luni, ianuarie 13, 2025

Votul- o șansă dată normalității politice

Cu doar câteva zile înainte de momentul alegerilor legislative, sociologii, analiștii politici, jurnaliștii sunt departe de a cădea de acord în cel puțin două privințe: 1. prezența cetățenilor la vot și 2. dacă vreunul dintre cele două mari partide politice aflate în competiție-PNL și PSD- va reuși să abțină cel puțin 30% din opțiunile electoratului.

Celor care cred că se va repeta situația de la alegerile locale din septembrie, atunci când prezența la urne a fost nesperat de bună, mai ales în condiții de alertă sanitară, li se opun părerile scepticilor ce aproximează că duminica viitoare vom avea de-a face cu o slabă mobilizare a electoratului.  Mult mai speriat de posibilitatea infectării cu COVID 19, dar și demobilizat de greșelile în cascadă comise în ultimele săptămâni de partidul aflat la guvernare care va fi, fără doar și poate,  principala forță politică dezavantajată de un absenteism ridicat al populației. Aceasta în vreme ce electoratul pesedist s-a cam obișnuit cu ideea că partidul d-lui Ciolacu va petrece următorii patru ani în opoziție. Și atunci la ce bun să se mai deranjeze? Dincolo de ceea ce declară în emisiunile electorale, liderii PSD nu prea cred că își fac iluzii. Știu foarte bine că nu au nici cea mai mică șansă de a fi invitați la masa guvernării, probabil că vor trebuia să stea în opoziție măcar până în 2024, așa încât principala lor preocupare este să își mențină rezultatul politic  obținut la alegerile locale din septembrie.

 PNL plătește factura  unui an de guvernare dificil din toate punctele de vedere, drastic marcat  de efectele pandemiei, dar și de cele ale indeciziilor și ezitărilor conducerii sale  ca și ale președintelui Klaus Iohannis  sau ale premierului Ludovic Orban.  Care au evitat din rațiuni și calcule electorale ce acum par a se dovedi înșelătoare măsurile dure ce s-ar fi impus în momentul în care s-a constatat creșterea infectărilor zilnice. Cu toții, și PNL, și domnii Iohannis și Orban s-au ciondănit cu PSD, ne-au repetat până la sațietate  că partidul pe veci identificat cu imaginea lui Liviu Dragnea, dincolo de efectele de cosmetizare la care l-a supus dl. Marcel Ciolacu, ar fi vinovat de tot și de toate. Chiar și de clientelismul politic penelist care a făcut ravagii (cazul Ovidiu Ianculescu este doar unul dintre multele abuzuri petrecute în ultimele 12 luni), chiar și de absența din cabinetele medicilor de familie, dar și din farmacii, a vaccinului antigripal, chiar și de prostiile strigătoare la cer ale primarilor Carabelea de la Piatra Neamț sau Bibarț de la Arad, cu atitudinile lor de prim-secretari PCR.

 Punerea continuă la zid a PSD este departe de a fi fost cea mai bună tactică, dovadă fiind glumele făcute în ultimele zile pe socoteala președintelui Iohannis, cu ocazia decesului celebrului fotbalist argentinian Diego Armando Maradona. Și PNL, și PSD au politizat la maximum și controversele pe seama mult așteptatului vaccin anti- COVID, acesta, aflat încă în etapa de uite-l, nu e!, devenind și el subiect de campanie electorală.

În tot acest timp, USR-PLUS a adoptat o stare de rezervă. Nu a intrat în controverse sterile, amintindu-și, pesemne, înțelepciunea proverbului care ne învață că tăcerea e de aur. Cum-necum, toți analiștii, jurnaliștii, sociologii sunt de acord că USR-PLUS va obține la alegerile de duminica viitoare un număr suficient de voturi încât să joace un rol considerabil în negocierile ce vor urma în vederea formării viitorului guvern al României. Din câte se pare, USR-PLUS va obține în București peste 40%. Iar dacă ipoteza se confirmă, avem de-a face cu o palmă pe care electoratul le-a va da atât d-lui Ludovic Orban cât și d-nei Violeta Alexandru. A cărei prezumtivă prezență în viitorul guvern  va însemna o sfidare la adresa electoratului. Doamna aceasta care mimează hiper-activismul are nevoie de vreo patru ani de recuperare. Adică de stat pe margine.

Formulă de guvernare PNL- USR-PLUS este dorită de președintele Klaus Iohannis , copreședinții Alianței, d-nii Dan Barna și Dacian Cioloș, nu par deloc dispuși să decline oferta. Cum PMP și-ar putea păstra doar cu destule emoții condiția de partid parlamentar, unde mai pui că președintele Klaus Iohannis nu se simte deloc bine simțind în ceafă răsuflarea urât mirositoare a șefului de facto al acestui partid, gureșul Traian Băsescu, posibilitatea participării lui la guvernare se va dovedi că nu a însemnat decât vorbe de clacă. UDMR este marcat de cocoașa unei indecente și, din păcate, consecvente colaborări cu PSD așa că și partidul etnic maghiar are nevoie de repaos.

E clar. Lucrurile nu vor fi deloc simple nici după data de 6 decembrie.  Țara nu își poate permite o excesiv de lungă perioadă de negocieri, de tranzacții politice, de incertitudini. O bună, o onorabilă prezență la vot poate contribui decisiv la scurtarea timpului necesar formării viitorului guvern al României.  Or, asta înseamnă că a vota nu înseamnă doar a alege. Ci și a maximiza șansele intrării României într-o stare de normalitate politică. Pe care am arătat că ne-am dorit-o atunci când, începând din februarie am stat în frig, spre a protesta față de ticăloșiile PSD. Care a rămas la fel. Chiar și fără numitul Dragnea Liviu Nicolae.

Distribuie acest articol

8 COMENTARII

  1. Sa vedem cine are curajul sa se rupa de guvernarea PNL dintre cei care sunt considerati sau auto considerati ca apartinind dreptei politice . Probabilitatea ne arata cum PSD ramane singur in opozitie si cum PNL PMP si USRPLUS vor forma noul guvern . PRO si UDMR sunt la limita accesului in vitorul parlament .In rest , fel de fel de sondaje care de care mai ciudate . Un lucru este cert : nu putem vota decit pe cei care au dovedit ca vor , ca pot si ca au si cu ce si cu cine sa guverneze . Cei care au fugit ca – dracu de tamaie de guvernare , nu au ce cauta acum la spartul tirgului , dind din gura mai ceva ca celebra – melita -romaneasca . Votam doar pe cei care accepta impreuna cu presedintele Iohannis ,cu UE si cu SUA (doar ati vazut si auzit declaratiile ambasadorului american ) sa democratizeze tara . Tot felul de partide, unul mai vocal ca altul,- promit pielea ursului din padure – dar vedem cu totii ca nici nu stiu unde este padurea si nici nu stiu sa traga cu pusca macar , doar vorbesc fara incetare la luna . Vom face , vom drege , vom si iar vom ,ca si cind acest vom contine vreun minim adevar . Ce sa faci de unul singur , fara ajutorul UE si al Americii ? Pina in prezent si America si UE sau exprimat foarte clar presedintele Iohannis si PNL-Orban sunt singurii ce sau dovedit responsabili si singurii care vor si pot sa democratizeze tara . Sa le uram succes in alegeri .

    • Nu exista nimeni care sa se rupa de „guvernarea PNL”.
      PNL e singur la guvernare, e doar „guvernul meu”.
      Ce va fi dupa, vom vota si vom vedea.

      • Mai citeste o data si intelegi . Nu citi cuvintele separat , citeste intelesul frazei , nu doar cuvintele , asta daca poti .

        • Citesc: „Sa vedem cine are curajul sa se rupa de guvernarea PNL dintre cei care sunt considerati sau auto considerati ca apartinind dreptei politice ”
          Din moment ce sint singuri la guvernare, cum sa se rupa altii de ei?
          Vezi ce scrie si @ Dumi B
          Ma tem, daca te indoiesti ca nu pot citi, ca tu faci parte dintre cei ce stiu sa scrie dar nu inteleg ce scriu/citesc.

      • E ca la Radio Erevan: unii vor sa se rupa de :guvernare” dar nu fac parte din ea. Si nu era vorba de a se rupe ci daca „guvernul’ are cu cine sa se alieze sau ramane cu acelasi 20%.

  2. Se poate vota cu oricine in afara de PSD si Ponta, fiecare formatiune fiind in masura sa coalizeze intr-o forma sau alta, este nevoie de un parlament stabil.
    Eu vad problema mult mai mare dupa ce sa va forma un guvern de dreapta, vor avea politicienii responsabilitatea necesara sa mentina coalitia pe timpul intregului mandat ?
    Pana acum toate coalitiile s-au spart inainte de termen din fel si fel de motive, nu exista experienta politica necesara in Romania.
    Rationalul este depasit de ifose, de interese particulare, de trufie si altele.
    Sa speram ca nu va fi asta, alta varianta nu avem.
    Probleme in urma pendemiei vor apare la anul, statele nu vor fi toate in masura sa sustina la nesfarsit afacerile, multe vor intra in faliment si numarul somerilor va creste, atunci vom vedea de cate imaginatie va da dovada executivul si parlamentul. Deocamdata populatia este sedata de masurile luate.

    • @ Hans
      V-ati intrebat si tot dvs ati raspuns.
      Sunt de acord cu analiza si agreez cu concluziile privind orgoliile si fitele celor de „dreapta”.
      Mai mult cred ca nu va dura mai mult de 3 luni de „liniste, conlucrare si intelegere” si apoi va incepe „spectacolul din vremea guvernarii CDR”.

    • @Hans @ David W
      Comparatia cu guvernarea CDR & Brothers este probabil
      una optimista. PNL vs USR PLUS se faulteaza inca de-acum, dinainte de a forma
      coalitia. Ba pe ici pe colo chiar si USR cu PLUS nu sunt foarte tandre intre ele.
      La vremea lui Emil Constantinescu era criticat si chiar dispretuit pentru moliciunea
      in relatia cu componentii Coalitiei de guvernare.
      Acum insa se vor adauga orgoliul lui Johannis și incapacitatea lui
      de a se face credibil. Ambasada va incerca sa tina la un loc soriceii,
      dar si acolo exista acum – si cel putin inca un numar de luni – un arbitru
      care s-a pozitionat in mod constant ca membru de facto al PNL ,
      exact ca si Klaus – poftim de mediaza …!
      Merita urmarit si un alt parametru: REZISTENTA LA TRASEISM.
      Dat fiind ca sunt PURI sa fim optimisti imaginandu-ne ca
      in urmatorii 4 ani nici un parlamentar USR – PLUS:
      – nu va migra catre PNL
      – nu va migra catre PRO – Romania (care exista
      fix cu rolul de barca cat de cat onorabila de salvare securistica
      nu doar pentru pesedei
      – nu va migra catre PSD .
      Chiar n inteleg de ce ”vă” râdeți !

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

 

 

Nexus – Scurta istorie a retelelor informationale

Scurtă istorie a rețelelor informaționale din epoca de piatră până la IA
Editura Polirom, 2024, colecția „Historia”, traducere de Ioana Aneci și Adrian Șerban
Ediție cartonată
Disponibil pe www.polirom.ro și în librării din 27 septembrie 2024

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

Carte recomandata

Ediția a II-a adăugită.

„Miza războiului purtat de Putin împotriva vecinului său de la vest este mai mare decât destinul Ucrainei, echilibrul regional sau chiar cel european. De felul în care se va sfârși acest conflict depinde menținerea actualei ordini internaționale sau abandonarea ei, cu consecințe imprevizibile asupra întregii lumi pe termen mediu și lung. E o bătălie între democrație și dictatură, între regimurile liberale și cele autoritare... Cumpara volumul de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro