marți, mai 21, 2024

Zbigniew Brzezinski, un strateg vizionar (I)–Updated

Neconvențional, original, provocator, neortodox – toți acești termeni au fost folosiți pentru a descrie gândirea politică a lui Zbigniew Brzezinski. Volumul “Zbig: The Strategy and Statecraft of Zbigniew Brzezinski”, apărut in 2013, oferă argumente convingătoare pentru ca astfel de caracterizări să fie justificate. Coordonată de Charles Gati, unul dintre cei mai pătrunzători analiști ai Europei de est, cartea este o colecție de studii despre cele mai importante scrieri ale lui Brzezinski ca teoretician politic, comparatist, sovietolog, gânditor strategic și profesor. Contributiile lui Brzezinski sunt comparabile cu acelea ale unor Hannah Arendt, Robert Conquest, George Kennan, Richard Pipes, Robert C. Tucker si Adam Ulam. Opera sa se caracterizeaza prin acuratete, luciditate, precizie si, lucru extrem de important, claritate morala.

Realizată cu ocazia aniversării acestuia la vârsta de 85 de ani, ea surprinde extraordinarele lui cunoștințe privind relațiile internaționale, cât și atașamentul său față de un realism politic cu fundament moral. Va fi o lectură fascinantă pentru cei interesați de avatarurile bolșevismului, de principalele dezbateri strategice din timpul și după Războiul Rece, și de procesul decizional din timpul administrației Carter când Brzezinski a exercitat funcția de consilier pe securitate națională.

În loc să fie un volum Festschrift tradițional, este un prim pas crucial spre realizarea unei biografii, care încă lipsește, a acestei minți impresionant de creativă. Așa cum judicios remarcă Charles Gati, există deja cărți relevante despre personalități precum George Kennan și Henry Kissinger, dar nu există un studiu major despre Brzezinski. Coordonatorul și contributorii trebuie lăudați pentru această splendidă realizare.Spre deosebire de Henry Kissinger, care avea o pregătire solidă în istorie diplomatică, Brzezinski este politolog cu studii în tradiția sovietologiei clasice. Pentru mulți ani considerat un radical politic, un adversar ireconciliabil al regimurilor comuniste ideocratice, el acordă o importanță deosebită ideilor.

Născut într-o venerabilă familie poloneză (tatăl său a fost un distins diplomat), Brzezinski a crescut în Canada, în exil. Și-a luat doctoratul la Harvard și a predat la această universitate pentru aproape un deceniu. Atunci când Harvard a ales, greșind grav, să îi refuze un post de profesor definitiv („tenured”), s-a mutat la Universitatea Columbia din New York unde a devenit directorul unui faimos institut de studii ale comunismului. Împreună cu politologul de origine germană Carl Friedrich, și el un emigrant, a fost autorul unui volum extrem de influent despre totalitarism („Totalitarian dictatorship and autocracy”, Harvard University Press, 1956), o continuare superbă a capodoperei lui Hannah Arendt, “Originile totalitarismului” (Schocken, 1951; Humanitas, 2014). Definiția lui Friedrich și Brzezinski a dominației totalitare a devenit element de referință a numeroase dezbateri între tradiționaliști și revizioniști în cercetarea comunismului și fascismului.

Este demn de admirație faptul că Brzezinski a refuzat să rămână blocat în paradigma inițială și a propus noi abordări ale evoluției regimurilor de tip sovietic.

Textul de față este versiunea lărgită a recenziei volumului editat de Charles Gati, “Zbig: The Strategy and Statecraft of Zbigniew Brzezinski”, cuvânt înainte al Președintelui Jimmy Carter (The Johns Hopkins University Press, 2013), pe care am publicat-o în “International Affairs” (vol. 90, no. 2, 2014); traducere de Bogdan C. Iacob.

http://jhupbooks.press.jhu.edu/ecom/MasterServlet/GetItemDetailsHandler?iN=9781421409764&qty=1&viewMode=3&loggedIN=false&JavaScript=y

O prima versiune a acestui articol a aparut in romaneste in „Evenimentul Zilei”.

http://www.evz.ro/detalii/stiri/zbigniew-brezisnki-tismaneanu-ucraina-1085331.html

Actualizare: De un acut si urgent realism este editorialul din “Washington Post” semnat de Zbigniew Brzezinski, unul dintre cei mai avizati analisti ai comportamentului international al Kremlinului. Profesorul Brzezinski avertizeaza asupra similitudinilor socante dintre actiunile lui Putin din ultima saptamana (si nu numai) si agresivitatea imperialista a dictatorilor totalitari din secolul XX, inclusiv metodele mafiotice practicate de Hitler in atacul impotriva Cehoslovaciei independente. Nu e vorba de o echivalenta, de o „diabolizare” a lui Putin, ci de constatarea repetarii unui pattern definit de dispretul abisal pentru dreptul international.

Articolul este un semnal de alarma in ceea ce priveste efectele posibile (si probabile) ale unei agresiuni directe a Rusiei impotriva Ucrainei, inclusiv o incercare de schimbare de regim la Kiev, asupra Poloniei si Romaniei. Cu ani in urma, profesorul Brzezinski definea Europa Centrala drept regiunea situata intre Germania si Rusia.. Ceea ce se petrece acum cred, este o tentativa a Rusiei de a schimba directia politica a Europei Centrale. A nu vedea acest lucru este o proba de grava, impardonabila miopie.

Zbigniew Brzezinski propune o serie de masuri imediate menite sa descurajeze regimul Putin si sa fortifice guvernul de la Kiev. Nu vorbe, ci fapte. Sunt propuneri lucide, venite de la un om care cunoaste subiectul in toate implicatiile sale, inclusiv cele psihologice. As mai adauga remarcabila descriere a lui Putin ca un dictator in care se regasesc trasaturi proprii unor Mussolini si Hitler. Sunt cuvinte dure, insa pe deplin justificate.

http://www.washingtonpost.com/opinions/zbigniew-brzezinski-after-putins-aggression-in-ukraine-the-west-must-be-ready-to-respond/2014/03/03/25b3f928-a2f5-11e3-84d4-e59b1709222c_story.html

http://www.hotnews.ro/stiri-international-16725659-zbigniew-brzezinski-daca-ucraina-zdrobita-timp-occidentul-spectator-libertatea-securitatea-romaniei-poloniei-tarilor-baltice-vor-amenintate.htm

De asemenea, merita stiute si sustinute pozitiile demne ale opozitiei ruse:

http://tismaneanu.wordpress.com/2014/03/06/panteonul-onoarei-opozitia-rusa-despre-putin-si-ucraina/

Update, 7 martie 2014: Recomand un excelent articol al politologului bulgar Ivan Krastev aparut in „Foreign Affairs”. Iata un fragment si linkul la extrasele publicate in revista „22”:

„Disponibilitatea Rusiei de a viola suveranitatea teritoriala a Ucrainei este cea mai grava provocare pentru ordinea europeana din ultima jumatate de secol. Pe de o parte, interventia rusa din Ucraina ridica intrebari despre garantiile de securitate pe care Vestul le-a facut Ucrainei dupa ce aceasta a renuntat la armele nucleare in 1994. Pe de alta parte, aceasta contesta credinta multor europeni ca un razboi continental a devenit imposibil. Am putea sa asistam fie la emergenta unui al treilea imperiu rus, fie sa vedem un stat ucrainean falimentar in centrul Europei…. (Putin) este convins ca liberalismul este contagios si ca moravurile occidentale si institutiile sale prezinta un real pericol pentru societatea rusa si statul rus. Cu siguranta viseaza la lumea de dinainte de 1914, cand Rusia era autocrata dar acceptata, revolutiile nu erau tolerate si Rusia putea sa fie parte a Europei prezervandu-si totodata cultura si traditiile sale distincte. Din aceasta perspectiva, revolutia ucraineana este un simbol a tot ceea ce este rau, decadent in Europa de astazi. Flirteaza cu puterea celor fara de putere si relativismul moral, starneste pasiuni si arata dispret pentru ambitiile geopolitice ale Rusiei. Aventurandu-se in Crimeea, Putin a aratat ca nu va accepta acest lucru. Pare gata sa abandoneze perspectiva unei Rusii care se comporta ca o natiune europeana. Mult mai bine este ca Rusia sa fie propria sa civilizatie. Mai mult, si-a aratat disponibilitatea de a sacrifica interesele economice ale tarii sale pentru a-si indeplini obiectivele.”

http://www.revista22.ro/planul-lui-putin-de-a-rasturna-ordinea-europeana-38995.html

Ipotezele lui Ivan Krastev converg cu cele pe care le-am sustinut si le sustin in legatura cu natura civic-liberala a Revolutiei Ucrainiene. Democratica, asadar, nicidecum „fascista” si „extremista” cum afirma Putin si masina sa de dezinformare:

http://www.frontpagemag.com/2014/vladimir-tismaneanu/homage-to-maidania-reflections-on-the-revolution-in-ukraine/

Tin sa semnalez si sa salut pozitiile extrem de critice ale opozitiei democratice din Rusia in legatura cu aventura imperialista a regimului Putin. Iata, de pilda, declaratia lui Boris Nemtsov, unul dintre cei mai inteligenti si respectati oameni politice de orientare liberala, pro-europeana:

Boris Nemtsov, co-chairman of the Republican Party of Russia – People’s Freedom Party, Member of the Yaroslavl Regional Duma:

“Putin has declared a fratricidal war on Ukraine. This bloody madness of a deranged chekist [KGB officer] will cost both Russia and Ukraine dearly: killed young men from both sides; miserable mothers and wives; orphaned children. An empty Crimea where no one will go. Billions, tens of billions of rubles taken away from the elderly and the children and thrown into the furnace of war; and then even more money to support the corrupt regime in Crimea. It seems that [Putin] cannot hold on to power by any other means.”

http://www.imrussia.org/en/russia-and-the-world/684-those-who-unleash-a-war-on-ukraine-will-be-damned-by-the-russian-people-russias-opposition-on-the-ukraine-crisis

In „Wall Street Journal”, Gary Kasparov scrie: „For those who ask what the consequences will be of inaction by the free world over Ukraine, I say you are looking at it. This is the price for inaction in Georgia, for inaction in Syria. It means the same thing happening again and again until finally it cannot be ignored. The price of inaction against a dictator’s aggression is always having a next time. And in this market, the longer you wait, the higher that price gets.”

http://online.wsj.com/news/article_email/SB10001424052702303824204579422971651210180-lMyQjAxMTA0MDAwNzEwNDcyWj

Merita citit cu atentie ce spune istoricul Timothy Snyder despre mizele si implicatiile agresiunii Federatiei Ruse impotriva Ucrainei independente si suverane:

http://edition.cnn.com/2014/03/05/opinion/russia-ukraine-austria/

Distribuie acest articol

16 COMENTARII

 1. Posibil sa fie inclus acest citat in recentul articol al lui Z. Brzezinski amintit mai sus:
  „Daca Ucraina e zdrobita in timp ce Occidentul e spectator, libertatea si securitatea Romaniei, Poloniei si tarilor baltice vor fi amenintate” un punct de vedere care nu poate sa-ti atraga atentia, venit din partea cuiva care, as preciza eu, are 85 de ani.

 2. Bine, faptul ca a fost consilierul lui Carter in timpul unicului mandat, considerat cel mai slab Presedinte al SUA (mai ales in politica externa), mi-l pune intr-o lumina indoielnica pe Brzezinski.

 3. Poate parea foarte superficiala observatia, dar Harvard a actionat onform traditiei de stanga din Ivy League refuzandu-i tenure, mai ales la un moment in care Brzezinski se definea definitv impotriva curentului Democrat din USA.

  • ” …Harvard a actionat conform traditiei de stanga din Ivy League…”

   Tot ce stiu despre Harvard e ca a devalizat (furat) din Romania mii si mii de hectare de padure ,
   prin acte false si retrocedari fictive, cu ajutorul direct al lui Secu. Daca asta se numeste traditie de stanga , ma rog … Eu stiam ca se cheama jaf intercontinental la drumu’ mare !

   • gresesti… harvard a fost furat in schema de care amintesti. Au cumparat paduri din Romania (fals retrocedate), dar la suprapret, diferenta intrand in buzunarul lui Secu (si a altor cativa).

    • 1) @ Dr. Tismaneanu doua precizari : a) Secu de care e vorba aici nu e fosta Securitate , ca daca era asa scriam SRI :lol: .Este vorba de un individ , Dragos Secu , participant la schema respectiva si arestat (impreuna cu muierea complice ) la Botosani . Adica acolo unde se afla radacinile Dvs. ancestrale , pe linie materna, si unde nu chiar totul e hollyland , precum probabil credeti :lol:

     b) multumesc pt. ca ati lasat comentariile , desi n-au treaba cu Brzezinski . Raspund numai o singura data lui Mihai si ma opresc

     2) @Mihai Aveti dreptate , dar numai partial, pt. ca probabil nu aveti toate informatiile si nu ati vazut dosarul

     a) aveti dreptate cind scrieti „fals retrocedate”. Tocmai acolo e problema (radacina) . Harvard a tocmit localnici sa faca tarasenia si in adevar au fost acte false la notar si deci de acolo inainte tot ce s-a tranzactionat e un lucru furat . In mod normal trebuie mers (Ocolul silvic –deci statul) pe actiune in anulare, pt. ca retrocedarea e lovita de nulitate absoluta. (pe linga gainariile lui Secu , care sint doar mizilic).
     Cred ca la Harvard se cunoaste limba engleza si s-a auzit de „buyer beware” :lol: (ca de latinescul caveat emptor n-am pretentii la ei ) De asta Harvard incearca acum disperat to get rid of the properties :

     http://www.riseproject.ro/universitatea-harvard-vinde-de-urgenta-padurile-din-romania/

     Ca sa vedeti cum se manipuleaza chiar de catre jurnalisti de investigatie aparent onesti : Harvard incearca sa vinda NU padurile (ca le-au taiat de mult , ca sa vinda lemnul) ci proprietatile golite. Daca imi aratati un copac acolo, eu il mananc :lol: Din pacate instantele corupte din RO se concentreaza pe mizilicul lui Secu si nu au inceput sa puna poprire pe terenuri , pt. ca asta e important . Ele trag de timp ca sa poata Harvard sa vinda ce nu e al lor si sa mai faca un ban …Asta inseamna justitie corupta si submisa americanilor , cu aparenta doar de stat de drept ce se ocupa in fapt doar de micile gainarii locale . Asa a fost in ultimele decenii , ordinul americanilor se executa , nu se discuta : reabiliteaza pe Pacepa , fa curat la Deveselu , coabitati pina in 2014 , mergi in Irak si Kosovo , lasa-i in pace pe Harvard , uita de cazul IICCMER (ooops, sorry ) , etcsamd.

     b) NU aveti dreptate cind spuneti ca Harvard a fost tzepuita- credeti asa din cauza titlurilor dim media RO , dar nu ati vazut cu cit a vindut Harvard lemnul din RO. Banii lui Harvard au fost folositi de Secu&comp. pt. mituirea primarului , notarului, etc. Pt. Harvard asta era mizilic. Tot asa banii Harvard au foat folositi pt. vanzarile -cumpararile in lant ce au urmat pina cind au pus mana pe paduri. Si sigur ca Secu a facut profit, iar Harvard stia asta de la Marx ( ” beneficiul intreprinzatorului ” :lol: ). La bugetul lor, au luat padurile pe nimic. Numai lemnul le-a adus profit net inzecit (ca doar nu credeti ca l-au folosit ca sa incalzeasca sobele din amfiteatrele americane :lol: – tot in Europa l-au vindut) . Sigur ca Secu a vindut cu mai mult decit a platit, dar asta e mult doar pt. el , la scara RO – romanii au foat doar un pazzi in schema asta , asa cum tinerii din Maidan au fost pioni de sacrificiu intr-un joc mult mai complex , unde e vorba nu de paduri, ci de resursele Ucrainei si materialul nuclear de acolo.

     Domnule Mihai , ca sa intelegeti mai bine cum merg schemele astea , va recomand aici :

     http://www.riseproject.ro/articol/ce-se-ascunde-in-spatele-celei-mai-mari-afaceri-cu-paduri-din-romania/

     Sinteti om inteligent , inlocuiti pe nemti cu Harvard si ….bingo !

     Personal imi pare rau nu de miscarea banilor, ca stiti cum e –banii vin si pleaca . Dar padurile alea , mii si mii de hectare nu se mai intorc …. Am fost in iulie anul trecut in RO pt. citeva zile si m-au dus sa vad dealuri dezgolite total in zona Siriului si apoi in zona BT , unde a fost facatura Harvard. Iti vine sa plingi, zau …. Nu Secu sau romanii au taiat padurile , ci Harvard .

 4. „Putin ca un dictator in care se regasesc trasaturi proprii ale lui Hitler si Mussolini”

  Eu cred ca mai degraba trasaturi ale lui Stalin;Hitler isi anunta zgomotos intentiile agresive, necesitatea spatiului vital,Mussolini facea oratorie.Putin, ca si Stalin tace si face iar cand se explica, el clameaza rolul eliberator-la solicitarea opresatilor rusofoni oriunde s-ar gasi- al Armatei Rosii-recte ruse!

 5. Daca Zbig, la cei 86 de ani, continua sa se perceapa ca un strateg vizionar, nu-i de loc rau, stima de sine e mai buna decat geriatria. Ma tem insa ca lucrurile ar sta altfel daca si altii ar crede la fel, pentru ca stiti cum se spune, fiecare om isi are vremea sa.

  Deja cand l-am auzit pe presedintele Obama repetand idei rasuflate, de pe vremea presedintilor de razboi rece , gen „URSS nu este de partea buna a istoriei” (cred ca, daca ne amintim bine, Ronald Reagan a spus chestia asta), in care doar a inlocuit un subiect cu altul, am vazut un semnal clar ca geostrategia americana este in suferinta si ca ar avea nevoie de o noua scoala.

  Criticile ca US gandeste numai in termeni militari, care desfiinteaza orice suport pentru competitia libera, s-au mai auzit, chiar de curand. Stiind ca Zbig este una din eminentele cenusii nu m-au mirat prea tare (criticile), deoarece ii cunosc gandirea represiva, i-am ascultat o data un discurs in care vorbea despre lansarea unui batalion parasutat in orice loc rebel de pe glob, de atunci m-am lamurit ce doctrina cultiva.

  Stiu ca unele politici sunt greu reformabile, mai ales cand sunt inspirate de gandiri invechite, dar sper totusi intr-o noua generatie de politicieni si politologi americani, mai adaptata si mai constructiva. Pana atunci, stiind ca in aceasta luna Zbig isi aniverseaza anii de viata, sa-i uram sanatate si la multi ani!

  • PS: Cu cateva clipe in urma am citit stirea despre H. Kissinger, care atrage atentia ca demonizarea lui Putin nu inseamna politica, ci un alibi pentru incompetenta. Putin, un „dictator” ca „Mussolini si Hitler”???!!!

   • Nu este o stire, e vorba de un articol de Henry Kissinger aparut in „Washington Post”. Am dat link la el intr-o postare anterioara. Am discutat subiectul cu comentatorul „H.L.”, nu cred ca e cazul sa revin. Aveti dreptul inalienabil la propriile opinii. Cum il am si eu :)

 6. Nu opiniile reprezinta problema, ci modul cum sunt ele exprimate.
  Agitatia cu care incercati sa „implementati” ideea unei revolutii democratice, proeuropene, curate si eroice la Kiev, opunand acestei miscari angelic-progresiste o Rusie malefica si inghetata intr-un proiect petristo-stalinist simbolizat prin monstrul cu fata umana care aduna in trasaturile sale tot ce a creat lumea mai diabolic de la Nero incoace, punctand suav cu Hitler si Mussolini, aceasta hiperbolizare si recurenta repetitiva va delegitimeaza ca analist.
  Retorica va tradeaza. Nu este una de analiza, ci una propagandistica iar modul in care trimiteti redundant si intransigent la sursa doar subliniaza aceasta intentie.
  De altfel modul in care l-ati executat pe Kissinger si pe cel care l-a pomenit arata cat se poate de clar modul agitatoric-exclusivist in care abordati tema. Opinia este libera, spuneti dar in acelasi timp insinuati ca doar opinia Dumneavoastra este corecta deci acceptabila. Prin asta desfiintati de fapt libertatea gandului, realizand transformarea opiniei in convingere, scop final al oricarui propagandist.
  Nu sper sa apara acest comentariu, inchei asadar cu observatia ca propaganda ramane propaganda indiferent de obiectul ei. Este un gen razboinic, axat pe distorsionarea faptelor, totalmente opus discursului analitic cu finalitate stiintifica.

   • Nu este un rechizitoriu, este o analiza conceptuala.
    Dar aveti dreptate, am rasuflat usurat dupa ce am clicuit pe buton. Nu este usor sa te desparti de un nume care decenii la rand trezea in mintea ta asociatii placute.
    Mi-a parut rau ca a trebuit sa scriu aceasta scurta analiza, insa, nefiind un „implicat”, pentru mine textul este mai important decat numele care il semneaza.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Vladimir Tismaneanu
Vladimir Tismaneanuhttp://tismaneanu.wordpress.com/
Vladimir Tismaneanu locuieste la Washington, este profesor de stiinte politice la Universitatea Maryland. În curând îi va apare la editura Humanitas un nou volum cu titlul „Aventura ideilor”. Este autorul a numeroase carti intre care "The Devil in History: Communism, Fascism, and Some Lessons of the Twentieth Century" (University of California Press, 2012), "Lumea secreta a nomenclaturii" (Humanitas, 2012), "Despre comunism. Destinul unei religii politice", "Arheologia terorii", "Irepetabilul trecut", "Naufragiul Utopiei", "Stalinism pentru eternitate. O istorie politica a comunismului romanesc", "Fantasmele salvarii", "Fantoma lui Gheorghiu-Dej", "Democratie si memorie" si "Reinventarea politicului. Europa de Est de la Stalin la Havel". Este editor a numeroase volume intre care "Stalinism Revisited", "The Promises of 1968", "Revolutiile din 1989" si "Anatomia resentimentului". Coordonator al colectiilor "Zeitgeist" (Humanitas) si "Constelatii" (Curtea Veche). Co-editor, impreuna cu Dorin Dobrincu si Cristian Vasile, al "Raportului Final al Comisiei Prezidentiale pentru analiza dictaturiii comuniste din Romania" (Humanitas, 2007). Co-editor, impreuna cu Bogdan Cristian Iacob, al volumului "The End and the Beginning: The Revolutions of 1989 and the Resurgence of History" (Central European University Press, 2012). Co-autor, impreuna cu Mircea Mihaies, al volumelor "Vecinii lui Franz Kafka", "Balul mascat", "Incet, spre Europa", "Schelete in dulap", "Cortina de ceata" si "O tranzitie mai lunga decat veacul. Romania dupa Ceausescu". Editor, intre 1998 si 2004, al trimestrialului "East European Politics and Societies" (in prezent membru al Comitetului Editorial). Articolele si studiile sale au aparut in "International Affairs" (Chatham House), "Wall Street Journal", "Wolrld Affairs", "Society", "Orbis", "Telos", "Partisan Review", "Agora", "East European Reporter", "Kontinent", "The New Republic", "New York Times", "Times Literary Supplement", "Philadelphia Inquirer", "Gazeta Wyborcza", "Rzeczpospolita", "Contemporary European History", "Dilema Veche", "Orizont", "Apostrof", "Idei in Dialog" , "22", "Washington Post", "Verso", "Journal of Democracy", "Human Rights Review", "Kritika", "Village Literary Supplement" etc. Din 2006, detine o rubrica saptamanala in cadrul Senatului "Evenimentului Zilei". Colaborator permanent, incepand din 1983, al postului de radio "Europa Libera" si al altor radiouri occidentale. Director al Centrului pentru Studierea Societatilor Post-comuniste la Universitatea Maryland. In 2006 a fost presedintele Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania. Intre februarie 2010 si mai 2012, Presedinte al Consiliului Stiintific al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER). Doctor Honoris Causa al Universitatii de Vest din Timisoara si al SNSPA. Comentariile si opiniile publicate aici sunt ale mele si nu reprezinta o opinie a Universitatii Maryland.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro