sâmbătă, mai 18, 2024

Stia să râda, stia să fie trist: Frumusetea lui Andrei Bodiu

Andrei Bodiu (1965-2014)
Andrei Bodiu (1965-2014)

Stingerea din viata la doar 48 de ani a lui Andrei Bodiu, poet, prozator, eseist, profesor la Universitatea din Brasov, indoliaza comunitatea celor care cred in Bine, Adevar si Frumos. A fost, neindoios, un mare scriitor, un spirit nobil, un fauritor de nestemate si un cautator a ceea ce Boris Pasternak numea “esenta drumului ascuns”. L-am cunoscut la Brasov, era in 1991, faceam filmul “Condamnati la fericire”. Am luat pranzul impreuna cu el, cu Vasile Gogea, cu Leonard Oprea, cu Caius Dobrescu si cu A. I. Brumaru. Cred ca era si Mircea Sevaciuc, unul din liderii miscarii muncitoresti anti-comuniste din 15 noiembrie 1987. Avea un imens umor, privirea-i insa sugera mistuitoare melancolii, tristeti albastre. Angelo Mitchievici are dreptate cand spune ca avea „un râs inteligent şi stenic, dar deopotrivă cald şi încrezător.”

Ne-am revazut indelung in 2006, am mers acolo sa comentez prelegerea lui Teodor Baconsky in cadrul conferintelor Microsoft. Iarasi, o seara de poveste, cu momente de ras, dar si cu interogatii legate de implicatiile dosariadei. din vara acelui an crucial pentru Romania post-comunista. Erau acolo Adriana Babeti, Paula Apreutesei, Silviu Hotaran, Mircea Mihaies, Caius Dobrescu, Marius Lazurca.

Ne-am intalnit de multe ori, am participat la diverse evenimente intelectuale. In iunie 2005, am fost la Brasov sa vorbesc, in cadrul conferintelor Microsoft, chiar la facultatea unde Andrei era decan. Reproduc aici minunatele cuvinte pe care le-a rostit atunci:

” As vrea sa îl întâmpinam pe Vladimir Tismaneanu asa cum l-am întâmpinat anul trecut si pe Gabriel Liiceanu: cu aplauze. Astazi avem invitat în fata unui public atât de numeros un om extraordinar, un politolog de prim plan, un intelectual rafinat, un profesor iubit de studenti. Le-am povestit la un moment dat studentilor mei din anul trei ca Vladimir Tismaneanu a obtinut într-un an diploma de cel mai iubit profesor din universitatea sa (Maryland, College Park, SUA), ceea ce înseamna foarte mult. Fara îndoiala, Vladimir Tismaneanu nu este pentru prima data la Brasov. Acum este însa urmarea unei promisiuni facuta anul trecut de a reveni în orasul sau natal, pe care îl situeaza, asa cum citeam ieri în Cotidianul, într-o axa sufleteasca alaturi de Timisoara si Bucuresti. Deci, Vladimir Tismaneanu este acasa din toate punctele de vedere. În România se foloseste foarte des termenul de V.I.P: de aceasta data, chiar se potriveste.”

http://www.revistaorizont.ro/conferintelemicrosoft/index.php/conferinte?cid=33

Am lansat, in martie 2004, la Facultatea unde era decan, volumul “Scopul si mijloacele”. Au vorbit Andrei si Caius. Seara am mers la Poiana cu el, cu Caius, cu sotia mea Mary si cu fiul nostru Adam. Am o fotografie minunata din acea seara de neuitat. M-au invitat, Andrei si Caius, sa fac parte din consiliul editorial al revistei “Interval”. Intr-o lume a atator suspiciuni, Andrei avea o seninatate irezistibila. Dar si o bunatate angajanta, dogoritoare.

Ioana Parvulescu ne reaminteste aceste versuri: „Trec prin oraşul meu fără / Să cobor în gară // Merg spre Sibiu nu cobor / Pentru Adi şi Tudor mă // Gândesc doar la ei poate / I-aş fi putut chema în gară // Adi să stea lângă Tudor cât / Timp priveşte el rapidul motor // Amândoi să privim cum / Zice el tare «ta-tai» după care / Ar începe să plângă mai / Bine aşa trenul pleacă / Cerul e plumburiu tabela de marcaj de pe Tineretului e oarbă / Steagu joacă cu Gloria Buzău / mă îndepartez fără să / Ştiu scorul. // Ăsta e meciul.” (Andrei Bodiu, Braşov Tranzit, în Oameni obosiţi, Piteşti, Editura Paralela 45, 2008). Ăsta e meciul, neindoios…

I-am respectat optiunile, le-a respectat pe ale mele. Uneori nu le-am inteles pe ale sale, alteori, sunt convins, el nu le-a inteles pe ale mele. Dar a existat mereu un respect, ori chiar o dragoste spirituala, care a garantat inalterabila continuitate a prieteniei noastre. Sa se odihneasca in pace…

Textul de mai sus este versiunea largita a articolului aparut in ziarul „Evenimentul Zilei” si in revista online LaPunkt:

http://www.evz.ro/stia-sa-rada-stia-sa-fie-trist-frumusetea-lui-andrei-bodiu.html

http://www.lapunkt.ro/2014/04/04/stia-sa-rada-stia-sa-fie-trist-frumusetea-lui-andrei-bodiu/

Recomandari:

http://www.lapunkt.ro/2014/04/05/brasov-tranzit-sau-asa-e-jocul-jurnal-literar-ilustrat-54/

http://www.lapunkt.ro/2014/04/05/andrei-bodiu-un-gand/

http://www.observatorcultural.ro/Rinduri-la-moartea-lui-Andrei-Bodiu*articleID_30048-articles_details.html

Distribuie acest articol

1 COMENTARIU

  1. Disparitia lui Andrei Bodiu este o pierdere imensa pentru cultura romana. Era unul dintre oamenii minunati pe care voiam sa-i revad din tot sufletul, mi se pare neverosimil ca nu voi mai putea. Atat de tanar, ce trecere nedreapta! A fost un scriitor de talent, un profesor excelent, si un om de o bunatate indescriptibila. Dumnezeu sa-l odihneasca!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Vladimir Tismaneanu
Vladimir Tismaneanuhttp://tismaneanu.wordpress.com/
Vladimir Tismaneanu locuieste la Washington, este profesor de stiinte politice la Universitatea Maryland. În curând îi va apare la editura Humanitas un nou volum cu titlul „Aventura ideilor”. Este autorul a numeroase carti intre care "The Devil in History: Communism, Fascism, and Some Lessons of the Twentieth Century" (University of California Press, 2012), "Lumea secreta a nomenclaturii" (Humanitas, 2012), "Despre comunism. Destinul unei religii politice", "Arheologia terorii", "Irepetabilul trecut", "Naufragiul Utopiei", "Stalinism pentru eternitate. O istorie politica a comunismului romanesc", "Fantasmele salvarii", "Fantoma lui Gheorghiu-Dej", "Democratie si memorie" si "Reinventarea politicului. Europa de Est de la Stalin la Havel". Este editor a numeroase volume intre care "Stalinism Revisited", "The Promises of 1968", "Revolutiile din 1989" si "Anatomia resentimentului". Coordonator al colectiilor "Zeitgeist" (Humanitas) si "Constelatii" (Curtea Veche). Co-editor, impreuna cu Dorin Dobrincu si Cristian Vasile, al "Raportului Final al Comisiei Prezidentiale pentru analiza dictaturiii comuniste din Romania" (Humanitas, 2007). Co-editor, impreuna cu Bogdan Cristian Iacob, al volumului "The End and the Beginning: The Revolutions of 1989 and the Resurgence of History" (Central European University Press, 2012). Co-autor, impreuna cu Mircea Mihaies, al volumelor "Vecinii lui Franz Kafka", "Balul mascat", "Incet, spre Europa", "Schelete in dulap", "Cortina de ceata" si "O tranzitie mai lunga decat veacul. Romania dupa Ceausescu". Editor, intre 1998 si 2004, al trimestrialului "East European Politics and Societies" (in prezent membru al Comitetului Editorial). Articolele si studiile sale au aparut in "International Affairs" (Chatham House), "Wall Street Journal", "Wolrld Affairs", "Society", "Orbis", "Telos", "Partisan Review", "Agora", "East European Reporter", "Kontinent", "The New Republic", "New York Times", "Times Literary Supplement", "Philadelphia Inquirer", "Gazeta Wyborcza", "Rzeczpospolita", "Contemporary European History", "Dilema Veche", "Orizont", "Apostrof", "Idei in Dialog" , "22", "Washington Post", "Verso", "Journal of Democracy", "Human Rights Review", "Kritika", "Village Literary Supplement" etc. Din 2006, detine o rubrica saptamanala in cadrul Senatului "Evenimentului Zilei". Colaborator permanent, incepand din 1983, al postului de radio "Europa Libera" si al altor radiouri occidentale. Director al Centrului pentru Studierea Societatilor Post-comuniste la Universitatea Maryland. In 2006 a fost presedintele Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania. Intre februarie 2010 si mai 2012, Presedinte al Consiliului Stiintific al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER). Doctor Honoris Causa al Universitatii de Vest din Timisoara si al SNSPA. Comentariile si opiniile publicate aici sunt ale mele si nu reprezinta o opinie a Universitatii Maryland.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro