duminică, noiembrie 28, 2021

Ziarul „Libertatea” dezinformează despre Gelu Voican Voiculescu

În 16 iulie 2016 pe saitul „Libertatea” a apărut articolul nesemnat „EXCLUSIV / Cioloș l-a angajat pe cel care l-a împușcat pe Ceaușescu. Gelu Voican Voiculescu câștigă lunar 2.600 de lei” (linc), care se dorește o demascare atît a primministrului Dacian Cioloș cît și a lui Gelu Voican Voiculescu, fostul viceprimministru FSN-ist, care în prezent este consilier la Secretariatul de Stat pentru Recunoașterea Meritelor Lupătorilor Împotriva Regimului Comunist.

După „Libertatea”, o mulțime de alte surse de (dez)informare în masă bucureștene au preluat aceeași știre.

Prima minciună din articol e că Cioloș l-ar fi angajat pe Gelu Voican în guvern. De fapt omul a fost angajat pe vremea guvernului Ponta și a rămas angajat în continuare. Cioloș n-a făcut nici o schimbare.

Angajarea lui Gelu Voican Voiculescu a fost pe funcția de consilier la Secretariatul de Stat pentru Recunoașterea Meritelor Luptătorilor Împotriva Regimului Comunist (SSRMLÎRC). Secretariat de stat pentru problemele revoluționarilor nu mai există din 2014, dar ziariștii de la „Libertatea” încă n-au aflat de asta.

Principala minciună din „Libertatea” este însă că „în iulie 1985 [Gelu Voican Voiculescu] este arestat din nou și condamnat la 1 an și 6 luni de închisoare în baza articolului 166 din Codul penal de la acea vreme – „propagandă împotriva orînduirii sociale“, fiind acuzat de difuzare de manifeste anticomuniste”.

O minciună sfruntată! Condamnarea din 1985 a lui Gelu Voican Voiculescu a fost doar pentru înșelăciune în paguba avutului obștesc. De mai bine de 1 an, hotărîrile judecătorești din procesul din 1985 a lui Gelu Voican Voiculescu, au fost publicate integral pe internet blog (linc). Este vorba de sentința penală nr. 1383 / 18.11.1985 a judecătoriei sectorului 1 București (judecători Alexandra Pandrea și Iuliana Popescu) și, la recurs, decizia penală nr. 2119 / 20.12.1985 a tribunalului București (judecători Nicolae Lăzărescu, Cornelia Popescu și Nicolae Dumitriu).

Mai mult, după apariția legii 221/2009, Voican Voiculescu a cerut instanței să constate că a fost prigonit de regimul comunist, cerînd și despăgubiri. Instanța a constatat că Gelu Voiculescu a fost urmărit de securitate, dar capătul de cerere în care acesta ceruse să se constate că condamnarea din 1985 ar fi avut caracter politic a fost respins (linc). Așadar, și după revoluție, justiția a confirmat că osîndirea lui Gelu Voican Voiculescu din 1985 a avut doar caracter de drept comun.

Pentru a avea credibilitate în dezinformarea întreprinsă, ziarul „Libertatea” scrie tot articolul pe un ton aparent ostil lui Gelu Voican Voiculescu: „Voiculescu bagă lunar în buzunar din banii românilor peste 2500 de lei, la care mai adaugă și pensia de 2000 de lei”. Adică, înțelegeți, jurnaliștii sînt preocupați de banii românilor, iar românii trebuie să fie indignați că Gelu Voican Voiculescu ia bani de la ei.

De fapt, nu e nimic compromițător pentru domnul Voiculescu că e plătit pentru postul pe care-l ocupă, iar dacă ar fi dat afară ar fi angajat altcineva pe acel post, cu aceeași leafă. Și tot din banii românilor. De la Iohanis și Cioloș pînă la femeia de serviciu de la guvern, toți salariații statului sînt plătiți din banii românilor. Nici faptul că încasează pensie nu e compromițător din moment ce are vîrsta și îndeplinește condițiile de pensionare.

Adică: Lucrul cu adevărat compromițător pentru Gelu Voican Voiculescu, faptul că a falsificat niște deconturi (10 cazuri dovedite în instanță), care ar pune la îndoială oportunitatea ocupării de către dînsul a unor funcții în guvern (dar a ocupat el în trecut funcții mult mai importante – viceprimministru și ambasador – decît azi), este tăgăduit și se pretinde că întemnițarea sa din 1985 a fost politică (chestie care, în România postcomunistă, ar trebui să fie motiv de laudă). Dar apoi, cu vehemență și referiri populiste la „banii românilor”, „Libertatea” înfierează faptul că un salariat primește salar și un pensionar primește pensie. Nimic concret însă despre activitatea de salariat a domnului Voican Voiculescu. Poate sînt lucruri criticabile acolo, dar nu de la „Libertatea” le vom afla.

Stilul ăsta de fraze aparent ostile dar care în fapt nu compromit cu nimic pe cel atacat sînt folosite pentru cîștigarea credibilității pentru minciunile sfruntate prin care lui Gelu Voican Voiculescu i se atribuie întemnițare pentru luptă politică anticomunistă și fapte precum răspîndirea de manifeste anticomuniste, despre care n-a fost vorba deloc la proces. E tehnică de manipulare standard. „Dacă un ziar ostil lui Gelu Voican Voiculescu, cum e Libertatea, recunoaște că acesta a fost întemnițat în 1985 pentru răspîndire de manifeste anticomuniste, înseamnă că e adevărat”, vor gîndi mulți.

Ziarul „Libertatea” nu este original în folosirea respectivei tehnici de manipulare. În decembrie 2011 Cristian Delcea publica în „Adevărul” articolul „Revoluția între prieteni” (linc), în care se spunea (fiind citat Cazimir Ionescu) nici mai mult nici mai puțin că motivul întemnițării din anii ’80 a lui Gelu Voican Voiculescu a fost faptul că ar fi încercat să-l împuște pe Ceaușescu! Parcă cineva care ar fi dorit să-l împuşte pe Ceauşescu ar fi scăpat cu doar 11 luni de închisoare. Atît Cristian Delcea cît și „Adevărul” au afișat deseori în articolele lor un ton vehement antifesenist, dar prin cele expuse în articole, atribuind (fără temei) fapte de luptă anticomunistă unui reprezentant de marcă al FSN, nu face decît să legitimizeze preluarea puterii de către acest grup în 1989.

Principalul lucru nu este însă pe cine legitimizează sau nu asemenea articole de presă. Principalul lucru e că asemenea articole falsifică istoria.

Mai citește:
Tribunalul Bucureşti confirmă că Gelu Voican Voiculescu a fost un borfaş de drept comun. Noi aberaţii conspiraţioniste în “Adevărul”
Osîndirea lui Gelu Voican Voiculescu din 1985. „Inculpatul a falsificat deconturile prezentînd în 10 cazuri acte justificative nereale”
Hotărîrea Tribunalului Bucureşti cu privire la Gelu Voican Voiculescu, în procesul celor 748000 de euro
Gelu “748000 de euro” Voican: “Despre faptul că falsific deconturile, în afară de şeful meu, mai cunoşteau majoritatea colegilor mei”
“Inculpatul Voiculescu Gelu Voican a dat dovadă de sinceritate în timpul urmăririi penale”
De aniversarea revoluţiei, Gelu Voican ne serveşte minciuni proaspete
Agenda Zilei: Un ziar care refuză să dea dezminţiri (între timp ziarul respectiv a dispărut de pe piaţă)
Gelu Voican Voiculescu: Gîndul meu se îndreaptă spre cei disimulaţi sub infracţiuni de drept comun. Să se revizuiască situaţiile judiciare! TVR decembrie 1989 (video)

Distribuie acest articol

5 COMENTARII

 1. si io am vrut sa l omor pe ceausescu ! vreau sa l omor si pe iliescu ! is revolutionar ?
  cum umbla individu voiculescu cu pistol la briu ca haiduci rominilor, atunci la revolutia intregului popor !
  ce as fi vrut atunci sa am si io macar un pistolash sa omor macar un comunist transformat peste noapte in revolutionar ce vroia moartea lui ceausescu
  bravo autorule ! asa trebuie aratate manipularile
  si apropo de manipulari ; intr o fituica mare de romanica era mai zilele trecute un articol despre cit de multi emigranti are UK; vreo 3-4 milioane parca zicea articolul si ca is numiti expati ! ha ha,asta lasind sa se inteleaga ca dejaba se pling ei de romini ajunsi in UK
  populatia UK este de vreo 60 milioane

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Marius Mioc
Scriitor. In decembrie 1989 a participat la revoluţie. Prezent în 16 decembrie 1989 în mulţimea de lîngă casa pastorului Laszlo Tokes. Arestat în noaptea de 16/17 decembrie 1989, eliberat în 22 decembrie. Mi s-a întocmit dosar penal ca urmare a participării la revoluţie (sînt 4 asemenea dosare penale aflate în evidenţa Parchetului Militar Timişoara ca urmare a revoluţiei din 1989). În 28 iunie 1990 dosarul penal primeşte rezoluţia de neîncepere a urmăririi penale ca urmare a faptului că infracţiunea de propagandă împotriva orînduirii socialiste a fost eliminată din codul penal. Rezoluţia parchetului o găsiţi la http://wp.me/pjejF-3CV Volume publicate: - Falsificatorii istoriei, Editura Almanahul Banatului, 1994 - Falsificatorii istoriei (ediţie revăzută şi adăugită), Editura Marineasa, 1995 - Revoluţia din Timişoara aşa cum a fost, Editura Brumar, 1997 - Revoluţia din Timişoara şi falsificatorii istoriei, Editura Sedona, 1999 - Revoluţia fără mistere: Începutul revoluţiei române. Cazul Laszlo Tokes, Editura Almanahul Banatului, 2002 - The anticommunist Romanian Revolution of 1989, Editura Marineasa, 2002, reeditată 2002, 2004 şi la Editura Artpress 2007 - Libertatea şi politrucii, Editura Mirton, 2003 - Revoluţia din 1989 şi minciunile lui Marius Tucă, ziar – ediţie specială, 10 martie 2004 - Curtea Supremă – Procesele revoluţiei din Timişoara (1989), Editura Artpress, 2004 - Revoluţia din 1989 şi minciunile din Jurnalul Naţional. Mitul agenturilor străine. Mitul securităţii atotputernice, Editura Marineasa 2005. - Revoluţia din 1989, pe scurt, Editura Artpress, 2006 - La revolution roumaine de 1989, Editura Artpress, 2007 Coautor la următoarele cărţi: - O enigmă care împlineşte 7 ani, Fundaţia Academia Civică, Biblioteca Sighet, 1997 (capitolul “Măsluirea istoriei revoluţiei”). Coordonatorul cărţii – Romulus Rusan - Întrebări cu şi fără răspuns, Editura Mirton 2001 (capitolul “Politicienii şi revoluţia din 1989″). Coordonatorul cărţii – Iosif Costinaş - Revoluţia română din 1989. Istorie şi memorie, Editura Polirom, 2007. Coordonatorul cărţii – Bogdan Murgescu

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

Echipa câştigătoare a Preşedintelui Iohannis

La un an de la alegerile parlamentare, România are, în fine, o echipă câştigătoare : alianţa  social-liberală  şi-a definitivat lista de miniştri...

In chestiunea scandalului MTR, despre toleranta si corectitudine politica

Nu se mai termina povestea cu MTR. Unii vor sa vada nu stiu ce film tezist, din acelea cu tema corecta politic la care...

Opinie-răspuns la opinia vicepreședintelui PSD: putem aboli cota unică, dar cu asta ce-am rezolvat?

Percep opinia prezentată zilele trecute în ZF de dl. Sorin Grindeanu, vicepreședintele PSD, ca o binevenită deschidere la dialog privind oportunitatea renunțării...

De-democratizarea regimului politic din România. Interviu cu politologul Alexandru Gussi

Președintele l-a desemnat pe Nicolae Ciucă din nou ca premier, după o criză politică îndelungată. Cum s-a ajuns la această criză și...

De ce s-a întâmplat ce s-a întâmplat în ultimele luni în România

Cele mai vizibile probleme din ultimele luni în România au ținut de 3 crize – criza în sănătate (Valul 4 de Covid...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro