marți, iulie 27, 2021

Zile fierbinți

Declarații din ce în ce mai dure ale greilor partidului, o mobilizare fără precedent a presei subordonate, de la televiziunile lui Sebastian Ghiță și Dan Voiculescu până la tot mai antinaționala Televiziune Română, de la cristoiublog și Evenimentul zilei la Cotidianul lui Cornel Nistorescu, par să întăreaască presupunerile că PSD ar pregăti pentru zilele care au mai rămas din actuala Sesiune parlamentară acțiuni în forță menite să anihileze Instituția Președintelui României.
Site-uri care spun că ar poseda informații verificate din ceea ce ar putea fi socotită o veritabilă tabără de luptă a PSD, a întregii majorității parlamentare, se întrec în a ne oferi detalii despre felul în care ar intenționa coaliția PSD-ALDE să acționeze în viitorul apropiat spre a da o lovitură decisivă Statului de drept din România.
Se vorbește despre faptul că suspendarea președintelui ar fi iminentă, o simplă chestiune de zile, că s-ar putea produce chiar în cursul săptămânii viitoare. Se avansează până și o dată concretă. 20 iunie, cu o zi înainte de așteptata pronunțare a sentinței în procesul angajărilor fictive de la instituțiile subordonate Consiliului județean Teleorman din vremea în care președintelui acestuia era actualul președinte al PSD, dl. Liviu Nicolae Dragnea.
Se spune că majoritatea parlamentară ar fi urzit un plan absolut diabolic. Și anume. Suspendarea va fi una pe o perioadă determinată, va dura numai 30 de zile, timp în care la Cotroceni se va instala, în calitate de președinte interimar, președintele Senatului, dl. Călin Popescu-Tăriceanu. 30 de zile vor fi mai mult decât suficiente pentru ca dl. Tăriceanu să semneze decrete precum acela privind modificarea din temelii a legilor justiției, a Codului penal și a Codului de procedură penală, dar și decretul revocării din funcție a procurorului șef al DNA, d-na Laura Codruța Kövesi, ca și cel al desemnării unui nou director al SIE, funcție vacantă încă de la finele anului 2016.
Pentru ambele funcții, atât aceea de șef al DNA cât și aceea de șef al SIE, sunt indicii că s-ar fi purtat discuții între conducerea PSD și ALDE, că s-ar fi căzut la pace și că viitorii șefi se antrenează în vederea preluării conducerii respectivelor instituții. Pe care vor avea misiunea de a le subordona în totalitate intereselor politico-financiare ale coruptei majorități parlamentare.Numai că, iată, la SIE a fost deja desemnat pe neașteptate, chiar de președintele Iohannis, nimeni altul decât favoritului domnului Dragnea, un anume Gabriel Vlase.
Odată cele 30 de zile consumate și loviturile de forță, antidemocratice puse în practică de stiloul d-lui Tăriceanu, Parlamentul ar urma să anuleze revocarea d-lui Iohannis astfel încât coaliția să fie pusă la adăpost de primejdia unui referendum a cărui temă ar fi demiterea președintelui de ale cărui rezultate nu este nici un moment sigură că ar fi în favoarea ei.
Nu știu cât de reale sunt aceste planuri și informațiile de presă aferente. Cert e că nimeni din conducerea PSD ori din aceea a ALDE nu le-a negat până astăzi autenticitatea, cum tot la fel de sigur e faptul că zilele trecute l-am auzit pe diabolicul, dezgustătorul domn Eugen Nicolicea, unul dintre parlamentarii-juriști ai PSD, traseist politic altminteri lipsit de orice urmă de coloană vertebrală și de cea mai mică doză de moralitate, confirmând că un atare scenariu ar fi perfect legal. Fostul președinte al Curții Constituționale, dl. Augustin Zegrean, declara miercuri la un post de televiziune că punerea lui în practică ar echivala cu o veritabilă lovitură de stat. Mai mult. Se pare că o decizie a CCR din 2012 glăsuiește că, odată procedura suspendării, declanșate, nimeni și nimic nu o mai poate opri. Unde mai pui că, joi, lovitură de teatru!, dl. Klaus Werner Iohannis, l-a desemnat pe dl. Gabriel Vlase, protejatul d-lui Dragnea, pentru șefia SIE.
Indiferent de faptul că suspendarea președintelui ar fi sau nu de domeniul iminenței, este în afara oricărui dubiu că situația actuală a președintelui Iohannis este dintre cele mai complicate. Nu are în spatele domniei-sale o Opoziție politică credibilă și consolidată, real pregătită în vederea unei acțiuni de contracarare susținută a fărădelegilor majorității parlamentare, societatea civilă este relativ inertă, oricum departe de forța de mobilizare de care a făcut dovadă în iarna anului 2017. Nici Administrația Prezidențială a SUA nu se arată dornică de implicare, nu prea sunt semne că ar intenționa să-i sară în sprijin d-lui Iohannis, așa cum s-a întâmplat în vara anului 2012, atunci când USL a încercat demiterea fostului președinte Traian Băsescu.
Singurul sprijn sigur, consistent va veni din partea Uniunii Europene. Așa se explică atitudinea tot mai anti-europeană, mai ostilă forurilor Comisiei europene, instrumentalizarea în folos propriu a atitudinilor naționaliste, a unor pretinse, false, primejdioasa stimulare a unor pernicioase orgolii patriotice la care se dedau actuala majoritate parlamentară și guvernul de la București. Unicele lor realizări concrete din anul Centenarului.

Distribuie acest articol

7 COMENTARII

 1. „[Președintele] nu are în spatele domniei-sale o Opoziție politică credibilă și consolidată, […] societatea civilă este relativ inertă, […] nici Administrația Prezidențială a SUA nu se arată dornică de implicare…”

  Așa cum am scris în alte câteva comentarii, se pare că retrăim monetele ulterioare mineriadei din 1990. Într-un stat captiv, populația României manipulată de cleptocrați a optat pentru înapoiere și sărăcie. Opoziția este firavă, iar partenerii externi (din diverse motive)par a se distanța de noi și alegerea pe care am făcut-o. Țara noastră este împinsă pe plan internațional tot mai mult într-un bloc estic alături de Ungaria și Polonia, un grup al statelor ale căror democrații se degradează constant (deși există deosebiri majore între ele), și constant marginalizată. În context, politica UE pare de naînțeles.

  Marionetele cleptocrației care conduc vremelnic România, politicienii pe care i-am ales, par să fie teleghidați împotriva intereselor naționale, prin exploatarea dorinței lor de a se salva de justiție. Serviciile de informații le sunt aservite, presa le este aservită, intelectualii „formatori de opinie” au trecut în barca puterii. Pentru următoarele decenii România se decupleză iar, la fel ca după mineriada din 1990, de Europa civilizată. Dl Cristoiu, spre exemplu, [pre] vede cu luciditate și precizie involuția societății românești – așa se explică poziția domniei-sale. Justiția pare să revină treptat, de voie, de nevoie, sub controlul politicienilor.

  Mergem într-o direcție proastă, dar părem a fi în situația de a nu ne putea opune, de anu ne putea apăra. Națiunea este în pericol, iar cei care în societățile sănătoase ar reacționa, în patria noastră privesc inerți, parcă sunt paralizați. Ieri, spre exemplu, am văzut la una dintre televiziunile considerate respectabile, un reputat sociolog spunând că „nu este nicio problemă, dl Dragnea și PSD vor părăsi cânva puterea”. Da, dar după ce regimul cleptocratic din România va fi condus societatea, prin deciziile împotriva interesului național pe care le adoptă, într-o prăpastie din care îi vor fi necesare mai multe decenii ca să iasă. Parafrazând titlul unei cărți celebre, putem spune cu siguranță: așa eșuează națiunile.

 2. – „că PSD ar pregăti pentru zilele care au mai rămas din actuala Sesiune parlamentară acțiuni în forță menite să anihileze Instituția Președintelui României.”
  Fara rautate: nu spunea dl Iohannis ca nu vrea sa fie un presedinte jucator? de fapt, primul an a fost de „maiestate de vizitat?”
  In rest, e dreptul friecaruia sa faca scenarii. Asa cum dvoastra inca nu ati iesit din transeele luptei contra dictatorului, are dreptul si „ultimul comunist” la aberatiile/adevarurile sale.
  – „Suspendarea va fi una pe o perioadă determinată, va dura numai 30 de zile”.
  Nu exista suspendare pe o perioada detereminata, 30 sau 100 de zile: de la suspendare in 30 de zile trebuie organizat Referendumul pentru demitere, au chix. Doar CCR, prin prelungirea validarii/nevalidarii Referendumului poate lungi agonia, ca in 2012.
  In opinia mea de antipesedist, sper ca cam dreptul la opinie, vina cea mai mare este a dnei Kovesi. Demisia ei, caci nu s-ar stopa lupta anticoruptie, nu e singura persoana cinstita in tara, demisia ei ar limpezi multe.
  Iar incalcarea deciziei CCR de catre Presedinte, le-ar da motiv celor din GIO sa fie si mai nesimtiti.

  • victor L

   Cu asa antipesedisti nu mai ai nevoie de dusmani.
   Antipesedisti care ofera solutii pe placul pesedistilor, precum indepartarea sefei DNA prin demitere/demisie. Ca doar n-o fi asta un capat de tara…
   Da, desigur, nu.
   Dar mai interesant e faptul ca in felul acesta, i se refuza lui Iohannis postura de presedinte jucator, in timp ce predecesorul sau era admirat pentru abilitatea cu care juca
   Constitutia in picioare :)

 3. „Penalii patrioţi” de azi au înlocuit „securiştii patrioţi” de ieri. Unic pe lume, unic în univers am putea zice e democraţia „originară autohtonă specifică” prezentată pe malurile Dâmboviţei de cei de la cârmă azi.

  Brandul României la centenar…..

 4. Exista totusi ceva imprevizibil si de neevitat:o explozie majora a ,,societatii civile” pe care o organizeaza fara incetare insasi coalitia de guvernare!Miscarile din anii trecuti vor fi nimica toata pe linga cea viitoare, datorata radicalizarii treptate si de neoprit a intregii societati romanesti contra catastrofei politice si iliberale care i se pregateste…

 5. Eh, maestre, nu a existat un stat de drept in spatiul carpato-danubiano-pontic niciodata. Niciodata, nicicand, de loc. Orice segment istoric luat, era oricum securea care domnea, cu un pospai civil de o culoare sau alta. Asta a adevarul. Chestia cu statul paralel are o valoare de adevar intrinseca, chit ca psdeii au confiscat-o si denaturat-o ca sa le serveasca scopurilor lor, de vopsire in alb a unor penali. Ma chiteam ca vedeti treaba asta, ca sunteti un om ‘cu creierul la el’. Poate m-am inselat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

 

 

Recomandare Contributors.ro - Musica Ricercata Festival Op.3

https://www.hotnews.ro/stiri-cultura-24929744-23-iulie-incepe-musica-ricercata-3-festival-despre-muzici-pierdute-regasite.htm

Intre 23 si 25 iulie, la Sibiu, va avea loc un festival foarte interesant, Musica Ricercata Festival Op.3. Titlul este un joc de cuvinte care pornește chiar de la crezul proiectelor Musica Ricercata: aducerea la lumină a unor muzici pierdute în biblioteci și arhive. Descoperirea lui Joseph Haydn (denumit și “părintele simfoniei”) dintr-o perspectivă a Transilvaniei este punctul de pornire a periplului, muzica devenind o mașină a timpului prin care reușim să pătrundem din perspectiva culturii transilvănene în centrul Europei. Vezi programul festivalului in articol.

 

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Top articole

În ultimii 40 ani, temperatura medie anuală din România a crescut cu circa 2°C

În baza de date întreținută de NASA la Goddard Institute for Space Studies (NASA GISS), care funcționează în New York, pe lângă...

Libertatea, statul şi politica prudenţei: o pledoarie modestă

Ceea ce criza sanitară a impus, în mod dramatic şi poate ireversibil, este politica fricii.  Creşterea fără precedent a controlului statal, invadarea...

Nikita Hruşciov dixit: „În România socialismul nu poate fi construit fără mămăligă”

Într-o şedinţă desfăşurată la Moscova, la 8 iulie 1953 – în cursul căreia câţiva politicieni sovietici au discutat despre un plan de...

O întrebare pentru „colegii de la Academie”

Una dintre sculpturile prin care Christophe Gabriel Allegrain (1710-1795) a atras atenția (cea a lui Diderot e notabilă) și a devenit dezirabil...

Energie și Geopolitica – Pe unde este România în relațiile energetice cu Moldova și Ucraina?

În ultimile zile s-au petrecut două evenimente care ar putea influența situația energetică regională. Prima și cea mai importantă...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.

Carti recomandate de Contributors.ro

 

„Pierre Hadot aduce filosofia antica in zilele noastre. Ce s-a spus candva redevine actual, urmand modelul exercitiului spiritual, mai exact al intelepciunii care este, inainte de orice, o optiune de a fi.” – Pascal Bruckner

 

 

 

Cumpara cartea de pe GiftBooks.ro