luni, iunie 17, 2024

Ziua moțiunii, ziua în care se va decide soarta guvernului Orban

Să ne reamintim că nu a fost nicidecum simplu să se anticipeze rezultatul moțiunii de cenzură grație căreia a fost înlăturat de la conducerea României guvernul PSD condus de d-na Viorica Vasilica Dăncilă.
A fost încă și mai dificil de formulat un pronostic atunci când a fost vorba de anticiparea șanselor de învestire ale guvernului PNL condus de dl. Ludovic Orban. Iar a-ți asum acum riscul de a spune cu glas tare că ai putea pronostica cu exactitate ceea ce se va întâmpla astăzi când ar urma să se decidă supraviețuirea sau concedierea Executivului aflat în funcție din ziua de 4 noiembrie 2019 mi se pare a fi un lucru cum nu se poate mai riscant. Ceva de domeniul imposibilului de-a dreptul.
Până și cei mai avântați, mai siguri pe ei și mai dispuși să riște jurnaliști și analiști politici preferă starea de rezervă ori se mulțumesc să afirme că situația e, până la urmă, ceva de genul fifty-fifty.
Nici eu nu mă încumet să avansez un pronostic pentru simplul motiv că situația se dovedește cum nu se poate fluidă, rezultatul putând fi decis în ultima secundă, în joc intrând priceperea și calitățile de negociator politic ale fiecăruia dintre șefii celor două mari partide ale țării, PNL și PSD.
Atât dl. Ludovic Orban cât și dl. Marcel Ciolacu și-au exprimat încrederea în reușită. Nici nu se putea ca lucrurile să fi stat altfel. O atare atitudine ține de logica și de specificul luptei politice care impun să te consideri sau cel puțin să te prezinți în fața opiniei publice drept câștigător până în ultimul moment al bătăliei.
Cum bine știm, dl. Ludovic Orban și-a verificat însușirile de priceput negociator politic în cele două situații anterioare de cumpănă, atunci când puțini îi dădeau șanse de reușită. La rândul său, dl. Marcel Ciolacu dă semne că și-ar fi întărit poziția, și nu doar la nivel de discurs. Iar lucrul acesta s-a petrecut în ultimele 48 de ore. În primul rând grație “binefacerilor” traseismului politic datorită căruia au părăsit Pro România, partid care oricum pare să fi votat în favoarea trecerii moțiunii, și s-au întors la matca pesedistă cel puțin doi parlamentari ale căror voturi evident contează. Președintele interimar al PSD se arată a fi mai sigur pe sine decât era înainte de weekend și prin faptul că a anunțat luni că partidul său va face, dacă moțiunea trece, o propunere de premier recrutat- atenție!- din rândurile unor personalități de stânga care, cel puțin pentru moment, nu au carnet de membru de partid. E însă mai greu de crezut că președintele Iohannis va accepta propunerea în cauză. Însă și un refuz prezidențial este în favoarea d-lui Marcel Ciolacu care, în ziua Congresului PSD, va putea totuși poza în învingător. În insul care a condus partidul măcar în poziția de a arăta că încă are forța de a face jocurile și a-și impune voința pe scena politică românească. Deocamdată simpla prezență la vot a tuturor parlamentarilor partidului va funcționa drept un indiciu în privința sprijinului real de care se bucură la nivelul unora dintre vârfurile PSD dl. Marcel Ciolacu. Ieri dl.Ciolacu a trecut prin câteva ore de gravă cumpănă, era pe punctul de a simți cum îi fuge pământul de sub picioare pentru ca, spre seară să se audă că șansele totuși i-ar surâde PSD.
Și în cazul PNL intră în joc o luptă de imagine. O cădere a guvernului Orban, dincolo de faptul că nu reprezintă nicidecum o garanție că șansele organizării de alegeri anticipate ar fi încă reale, poate deschide poarta către o stare de instabilitate politică de lungă durată. PSD poate face în așa fel jocurile încât echipa Orban să fie condamnată la un lung interimat. Social-democrații dețin șefia Camerei Deputaților, iar PSD este creditat cu mari șanse de a o obține și pe aceea a Senatului. Aceasta mai ales în condițiile în care USR a anunțat luni că va avea un candidat propriu pentru această funcție în persoana domnului Vlad Alexandrescu. Parlamentarii USR vor vota indubitabil pentru respingerea moțiunii, însă zvonul în conformitate cu care s-ar fi pus de un blat între PSD și PNL astfel încât în ultima decadă a lunii iunie să avem alegeri anticipate într-un singur tur de scrutin, zvon resuscitat ieri seară, fragilizează tot mai mult relația dintre cele două partide. Unul sigur, altul presupus a fi de dreapta.
E adevărat, PNL poate că ar accepta trecerea moțiunii, nu de alta, dar așa ar putea începe declanșarea procedurilor în vederea anticipatelor care favorizează partidul, dar nu știu dacă același lucru și-l dorește neapărat și dl.Orban, Din motivele expuse mai sus.
Cum am mai spus și scris și cu alte ocazii, o forțare a plecării, ca urmare a reușitei moțiunii de cenzură a guvernului PNL, va însemna o grea lovitură pentru dl. Orban însuși. Pentru poziția lui în partid. Tocmai de aceea cred că dl. Ludovic Orban nu se va arăta dispus la nici un compromis și că, așa după cum spuneam la începutul comentariului meu de astăzi, soarta moțiunii nu se va decide decât atunci când va fi încheiată operațiunea de numărare a voturilor.
Comentariu publicat concomitent pe site-ul contributors.ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

3 COMENTARII

 1. „Ziua moțiunii, ziua în care se va decide soarta …”

  …Alegerilor anticipate.

  Cei care doresc cu adevărat alegeri anticipate nu puteau imagina un alt scenariu. Lucrurile decurg exact așa cum era prevăzut.

  Cât privește pe dl L Orban, domnia-sa are un ascendent în fața oricărui contracandidat la șefia PNL pentru performanța de a fi adus partidul la aproape 50% în preferințele elegătorilor. După alegerile generale [anticipate] va triumfa, pentru că a obținut un scor fabulos (chiar dacă datorită în bună măsură conjuncturii) și va deveni cel mai puternic om din partid „pe bune” și va fi învestit în funcția de prim-ministru cu succes.

  Următorul obiectiv al d-lui Orban va fi președinția României.

  Deci, lucrurile urmează parcursul firesc. Mai ales că prin compromiterea alegerii primarilor în două tururi se dă o lovitură USR/PLUS și este câștigată de partea liberalilor populația maghiară și UDMR… Cu care PNL poate forma majoritatea și guverna.

  Dar, nu poate revizui Constituția…Iar asta îmi dă de gândit cu privire la cât de determinat este PNL să facă reforme reale în România.

 2. Ce face peneleaua acum (să dai 25 de ordonanțe într-o seară) este un semnal de alarmă care arată că dacă țara încape pe mîna lor o să fie jale! Dacă ai lui Dragnea erau niște țărani proști și hoți, ăștia ai lui Iohannis sînt nebuni de-a dreptul! Nu cred că există vreun guvern în lume care să aibă curajul să delireze oficial și cu ștampilă în fața națiunii dînd 25 de ordonanțe dintr-un condei. Daea, Viorica, Codrin & Co. făceau stand up comedy individual, acum avem de-a face cu un grup de oameni care conduce România și acționează de o manieră care arată că urgența psihiatrică nu-i vorbă goală. Cînd l-am văzut pe Orban făcînd circ pe scenă cu ”Cineee este generaaaalul pentru care merita sa ne sacrificam fiecare minut…” în campania lui Iohannis, am zis că o fi scăpat mai adînc în pahar, acum mă întreb dacă omu’ nu urmează vreun tratament și mai uită din cînd în cînd să-și ia pastilele.

 3. „…dacă țara încape pe mîna lor o să fie jale”

  Jale este în urma PSD…

  Nu am treabă cu vreo ideologie, și nu am vreun parti-pris, dar oligarhii din apropierea regimului Dragnea ne-au scos din Europa și au pus România pe o traiectorie autocrată de tipul Rusiei și Turciei. Este incomparabil cu oricare alt regim de după 1989.

  Și asta doar pentru a scăpa de sancțiunile prevăzute de lege câțiva ticăloși. Dacă-mi amintesc și de recursul compensatoriu mă apucă furia… Iar cozile de topor instalate în Justiție, la Curtea Constituțională, ori Avocatul Poporului șamd. lucrează în continuare pentru ei.

  Singurul mod de a repara distrugerile pe care coaliția PSD-ALDE-UDMR le-a făcut democrației românești este emiterea de astfel de ordonanțe, cu un parlament dominat în continuare de PSD.

  Considerați că nu este un demers în mod absolut democratic? Ei bine, guvernarea cleptocratică este în mod absolut antidemocratică.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro