marți, iulie 27, 2021

Zile fierbinți în miez de primăvară

Ziua de ieri a fost extrem de încărcată din toate punctele de vedere. Rezumând, am putea spune că ne-am trezit cu un zvon și ne-am dus la culcare cu o certitudine.

Zvonul privea o posibilă demisie sau o amenințare cu demisia venită din partea d-nei Viorica Vasilica Dăncilă, certitudinea ne-a parvenit dinspre Palatul Cotroceni, de acolo de unde ne-a sosit în faptul serii știrea că președintele Iohannis nu va da curs cererii formulate de ministrul Justiției, dl. Tudorel Toader, de a o revoca din funcție pe doamna Laura Codruța Kὅvesi, procurorul șef al DNA.
Dacă ar fi să luăm în considerare motivele despre care am aflat “pe surse” că ar justifica eventuala demisie a d-nei Viorica Vasilica Dăncilă și le coroborăm cu decizia președintelui Iohannis nu ne-ar fi deloc dificil să identificăm destulă coerență în felul în care s-a consumat prima zi a acestei săptămâni. Despre doamna Dăncilă se spune că ar intenționa să își abandoneze funcția din cauza inimaginabilelor presiuni pe care se presupune că le-ar face asupra guvernului președintele PSD, dl. Liviu Dragnea. Dorința marelui baron de Teleorman și satrap al PSD fiind aceea ca legile justiției să fie grabnic adoptate prin Ordoanță de urgență.Sunt voci în piață care vorbesc despre faptul că Dragnea și-ar dori un fel de nouă Ordonanță 13. Ceea ce ar avea consecințe deloc plăcute în privința felului în care se așteaptă că vor răspunde unei astfel de provocări feluritele organisme ale Uniunii Europene care au avertizat, în repetate rânduri și prin vocile cele mai credibile și autorizate, guvernul că România riscă mult dacă politicul își îngăduie imnixtiuni nepermise în treburile justiției.

Nimeni, nici de la Strasbourg, nici de la Bruxelles, nici din cine știe ce mare capitală europeană, nici de la Washington nu s-ar lăsa păcălit de plănuitul miting de susținere a guvernării PSD-ALDE cu tot cu cei un milion de participanți la care visează dl. Liviu Dragnea. Miting mascat de unul în vederea susținerii familiei tradiționale. Nu mai departe decât la finele săptămânii trecute președintele Iohannis a fost apreciat și elogiat public de președintele Republicii Franceze, dl. Emmanuel Macron, pentru felul în care se străduiește să stopeze imixtiunea politicului în justiție.
Dincolo de ceea ce a declarat în prag de week end la postul de televiziune Antena 3 referitor la felul în care ar putea să reacționeze în fața unui eventual refuz al președintelui Klaus Iohannis de a o revoca din funcție pe d-na Laura Codruța Kὅvesi, este mai mult ca sigur că d-na Dăncilă nu s-ar simți chiar foarte confortabil în cazul în care ar fi silită de șeful ei politic să sesizeze CCR în legătură cu existența unui conflict de natură constituțională între cele două “capete” ale puterii executive, Guvernul și Președinția.

Pe lângă toate acestea, ziua de ieri i-a furnizat muniție în plus d-lui Klaus Iohannis întru susținerea opiniei domniei -sale referitoare la haosul creat de haosul creat în societatea românească de țopăiala fiscalo-bugetară aduse odată cu intrarea în vigoare la 1 iulie 2017 a Legii salarizării unitare și cu punerea în aplicare începând cu data de 1 ianuarie 2018 a așa-numitei “revoluții fiscale”.

Da, e adevărat unei consistente părți a personalului medical i-a crescut salariul, dar sunt și oameni din sistem care au pierdut sume considerabile. Și nimeni din guvern nu se arată dispus să își asume răspunderea pentru harababură, deși este cum nu se poate mai limpede că cea mai mare parte din vină cade în sarcina diletantismului și tupeismului fără margini ale d-nei Lia Olguța Vasilescu, o alta aventurismului și incompetenței fostului ministru al Finanțelor, d-nul Ionuț Mișa, iar o a treia demagogiei de dată recentă a ministrului Sănătății, d-na Sorina Pintea, căreia în numai câteva zile i-a dispărut- et pour cause- aerul de respectabilitate și de om cu capul pe umeri. Nici nu se putea altfel. D-na Pintea este membru PSD. Iar aseară a primit lecții, umilă, preaplecată, cu aerul unei școlărițe prinsă cu lecția nefăcută, de la agentul PSD Marius Pieleanu ot Teleorman. În penibila emisiune a lui Ionuț Cristache de pe de neorivitul canal TVR 1.

Este de domeniul evidenței că s-a acumulat multă tensiune în cursul zilei de ieri și că nici zilele următoare nu vor fi cu mult mai calme.

Distribuie acest articol

3 COMENTARII

  1. Au contraire, Pieleanu a ascultat atent ce a spus Pintea! Niciun moment nu a fost ea asa cum spuneti! De ce o spuneti daca nu e adevarat?

    • Din două una. Ori am văzut emisiuni diferite, ori dvs. sunteti complet defectiv de bun simt. Ce argument mai bun in favoarea faptului că eu am dreotate decât acela că însuși moderatorul (pretins) Ionuț Cristache a încercat să îl aducă la ordine pe atât de respingătorul domn Pieleanu.

  2. Asa este cum spuneti dvs.
    Si Pieleanu e respingator si eu sunt defectiv de bun simt.
    Scuzati deranjul, dar nu ma asteptam sa apara comentariul, recunosc.

    Toate cele bune,

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

 

 

Recomandare Contributors.ro - Musica Ricercata Festival Op.3

https://www.hotnews.ro/stiri-cultura-24929744-23-iulie-incepe-musica-ricercata-3-festival-despre-muzici-pierdute-regasite.htm

Intre 23 si 25 iulie, la Sibiu, va avea loc un festival foarte interesant, Musica Ricercata Festival Op.3. Titlul este un joc de cuvinte care pornește chiar de la crezul proiectelor Musica Ricercata: aducerea la lumină a unor muzici pierdute în biblioteci și arhive. Descoperirea lui Joseph Haydn (denumit și “părintele simfoniei”) dintr-o perspectivă a Transilvaniei este punctul de pornire a periplului, muzica devenind o mașină a timpului prin care reușim să pătrundem din perspectiva culturii transilvănene în centrul Europei. Vezi programul festivalului in articol.

 

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Top articole

În ultimii 40 ani, temperatura medie anuală din România a crescut cu circa 2°C

În baza de date întreținută de NASA la Goddard Institute for Space Studies (NASA GISS), care funcționează în New York, pe lângă...

Libertatea, statul şi politica prudenţei: o pledoarie modestă

Ceea ce criza sanitară a impus, în mod dramatic şi poate ireversibil, este politica fricii.  Creşterea fără precedent a controlului statal, invadarea...

Nikita Hruşciov dixit: „În România socialismul nu poate fi construit fără mămăligă”

Într-o şedinţă desfăşurată la Moscova, la 8 iulie 1953 – în cursul căreia câţiva politicieni sovietici au discutat despre un plan de...

O întrebare pentru „colegii de la Academie”

Una dintre sculpturile prin care Christophe Gabriel Allegrain (1710-1795) a atras atenția (cea a lui Diderot e notabilă) și a devenit dezirabil...

Energie și Geopolitica – Pe unde este România în relațiile energetice cu Moldova și Ucraina?

În ultimile zile s-au petrecut două evenimente care ar putea influența situația energetică regională. Prima și cea mai importantă...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.

Carti recomandate de Contributors.ro

 

„Pierre Hadot aduce filosofia antica in zilele noastre. Ce s-a spus candva redevine actual, urmand modelul exercitiului spiritual, mai exact al intelepciunii care este, inainte de orice, o optiune de a fi.” – Pascal Bruckner

 

 

 

Cumpara cartea de pe GiftBooks.ro