luni, octombrie 25, 2021

Ziua votului

Sondajele de opinie sunt contradictorii. Unele estimează că PSD va dobândi la alegerile europarlamentare între 30 și 37 % din mandate, altele, în schimb, dau mari speranțe Opoziției, dar și unei consistente părți a electoratului plasând pe primul loc PNL și de abia pe locul al doilea PSD, creditat cu doar 20% din sufragii.
Ceea ce ar însemna înjumătățirea victoriei repurtate de social-democrații românii la alegerile parlamentare din decembrie 2016.
Sigur, toate aceste procente vor fi puternic influențate de numărul celor care se vor prezenta la vot. Analiștii, comentatorii politici și jurnaliștii fideli Puterii spun că nicăieri în Europa alegerile pentru Parlamentul european nu ar fi din cale afară de interesante și că nu ne putem aștepta ca mai mult de 30 de procente dintre românii cu drept de vot să se prezinte până la sfârșitul zilei la urne. Aceiași formatori de opinie publică se grăbesc să ne asigure și că nici Referendumul pe probleme de justiție, convocat de președintele Iohannis, nu ar fi de natură să stârnească cine știe ce interes. Scopul proliferării acestor alegații de către cei de la Antena 3, România tv, de un Ion Cristoiu sau Cornel Nistorescu, relicve ale presei comuniste și veșnic de vânzare este acela de a determina românii să rămână în case. Să nu le facem jocul!
Or, dacă ai curiozitatea să arunci o privire pe rețelele sociale, a căror utilizare presupune folosirea internetului, ceea ce reprezintă semnul unui anume grad de instruire, nu e din cale afară de greu să observi o mobilizare care nu se poate să nu îndemne la comparații cu ceea ce s-a întâmplat cu ocazia celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale din noiembrie 2014. Dar și un îndemn la optimism și la speranță.
Aceiași fideli și tarifați vorbeți ai Puterii încearcă, din înalt ordin și cu interese financiare clare, să minimalizeze și importanța tuturor acestor semne. Cu toate acestea, este mai mult ca sigur că electorii cu o anumită educație și, ce e încă și mai important, tinerii par să fi ieșit din letargia din anul 2016 care, în cea mai bună parte, s-a aflat la originea victoriei covârșitoare de atunci a PSD.
Rezultatele, mai corect spus, exit-poll-urile, nu le vom afla decât diseară, după ora 21, îndată după închiderea secțiilor de votare. Acolo unde în aceste ore este așteptat electoratul care, așa după cum spuneam și cu alte ocazii, trebuie să pornească de la premisa că a vota nu înseamnă doar a alege. Reamintesc că fiecare vot contează dar și că alegerile de astăzi au o importanță covârșitoare. Că ele pot determina viitorul țării pe mulți ani de acum încolo, că pot hotărî locul și rolul românilor în Europa.
Chiar dacă PSD va ieși șifonat în urma alegerilor de astăzi și e de sperat că și ca urmare a rezultatelor Referendumului, chiar dacă Liviu Nicolae Dragnea va suferi o înfrângere de imagine colosală, prăbușindu-i-se astfel și ultima urmă de credibilitate, toate forțele politice responsabile vor trebui să înțeleagă că primejdia unei Românii turcite, fanariotizate, desprinsă de Europa nu a fost încă îndepărtată. Multe depind nu doar de rezultatele de astăzi sau de ceea ce se va întâmpla mâine la ÎCCJ, unde ar urma să fie pronunțată sentința în procesul angajărilor fictive de la Consiliul Județean Teleorman. Mai avem de așteptat o decizie a CCR care ar putea să îl facă scăpat pe Dragnea, mai urmează să vedem cum va reacționa PSD în cazul în care sorții și mai ales voturile nu vor fi în favoarea sa. Și, mai presus de toate, avem alegerile prezidențiale din noiembrie, dar și alegerile locale din primăvara anului 2020 ca și noi alegeri parlamentare în iarna aceluiași an.
Toate presupun munca, organizare, responsabilitate politică și civică. Dar și punerea la o parte a orgoliilor. A ambițiilor deșarte. Toate ar da mai multe șanse de izbândă Opoziției unite. Iar unirea ar trebui să se manifeste încă din campania pentru alegerile prezidențiale. Numai că cel puțin deocamdată nu am auzit pe nimeni din tabăra Opoziției să invoce nu obligativitatea, ci măcar posibilitatea unui candidat unic. Dimpotrivă. Se vorbește despre tot felul de lovituri pe la spate. Fapt de natură să provoace îngrijorare.
Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors. ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

5 COMENTARII

 1. Corect r fi ca dupa ziua de azi cei care PIERD sa faca macar un pas in spate –
  desi ar fi si mai corect daca ar pleca de tot .
  Si IN ORICE SITUATIE se impune realizarea unui pact pentru sustinerea unui candidat unic la presedintie de catre actuala Opozitie.
  Asa cum spuneam si alta data – azi strabatem o zi a incertitudinilor, dar maine soarele va straluci (printre zabrele , in cazul bine cunoscut).

 2. Da, astazi romanii decid in ce fel de lume vor sa evolueze, ce tip de repere si de modele aleg pentru viitorul lor si al copiii lor.
  Nu, nu este momentul sa ne ingrijoram pentru ce va fi la prezidentiale, orice anticipari fiind bazate exclusiv pe experiente trecute, pe ce a fost pana ieri, nu pe ce va fi…si nimeni nu stie, cu precizie, ce va fi!
  Chaque chose en son temps…

 3. Nu conteaza cine castiga , conteaza ca PNL + USR/Plus sa obtina un rezultat foarte bun , ei vor fi cei care vor putea avea o majoritate in parlament si alcatui un nou guvern.
  Chiar daca PSD/ALDE va avea ca. 30 % nu se pot considera castigatori, restul celor 70 % fiind imporiva lor. Acesta ar trebui sa fie mesajul acestor alegeri si care trebuie materilalizat la alegerile prezidentiale si parlamentare.
  Dupa aceste alegeri PNL si USR/PLUS trebuie sa formeze coalita anti PSD careia se pot alatura si PMP + minoritatile.
  Astfel alegatorului roman i se poate prezenta o alternativa clara cu un program bine definit impotriva PSD/ALDE.

 4. „Or, dacă ai curiozitatea să arunci o privire pe rețelele sociale, a căror utilizare presupune folosirea internetului, ceea ce reprezintă semnul unui anume grad de instruire,[…]“

  Or, dacă are cineva curiozitatea să arunce o privire pe specimenele de buletin de vot, a cărui utilizare nu presupune folosirea Internet, ceea ce reprezintă semnul unui anume grad de independență, ajunge la concluzia că poate afilierea ulterioară în familii politice europene nu e prestabilită; mai mult, (alți) politicieni europeni dau ca sigură reconfigurarea acelor familii; va prefera poate ipoteticul prezumtiv elector să voteze multiplu[în cadrul aceluiași buletin] (sau alb) pentru a sancționa lipsa de viziune și cooperare europeană de care ar da dovadă formațiuni care participă, culmea, la alegeri europene.

  Observați c-am exclus candidații independenți din context, ceea ce este democratic de bună-seamă.

  Avertizare: acest comentariu ar trebui publicat (dacă va fi publicat) după închiderea urnelor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

Cine sunt adevaratii „crizatori”?

Din toata aceasta costisitoare, frustranta, murdara, dar, vai, pilduitoare tevatura, remarc cateva lucuri precise: 1. Criza a avut...

Democrație, decizie colectivă, raționalitate, știință, medicină

Mă tem că numele Nongqawuse nu e prea cunoscut. Era o fetiță din tribul Xhosa, din Africa de...

Criza de carburanţi din S.U.A. şi România din anul 1979 şi limuzinele utilizate de politicienii comunişti de la Bucureşti în perioada 1957-1979

În cursul şedinţei din 25 iulie 1979, Nicolae Ceauşescu a propus şi membrii Comitetului Executiv al C.C. al P.C.R. au aprobat majorarea...

Când sursele de energie care ar trebui să stopeze schimbarea climei nu mai funcționează din cauza schimbării climei…

Toleranța va atinge un asemenea nivel încât oamenilor inteligenți li se va interzicesă mai gândească pentru a nu-i ofensa pe imbecili.Autor...

Preşedintele unui stat eşuat

Preşedintele Iohannis a trecut de la plimbările cu bicicleta şi recomandările practicării terapeutice a golfului la gestionarea crizei sanitare. Ca de atâtea...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.