miercuri, decembrie 6, 2023

Ziua cand s-a nascut monstrul

Pe data de 18 decembrie 1878, in localitatea Gori din Georgia, provincie a imperiului tarist, s-a nascut un monstru. Am fost la Gori in iunie anul acesta, am vazut muzeul Stalin, ba chiar si reconstituirea casei parintesti. In anii cand taia si spanzura, fiul lui Vissarion (Besso) si Keke Djugasvili a rescris multe momente din istorie, inclusiv data propirei veniri pe lume. Si-a serbat, grandios si terifiant, cei 70 de ani in decembrie 1949. Celalalt monstru s-a nascut la Braunau am Inn pe 20 aprilie 1889. In anii 30, fiecare s-a pretins inamicul mortal al celuilalt. Apoi, spre stupoarea intregii lumi, s-au imbratisat prin interpusi.

In august 1939, la Kremlin, sub portretul lui Vladimir Ilici Lenin, Iosif Vissarionovici Djugasvili a toastat pentru Adolf Schickelgruber in prezenta lui Viaceslav Mihailovici Molotov si a lui Joachim von Ribbentrop. „Stiu cat mult il pretuieste poporul german pe Furhrer, ridic asadar paharul pentru sanatatea sa!” Ambii dictatori, bolsevicul si nazistul, au personificat ceea ce Immanuel Kant a anticipat atunci cand a scris despre radicalitatea Raului. Ambii au fost gangsteri ideologici, sociopati utopici…

Distribuie acest articol

4 COMENTARII

 1. @amanda13
  Nu intelegi nimic despre preocuparile profunde si LEGITIME ale poporului american cand il compari pe Trump cu un dictator. El vorbeste despre ceea ce ii doare pe americani (probabil ca el nu are solutii la acele probleme, dar niste consilieri buni i le vor gasi – caci ele exista).
  Iar americanii simt si inteleg (cei educati) ca valorile care au facut America simbolul Binelui – „land of the free, home of the brave” – sunt atacate infiorator de catre Internationala Socialista, infernala masinarile pusa in functiune in Occident in anii ’60 prin infiltrare ideologica in universitati si mass-media.

  Remember „make love not war”. Frumos nu? Cine ar putea spune nu. Vrem pace. Opriti razboiul din Vetnam! Si Vietnamul a fost abandonat, facand posibil un alt deznodamant decat cel din Coreea. Macar jumatate de Veitnam sa fi fost castigat pt. lumea libera.
  Hipiotii au fost fericiti. Nicio intrebare, nicio lacrima pentru milioanele catre putrezeau in Gulag, exterminate de catre cei impotriva carora americanii au luptat in Vietnam.

  Au fost confiscati termeni precum „pacifism” sau „drepturile omului” si cu o perversitate diabolica s-a lovit in structura morala a Americii (si a Occidentului prin extensie), dand la o parte „work ethics” sau „rule of law”.

  In America tensiunile alimentate de catre oameni diabolici (Noel Ignatiev) sau idioti utili (Hussein Obama) au adus-o aproape de „point of no return”. Daca nu urmeaza o guvernare republicana de minim 2 mandate cu oameni precum Ben Carson sau Ted Cruz (merge si Trump daca-si ia consilieri buni), mi-e teama ca decaderea Americii si a Occidentului va deveni ireversibila.

  Trendul pomenilor universale acordate milioanelor de imigranti dirijati anual catre Occident prin invazia dirijata de catre agentii Internationalei (aflati acum in TOATE structurile politice occidentale), vor pune in genunchi economia occidentala si vor distruge antreprenoriatul, vor alimenta tensiunile sociale, vor dilua structura traditionala a Occidentului bazata pe un anumit set de norme morale. Guvernarea legitima, coerenta responsabila va deveni imposibila in aceste conditii. De aici urmeaza spirala ireversibila catre colaps.

  Google „Detroit white flee”; capitala mondiala a industriei auto a devenit un imens ghetou al negrilor si musulmanilor din cauze socialismului si a presiunilor sindicale stimulate iresponsabil (sau criminal ?).
  Procesul asta este acum pus in scena la scara continentala. Atata doar – „burghejii” nu vor mai avea unde sa fuga si vor deveni captivi in ghetourile continentale aflate in constructie – candva societati infloritoare.

  Nicicand Revolutia Mondiala nu a fost mai aproape de victorie.
  Din Iad, Marx, Lenin si Stalin exulta!

 2. Toate povestile se incheie cu o aceiasi concluzie moralizatoare despre lupta dintre Bine si Rau. Insa atat personajele cat si concluzia sunt infirmate in cazul confruntarii dintre Hitler si Stalin. Pana si ideile privind gradele diferite ale Raului si posibilitatea alegerii intre Raul cel mare si Raul cel mic sunt infirmate in istorisirea despre cei doi dictatori. O tara nu a supravietuit sfarsitului unuia dintre monstri, cealalta a continuat sa ramana captiva dupa sfarsitul celuilalt monstru.

 3. Nu cunosc ce oferă prezentul dar în anii ’80 portretul Tătucului exista în fiecare magazin din Republica Socialistă Sovietică Gruzia (Georgia de azi) – asta în plin avânt al Perestroikăi orchestrată de la Moscova de Mihail Gorbaciov. În mod similar, un fenomen asemănător se petrecea în prăvăliile din Turcia referitor la portretul lui Ataturk. În afara de Tbilisi și orăselele stațiune de la Marea Neagră – vitrina pentru turiști – restul Georgiei avea un aspect subdezvoltat, rural de început de secol XX. Penurie alimentară similară cu cea din România acelei perioade, magazine prin care bătea vântul, în cel mai bun caz rafturi pline cu sticle de bere, cutii de ceai (celebrul ceai gruzin, servit la samovar de la Chișinău la Vladivostok), conserve cu legume, si săpun de culoare rozalie – spuneau localnicii că era făcut din extract de petale de trandafir. Mirosea ceva mai bine decât cel de rufe românesc, dar după câteva utilizări aroma începea să te taie la lingurică ( not a keeper). Frați întru comunism cu poporul român de peste Marea Neagră, gruzinii își duceau crucea credincioși într-un spațiu geografic natural minunat, cum numai Caucazul oferă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Vladimir Tismaneanuhttp://tismaneanu.wordpress.com/
Vladimir Tismaneanu locuieste la Washington, este profesor de stiinte politice la Universitatea Maryland. Este autorul a numeroase carti intre care "The Devil in History: Communism, Fascism, and Some Lessons of the Twentieth Century" (University of California Press, 2012), "Lumea secreta a nomenclaturii" (Humanitas, 2012), "Despre comunism. Destinul unei religii politice", "Arheologia terorii", "Irepetabilul trecut", "Naufragiul Utopiei", "Stalinism pentru eternitate. O istorie politica a comunismului romanesc", "Fantasmele salvarii", "Fantoma lui Gheorghiu-Dej", "Democratie si memorie" si "Reinventarea politicului. Europa de Est de la Stalin la Havel". Este editor a numeroase volume intre care "Stalinism Revisited", "The Promises of 1968", "Revolutiile din 1989" si "Anatomia resentimentului". Coordonator al colectiilor "Zeitgeist" (Humanitas) si "Constelatii" (Curtea Veche). Co-editor, impreuna cu Dorin Dobrincu si Cristian Vasile, al "Raportului Final al Comisiei Prezidentiale pentru analiza dictaturiii comuniste din Romania" (Humanitas, 2007). Co-editor, impreuna cu Bogdan Cristian Iacob, al volumului "The End and the Beginning: The Revolutions of 1989 and the Resurgence of History" (Central European University Press, 2012). Co-autor, impreuna cu Mircea Mihaies, al volumelor "Vecinii lui Franz Kafka", "Balul mascat", "Incet, spre Europa", "Schelete in dulap", "Cortina de ceata" si "O tranzitie mai lunga decat veacul. Romania dupa Ceausescu". Editor, intre 1998 si 2004, al trimestrialului "East European Politics and Societies" (in prezent membru al Comitetului Editorial). Articolele si studiile sale au aparut in "International Affairs" (Chatham House), "Wall Street Journal", "Wolrld Affairs", "Society", "Orbis", "Telos", "Partisan Review", "Agora", "East European Reporter", "Kontinent", "The New Republic", "New York Times", "Times Literary Supplement", "Philadelphia Inquirer", "Gazeta Wyborcza", "Rzeczpospolita", "Contemporary European History", "Dilema Veche", "Orizont", "Apostrof", "Idei in Dialog" , "22", "Washington Post", "Verso", "Journal of Democracy", "Human Rights Review", "Kritika", "Village Literary Supplement" etc. Din 2006, detine o rubrica saptamanala in cadrul Senatului "Evenimentului Zilei". Colaborator permanent, incepand din 1983, al postului de radio "Europa Libera" si al altor radiouri occidentale. Director al Centrului pentru Studierea Societatilor Post-comuniste la Universitatea Maryland. In 2006 a fost presedintele Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania. Intre februarie 2010 si mai 2012, Presedinte al Consiliului Stiintific al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER). Doctor Honoris Causa al Universitatii de Vest din Timisoara si al SNSPA. Comentariile si opiniile publicate aici sunt ale mele si nu reprezinta o opinie a Universitatii Maryland.

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro