miercuri, martie 22, 2023

Vrea Rusia o schimbare de regim in Moldova?

Unul dintre propagandiștii de top ai Kremlinului, Dmitri Kiseliov, a cerut, pe 31 martie, schimbarea regimului în Moldova. Vorbind la televiziunea de stat din Rusia, el a îndemnat partidul socialist rusofil al președintelui moldovean Igor Dodon și blocul pro-occidental ACUM să formeze o alianță de circumstanță pentru a înlocui actualul guvern, informal condus de Vladimir Plahotniuc.

Acest mesaj rupe tăcerea Moscovei cu privire la blocajul politic din Moldova de la alegerile parlamentare din 24 februarie. Mesajul, fără îndoială, urmează îndrumări din partea Kremlinului; persistă însă întrebarea cu privire la „care dintre turnurile Kremlinului” (adică, susținători la nivel înalt ai diferitelor opțiuni politice) a emis aceste îndrumări.

Îndrumarea (temnik) Kremlinului, din discursul lui Kiselev, respinge orice posibilitate de coaliție cu partidul lui Plahotniuc. Ea constată cu acuratețe că atât ACUM, cât și socialiștii se tem de o coaliție cu Plahotniuc ca fiind „toxică”, un „măr otrăvit” și „moarte politică”. Cuprinde o atenționare „personal lui Dodon” față de acest pericol și îl îndeamnă să facă ”o alianță anti-oligarhică cu dreapta”, deoarece „dreaptă este cinstită iar colaborarea cu Plahotniuc este ceva de neconceput pentru ei „. Notând izolarea lui Plahotniuc în Europa (” chiar dacă e un ”partid ce flutură, ca paravan, drapele UE „), purtătorul de cuvânt reamintește vechile zvonuri că „stăpânul Moldovei […] și-a început cariera procurând femei pentru suspușii [din Moldova și dincolo de ea], relații pe care le-a folosit apoi în avantajul său”. În plus, atacul asupra lui Plahotniuc începe și se termină prin legarea lui de interesele de afaceri ale președintelui ucrainean Petro Poroșenko – tactica vinovăției prin asociere împotriva lui Plahotniuc în contextul campaniei actuale a Moscovei de a-l răsturna pe Poroșenko (Rossiya 1, Rossiya 24 TV, 31 martie ).

Conștient de teama lui Dodon de a se confrunta cu Plahotniuc (acesta din urmă deține mijloace aproape discreționare de a se răzbuna), Moscova îl avertizează pe Dodon prin Kiselev că „reputația o dată pierdută este pierdută permanent.” Prin atacarea brutală a reputației lui Plahotniuc, Moscova pare să-l încurajeze pe Dodon să se rupă de complicata lui legătura cu Plahotniuc. Mai mult, unele din aceste calificative anti-Plahotniuc (măr otrăvit, proxenet) datează de la originea blocului de opoziție ACUM și au fost alese în mod clar ca să rezoneze cu acesta. Propunerea de „alianță anti-oligarhică” pare a fi concepută (la nivelul de slogan tactic, dacă nu chiar de valoare) să aducă ACUM și socialiștii împreună împotriva lui Plahotniuc.

Acest mesaj dezvăluie dezamăgirea Moscovei față de scorul Partidului Socialist, insuficient pentru a juca un rol independent într-o coaliție de guvernământ cu partidul lui Plahotniuc. Plahotniuc și Dodon au realizat o asociere de tip cartel a partidelor lor începând din 2016, chiar dacă Plahotniuc controleză guvernul doar prin partidul său. Mesajul Moscovei propune, de fapt, să-i scoată pe socialiști din acest cartel. Implicit, recunoaște că rolul de subordonat jucat de Dodon a devenit o slăbiciune față de partid și a contribuit la performanța sa dezamăgitoare în aceste alegeri. Această dezamăgire a determinat Moscova să facă un pas extrem de neconvențional, acela de a sugera o alianță circumstațială a socialiștilor cu ACUM. Acestă alianță ar presupune probabil votarea în comun de la caz la caz în Parlament.

Socialiștii și ACUM dețin 35, respectiv 26 de locuri, față de 40 de locuri controlate de Plahotniuc în parlamentul nou ales. Democrații lui Plahotniuc și socialiștii lui Dodon se declară pregătiți să discute despre o coaliție între ei sau cu ACUM. La rândul său, ACUM propune un pachet legislativ „de-oligarhizare”, care ar desființa controlul lui Plahotniuc asupra sistemului de aplicare a legii și asupra altor instituții de stat (în cazul puțin probabil că ar obține o majoritate parlamentară). ACUM negociază și cu alți parlamentari care ar lua în considerare aprobarea acestui pachet, iar blocul speră că și unii socialiști ar putea să ia în considerare acest pachet (Jurnal.md, 25 martie-3 aprilie).

Moscova a mai emis câteva semnale de avertizare anti-Plahotniuc înainte de cel din 31 martie, dar nu atât de explicite. Cu două zile înainte de alegerile din 24 februarie din Moldova, Ministerul de Interne al Rusiei a confirmat că continuă să investigheze o operațiune de spălare de bani ce datează din perioada 2013-2014, prin care „cetățeanul rus Vladimir Plahotniuc” ar fi participat la transferul ilegal de miliarde de ruble din bănci rusești prin Moldova către diferite destinații internaționale. Același anunț a reamintit faptul că un tribunal de la Moscova a emis un mandat de arest împotriva lui Plahotniuc în decembrie 2017, conform solicitării Comisiei de Investigație a Rusiei, privind suspiciunea de a comite o tentativă de asasinare împotriva unui bancher rus din Londra (TASS, 22 februarie 2019). Iar după alegerile din Moldova, cu negocierile interparlamentare la orizont, emisiunea „Om și lege” a televiziunii de stat rusești a reînviat din nou aceste două cazuri, precum și vechile zvonuri despre Plahotniuc ca ”proxenet”(Rossiya 1, 9 martie).

Aceste semnale au fost interpretate la Chișinău ca fiind menite a-i descuraja pe socialiștii să se coalizeze cu Plahotniuc după alegeri, și nu au primit prea multă atenție. Deși exprimau intensul dispret arătat de unele cercuri nenumite ale Moscovei față de Plahotniuc personal, ele nu contestau în mod direct legitimitatea lui Plahotniuc și nici nu sugerau cursuri politice de acțiune. Pe 31 martie însă, marile canale de televiziune, fapt fără precedent, le-au făcut pe amandouă.

La rândul său, Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei a urmat o linie cu care ne-am obișnuit în urma alegerilor din Moldova. El a binecuvântat rezultatele ca fiind autentice, susținând evaluările pozitive ale organizațiilor internaționale și a exprimat optimismul privind dezvoltarea în continuare a relațiilor moldo-ruse după aceste alegeri (Interfax, 28 februarie, 1 martie 15). Nu exista nici un indiciu de schimbare a politicilor.

Președintele rus Vladimir Putin l-a primit pe Dodon de mai multe ori înainte de alegerile din 24 februarie din Moldova (ultima dată la sfârșitul lunii ianuarie). Deși numele lui Plahotniuc a rămas nemenționat, nu a existat nici cea mai mică aluzie la posibilitatea de a întrerupe cartelul nedeclarat între el și Dodon. Dimpotrivă, Moscova se aștepta ca socialiștii lui Dodon să negocieze intrarea lor într-un guvern de coaliție cu partidul lui Plahotniuc după alegeri.

Moscova nu se aștepta ca socialiștii să câștige alegerile în mod decisiv, ci doar să depășească blocul lui Plahotniuc și să renegocieze un acord de împărțire a puterii, pretinzând o parte corespunzătoare a ministerelor guvernamentale. Ambele partide au promis să promoveze o politică „echilibrată”, nici pro-occidentală, nici pro-Rusia, ci o politică „pro-moldovenească”, ca o posibilă bază pentru un guvern de coaliție post-electorală. Cu toate acestea, mașina politică a lui Plahotniuc a ținut posibilul partener de coaliție la doar 35 de locuri parlamentare prin lansarea propriilor candidați pro-ruși. Aceștia au câștigat 10 locuri și au crescut blocul parlamentar al lui Plahotniuc la 40 de locuri (a se vedea EDM, 11 martie 18).

O coaliție a democraților lui Plahotniuc cu socialiștii lui Dodon este încă posibilă, dar ar ține din nou Partidul Socialist într-un rol de subordonat. Mai mult, în acest caz, ar expune Partidul Socialist la riscul de decimare a funcționarilor săi superiori de către aparatul de stat al lui Plahotniuc și la o hemoragie a sprijinului din partea funcționarilor inferiori, așa cum bine înțelege Moscova (a se vedea mai sus).

Răspunzând la mesajul de la Moscova din 31 martie de abandonare a lui Plahotniuc, de fapt o recomandare pentru schimbare a regimului (a se vedea mai sus) – Dodon aproape că a minimalizat-o : „Există mesageri și mesageri; riscurile de otrăvire ale coaliției trebuie evaluate de fiecare partid în parte; iar agenda politică nu poate fi determinată de cineva din afară „(NewsMaker, 2 aprilie). Dar acest spasm aparent al suveranismului față de Moscova este înșelător. El acoperă vulnerabilitatea lui Dodon și statutul său de subordonat al lui Plahotniuc și merge mână în mână cu retorica lui neîntemeiată cu privire la parteneriatul strategic al Republicii Moldova cu Rusia.

Publication: Eurasia Daily Monitor Volume: 16 Issue: 47

Distribuie acest articol

3 COMENTARII

 1. Dupa mine rusia vrea o zona gri, tulbure. Ei nu pot anexa moldova fiindca ar insemna sa o hraneasca, bani si dorinta mare nu au. Dar nici nu vor sa intre in UE, NATO, le convine sa fie haos, getto, si pe urma se va vedea cu timpul.

  In privinta ACUM, eu nu am vazut undeva sa zica sau sa faca ceva pro european, dimpotriva, mie mi se pare ca toti 3 sunt statalisti si sunt din aceasi gasca. Vom trai si vom vedea.

 2. Interesant. Carevasăzică Rusia sugerează o alianţă ACUM (pro-occidentali) cu PSRM(pro-Rusia) în contra lui Plahotniuc, ceea ce se poate întâmpla, mai ales că ACUM a propus de curând tratative cu PSRM! Numai că, deşi autorul nu o spune, Plahotniuc este un agreat al regimului de la Bucureşti (unii zic că este chiar o creaţie a serviciilor secrete româneşti….), aşa ca o sfântă alianţă între mafioţii români şi cei moldoveni. Acest Plahotniuc a plusat şi a oferit blocului ACUM postul de prim-ministru într-o eventuală alianţă de guvernare, dar ACUM i-a refuzat oferta.
  Acum sare şi Rusia împotriva lui Plahotniuc şi propune alianţa imposibilă ACUM+PSRM! Ce să însemne asta? În primul rând o opoziţie totală contra regimului de la Bucureşti care îl susţine pe Plahotniuc. În al doilea rând, se prefigurează o soluţie în negocierile dintre „cei mari”, respectiv Rusia şi SUA, care probabil au convenit câte ceva în legătură cu situaţia Moldovei. Fiindcă, pe fond, eliminarea lui Plahotniuc va fi pozitivă pentru Moldova.
  Iar după părerea mea, Rusia de data asta chiar arată o intenţie pozitivă faţă de Moldova, nu neapărat agresivă, dar cu intenţia de a nu permite NATO la frontiera pe Nistru. Nu se ştie dacă SUA au acceptat /vor accepta asta, dar în acest moment aşa par aranjate lucrurile. Se aşteaptă şi alegerile din Ucraina şi apoi detaliile negocierilor SUA-Rusia vor apărea mai precise.

 3. ”Vrea Rusia o schimbare de regim in Moldova ” ? DA; SIGUR CA VREA ! Sub ochii blânzi si indulgenti ai intregii UE ! NU se vede ? Ba, se vede ! Doar la BERLIN … NU SE VEDE și în alte capitale.

  PS – L-aș ruga frumos pe domnul VLADIMIR SOCOR să nu mai foloseasca ”MOLDOVA ” . Nici ”REPUBLICA MOLDOVA ” care e …tot una . Pot sa intreb fară nici o teamă de a greși : CARE MOLDOVA ? Nu există doar o singură MOLDOVĂ ? Poate a vrut să spună ”REPUBLICA MOLOTOVA ”! Da, asta intr-adevăr există dincolo de PRUT !
  Cat privește situatia actuala din BASARABIA , BLOCAJUL l-a care s-a ajuns este TOTAL ! Vor fi alegeri anticipate repetate si răsrepetate si tot acolo se va ajunge ! FINALUL ? Pentru că totusi va trebui să fie un final,acesta , va fi dincolo ”DE” si ”peste capul ”BASARABIEI si României. SI NU E SI NU VA FI BINE DEFEL ! Maturizarea politico civilizatională a românilor tot rămâne un DEZIDERAT ! La ceasul istoric aci de față cu noi , suntem incă un fel de struțocămilă slavo- turco – ungureasco- europeană. FARA CHIP sau cu UN CHIP MODIFICAT… GENETIC. Chiar dacă vom face parte din UE sau nu vom face. Următorii 100 de ani vor fi decisivi . Cu o etapă intermediară : RE- ÎNTREGIREA ROMÂNIEI asa cum istoria a decis ( și STATELE UNITE !) la 1 Decembrie 1918 .

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Vladimir Socor
Vladimir Socor este un analist politic al Fundației Jamestown si Eurasia Daily Monitor, specializat în zona Europei de Est, stabilit in München, Germania.

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro