricum, pentrau astfel de situatii limita s-ar putea intotdeauna gasi solutii

 19. I.
  Votul la distanţă (prin corespondenţă sau electronic) în cadrul alegerilor parlamentare şi prezidenţiale este necontituţional.

  Constituţie Art. 62 alin.1: “Camera Deputaţilor şi Senatul sunt alese prin vot universal, egal, DIRECT, SECRET şi liber exprimat, potrivit legii electorale.”
  Constituţie Art. 81 alin.1: “Preşedintele României este ales prin vot universal, egal, DIRECT, SECRET şi liber exprimat. “ (Emfaza îmi aparţine.)
  Nu există prevederi constituíonale similare pentru alegerile locale, europarlamentare şi referendumuri!

  Nicio modalitate de vot la distanţă (electronic sau prin corespondenţă) nu oferă nici măcar minime garanţii că ar fi DIRECT şi / sau SECRET.

  Nu există nici măcar o minimă garanţie că un individ nu colectează (de ex. prin cumpărare) sute de buletine de vot prin corespondenţă, token-uri, coduri de identificare – după caz – şi le foloseşte aşa cum vrea el. Similar, în celeaşi condiţii, nu există nici o garanţie că exercitarea dreptului de vot, chiar dacă este votul făcut direct, nu este făcută sub “asistenţa” unei terţe persoane.

  Abia după eventuala modificare a Constituţiei, afectând aceste articole, se pot legifera votări la distanţă.

  II.

  Curtea Contituţională în Decizia nr. 62/2010 a scris: “În cadrul preocupărilor de revizuire a legislaţiei electorale, o atenţie sporită trebuie acordată posibilităţii cetăţenilor români cu drept de vot care domiciliază în străinătate, şi nu numai acestora, de a-şi exercita dreptul de vot, în cadrul unei proceduri speciale, inclusiv prin votul electronic, care să se desfăşoare în corelare cu orele oficiale ale României între care se desfăşoară procesul de votare.”

  Doi ani mai târziu, aceaşi Curte Constituţională în Decizia nr. 51/2012 a scris: “În cadrul preocupărilor de revizuire a legislaţiei electorale, o atenţie sporită trebuie acordată posibilităţii cetăţenilor români cu drept de vot care domiciliază în străinătate de a-şi exercita dreptul de vot, în cadrul unei proceduri speciale, care să se desfăşoare în corelare cu orele oficiale ale României între care se desfăşoară procesul de votare.”

  Se vede că din a doua decizie au dispărut părţi esenţiale: “şi nu numai acestora” respectiv “inclusiv prin votul electronic”. Lipsa acestor părţi este o veritabilă retractare a celor spuse în prima decizie. În opinia separată la a doua decizie d-na Iulia Motoc a criticat, în mod corect, decizia majorităţii sub aspectul antepronunţării în “îndrumările ” pe care le-a dat privitor la ceea ce ar trebui să cuprindă legile electorale.

  Ce rămâne după a doua decizie a CCR? Referirea la o procedură specială, dar votarea pe liste suplimentare şi scrierea unei declaraţii pe propria răspundere este o procedură specială. Termenul “corelare”, comun în cele două decizii, deşi este un termen cheie în context, introduce un nonsens semantic. Singura interpretare care ar putea fi dată este cerinţa ca votanţii din străinătate să voteze între aceleaşi ore, după ora României, ca şi votanţii din România ori asta este o evidentă prostie. Probabil ea este o riminescenţă a unor discuţii publice privind influenţarea votului din străinătate de comunicarea în ţară a rezultatelor date de către exit-pool-uri.

  III.

  Dincolo de problemele strict constituţionale se pune în mod acut problema securităţii votului efectuat la distanţă, în special pentru votul electronic via internet, chiar dacă acesta este cea mai seducătoare variantă sub aspectul comodităţii exercitării lui şi a disponibilităţii lui (aproape) oriunde şi (aproape) pentru oricine.

  Nu există sistem informatic, conectat la internet, sigur. Dacă există interese suficient de mari pentru penetrarea acestuia el va fi penetrat. În cazul alegerilor, în special cele prezidenţiale, există interese foarte mari pentru fraudarea votării şi nu la nivel de adolescenţi teribilişti sau alţi hackeri amatori ci la nivel de servicii secrete, corporaţii, organzaţii teroriste sau crimă organizată etc. Nici problema unui software cu vulnerabilităţi deliberate sau cu “funcţii ascunse” nu este uşor înlăturabilă.

  Votul prin corespondenţă nu este nici el lipsit de critici care sunt greu înlăturabile. De exemplu, trebuie asigurată tehnic imposibilitatea practică a multiplicării buletinelor de vot şi a detectării eventualelor falsuri. Nu-i suficient ca fiecare buletin de vot să fie personalizat, cu datele de identificareale votantului în clar sau codificate, pentru că această procedură nu elimină posibilitatea ca pentru o aceaşi persoană să apară, prin multiplicare, mai multe buletine de vot. Costurile unor buletine de vot cu elemente de siguranţă anti-multiplicare, similare cu ale bancnotelor, poate fi exorbitant dar renunţarea la ele este o invitaţie la multiplicare aşa cum sunt multiplicate, de exemplu, facturile. Nici manipularea buletinelor de vot, în cadrul serviciilor poştale, nu este lipsită de critici; este suficient să ne amintim felul în care se manipulează astăzi sacii cu buletinele de vot, însoţite de membrii comisiei de votare de la secţie la circumscripţie etc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Cetatean
Cetatean este administratorul platformei Politeía (fostul blog Theophylepoliteia).

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro