joi, noiembrie 30, 2023

Ziua votului

Sondajele de opinie sunt contradictorii. Unele estimează că PSD va dobândi la alegerile europarlamentare între 30 și 37 % din mandate, altele, în schimb, dau mari speranțe Opoziției, dar și unei consistente părți a electoratului plasând pe primul loc PNL și de abia pe locul al doilea PSD, creditat cu doar 20% din sufragii.
Ceea ce ar însemna înjumătățirea victoriei repurtate de social-democrații românii la alegerile parlamentare din decembrie 2016.
Sigur, toate aceste procente vor fi puternic influențate de numărul celor care se vor prezenta la vot. Analiștii, comentatorii politici și jurnaliștii fideli Puterii spun că nicăieri în Europa alegerile pentru Parlamentul european nu ar fi din cale afară de interesante și că nu ne putem aștepta ca mai mult de 30 de procente dintre românii cu drept de vot să se prezinte până la sfârșitul zilei la urne. Aceiași formatori de opinie publică se grăbesc să ne asigure și că nici Referendumul pe probleme de justiție, convocat de președintele Iohannis, nu ar fi de natură să stârnească cine știe ce interes. Scopul proliferării acestor alegații de către cei de la Antena 3, România tv, de un Ion Cristoiu sau Cornel Nistorescu, relicve ale presei comuniste și veșnic de vânzare este acela de a determina românii să rămână în case. Să nu le facem jocul!
Or, dacă ai curiozitatea să arunci o privire pe rețelele sociale, a căror utilizare presupune folosirea internetului, ceea ce reprezintă semnul unui anume grad de instruire, nu e din cale afară de greu să observi o mobilizare care nu se poate să nu îndemne la comparații cu ceea ce s-a întâmplat cu ocazia celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale din noiembrie 2014. Dar și un îndemn la optimism și la speranță.
Aceiași fideli și tarifați vorbeți ai Puterii încearcă, din înalt ordin și cu interese financiare clare, să minimalizeze și importanța tuturor acestor semne. Cu toate acestea, este mai mult ca sigur că electorii cu o anumită educație și, ce e încă și mai important, tinerii par să fi ieșit din letargia din anul 2016 care, în cea mai bună parte, s-a aflat la originea victoriei covârșitoare de atunci a PSD.
Rezultatele, mai corect spus, exit-poll-urile, nu le vom afla decât diseară, după ora 21, îndată după închiderea secțiilor de votare. Acolo unde în aceste ore este așteptat electoratul care, așa după cum spuneam și cu alte ocazii, trebuie să pornească de la premisa că a vota nu înseamnă doar a alege. Reamintesc că fiecare vot contează dar și că alegerile de astăzi au o importanță covârșitoare. Că ele pot determina viitorul țării pe mulți ani de acum încolo, că pot hotărî locul și rolul românilor în Europa.
Chiar dacă PSD va ieși șifonat în urma alegerilor de astăzi și e de sperat că și ca urmare a rezultatelor Referendumului, chiar dacă Liviu Nicolae Dragnea va suferi o înfrângere de imagine colosală, prăbușindu-i-se astfel și ultima urmă de credibilitate, toate forțele politice responsabile vor trebui să înțeleagă că primejdia unei Românii turcite, fanariotizate, desprinsă de Europa nu a fost încă îndepărtată. Multe depind nu doar de rezultatele de astăzi sau de ceea ce se va întâmpla mâine la ÎCCJ, unde ar urma să fie pronunțată sentința în procesul angajărilor fictive de la Consiliul Județean Teleorman. Mai avem de așteptat o decizie a CCR care ar putea să îl facă scăpat pe Dragnea, mai urmează să vedem cum va reacționa PSD în cazul în care sorții și mai ales voturile nu vor fi în favoarea sa. Și, mai presus de toate, avem alegerile prezidențiale din noiembrie, dar și alegerile locale din primăvara anului 2020 ca și noi alegeri parlamentare în iarna aceluiași an.
Toate presupun munca, organizare, responsabilitate politică și civică. Dar și punerea la o parte a orgoliilor. A ambițiilor deșarte. Toate ar da mai multe șanse de izbândă Opoziției unite. Iar unirea ar trebui să se manifeste încă din campania pentru alegerile prezidențiale. Numai că cel puțin deocamdată nu am auzit pe nimeni din tabăra Opoziției să invoce nu obligativitatea, ci măcar posibilitatea unui candidat unic. Dimpotrivă. Se vorbește despre tot felul de lovituri pe la spate. Fapt de natură să provoace îngrijorare.
Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors. ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

5 COMENTARII

 1. Corect r fi ca dupa ziua de azi cei care PIERD sa faca macar un pas in spate –
  desi ar fi si mai corect daca ar pleca de tot .
  Si IN ORICE SITUATIE se impune realizarea unui pact pentru sustinerea unui candidat unic la presedintie de catre actuala Opozitie.
  Asa cum spuneam si alta data – azi strabatem o zi a incertitudinilor, dar maine soarele va straluci (printre zabrele , in cazul bine cunoscut).

 2. Da, astazi romanii decid in ce fel de lume vor sa evolueze, ce tip de repere si de modele aleg pentru viitorul lor si al copiii lor.
  Nu, nu este momentul sa ne ingrijoram pentru ce va fi la prezidentiale, orice anticipari fiind bazate exclusiv pe experiente trecute, pe ce a fost pana ieri, nu pe ce va fi…si nimeni nu stie, cu precizie, ce va fi!
  Chaque chose en son temps…

 3. Nu conteaza cine castiga , conteaza ca PNL + USR/Plus sa obtina un rezultat foarte bun , ei vor fi cei care vor putea avea o majoritate in parlament si alcatui un nou guvern.
  Chiar daca PSD/ALDE va avea ca. 30 % nu se pot considera castigatori, restul celor 70 % fiind imporiva lor. Acesta ar trebui sa fie mesajul acestor alegeri si care trebuie materilalizat la alegerile prezidentiale si parlamentare.
  Dupa aceste alegeri PNL si USR/PLUS trebuie sa formeze coalita anti PSD careia se pot alatura si PMP + minoritatile.
  Astfel alegatorului roman i se poate prezenta o alternativa clara cu un program bine definit impotriva PSD/ALDE.

 4. „Or, dacă ai curiozitatea să arunci o privire pe rețelele sociale, a căror utilizare presupune folosirea internetului, ceea ce reprezintă semnul unui anume grad de instruire,[…]“

  Or, dacă are cineva curiozitatea să arunce o privire pe specimenele de buletin de vot, a cărui utilizare nu presupune folosirea Internet, ceea ce reprezintă semnul unui anume grad de independență, ajunge la concluzia că poate afilierea ulterioară în familii politice europene nu e prestabilită; mai mult, (alți) politicieni europeni dau ca sigură reconfigurarea acelor familii; va prefera poate ipoteticul prezumtiv elector să voteze multiplu[în cadrul aceluiași buletin] (sau alb) pentru a sancționa lipsa de viziune și cooperare europeană de care ar da dovadă formațiuni care participă, culmea, la alegeri europene.

  Observați c-am exclus candidații independenți din context, ceea ce este democratic de bună-seamă.

  Avertizare: acest comentariu ar trebui publicat (dacă va fi publicat) după închiderea urnelor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro