sâmbătă, decembrie 7, 2024

… Vreau o tara ca afara! Inlauntru.

… New Orleans – Indianapolis – New York – Strasbourg –Viena – Deva – Orastie. Avioane, TGV-uri, autobuze, taxiuri. Caldura mare. Bere rece. Din difuzoare montate pe Dacii rablagite rasuna “Veau o tara ca afara!” Zic oamenii astia ceva.

Spune-se ca romanii n-au fost niciodata mai polarizati. Nimic mai fals. Vrem cu totii « o tara ca afara ». Din punctul asta de vedere, suntem uniti in cuget si-n simtiri.

Istoria nu are simtul ridicolului.

Sa recapitulam : Tara e tara pentru ca defineste/imprejmuieste un spatiu care, la randul sau, il defineste/imprejmuieste pe locuitor. (Heidegger comentandu-l pe Holderlin : « In chip poetic lcouieste omul pe acest pamant.) Tara noastra, precum viata lui Kundera, e intotdeauna in alta parte. Tara noastra ravneste sa fie o alta tara. Romania ravneste sa nu mai fie Romanie. Inlauntrul ravneste la exterior. Asta da romanitate : sunt roman pentru ca vreau sa fiu altfel ; ca afara. Neamt, probabil.

Vreau o tara ca afara. Una normala, in care avioanele si autobuzele vin la timp, plagiaturile te cufundan intr-o mare de rusine, masinile nu te calca pe trecerea de pietoni, si-n general prostia se pastreaza in limitele suportabilului.

Daca vrei o tara « ca afara », te comporti in consecinta : Iti iei doctoratul pe bune ; daca semnezi pe liste de intelectuali, te asiguri mai intai ca ai macar Bacalureatul ; cand faci pipi, faci in pisoar, nu plimbi jetul pe langa ; nu te scobesti in nas in public, etc. Simplu spus, daca vreti sa fiti romani, incetati sa mai fiti romani. Ca romanul nu s-a nascut doar poet. Romanul s-a nascut, dintotdeauna, in alta parte.

Romanul e roman tocmai pentru ca nu vrea sa fie roman. Vrea o tara ca afara.

Asta e culmea patriotismului : sa fii pentru ca nu vrei sa fii

Distribuie acest articol

10 COMENTARII

  1. nu cred ca majoritatea vrea, intradevar, ca afara.
    cred ca doar ii place ideea.
    ca exemplu:
    trupa vank cinta:
    „Vreau o tara ca afara
    Sa nu ma traga nimeni pe sfoara”
    la un miting usl.

  2. Si nu traversezi pe rosu sau intre treceri. Atentie la aruncarea vinei exclusiv asupra posesorilor de automobile – un reflex comunist pur.

  3. Pai, nu sintem noi pentru contra?!
    (Putin cam fortata argumentatia, dle Fumurescu. „Vrem o tara ca afara” are alt inteles decit cel pe care il rastalmaciti nitel, desi cu talent si mult adevar uneori.)
    Insa, bat in retragere si recunosc ca unii chiar ar vrea o tara ca afara, dar fara efort. Dupa stramosescul „sa ni se dea”.

  4. Un articol care rezuma excelent atitudinea noastra, ca natie.
    (aproape) Toti vrem schimbare, dar niciunul nu este dispus sa inceapa.
    Si de ce am face-o? E mult mai usor sa o asteptam, revoltati, de la altii. Nu?

  5. Asteptam sa apari.Ce facem ca sa avem o tara ca afara?Noi astia anonimi.Ne curatam casele si curtile,ne ducem sa muncim in fiecare zi,ne dam copii la scoli si-i invatam ca scoala iti deschide mintea,petrecem cu prietenii daca ii avem,iubim,ne certam,traim.Ne respectam.Ne respectam…dar nu mai acceptam hoti dovediti,prosti,mincinosi.Si daca ne mai invadeaza zilele prea multa vreme,sa se pazeasca.Ne-am saturat.

    • Mi se pare ca in sloganul asta pagubos (si cumva rusinos pt. noi toti, nu?!) e ceva muuuuult mai grav. Probabil ati vazut ca e slogan electoral, scris urias in spatele tuturor mitingurilor, arabescurilor si coregrafiilor USL, Nu e socanta duplicitatea asta, ma scuzati, jegoasa?! Pai, s-au intrecut sa ne convinga ca e nedrept de rea coana Europa, ca intransigenta ei e :nashpa:, ca nu sunt bine informati si bine intentionati…Pe scurt, sa ne mai scuteasca astia de Afara, ca e urat si necinstit ce fac., nu sunt de urmat caci iata, nu sunt obiectivi. Si la doua zile dupa aceste spume anti:Afara”, isi aleg acest slogan…
      Cata duplicitate scarbosa, cata lipsa de coerenta si ce sef de campanie au ales, de-a facut asa o nefacuta: critici cu spume acel Afara (in sensur recunoscut al vorbei) si dupa o saptamana recunosti ca e un model de urmat, la care ravnim cu mic cu mare…
      O fi ok pt.sustinatorii lor?! Ei chiar nu sesizeaza nici macar gafele groase?! Fracturile grave in discursul lor turbat?!

  6. Textul e bun, chiar prea bun pentru cea ce sustine. Asta pentru ca eu nu vreau o tara ca afara. Odata, de mult, inca inainte de a ne fi intalnit, m-am gandit si eu la asta. Pe urma mi-a trecut. Am fost afara si mi-am dat seama ca de tine insuti n-ai unde sa te ascunzi la nesfarsit.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

 

 

Nexus – Scurta istorie a retelelor informationale

Scurtă istorie a rețelelor informaționale din epoca de piatră până la IA
Editura Polirom, 2024, colecția „Historia”, traducere de Ioana Aneci și Adrian Șerban
Ediție cartonată
Disponibil pe www.polirom.ro și în librării din 27 septembrie 2024

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

Carte recomandata

Ediția a II-a adăugită.

„Miza războiului purtat de Putin împotriva vecinului său de la vest este mai mare decât destinul Ucrainei, echilibrul regional sau chiar cel european. De felul în care se va sfârși acest conflict depinde menținerea actualei ordini internaționale sau abandonarea ei, cu consecințe imprevizibile asupra întregii lumi pe termen mediu și lung. E o bătălie între democrație și dictatură, între regimurile liberale și cele autoritare... Cumpara volumul de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro