vineri, iunie 18, 2021

Zile de foc

Oricât de mult am vrea să fie altfel, nici dl. Liviu Nicolae Dragnea și nici dl. Florin Iordache nu au fost revocați miercuri din funcțiile înalte de conducere pe care le mai dețin încă la Camera Deputaților.
Nici măcar liderii Opoziției, pe care i-am văzut în aceeași seară trecând triumfători, poate chiar prea încântați de sine, prin câteva studiouri de televiziune, dintre cele atât de puține care le sunt accesibile, nu cred asta. Drept pentru care dau semne a pregătiți ca în fiecare zi să reia lupta.
Ceea ce s-a întâmplat miercuri are, mai degrabă, o semnificație simbolică. Demonstrează că Opoziția își poate pune în cui orgoliile specifice fiecărui partid în parte și se dovedește a fi capabilă să pună în practică un proiect comun. Singurul apt să certifice, prin realitatea matematică a votului, faptul că PSD a pierdut majoritatea și că plecarea lui de la guvernarea țării pe care deja a adus-o în pragul falimentului ar putea fi o chestiune poate nu de zile, ci de săptămâni.
Ajungea să vezi figura disperată, de ins lipit cu Pelicanol de scaun, de funcție și de Liviu Dragnea a juristului pe puncte și cu doctorat la Chișinău pe nume Florin Iordache și te lămureai ce fiori reci i-au trecut miercuri pe liderii principalului partid de guvernământ. În pofida glumițelor de doi lei ( ce să-i faci, atâta poate intelectul fostului student repetent al Politehnicii bucureștene!) și a veseliei afișate a lui Liviu Dragnea, a alegațiilor acestuia că tot ceea ce s-a petrecut la Camera Deputaților ar fi lucrătura președintelui Iohannis, este de domeniul evidenței că ziua respectivă a fost pentru aceasta chiar mai neagră decât dacă s-ar fi aflat în situația de a i se spune că nu i-au ieșit jocurile murdare al căror rost este acela de a schimba în folos propriu componența completelor de judecată. Ori i s-ar fi adus veste că dl. Tudorel Toader refuză, cu prețul vieții sale, emiterea unei Ordonanțe de urgență pe tema amnistiei și grațierii. Sau că dl. Codrin Ștefănescu a demisionat din PSD și a făcut cerere spre a fi primit cu maximă urgență la vreo mănăstire. Unde mai pui că tot miercuri au devenit publice cifrele celui mai recent sondaj de opinie publică marca IMAS (o garanție a seriozității, alta fiind sociologul de partid Marius Pieleanu plătit prin casieria TVR și alta dl. Alin Teodorescu) care arată că PSD continuă să alunece pe tobogan. Nu foarte bună pentru Liviu Dragnea și ceata naționalisto-peremistă care a pus mâna pe conducerea PSD este și știrea că ALDE a ajuns la miraculosul scor de 12%. O informație de natură să fim tot mai atenți la viitoarele mișcări ale d-lui Călin Popescu-Tăriceanu.
Revenind la Opoziție, trebuie adăugat că tot ceea ce s-a întâmplat miercuri poate fi interpretat și ca un mesaj bine țintit, adresat unei bune părți dintre parlamentari. Mesaj ce s-ar cuveni să pună pe gânduri independenții, reprezentanții minorităților altele decât cea maghiară și poate chiar UDMR-ul. În pofida legăturilor sale mai puternice ca oricând cu Fidész-ul d-lui Orbán Viktor care ar dori perpetuarea la putere a PSD-lui și a prietenului său Dragnea Nicolae Liviu.
Cert e că întâmplările din cursul zilei de miercuri, din repertoriul căreia nu putem omite atacurile de o vehemență nemaîntâlnită ale președintelui Iohannis la adresa liderilor PSD și a guvernului Dăncilă, fac ca proxima moțiune de cenzură să devină una interesantă. Oricum, de natură să o contrazică pe d-na Viorica Vasilica Dăncilă care a declarat zilele trecute că nu ar avea emoții în privința a ceea ce s-ar putea întâmpla după depunerea acesteia.

Sigur e doar un lucru. Până la Crăciun vom avea parte de zile de foc. Depinde doar de Opoziție și de forța ei de coagulare ca lucrurile să nu eșueze într-un foc de paie.

Distribuie acest articol

1 COMENTARIU

  1. Interesant!
    Zile de foc deopotrivă și pentru cei care așteaptă curățirea scenei, dar și pentru reziduurile politice.
    Și mai interesant ar fi dacă întreaga scenă politică ar fi primenită într-un mod tehnic!
    Adică – așa cum mergi la doctor să stabilească dacă ești sau nu bun pentru o profesie – să parcurgi etapele referitoare la accesul la informații clasificate fără a încălca Art. 16/Constituția României (Nimeni nu e mai presus de lege. Și mai ales față de Legea Fundamentală: Constituția!)
    Cum spuneam, dacă s-ar pune în consens Art. 7/Legea 182/2002 cu norma anterior menționată – o bună parte din ”aleși” ar cam trebui să plece acasă (unii char în alte locuri).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carte recomandată

Iata o carte cu un subiect in aparenta simplu: o familie de romani cu un copil mic se muta in strainatate si invata incet-incet sa depaseasca o serie de neajunsuri si sa se impace cu altele. Mihai e scriitor (adica veniturile lui sint subtirele), sotia lui are un job nou de care e foarte multumita… vezi aici continuarea

 

 

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Top articole

Claudiu Iordache, înlocuit cu Gelu Voican Voiculescu la conducerea Institutului Revoluției

Ieri 30 martie 2018, membrii Colegiului Național al Institutului Revoluției Române l-au destituit pe Claudiu Iordache din fruntea acestui institut, numindu-l în...

Reinventarea Occidentului, ultima șansă

Rezumatul în 10 puncte: Turneul european al președintelui Biden începe sub semnul unei târzii și, probabil, ultime speranțe....

Commento ergo sum

Progresul frustrează. Iată ideea principală a acestui articol și, la drept vorbind, singura; nu este nevoie de continuarea lecturii, în caz că...

Creștinismul global în cifre și câteva comentarii

Potrivit raportului anual publicat de Center for the Study of Global Christianity (din cadrul Gordon-Conwell Theological Seminary), în 2021, numărul creștinilor, la...

In război cu Școala de Război

Pe 8 decembrie 1939, în prezența regelui Carol al II-lea și a membrilor guvernului, se inaugura la București noul sediu al Școlii...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.

Carti recomandate de Contributors.ro

 

„Pierre Hadot aduce filosofia antica in zilele noastre. Ce s-a spus candva redevine actual, urmand modelul exercitiului spiritual, mai exact al intelepciunii care este, inainte de orice, o optiune de a fi.” – Pascal Bruckner

 

 

 

Cumpara cartea de pe GiftBooks.ro