sâmbătă, septembrie 19, 2020

Vremea schimbării este aproape

Pare-se că CExN al PSD de joia trecută a fost folosit de d-na Viorica Vasilica Dăncilă nu doar pentru a-și întări poziția în partid prin reconfirmarea zilei de 29 iunie ca dată a Congresului al cărui rost este acela de a alege noua conducere a partidului.
Ci și pentru a le furniza feluriților șefi, nacealnici, baroni locali , unii trecuți de partea ei, alții regretându-l încă pe Dragnea o veste cum nu se poate mai proastă. Poate la fel de proastă ca aceea pe care ar putea-o aduce ziua de mâine. Și anume succesul moțiunii de cenzură.
Sondaje de opinie adevărate și nu acelea măsluite, fabricate de sociologii de partid Marius Pieleanu și Mirel Palada, sondaj al căror rost este acela de a minți electoratul și de a ridica moralul membrilor simpli de partid, arată că PSD nu și-a oprit deloc căderea pe tobogan. Că în mai puțin de o lună de la dezastrul electoral din ziua de 26 mai și de la acela de imagine de a doua zi (căci ce poate fi dezastruos decât faptul că El Lider Maximo al celui mai mare partid din România este trimis la închisoare pentru o găinărie pe care comițând-o și-a arătat micimea caracterului) PSD a mai pierdut câteva procente bune din opțiunile electoratului. Unii spun că PSD de abia dacă mai beneficiază de 22-23% din sufragii, alții avansează procente încă și mai îngrijorătoare, Se vorbește chiar de 20%. Iar dacă mâine se va săvârși minunea ca PSD și ALDE să piardă guvernarea aproape nimic nu mai poate salva PSD de la o lungă perioadă de opoziție și de la dezintegrare partidul din carton și gutapercă al din ce în ce mai fantomaticului, mai gloabă domn Călin Popescu-Tăriceanu. Un personaj ce seamănă din ce în ce mai mult și pe zi ce te trece tot mai jalnic cu un bătrânel decrepit care vorbește singur, imaginându-și că l-ar mai băga cineva în seamă atunci când bolboresește cuvinte, imprecații, când dă expresie urii față de președintele Iohannis și față de ceea ce a arătat majoritatea electoratului în urmă cu mai bine de trei săptămâni.
În aparițiile sale televizate de la mijlocul săptămânii trecute, doamna Viorica Dăncilă s-a văzut nevoită să recunoască că și-a dat seama că PSD a pierdut alegerile în clipa în care a aflat primele cifre ale prezenței la vot. PSD și Dragnea, defazați, convinși că în decembrie 2016 au câștigat și pus pe vecie stăpânire pe România, contau din nou pe absenteismul masiv al alegătorilor. Pe indiferența tinerilor. Or, tocmai de aici a venit marea lovitură. Românii s-au mobilizat, tinerii au ieșit masiv din casă, s-a repetat și mobilizarea diasporei, cea pe care o urăsc atât toți pesediștii, indivizi formați la școala de gândire a PCR și a lui Nicolae Ceaușescu. Care vedeau în cei care au ales să trăiască în altă țară nepatrioți, oameni vânduți străinătății, persoane fără de țară. Ce poate fi mai relevant pentru cât de împământenită este în PSD această concepție decât ceea ce ieșit zilele trecute pe gura uneia dintre cele mai dezgustătoare persoane din PSD, un anume cetățean cu numele de Șerban Nicolae care, probabil din cale afară de afectat de temperaturile caniculare, a ajuns să se viseze chiar prezidențiabil.
În mai, PSD a primit în plex lovitura și refuzul unui alt gen de electorat. Educat, școlit, european, plimbat prin lume, bun cunoscător al valorilor europene și care nu mai poate fi nici cumpărat, și nici păcălit cu iluzorii creșteri de pensii și salarii, cu călătorii gratuite pe o cale ferată din ce în ce mai părăginită și în trenuri din ce în ce mai proaste, cu o infrastructură tot mai neperformantă, mai nesigură, mai reîntoarsă la condițiile și specificitățile secolului al XIX lea.
Electoratul s-a schimbat. Iar schimbarea cea mai semnificativă s-a petrecut la capitolul calitate. Or, această schimbare presupune nu doar gonirea de la putere, ci și din istorie a PSD. Un partid repudiat irevocabil de stânga, de socialiștii europeni. Nu s-a schimbat însă pentru moment și aritmetica parlamentară. Cea actuală îi este încă favorabilă actualei coaliții. Lucrurile s-au pus însă în mișcare. Și chiar dacă guvernarea PSD-ALDE va supraviețui mâine moțiunii, schimbarea este aproape. Iminentă.
Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors. ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

5 COMENTARII

 1. „Și chiar dacă guvernarea PSD-ALDE va supraviețui mâine moțiunii, schimbarea este aproape. Iminentă.”

  În anii 1990 am auzit adesea în discursurile oamenilor politici și în presă cuvinte încurajatoare despre schimbare. Și, într-adevăr, fețele politicienilor sunt astăzi altele. Ion Iliescu, spre exemplu, și apropiații săi, cei împotriva căruia eram înverșunat, nu mai guvernează astăzi. Dar Sistemul cleptocratic instaurat sub oblăduirea lor s-a consolidat an de an, iar în prezent el a capturat întregul stat. Bătrâneii l-au părăsit din motive biologice.

  Nu mă interesează dacă numele marionetelor de la guvernare se schimbă. Schimbarea este reală abia atunci când revizuirea Constituției așează România în acord cu principiile democrației și statului de drept, stabilește un mecanism „checks&balances” care să echilibreze puterile și consfințește independența justiției. Înlăturarea din instituțiile publice a relațiilor de clan și a fidelilor guvernării cleptocrate ar putea dura o veșnicie. Asta dacă s-ar produce cu adevărat Schimbarea.

  Ceea ce am văzut până acum timp de 30 de ani este că indiferent cine s-a perindat la guvernare cleptocrația, adevăratul „Stat paralel”, a rămas neclintită. N-am motive să mă bucur că PSD își schimbă numele în ProRomânia, ori altul, sau că există oricând cineva pregătit să se alieze cu ei precum s-a întâmplat în USL.

  Eu nu văd nicio schimbare. Am auzit doar despre o nouă promisiune de mare schimbare la fel ca înainte de 1996. Iar astfel de promisiuni au existat nenumărate chiar din partea exponenților cleptocrației și lucrurile au mers din rău în mai rău, ajungând astăzi la probabil cel mai incompetent guvern din istoria României.

  Propun să ne păstrăm realismul și să cerem viitorilor guvernanți, oricum se vor numi partidele, o schimbare reală, iar abia viitoarele alegeri parlamentare ar putea fi prilejul unei promisiuni credibile de schimbare. Politicienii onești care au încercat un astfel de demers în 1996-200 au fost învinși de Sistem. Cleptocrația a luptat pentru păstrarea accesului la resurse și a câștigat, iar de atunci s-a întărit tot mai mult.

  Or, dacă cineva o dorește sincer, cred că ar fi necesar să încurajeze și să mobilizeze în primul rând cetățenii să participe la alegerile care sunt aproape, pentru că Schimbarea cred că este încă departe. Și este contraproductiv să le creăm iluzii de schimbare.

  • Schimbarea s-a petrecut și în ’96, din păcate politicienii de atunci nu au fost capabili să imagineze o alt fel de societate ( iar forța de a o impune a fost prea mică, societatea voia schimbarea, dar nu știa prea bine CE schimbare), ăsta e motivul pentru care am rămas cu cea veche. Dacă cei de acum vor putea? Greu de zis. Politicienii de acum – (USR +PNL) nu par de loc mai buni decât cei de atunci ( uneori chiar dimpotrivă) lucrul cu adevărat pozitiv e că societatea pare mai exigentă și mai avizată deci cumva va impune niște teme pe care cine va vrea voturi le va promova.

  • Aveti dreptate aici. Trebuie sa privim mai atent la imaginea de ansamblu si sa nu ne entuziasmam precum niste copii care primesc cadouri. 26 mai este un pas inainte, insa mai este foarte mult pana departe… Sunt satul de articole superficiale ultra optimiste.

 2. PSD ul continua sa cada in sondaje atat de repede incat la alegerile prezidentiale STS ul nici nu va mai avea ce voturi sa stramute

 3. Efectele votului popular , exprimat in urma cu putin , timp la referendum si alegerile europarlamentare ,incet , incet ,incep sa schimbe societatea romaneasca . Partidul de guvernamint , este in pierdere masiva de imagine si chiar daca apar in spatiul public nenumarate texte, ce amintesc inca de existenta lui ,rolul de formator de opinie, la nivel national , scade zi la zi .Vremurile in care personalitati ale partidului in cauza ,acopereau spatiul public si care aratau publicului larg ,valoarea umana (cel putin ca impresie imediata ) necontestata a membrilor de marca, a disparut. Perceptia de calitate a scazut aproape de zero si din acest motiv , nimeni nu mai doreste sa fie asociat , cu cei ce azi conduc acest partid (cinva asociat cu calitatea celor ce stiu sa conduca tara ) .Daca la urmatoarele alegeri , cele prezidentiale , prezenta la vot va depasi 65% (poate un nou referndum , sau o incercare a presedintelui ,de a maximiza votul din diaspora )atunci scena politica romaneasca se va schimba in totalitate . Daca , spun daca si numai daca , diaspora va fi lasata sa voteze fara interdictii mascate ,daca migratia de la un partid la altul va fi interzisa , sau daca schimbarea in viitorul imediat al constitutiei si adaptarea ei la cerintele actuale Europene va avea loc ,atunci tara si cetatenii ei vor cunoaste o perioada de dezvoltare fara precedent in istorie .

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Colectia Contributors.ro

Carte recomandata

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Carti recomandate de Contributors.ro

 

 

 

Top articole

Cuvintele care ucid şi zidurile din noi

“Şcoala noastră e o şcoală unilaterală intelectualistă, iar nu o şcoală educativă, în sens larg. Ea nu ţine seama nici de...

Isus al meu: o cronică şi două scrisori

Am citit cu interes şi multă curiozitate intelectuală volumul Isus al meu al lui Gabriel Liiceanu şi pentru că sunt un cititor...

Soluție: Trenuri la Aeroportul Otopeni la cadență de 10′

Un proaspăt comunicat al CFR Călători ne spune că în urma analizei graficelor de circulație împreună cu CFR Infrastructură s-a ajuns la...

Despre inconsistența „punctelor critice” în evoluția sistemelor naturale complexe

Tu vei muri de bătrânețe. Eu voi muri din cauza schimbărilor climatice. Tânăra care poartă pancarta pe care se...

Modernizarea societății românești și formele fără fond: Academia Română, Curtea Constituțională și altele

Incompatibilitatea dintre formele de import și fondul românesc. Teoria formelor fără fond ”Inainte de a avea o umbră...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.