sâmbătă, martie 25, 2023

Zile de foc

Oricât de mult am vrea să fie altfel, nici dl. Liviu Nicolae Dragnea și nici dl. Florin Iordache nu au fost revocați miercuri din funcțiile înalte de conducere pe care le mai dețin încă la Camera Deputaților.
Nici măcar liderii Opoziției, pe care i-am văzut în aceeași seară trecând triumfători, poate chiar prea încântați de sine, prin câteva studiouri de televiziune, dintre cele atât de puține care le sunt accesibile, nu cred asta. Drept pentru care dau semne a pregătiți ca în fiecare zi să reia lupta.
Ceea ce s-a întâmplat miercuri are, mai degrabă, o semnificație simbolică. Demonstrează că Opoziția își poate pune în cui orgoliile specifice fiecărui partid în parte și se dovedește a fi capabilă să pună în practică un proiect comun. Singurul apt să certifice, prin realitatea matematică a votului, faptul că PSD a pierdut majoritatea și că plecarea lui de la guvernarea țării pe care deja a adus-o în pragul falimentului ar putea fi o chestiune poate nu de zile, ci de săptămâni.
Ajungea să vezi figura disperată, de ins lipit cu Pelicanol de scaun, de funcție și de Liviu Dragnea a juristului pe puncte și cu doctorat la Chișinău pe nume Florin Iordache și te lămureai ce fiori reci i-au trecut miercuri pe liderii principalului partid de guvernământ. În pofida glumițelor de doi lei ( ce să-i faci, atâta poate intelectul fostului student repetent al Politehnicii bucureștene!) și a veseliei afișate a lui Liviu Dragnea, a alegațiilor acestuia că tot ceea ce s-a petrecut la Camera Deputaților ar fi lucrătura președintelui Iohannis, este de domeniul evidenței că ziua respectivă a fost pentru aceasta chiar mai neagră decât dacă s-ar fi aflat în situația de a i se spune că nu i-au ieșit jocurile murdare al căror rost este acela de a schimba în folos propriu componența completelor de judecată. Ori i s-ar fi adus veste că dl. Tudorel Toader refuză, cu prețul vieții sale, emiterea unei Ordonanțe de urgență pe tema amnistiei și grațierii. Sau că dl. Codrin Ștefănescu a demisionat din PSD și a făcut cerere spre a fi primit cu maximă urgență la vreo mănăstire. Unde mai pui că tot miercuri au devenit publice cifrele celui mai recent sondaj de opinie publică marca IMAS (o garanție a seriozității, alta fiind sociologul de partid Marius Pieleanu plătit prin casieria TVR și alta dl. Alin Teodorescu) care arată că PSD continuă să alunece pe tobogan. Nu foarte bună pentru Liviu Dragnea și ceata naționalisto-peremistă care a pus mâna pe conducerea PSD este și știrea că ALDE a ajuns la miraculosul scor de 12%. O informație de natură să fim tot mai atenți la viitoarele mișcări ale d-lui Călin Popescu-Tăriceanu.
Revenind la Opoziție, trebuie adăugat că tot ceea ce s-a întâmplat miercuri poate fi interpretat și ca un mesaj bine țintit, adresat unei bune părți dintre parlamentari. Mesaj ce s-ar cuveni să pună pe gânduri independenții, reprezentanții minorităților altele decât cea maghiară și poate chiar UDMR-ul. În pofida legăturilor sale mai puternice ca oricând cu Fidész-ul d-lui Orbán Viktor care ar dori perpetuarea la putere a PSD-lui și a prietenului său Dragnea Nicolae Liviu.
Cert e că întâmplările din cursul zilei de miercuri, din repertoriul căreia nu putem omite atacurile de o vehemență nemaîntâlnită ale președintelui Iohannis la adresa liderilor PSD și a guvernului Dăncilă, fac ca proxima moțiune de cenzură să devină una interesantă. Oricum, de natură să o contrazică pe d-na Viorica Vasilica Dăncilă care a declarat zilele trecute că nu ar avea emoții în privința a ceea ce s-ar putea întâmpla după depunerea acesteia.

Sigur e doar un lucru. Până la Crăciun vom avea parte de zile de foc. Depinde doar de Opoziție și de forța ei de coagulare ca lucrurile să nu eșueze într-un foc de paie.

Distribuie acest articol

1 COMENTARIU

  1. Interesant!
    Zile de foc deopotrivă și pentru cei care așteaptă curățirea scenei, dar și pentru reziduurile politice.
    Și mai interesant ar fi dacă întreaga scenă politică ar fi primenită într-un mod tehnic!
    Adică – așa cum mergi la doctor să stabilească dacă ești sau nu bun pentru o profesie – să parcurgi etapele referitoare la accesul la informații clasificate fără a încălca Art. 16/Constituția României (Nimeni nu e mai presus de lege. Și mai ales față de Legea Fundamentală: Constituția!)
    Cum spuneam, dacă s-ar pune în consens Art. 7/Legea 182/2002 cu norma anterior menționată – o bună parte din ”aleși” ar cam trebui să plece acasă (unii char în alte locuri).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro