marți, martie 19, 2024

Vremea evaluărilor industriei energetice românești

Credeam în 2016, că numai sub Guvernul PSD – Ponta trădarea și prostia s-au infiltrat în industria energetică românească. M-am înșelat! Au urmat guvernele PSD – Dragnea, PNL – USR și PSD – PNL – UDMR.

Ce au în comun toate aceste guverne prin prisma industiei energetice?

În primul rând blocarea de către ANRM a concesionării de noi perimetre de explorare și exploatare de gaze și petrol. Tot ANRM-ul a legat prețul intern al gazelor de prețul Bursei din Viena, bursa manipulată de Gazprom. Nu știu cum au reușit și guvernele și parlamentele din 2012 încoace să blocheze exploatarea gazelor din Marea Neagră, dar au reușit. „Noroc” că a început criza ucrainiană de s-a deblocat. Rezultatul: România în cațiva ani a ajuns să importe aproape 30% din necesarul de gaze din Rusia, acea Românie care acum cațiva ani avea un import de sub 5%. Trebuie spus ca Black Sea Oil and Gas, cei care extrag gaze dintr-un perimetru de adâncime mică, sunt nemulțumiti de noua lege ce va ieși din Parlament. Toata lumea speră ca gazele din Neptune Deep vor scoate Romania din sărăcia energetică în care se află, dar nimeni nu zice că dacă se va lua decizia de investiție de către cele două companii (OMV siRomgaz), mai sunt necesari câțiva ani buni și minim cinci miliarde de dolari pentru ca până la prima moleculă de gaz din acest zăcământ să intre pe conductele Transgaz. … și asta în cazul în care nu se găsește vreo mină (adusă de curenții marini din zona Odesa) prin apropierea perimetrului respectiv sau nu se îngheață conflictul ucrainian

Am scris încă din 2012 că România nu mai are nici un control asupra extracției, importului și prelucrării petrolului, nu mai are industrie petrochimică și chimică, toata distribuția de carburanți se află în mâna altor state: Federația Rusă prin LukOil și Gazprom, Kazakstan prin Rompetrol, Ungaria prin MOL, Austria (și Rusia) prin OMV, Azerbaijan prin SOCAR. De ce nu „au venit americanii”? (sau oricare mare concern energetic occidental) Pentru că au fost izgoniți. Avem „la vedere” cel puțin două exemple: Chevron cu gazele de șist în 2012 și Exxon cu Neptune Deep în 2018 – 2020.

Nu a fost descâlcită nici povestea datoriilor istorice (la stat de peste 600.000.000 dolari) ale Rompetrol, transformate de Patriciu în obligațiuni, retransfrormare mai apoi în datorii, „reconvertite” în participații la un fond de investiții kazah – roman care are patru angajați și zero cifră de afaceri.

Vă mai amintiți de scandalul din 2015 de la LukOil care a fost acuzat de o evaziune de 2.000.000.000 dolari? Cazul a fost îngopat, statul român este în continuare în pierdere, Federația Rusa în câștig.

Producția de energie electrică este și ea pe chituci. Acum un an și jumătate arătam dezastrul din energie, deci înainte de începerea manevrelor pe piața de energie a Federației Ruse, manevre prevestitoare a războiului declanșat de Kremlin. În 2014 exportam peste 7 TWh, în 2021 am importat peste 4 TWh. Prețurile au explodat, dar principala cauză a prețurilor românești nu este criza energetică mondială generată de Rusia ci lipsa de capacități de producție. Astăzi România este pusă în situația de a importa energie electrică pentru că vântul nu bate (și soarele nu strălucește) când e nevoie. Capacitățile securitare sunt vechi, cu randemente în scădere și suscectibile de a fi închise în următorii ani deoarece nu mai îndeplinesc condițiile de securitate. … și de mediu, dar se pare că trotinetiștii ecologiști de la Bruxelles sunt puși în situația de a-și reconsidera „politicile verzi” tocmai din cauza securității generării de energie.

Piața europeană de energie este prost organizată deoarece este impropriu ca să se tranzacționeze energie securitară împreună cu energia regenerabilă, acestea două fiind de fapt produse diferite. Chiar Președintele Franței pune la îndoială piata de energie și cât de compatibile sunt cele trei tipuri de energie securitară (cărbune, gaz și nuclear) de a fi tranzacționate împreună.  

Piața de energie românească este o butaforie construită de ”gulerele” albe în avantajul lor. Dacă ne uităm la care sunt cei care beneficiază de creșterea prețului energiei electrice, vom vedea că regenerabilele sunt pe primul loc. Să nu uităm că acum câțiva ani, regenerabilele își permiteau să exporte un megawatt la 0,1 euro și astăzi îl vând în OPCOM la aproape 500 euro, oricât le-ar taxa Guvernul ele tot cu un mare profit vor rămâne. Schema de compensare și subvenționare pare că a fost făcută tocmai de ”regenarabili”, ceea ce nu este exclus, dacă ne uităm cine sunt secretarii de stat din Ministerul Energiei și care sunt legăturile lor cu parcurile eoliene sau solare.

Că exista interese în energie, nu se îndoiește nimeni, dar nerealizarea strategiei energetice este probabil cea mai mare trădare națională, cu toate ca toți miniștrii care s-au perindat s-au angajat în Programele de Guvernare, ca o vor finaliza într-un timp scurt.

Acest angajament apare și în ultimul Program de Guvernare. (începe la pagina 88)

Să luăm bucată cu bucată ultimul program de guvernare, care pare făcut pe genunchi: s-au dat câteva linii directoare și fiecare ministru a completat ce l-a tăiat capul. Avem 27 de obiective strategice, unele dintre ele sunt fantasmagorice și bine ca nu s-au realizat, altele sunt depășite de situație deoarece în cele șapte luni de când Premierul Ciucă este la Palatul Victoria, situația geopolitică s-a schimbat.

De securitate energetică (obiectivul 1) se discută de cel putin 15 ani, nimeni nereușind să încropească Strategia Energetică mult promisă (obiectivul 5). Singurul document valabil, care nici el nu este respectat în totalitate (aici mă refer numai la problematica industriei energetice) este Strategia Națională de Apărare (pe care o găsiți aici) și pe care am analizat-o acum aproape doi ani. (Pentru Strategia Energetică am facut o analiză Riscuri – Vulnerabilități – Amenințări – Pericole – Oportunități aici.)

Investițiile în capacități noi sunt în continuare pe hârtie. Președintele Iohannis s-a întors din Statele Unite de câteva luni cu două proiecte importante rezolvate la nivel de colaborare intre state: reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă și SMR-urile. De SMR-uri știm că sunt în analiză și SUA a alocat bani pentru studii. De Cernavodă nu mai zice nimeni nimic. (Asta nu înseamnă că nu s-ar fi făcut ceva pași dar cunoscând că dacă o companie energetică națională face un ou, iese un nene să cotcodăcească „realizarea pentru români”.  Au fost declarații că în mai se pun în funcțiune capacități noi pe hidro. Evident că nu s-au realizat. Iernutul e înghețat între declarații. Ar trebui să mergă la 50% din capacitate până la sfarșitul anului și nu înteleg de ce s-a lansat acest 50% când el trebuia sa mergă cu cei 460 de MW de doi ani.

Al treilea obiectiv strategic este sa închidem capacitățile pe cărbune, că așa scrie în PNRR. După criza energetică declanșată de Kremlin, renunțarea la cărbune este sinucidere. Chiar nemții, mult mai ecologiști decât mulți europeni, redeschid vechile termocentrale pe cărbune. Al șaptelea obiectiv este trecerea capacităților de pe cărbune pe gaze. La nivel declarativ totul este perfect, dar dând un telefon unui prieten ce lucreaza la CEOltenia (că CEHunedoara a fost închis exact acum un an și nimeni nu întreabă decidentul de ce!) am aflat că deabia se pune problema studiilor de fezabilitate, deci cu birocrație, cu licitații, cu execuție o sa mai dureze câțiva ani până la punerea în funcțiune.

Un alt obiectiv important (11) este „stimularea creșterii producției de gaze”. Aici e simplu: extracția a scâzut, noroc cu BSOG ca a început de câtva zile extracția din depozitul de mică adâncime din Marea Neagră, ceea ce salvează situația. Caragele este exeplul concludent: de multe luni se vorbește că trebuie să se extragă gaze din acel depozit și (ca și la Iernut) se amână din diverse motive.

La un alt punct se spune de LNG. Dacă ne amintim cum Romgazul s-a retras din asocierea cu bulgarii și grecii pentru construcția terminalului de la Alexandropoulis, realizăm că una se zice și se face exact pe dos, fără ca nimeni să răspundă. (Îmi povestea un prieten că nu există posibilitatea de a trage la râspundere o persoană care ia o decizie contrară intereselor statului român.)

Un alt obiectiv strategic este depolitizarea ANRE. (Nu prea înțeleg de ce ANRE-ul este trecut în Programul de Guvernare deoarece se subordoneaza Parlamentului.) Am văzut în ultimile zile ce înseamnă depolitizarea: numirea lui Iulian Iancu, persoană controversată din PSD în fruntea agenției, ce apare ca „omul Gazpromului” în documentele Wikileaks. Mai avem tot ca obiectiv strategic și „un sistem modern de guvernanță în domeniul energetic”. Dacă ne uitâm câte consilii de administrație sau supraveghere și directorate sunt populate interimar cu cetățeni care nu au nici o legătură cu domeniul, realizăm „modernitatea” guvernanței corporatiste românești.

Mai amintesc de „locul central acordat consumatorilor” (și prosumatorilor) (21) care „se bucura de prețuri preferențiale” la energie. Și despre Fondul de Modernizare putem spune ca în afară de discuții nu s-a făcut nimic deoarece de peste doi ani există prin sertare normele de accesare ce sunt nesemnate. De Fondul Energetic Românesc (20) probabil nu s-a mai vorbit de la data când a fost trecut în document.

Amânam discuția despre hidrogen și alte „grindiluri” ce sunt prezente în programul de guvernare până după terminarea războiului și trecem la „Prioritati de investiții strategice”.

Capitolul investiții: Iernutul e la fel ca acum doi ani și s-a anunțat încă o amânare a punerii în funcțiune. Capacitățile de înmagazinare de gaze nu au crescut. Nici de Halânga nu se mai zice nimic. Nici de alte investiții din Mehedinți. (Doamne Ajută!) Nici de investițiile în energie verde ale Romgaz. Stau și mă întreb dacă cetățenii care au compus textul despre care discutăm stiu formula metanolului. Oricum, eu știam că misiunea acestei companii este alta!

Hidroelectrica, acea companie lambrificată, apare cu mari investiții, retehnologizări care promit mii de terawatti anual. Nu s-a pus în funcțiune nimic în ultimii 3 ani de când ni se tot promit fel de fel de bazaconii precum fotovoltaice pe lacuri.

Elcenul ar fi trebuit să iasă din insolvență deoarece și-a plătit datoriile din februarie și este unui dintre cei 10 mari aducători de profit ministerului. Cineva știe de ce este încă în aceasta stare … care îl privează de orice investiție. În Programul de Guvernare este scris că se va investi în trei instalații mari de cogenerare de înantă eficiență în ciclu combinat. Bineînțeles că nu s-a întâmplat nimic.

La final trebuie să menționez că energia termică este uitată cu toate că ar trebui să-i fie dedicată un capitol întreg.

Răspundere, după cum am mai spus, nu există, deoarece justiția nu are legi după care să judece, dar eu cred în justiția divina, dupa cum am scris acum un an și ceva

Distribuie acest articol

16 COMENTARII

  1. O veche zicala ne zice cum : fiecare lucru trebuie facut la timpul lui .Romania este conectata energetic si face parte din structurile energetice ale UE .Deciziile ce tin de obtinerea energiei nu sunt decizii strict nationale .Suntem parte a unui intreg sistem .Pina mai ieri gazele si petrolul veneau in cantitati uriase din Rusia .Nimeni nu stie cit si ce procent din gazul si petrolul obtinut din Rusia a fost platit ca integralitate .Coruptia si de o parte si de alta a avut rolul ei timp de 31 de ani .Romania are, in acest moment ,capacitatea de as asigura necesarul de combustibili si are si capacitatile necesare de as asigura anual cantitatea obtima de rezerve de gaz .Romania momentului este detinatoarea unor perimetre de extragere ce vor deveni producatoare de plus valoare cantitativa atunci cind situatia o va cere.Noile tehnologii vor asigura cresterea profitului in perimetrele deja cunoscute si identificate . Energia atomica primeste un impuls prin aducerea altor noi tehnologii din SUA ce pun in valoare minicentralele nucleare .Pesimismul energetic nu are ce cauta pe aceste meleaguri .Aminarea extractiilor de gaze si petrol in perimetrele cunoscute este de importanta maxima .Scopul obtinerii unui profit maxim este parte a deciziilor viitoare .Resursele nu sunt inepuizabile si concentrarea atentei pe protejarea acestor resurse ce cindva vor deveni maximal profitabile este parte a deciziei Statului .

    • Bunul samaritean se pricepe la toate. Credem ca se plictiseste si scrie tot felul de ineptii. Romania importa la greu si curent electric si gaze. UE nu a avut o strategie energetica comuna, dovada ca nemti aveau deja sa le fie util NStream 2. Daca mai continua razboiul in Marea Neagra exploatarea gazelor dificila. Reactoarele 3 si 4 nici acum nu sunt in functiune. Iar bunul samaritean viseaza la cai verzi pe pereti! Deja este in discutie rationalizarea gazelor. Problema in Ro ca la toate blocurile gatitul si incalzitul se fac la gaze, in alte tari UE si foste socialiste doar pe electric.

  2. Foarte buna analiza si apreciere pentru autor pentru intreaga documentare. Concluzia este ca in energie, baza in energie o avem din perioada comunista iar toate regenerabilele nu au adus mare beneficiu. Avem 5 luni iarna, iar vantul are pauze mari. Prin urmare, toate guvernarile si toti ministrii ai economiei si energiei, inclusiv ANRE au lucrat in dauna statului roman si in favoarea coruptilor Din straini. Privatizarile au fost cheia de imbogatire ale unora, multi nestiuti. Nimeni nu i-a cautat daca isi justifica averile. In aceste conditii, vom avea probleme ca inainte de 1990 la gaze si curent electric. Saracia se va extinde si investitiile se vor reduce la inflatia si costurile de acum.

  3. și asta în cazul în care nu se găsește vreo mină (adusă de curenții marini din zona Odesa) prin apropierea perimetrului respectiv sau nu se îngheață conflictul ucrainian

    Uneori mai exista ceva numit ghinion de nenoroc ..
    29 oct 1955 cuirasatul Novorossiysk afl;at in mars in Marea Neagra „calca” pe o mina care „ratatcea” libera .. si .. si asa ramane URSS fara nici un cuirasat !

    1955? Deci rezbelu incheiat de 10 ani , ala din Marea Nragra din 1944 dar, totusi o mina … ratacita …

  4. „Ce au în comun toate aceste guverne prin prisma industiei energetice?”
    toţi şi-au apărat turful… exploatarea de rente…

  5. Trecerea in revista e binevenita. Insa tonul… merge prea mult in zona emotionala. Pare partinitor, agresiv, nu reusesc sa urmaresc argumentatia. Subscriu la opinia din primul comentariu.
    Personal simt nevoia sa asist la o discutie asezata pe acest subiect, ancorata in realitatea momentului, care sa plece de la toate perspective (si chiar sa plece, adica sa se treaca la un nivel superior al dezbaterii), in loc de ochi dati peste cap la adresa „trotinistilor” si invartoseli orgolioase pe tema adevarului detinut.

  6. 1) Din structura actionariatului a OMV, nu reiese ca ar fi o companie controlata de Federatia Rusa.

    2) In rest, iesirea din criza energetica a Romaniei necesita investitii de ordinul zecilor de miliarde (unitati de productie moderne /eficiente, descentralizare, modernizarea retelelor electrice, samd). Finantarea se poate face prin metoda clasica: majorare de capital (emitere de noi actiuni listate la bursa /Bucuresti si Euronext de exemplu) precum si prin emiteri de obligatiuni. La fel cum procedeaza si marile companii din vestul continentului sau din Nordul Americii. Apropo, odata cu majorarea capitalului (evident cu participare din partea capitalului privat) marile companii energetice romanesti (Transelectrica, Hidroelectrica, Complexele Energetice, Romgaz, Transgaz, etc) vor deveni si ele competitive si performante. Nepotismul, cuscriile, mediocratia, incompetenta, coruptia, etc. vor dispare automat.

  7. Domnule oficer, aka doctor in in Relatii Internationale si Studii Europene Universitatea Babes Bolyai – Cluj Napoca, Scoala Doctorala de Relatii Internationale si Studii de Securitate….incercati sa faceti o mare ciorba cu de toate, care sa sustina ideile patriotice…din populisme o dam in concepte si filosofii energetice, din economie o dam in contextul macroeconomic…etc…

    poate faceti si o frumoasa lucrare de „magna cum laude” privind evolutia sectorului de rafinare din romania….unde am fost, ce am ajuns si incotro ne indreptam…nu trebuie sa inventati nimic, datele si documente exista…

    la valoarea dvs, cred ca puteti sa faceti ceva mult mai bun decat – GH. BUZATU – „O istorie a petrolului românesc”…dar cu mentiune si rugamintea sa ramaneti obiectiv si sa nu o mai dati in barfe si telenovele pescuite de prin presa…

    De asemenea, avand in vedere si expertiza internationala, poate reusiti sa puneti povestea acestei industrii intr-un context european si de ce nu, international.

    PS. cand statul se joaca si se emotioneaza la populime, cine isi doreste sa vina si sa investeasca in Romania, sa nu aiba certitudinea si predictibilitatea amortizarii investitiei..vorbim de plafonari si reduceri de preturi fortate, vorbim de taxe de solidaritate si impozite suplimentare, vorbim de actiuni in forta ale cainilor de serviciu – ANPC, ANAF…oamenii nu trebuie educati ci doar prostiti in continuare, iar asta asigura electoratul perfect pentru aceasta clasa politica mediocra…

  8. Mergeti la Calafat sa vedeti monumentul eroilor sovietici. Proaspat renovat, aurit, cu flori proaspete si pamant umed. La cativa metri, in paragina, monomentul NATO.

  9. CE ????????????
    Americanii ar fi „fost izgoniți” ? De cine? Si asa intre noi e muricanii astia asa de slabi de inger? Nu cumva in late zone sunt tit soiul de gherile contra lor si ei .. nimic? Adica nu se cara …
    Izgoniti?
    Da …… Cica Pungesti. „Inatmplator” frachingu era detestat de multa lume. Na de o pilda „Gasland” … Gasland este un documentar american din 2010 scris și regizat de Josh Fox. Filmul se concentrează asupra comunităților din Statele Unite unde activitatea de forare a gazelor naturale era o preocupare și, în special, pe fracturarea hidraulică. Parca nu are legatira cu Pungestiul … invers , sigur da!! Priocum sitiatia aia a incurcat si pe rusii de la Lukoil (ca aveau si ei un perimetru .. la noi!)
    Exxon ? Curios cum niciodata nu am gasit cifre priviond cat cerea Romania inainte de celebra ordonanta si cat dupa.. comparand cu alte tari …

    Schema de compensare și subvenționare pare că a fost făcută tocmai de ”regenarabili” sigir este ca a fost facuta ptr ei!
    Probe?! Pai nu cumva CEZ isi planificase ca pe baza de subventii si alte cele ptr moristile din Dobrogea sa finalizeze centrala atomica de la Temelin ? Nenoroc de ghinion cu V Tonta care dadu Hotararea de Guvern nr. 994/2013 prin care a scazut numarul de certificate verzi pe care le gloftea CEZ asa ca adio la Temelin!!! (urmau sa fie construite reactoarele 3 si 4)

    Si in anii de inceput aveam si eu o mirare – unde naiba erau „americanii” cand era vorba de petrolul Romaniei? Exxon, Chevron ?!!
    Si asta imi aduce aminte ca .. ca in anii 80 in RSR era o reprezentanta locala a lui Chemical Bank… devenita ulterior Chase Manhattan Bank (fuziune/absortie) . In 1998 Chase a hotarat ca in Romania ….. nu mai are ce face!!!! Stiti cine ral la 3COceni si cine la Victoria in anul glorioasei afirmari a „capitalusmului” ? (Daca Chase se retrage dintr-o tara ….. inseamna ca e o tara de chelneri de bacsisuri mici. LA Chase nu se fac contractele pe 1-2 milioane … ca cica ei nu vand pantofi!!)

    Si scrieti ca ar fi enterese..

    Pai tocmai ca sunt!!!
    Ce credeti ca isteria „verde” e pe principii si fotosinteaza? NU! E pe bani!!! Multi! Ca trebuoau cumoarate din China moristile si fotovoltaicele. Care , chiar si din China erau scumpe ! Apoi mai puneti banii necesari ptr contrictie, teren.
    Apoi banii ptr lobby .. asa sa nu se porinda cetitorul de ziare ca „curat” inseamna „mau scump” si sa descopere ca treaba cu energia curata e cam curat murdara coane Fanica!

    Na la noi.. de la dvoastra am citit ca capacitaile noastre e cam sub necesitati .. asta dupa ce cu ani inainte se zicea ca Romania ar putea exporta buleftrica si ca un cablu submarin pana in Turkia ar fi numa bun …,

    Si nu cresti ca doar „rusii”.
    Nu de lata da cand e vorba de enterese (Ochiul Dracului) se poa observa ca aia care se inchina la Sf Marx si aia care se inchina la profetu Mises sunt de fapt din acelasi cult al Vitelului de Aur

  10. @dlCosmin Pacuraru:
    strict personal, apreciez aceasta „trecere in revista”” si evaluare ! De ce ?
    Pentru ca listeaza, in timp, cronologic si pe domenii, toate prostiile facute in domeniu.
    Nu sunt adeptul „teoriilor conspirationiste”, dar, cind un numar imens, coplesitor de prostii se intimpla, atunci, nu se pot trage decit concluziile:
    – multe grupuri de interese actioneaza foarte eficient in zone specifice „de interes” : rusii- cu ale lor, multinationalele (OMV)- cu ale lor, regenerabilele-paduri/biomasa- cu ale lor, deseurile- cu ale lor, carbunii- cu ale lor, ce sa mai vorbesc de nuclear si multe alte domenii, inclusiv DG Energy si DG Competition ale UE
    – peste toate astea, se suprapune, distrugator – coruptia si elementul detonant al distrugerii: prostia si impostura celor pusi sa ia decizii in linie cu interesele.

    Vrajelile cu economia de piata, competitia, etc., etc. nu sunt prezente (in fapt, structural, Romania nu e in UE !…sunt o gramada de legi comunitare neaplicate practic la noi, sau trunchiate, dupa interese)

    • Scuzati dar eu sunt de parere ca atunci cand prostia devine „sistemica” nu este v…orba despre prostie „natur” ci de prostioe simulata in unumele unor „interese” ..

      Asa si cu „verdele” asta. Unii castiga din gros

  11. Problemele ridicate de Dl. Păcuraru indică doar încă un dezastru.
    Comparațiile cu alte țări zdravene nu-și au rostul. Când marea majoritate adultă nu se instruiește continuu nu poți avea așteptări. Un test de aritmetică de clasa 5-a ar fi picat de 90% dintre adulții din România. Degeaba le povestești ce e bine, eficient, eficace, mințile lor nu pot conceptualiza, nicidecum pune ceva în practică. Absolut toate comunitățile așteaptă pomană, droguri, bani gratis; UE, PNRR, PNDL, etc.. Astfel, marea majoritate crede că banii cresc în copaci, că Vestul are pentru ca a furat. Nimeni nu vede efortul gigantic al Vestului de organizare socială, de acțiune coerentă, de planificare si de aplicarea strategiilor. Astfel Vestul rămâne antifragil, rezilient, adaptabil, găsește mereu soluții novatoare, evolutive.
    Da, totul e în mana străinilor. În mâna românilor combinatele agro-chimice distruse ( Tr. Măgurele, Slobozia, Făgăraș), rafinării distruse ( Rafo, Steaua Română), centrale electrice distruse ( Oradea, Doicești, Borzești, Brăila, Giurgiu, Calafat, Tr.Severin, etc.), 2000 de unitati industriale distruse. Ce se alegea de Petromidia daca n-o luau kazahii? Fier vechi. Idem pentru restul.
    Iar dupa ce de 8 ani nu pui in functiune nici macar 2MW de ceva, faci mofturi. SMR-urile nu sunt sigure, fotovoltaicele nu produc.
    Germania de 8 ani instaleaza ÎN FIECARE AN 5.000 MWp de fotovoltaice, China 50.000, lumea 100.000. Britanicii, ungurii, cehii, bulgarii au planuri clare pentru nuclear. Mii de MWp de vânt se instalează în Marea Nordului. Azi Shell a anunțat un elecrolizor de 200MWp pentru a produce 60.000 tone de hidrogen pe an, din eolian off-shore.
    Noi stăm cu fundul pe resurse imense si nu le exploatăm; “ pentru copiii noștri!”. Ce garanția ar putea avea cineva că “ copiii” vor fi români? Au plecat 5 milioane de români, mai pleacă 5 în următorii 20 de ani. Ce speranțe?
    Când aud că “ o să facem” mi se face rău. Nu, n-o să facem nimic. România e într-o criză continuă din 1938 pe multiple paliere. O mică parte a prosperat, majoritatea incorect, dar majoritatea absolută, 90% trăiește la limita supraviețuirii. Cum să gândești strategic când foamea, facturile lovesc crunt? Problemele României sunt STRUCTURALE, adică nu există soluții. Nu poți schimba structural o masă suficient de mare ca să poți spera. Rămânem o periferie abulică pe care ar fi chiar indecent să n-o jumulești. Prea mult amorfism, prostie, impostură, incultură, venal, emoționalism, misticism, atomism și nicio perspectivă agregată. Ce mâncăm?, ce bem?, ce ciordim?, dincolo de o morgă cu pretenții și ofuscări. Zero zoon politikon.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Cosmin Gabriel Pacuraru
Cosmin Gabriel Pacuraru
Cosmin Gabriel Păcuraru este consultant în regim de freelancing. Are un doctorat în „Relații Internaționale și Studii Europene” la Universitatea Babeș – Bolyai din Cluj Napoca cu o teză depre securitatea energetică a României. (2013) Este autorul cărților „Romania – Energie si Geopolitică” (2018) și „Energia – o problemă de securitate națională” (2022), precum și a numeroase articole științifice în domeniul securității și politicilor energetice în publicații de specialitate naționale și internaționale.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro