vineri, octombrie 11, 2024

WikiLeaks.RO ?

Dacă este să-i dăm crezare lui Daniel Domscheit-Berg, unul dintre fondatorii germani ai ”celui mai periculos website din lume”, cum denumește el însuși WikiLeaks, vânătoarea de secrete inițiată de australianul Julian Assange și de echipa sa a avut două resorturi: dorința de transparență a unor activiști ai circulației libere a informației monopolizate de puterea discreționară a statelor sau de  marile companii și schimbarea completă a paradigmei și tehnologiilor comunicării. Un grup minimal de tineri supercalificați într-ale computerelor a dezvoltat un proiect uluitor de dezvăluire a celor mai bine ascunse secrete politice, militare, corporatiste, de la afaceri de corupție la mii de telegrame diplomatice și până la informații de ordin strategic. În cartea publicată după ruptura de Assange, Domscheit-Berg dezvăluie culisele organizației din care se retrăsese deja după 3 ani febrili și experiența incredibilă pe care a trăit-o în deplină utopie: ”Pe Julian și pe mine ne-a unit cândva credința într-o lume mai bună. În această lume…nu existau nici șefi, nici ierarhii, și nimeni nu și-ar fi putut clădi puterea privând oamenii de acele informații care fac posibilă o relație de la egal la egal… Am privit în abisuri și m-am jucat cu pârghiile puterii. Am înțeles cum funcționează corupția, cum se spală bani și cum se trag sfori în politică. Am vorbit numai la criptofoane care nu pot fi ascultate, am călătorit prin lume, iar în Islanda am fost îmbrățișat pe stradă de oameni recunoscători”, aflăm din cartea sa, tradusă în românește în 2011 de Laura Fota Karsch la Editura Pandora.

Numiți mai târziu ”hacktiviști”, membrii organizației au rămas fideli ideii de transparență maximă și au crezut în necesitatea de a oferi informații bune pentru ca oamenii să poată lua decizii bune, în vremuri când  manipularea informației de către guverne prin intermediul mass-media este la ordinea zilei, iar organizațiile clasice ale societății civile, gen Transparency Internațional, nu au capacitatea de a ridica drapajul greu care acoperă interese, corupție, conspirații la scară mondială. Și-au asumat riscul să fie calificați drept spioni, să fie  urmăriți, încarcerați pentru înaltă trădare. Julian Assange s-a refugiat la ambasada Ecuadorului din Londra, pentru a nu fi arestat și extrădat în Suedia pentru ”hărțuire sexuală”. S-a pus problema legalității și legitimității dezvăluirilor. Totuși adevărul s-a împins la suprafață, decospirând de la jocuri de cabinet și mici penibilități ale marii politici globale, până la abuzuri și atrocități militare.

Felul cum s-a raportat presa la informațiile genuine oferite de WikiLeaks este extrem de interesant. Intuind potențialul subiectelor, publicații celebre ca The New York Times în SUA, The Guardian în Marea Britanie, Der Spiegel în Germania au reacționat tradițional în pretențiile de exclusivitate, dar deloc tradițional în privința tratării surselor, care erau imposibil de contactat și aproape imposibil de verificat. Regula verificărilor rezonabile din trei surse independente a fost aruncată la tomberon, iar garanția anonimatului oferită persoanelor-sursă de platforma WikiLeaks n-a fost contestată în bătălia pentru audiențele uriașe pe care mediile le-au putut obține. Axați pe scurgerile de informații mai ales din surse americane sau vest-europene, adică din zone unde democrația este consolidată iar cetățenii au o practică a legii avertizorului, necunoscută în țări nedemocratice,  activiștii WL au descoperit că jurnaliștii folosesc cu mare naivitate și lipsă de pricepere informațiile confidențiale, iar investigația jurnalistică n-a depășit faza romantică, neputând oferi surselor nici siguranță juridică, nici garanția anonimatului. Drept este că, la începuturi, până la perfecționarea platformei digitale, a sistemului de arhivare și de secretizare, WikiLeaks a dezvăluit inclusiv informații private care puneau în primejdie viața sau cariera persoanelor care le livraseră documente: ”Publicam tot ce ni se trimitea, pentru că asta înțelegeam noi prin transparență. Cum să fi procedat altfel? Am fi fost acuzați de părtinire. Indiferent dacă era vorba de stânga sau dreapta politică, despre niște oameni simpatici sau despre niște tâmpiți, noi publicam tot. Filtram cel mult informațiile lipsite de relevanță. Publicațiile noastre au mers cu siguranță uneori prea departe”, mărturisește Domscheit-Berg.

În România, în vremurile abulice pe care le traversăm, când tulburarea apelor și aruncarea perdelelor de fum fac parte din arsenalul puterii în detrimentul transparenței, iar presa neangajată pare neputincioasă, un WikiLeaks.RO ar salva nevoia de limpezire, destrămând pânza de interese, scoțând scheletele din dulap și dezvăluind cine ce pune la cale. De fapt, există un WikiLeaks românesc, un site caricatural, dirijat pentru a compromite o anumită grupare politică. A! A mai apărut și așa numitul WikiLeaks de Mureș. Internetul e generos cu umorul, iar Caragiale stă în continuare deasupră-ne.

Articol aparut si in Revista 22

Distribuie acest articol

5 COMENTARII

  1. Dupa parerea mea de simplu cititor, in Romania este intr-adevar foarte greu sa apara cu adevarat canale de informatie independente, in acelasi timp semnificative si credibile (desi nu se stie niciodata, lucrurile se misca rapid), dar in conditiile in care pe siteurile „serioase” gasim numai propaganda de genul „noi suntem buni, ei este răi”, ne multumim chiar si cu foarte putin…

    Si sa nu uitam de petardele (oare?) „oficiale” gen miscari de strada, razboi civil, schimbarea completa a clasei politice (destul de usor vizibil, la genul pleaca ai nostri vin ai nostri) si cu perdelele de fum aferente, dupa care, foarte adevarat, este greu de vazut ce va mai fi…

  2. Ma mir ca ati ajuns sa dati Wikileaks ca exemplu. Sunt doar un grup de anarhisti („…nici șefi, nici ierarhii…”), fara prea mult respect pentru viata – „Publicam tot ce ni se trimitea, pentru că asta înțelegeam noi prin transparență. Cum să fi procedat altfel?”. Pentru ei totul e fair-game, dar nu-i intrebati cum se finanteaza, asta nu mai e public. Sigur ca in ochi mai putin avizati pot parea de-a dreptul mesianici, dar sunt doar un (alt) grup anarhist care-si urmareste interesele.

    • anarhisti? mai bine spune niste oameni care s-au saturat de minciuni.anarhisti sunt cei ce ne conduc si care nu fac altceva sa ne manipuleze.dar tie daca iti plac mincinosii,traba ta .esti cumva din sudul tarii,oltean cumva?

  3. Pentru cei ce doresc sa ofere informatii pt publicul din Ro prin WikiLeaks si nu stiu ce anume dorim sa aflam, iata cateva sugestii:
    -lista completa a personalului operativ acoperit din Parlamentul Romaniei si presa & ONG (parlamentarii si jurnalistii / analistii care lucreaza pt diverse servicii secrete)
    -lista completa a politicienilor, magistratilor, functionarilor publici implicati in retele de crima organizata (spalare de bani, trafic de influenta, protectie pt trafic de droguri si persoane, etc.)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Brindusa Armanca
Brindusa Armanca
Jurnalistă, profesor universitar, a făcut parte din redacţiile prestigioase de la Radio Europa liberă, Expres sau Ziua şi a condus mai mulţi ani studioul regional de la Timişoara al TVR. Membră a Uniunii Scriitorilor din România, este autoarea mai multor volume de jurnalism ca „Televiziunea regională în România” (2002), ”Media culpa” (2006), ”Învaţă să învingi” (2006) şi „Istoria recentă în mass-media. Frontieriştii” (2009), tradusă şi în maghiară în 2011, cărţi de comunicare cum este „Ghid de comunicare pentru jurnalişti şi purtători de cuvânt” (2002), sau de istorie literară ca „Mesajul lui Crypto. Comunicare, cod, metaforă magică în poezia românească modernă” (2005). Filmele de televiziune i-au fost premiate la festivaluri naţionale şi în competiţii internaţionale, iar activitatea sa a fost recompensată cu Distincţia Culturală a Academiei Române.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

 

 

Nexus – Scurta istorie a retelelor informationale

Scurtă istorie a rețelelor informaționale din epoca de piatră până la IA
Editura Polirom, 2024, colecția „Historia”, traducere de Ioana Aneci și Adrian Șerban
Ediție cartonată
Disponibil pe www.polirom.ro și în librării din 27 septembrie 2024

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

Carte recomandata

Ediția a II-a adăugită.

„Miza războiului purtat de Putin împotriva vecinului său de la vest este mai mare decât destinul Ucrainei, echilibrul regional sau chiar cel european. De felul în care se va sfârși acest conflict depinde menținerea actualei ordini internaționale sau abandonarea ei, cu consecințe imprevizibile asupra întregii lumi pe termen mediu și lung. E o bătălie între democrație și dictatură, între regimurile liberale și cele autoritare... Cumpara volumul de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro