duminică, mai 19, 2024

Scrisoarea unui „băsist” către Preşedintele României

Domnule Preşedinte,

Sunt unul din cei care au fost de partea dumneavoastră de la bun început. Şi sunt încă şi acum. V-am votat fără ezitare de fiecare dată, oricare a fost să fie conjunctura, atât pe dumneavoastră, cât şi pe cei care v-au reprezentat sau au fost într-un fel sau altul legaţi de numele dumneavoastră. Nu v-am criticat niciodată, nici măcar în cerc restrâns, ci v-am susţinut constant, atât cât am putut, în discuţiile private şi pe blogul meu de publicistică — pe dumneavoastră personal, direct sau indirect, ca şi ideile dumneavoastră. Şi în această calitate, de susţinător statornic, vă cer să rupeţi câteva minute, foarte puţine, din timpul dumneavoastră pentru a citi mesajul ce urmează.

V-am urmărit cu atenţie în discuţia pe care aţi avut-o cu Robert Turcescu, marţi 9 septembrie, pe postul de televiziune B1 TV. Unde aţi reluat sau aţi dezvoltat idei şi informaţii pe care le-aţi mai vehiculat în spaţiul public în ultima perioadă. Sunt de acord că „politica mare” necesită intransigenţă, hotărâre şi onestitate. Plus o sumedenie de alte însuşiri. Sunt de acord că spiritul critic favorizează progresul — în politică, la fel ca şi în mai toate domeniile vieţii sociale. Şi că nici excesul de critică nu strică de multe ori. Înţeleg că persoanele la care v-aţi referit sunt criticabile sub felurite aspecte. Mă refer la Iohannis, Macovei, Blaga şi Predoiu, la adresa cărora aţi avut cuvinte aspre în emisiunea amintită. Cu toate acestea, dumneavoastră, deşi politician versat, poate cel mai versat şi mai dotat din România ultimului sfert de secol, vă manifestaţi ca şi cum aţi fi scăpat din vedere faptul că ne aflăm în preajma unei confruntări politice decisive, alegerile prezidenţiale din noiembrie. Ceea ce mi se pare cu totul inexplicabil. Sunt sigur că, la fel ca şi mie şi multor altora, vi se pare de-a dreptul catastrofală pentru ţară şi pentru poporul român o eventuală victorie în alegeri a lui Victor Ponta, care s-ar instala astfel în fruntea ţării pe următorii cinci (negri) ani. Sunt sigur că nu aveţi niciun „blat” cu Ponta, aşa cum cred unii. Şi totuşi vă comportaţi ca şi cum aţi avea. Încă o dată, este inexplicabil pentru mine, cum de vă pronunţaţi public atât de vehement împotriva unor oameni dintre care unii v-au fost colegi de echipă timp de atâţia ani, v-au stat alături şi v-au susţinut în timpul celor două tentative de demitere — v-au susţinut pe dumneavoastră şi statul de drept —, iar de alţii sunteţi apropiat ca spirit şi ca ţintă. Şi chiar ca stil.

Era oare important să vă întrebaţi, retoric, dacă Iohannis a plătit către fisc taxele datorate pentru meditaţiile date în trecut? Apropo, sunteţi sigur că nu le-a plătit? Apoi: era oare nevoie să vă întrebaţi, iarăşi retoric (şi sarcastic, fireşte), din ce venituri şi-a cumpărat Iohannis cele şase case pe care le deţine în prezent?… Dar dacă se va dovedi că le-a dobândit perfect legal? Unii investesc în terenuri — nu-i aşa? — alţii preferă să investească în case; au acest drept, fără niciun dubiu. L-aţi catalogat cu grăbire pe Iohannis ca „premierul Grivco”. Într-adevăr, n-a fost din partea lui o alegere inspirată să se lase dus de val şi de ambiţii de mărire, de acord. Dar îi negaţi unui om dreptul de a se corecta, de a se redresa în timp? Atunci când, desigur, nu se face vinovat de păcatul capital al duplicităţii; ceea ce nu pare a fi cazul prezidenţiabilului de astăzi. Nu sunteţi oare dumneavoastră cel care i-a spus lui Adrian Năstase, la alegerile din 2004, „Adriane, ce blestem pe poporul ăsta să aleagă între doi foşti comunişti”? Întrebare prin care, implicit, aţi admis că un om poate deveni altul, mai bun… Mi-aş permite să vă întreb: în 2000, dumneavoastră cu cine aţi votat, cu Vadim Tudor, sau cu Iliescu?

Împreună cu Monica Macovei s-ar putea spune fără a exagera prea mult că aţi pus justiţia din România pe picioare. Aţi avut idei asemănătoare, aţi întreprins acţiuni comune. Iar astăzi ea vi se înfăţişează „sub o poleială” şi cu nimic viabil în substanţă? Sau (dintr-o emisiune anterioară): „şi-a asigurat o pensie consistentă de la Parlamentul Uniunii Europene”? Cu tot respectul pentru dumneavoastră, mi se par două dintre cele mai nedrepte acuzaţii din câte mi-a fost dat să aud în ultima vreme. Îmi permit să vă invit să vă informaţi, şi veţi constata că mulţi dintre „intelectualii băsişti” o susţin. Oare fără nicio justificare? Dintr-o simplă toană?… O vedeţi pe Monica Macovei jucând la două capete sau făcând compromisuri cu alde Tăriceanu sau Ponta? Nu este oare ea de-ajuns de fermă în opţiuni şi în acţiune pentru a merita aprobarea dumneavoastră tacită, dacă nu şi încurajarea?

Trecând peste Blaga din lista mai sus menţionată, „importatul” Predoiu este „de o obrăznicie deranjantă” şi „nu a făcut nimic pentru PDL” — asta e tot ce vedeţi dumneavoastră la candidatul Predoiu? Dar poate că este un merit al său să nu fi făcut nimic pentru PDL de vreme ce dumneavoastră înşivă aţi dezavuat acum ceva timp acest partid (din motive altminteri îndoielnice). Chiar nu aţi urmărit cum a evoluat în ultimele săptămâni discursul fostului ministru al justiţiei? Nu aţi remarcat cât de spectaculos a câştigat în coerenţă, incisivitate şi substanţă în beneficul dreptei româneşti şi împotriva stângii populiste? Şi asta dacă e să ne referim numai la discurs. Dar Predoiu are în portofoliul său şi deloc neglijabile realizări în justiţie în perioada când a fost ministru — spre exemplu cele patru coduri… Încă o dată: va fi mai bun Ponta?

Vă înţeleg într-un fel: v-aţi pus la un moment dat toate speranţele într-un proiect, acela al Mişcării Populare. Iar dacă opţiunile electoratului s-au îndreptat într-o proporţie dezamăgitoare pentru dumneavoastră către partidul acestei mişcări, aţi decis să distrugeţi tot restul?… Culmea e că — resemnându-vă oare? — aţi anticipat în aceeaşi emisiune fuzionarea PMP cu PDL după alegeri! Asta chiar că e o surpriză de proporţii! Altfel spus, v-aţi luat gândul de la o construcţie care să fie „altfel” în politica românească… Dar dacă-i aşa, şi dacă în plus electoratul român nu-i încă pregătit să aleagă o femeie, pe Elena Udrea, aflată în fruntea creaţiei dumneavoastră politice de suflet, atunci de ce încercaţi să aruncaţi în confuzie electoratul român de dreapta, răpindu-i orice speranţă în victorie? Alegătorul român trebuie să meargă la vot cu speranţă, cu bucurie în suflet, după cum observa cineva.

Dacă nu Iohannis, dacă nu Predoiu, dacă nu Macovei, dacă nu Udrea (căreia nu i-a venit încă momentul!) şi dacă niciun alt candidat nu-i de aşteptat să apară până la începutul campaniei electorale, după cum chiar dumneavoastră aţi anticipat, atunci cine? Ponta?

Al Dumneavoastră (încă) „băsist”,

Paul Tumanian

Distribuie acest articol

33 COMENTARII

  1. Tocmai pentru ca Traian Basescu este un politician versat, nu inteleg de ce nu incercam sa dam si alte intelesuri actiunilor sale. Macar ca exercitiu.
    Elena Udrea este singurul candidat care si-a asumat “pe fatza” preluarea mostenirii politice “basiste”. Cel putin din loialitate, omeneste vorbind, cred ca este corect ca presedintele sa o sustina. Si vor fi oameni care vor vota cu Elena Udrea, asa cum este ea, pentru ea si nu pentru ca e sustinuta de Traian Basescu. Pentru ca e o femeie „de succes”, pentru breton, poseta si pantofi, pentru ca e combativa, pentru ca e „cool”, pentru ca e activa etc.
    Atacurile lui Traian Basescu asupra unor candidati ai “dreptei” cred ca le face acestora un serviciu. Este plauzibil ca, daca sunt perceputi ca fiind “certati” cu presedintele, sa poata rupe voturi si de la “anti-basistii” mai putin fanatizati. Poate ca Traian Basescu, la sfarsit de mandat, alege sa faca “dreptei” un cadou subtil. Atacandu-i candidatii. Iar daca acei candidati de “dreapta” nu se ataca intre ei, ci se rezuma la a-l ataca doar pe Victor Ponta, este posibil ca fiecare dintre ei sa coaguleze in jurul sau un bazin electoral care sa contina si “anti-basisti”.
    Poate parea improbabil ce am scris, dar, teoretic, nu este imposibil.
    Eu visez frumos, la un tandem Monica Macovei (presedinte) – Traian Basescu (consilier). Cred ca ar fi un tandem de succes. Premierul nu-mi apare, inca, in vis. :)

    • Ceva adevăr ar putea fi în ceea ce spuneţi dv. Să ne închipuim că preşedintele l-ar lăuda pe Iohannis, sau pe altul. Asta ar însemna că ar face exact jocul lui Ponta, care chiar aşa a fost sfătuit de consilierii săi de campanie: să prezinte lucrurile ca şi cum candidaţii din partea dreaptă n-ar fi altceva decât continuatorii „regimului Băsescu”. Pe de altă parte, asta ar însemna că prea joacă bine teatru pe ecran! Dar… în definitiv de ce nu? Să mai aşteptăm puţin, până după alegeri, şi măştile vor cădea.

      • Nu cred ca-i este atat de greu sa joace teatru pentru ca nu cred ca joaca foarte mult. Traian Basescu probabil este convins cam de tot ceea ce spune despre candidatii pe care-i diseca. Singurul om despre care are o parere foarte buna este el insusi. Nu are si nu a avut niciodata nicio retinere sa-si sacrifice adversarii, aliatii si chiar pe cei mai apropiati lui. Exemplele-s nenumarate. Asta nu inseamna ca criticile sale nu sunt intemeiate.

      • În ce-l privește pe Traian, și eu înclin să merg pe mâna lui Decebal ;)

        Și în primul tur (dar nu numai…) ar trebui mobilizați alegătorii de dreapta, sigur cei neconvinși sau dezamăgiți de discursul și acțiunea lui TB. Pentru că există marele pericol al demotivării tuturor alegătorilor de dreapta dacă dottore face în jur de 45% în primul tur, iar contracandidatul lui pentru al doilea tur doar în jur de 15% sau (altă posibilitate, mult mai importantă, adică gravă de tot …) ca suma voturilor strânse de toți candidații viabili (să zicem …) de pe partea dreaptă să fie mai mică decât ce strânge copy-paste!

        Că nu degeaba i-a dat ordin lu’ motociclistu să se prezinte candidat și el, nu?

        Chiar atacându-i, îi scoate puțin în față, pe MM, pe CP, chiar și pe KI. Care ar fi cheia acestei lecturi? Păi, următoarea: nu-mi închipui că TB nu știe că atacând-o pe Monica Macovei nu-i pune pe potențialii alegători ai dreptei să gândească: în definitiv ce-i reproșează? Poleială și alte chestii greu subsumabile, în conținut – mult mai puțin. TB nu poate fi bănuit de a fi un strateg slab, a câștigat două rânduri de alegeri prezidențiale (aproape) singur (vorbesc de oameni politici aici, nu de staff …).

        Vom vedea cu certitudine dacă e interpretarea corectă în primele zile după primul tur de scrutin. Cu două condiții:

        1. să existe un al doilea tur de scrutin :(
        2. candidații de pe partea dreaptă să se comporte matur și decent și să se sprijine explicit (conținut și la nivel declarativ), adică să-l/să o sprijine pe cel/cea care intră în turul doi. De asta nu mai sunt sigur …

      • Daca castiga d. Iohannis, dreapta se va coagula in jurul PDL+PNL.

        Daca castiga d. Ponta, alianta PDL + PNL va avea o problema, iar PMP-ul d. Basescu va avea un cuvant de spus.

        Cred ca d. Basescu nu se vede iesit la pensie.

    • Spune autorul:
      „Dar poate că este un merit al său să nu fi făcut nimic pentru PDL de vreme ce dumneavoastră înşivă aţi dezavuat acum ceva timp acest partid (din motive altminteri îndoielnice). ”
      moment in care te intrebi (firesc, zic eu)
      Cata LOGICA este in aceasta „demonstratie” si cati „hormoni”?
      Adica, ALBA sau NEAGRA. NU exista nimic bun daca nu aplauzi ceva.
      Cum uneori eu constat ca lumea nu se reduce la BINE/RAU, incep sa ma intreb:
      Cat de sincer este autorul cand se declara „basist”? Mergand mai departe, imi permit sa intreb si eu:
      IN CE SCOP?

    • „Elena Udrea este singurul candidat care si-a asumat “pe fatza” preluarea mostenirii politice “basiste”. ”

      Asumarea se face prin fapte, nu prin vorbe.

      Ca de vorbit, nu te doare gura. Poti sa spui orice. Si dupa ce te dai mostenitorul lui Basescu, te tragi aproape de Florin Popescu, de Pinalty (Doamne-feri, ca astia doi ajung curand la mititica!) sau de recentul importatul Anton. Si ei, mostenitorii lui Basescu cu toti!. Pare deja un fel de secta – mostenitorii lui Basescu.

      Basescu face un lucru urat acum, care ii e necesar supravietuirii politice. Ii netezeste calea lui Ponta la prezidentiale, pentru ca el sa mai poata conta ca opozant viabil dupa alegeri, prin PMP. Dupa alegeri, Udrea ii va ceda rapid sefia partidului, asta e si unicul ei merit in fata unor Blaga, Macovei sau Predoiu, personaje mult prea autonome.

      Nu stiu cum a ajuns finalmente pe calea asta, dintre toate optiunile posibile. Basescu cred ca trebuia sa cugete mai bine daca asta era calea cea mai potrivita pentru supravietuire.

      Reuseste acum sa isi divizeze nucleu dur, lucru ce parea de neconceput acum 2-3 ani. A mai aplicat asta in trecut, fortarea unei falii in electorat, jucandu-se cu numerele mari Dar, de data asta, pentru prima oara, spartura produsa nu o sa mai fie in avantajul lui. Sustinatorii au obosit, discursul lui e din ce in ce mai slab si mai neconvingator, piruetele pe care le face (evaluari, re-evaluari, re-re-evaluari) sunt tot mai greu de inghitit.

      Cred ca va pierde (iremediabil!) mai mult de 50% din nucleu dur. O sa ne arate asta scorul Elenei Udrea la prezidentiale, care probabil o sa fie bine sub 10%. Si atentie, la europarlamentare inca nu se produsese ruperea, sustinatori ai lui Basescu au votat fara mustrari de constiinta PDL, pentru ca era Macovei pe lista aia. Acum Basescu isi forteaza acei sustinatorii sa aleaga.

      Si imi este ca in felul asta, Basescu o sa piarda jumatatea „buna”. Adica aia vocala si cu influenta in media si online, care l-a sprijinit gratis si dezinteresat in ultimii 10 ani.

      • Si inca ceva, ca nu am citit pana la capat mai sus, si imi cer iertare.

        Jos palaria daca jocul lui Basescu e atat de subtil, incat incearca sa se distanteze de Macovei, Iohannis sau Predoiu, tocmai pentru a ii scapa de acuza „oamenii lui Basescu”

        Dar se preface cam prea bine :)

        Si inca ceva: cei de mai sus nu prea cred ca ii pot oferi ce ii poate oferi Ponta.

        Dar mai vedem, ca nu mai e mult pana departe.

        • E interesant cum unii il vad in stare pe Basescu de atata fatarnicie si duplicitate politica incat sa se injure toata ziua cu Ponta si de fapt sa fie in cardasie cu el, insa li se pare mai putin verosimil un scenariu in care el face un joc duplicitar tocmai impotriva lui Ponta.
          Nu spun ca e asa sau altfel, doar constat.

          Crezi ca lui Basescu ii e teama de Ponta? E mai degraba invers. E greu de crezut ca un om ca Basescu va astepta sa vina sfarsitul mandatului ca o ghilotina si ca nu are dosare despre toti adversarii lui politici. Dupa cum e greu de crezut ca Basescu ar putea negocia in genunchi in fata lui Ponta un asemenea aranjament in care el sa faca pe bufonul pana la alegeri ca sa-l ierte Ponta apoi. Basescu nu negociaza decat de pe pozitii de forta, e in sangele lui de rechin.

          N-o spun nici cu admiratie, nici cu dispret, ci cu luciditate. L-am votat de doua ori, o data am votat impotriva suspendarii lui, alta data pentru suspendare si daca s-ar mai prezenta inca o data la vot impotriva lui Ponta, l-as vota inca o data cu ochii inchisi. Pentru ca nu are egal in politica romaneasca. E drept ca nici politica romaneasca nu e cine stie ce si asta-i in avantajul lui Basescu.

        • Noi, toti cei ce ne luam informatiile din mediul public, vorbim vorbe. Aproape orice scenariu isi poate gasi argumente.
          As face doar o remarca: daca era previzibil, Traian Basescu nu ar fi avut succesul pe care l-a avut, in politica.

  2. Dle Tumanian,

    Am citit cu placere articolul dvs scris foarte elegant. Va asigur ca sunt destui care-si pun, cu uimire, aceleasi intrebari pe care, extrem de pertinent, le enumerati in scrisoarea dvs.

    In popor un astfel de comportament al Presedintelui este asimilat expresiei consacrate cu branza buna si burduful de caine. Daca si burduful era unul de calitate nu cred ca se mai ajungea la acest moment de rascruce, radical, la care s-a ajuns astazi.

    Cu mult noroc si ajutorul lui Dumnezeu sa speram ca vom trece si acest hop.

    Cu stima,

    • @ Lucky
      NODEX (2002) zice: „BRÂNZĂ bună în burduf de câine se spune despre o persoană care posedă multe calități, dar nu le folosește în scopuri bune.” As zice ca doar trecerea timpului va lamuri daca scopurile lui Traian Basescu au fost bune sau nu. Mie, ca simplu „om de pe zebra”, mi se pare ca se vad ceva rezultate pozitive ale celor 10 ani cu Traian Basescu presedinte. Nu stiu ce/cate rezultate pozitive am fi avut dupa 5 ani cu Adrian Nastase presedinte.

      Sunt de acord cu dumneavoastra, ca traim un moment de rascruce. Nu doar pentru Romania, ci pentru Europa si intreaga lume. Motiv pentru care, in loc sa pupam moaste si sa ne bazam pe noroc, ar trebui sa actionam, cumva. Macar sa ne spunem parerea prin vot, in ambele tururi. Chiar daca nu-i regasim pe Fat-Frumos sau pe Ileana-Cosanzeana intre candidati.

  3. Intr-adevar, cam ciudat comportamentul lui Basescu. La un moment dat vom afla insa ce plan a avut, ca sigur are unul…

    Eu nu prea inteleg de ce avem nevoie de guidance de la Basescu. Si nu inteleg de ce ne tot intrebam noi cu cine votam cand alegerea imi pare a fi asa de usoara! Atat de usoara!

    • Sunt doua variante, referitor la actiunile lui traian Basescu, zic eu: ori cei 10 ani de mandat l-au uzat si a luat-o razna, ori are un plan. Om vedea…

      Si cred ca aveti dreptate, referitor la „guidance”: (cel putin) electoratul de dreapta nu ar trebui sa depinda de „guidance”. Si, teoretic, cei care se adreseaza electoratului de dreapta ar trebui sa fie constienti de asta si sa actioneze in consecinta.
      Cat despre electoratul de „stanga”, nu stiu ce-ar face, daca idolul (ghidul) ar fi coborat de pe piedestal. Poate, coplesit de dezamagire, n-ar iesi (masiv) la vot. :)

    • base nu are niciun plan si nu va avea vreodata. In functie de cum bate vantul isi va adapta directia. Lucrul ce-l caracterizeaza este inconsecventa si lipsa celor mai elementare scrupule. Pe toata lungimea mandatului sau (suficient de lung…) nu sau remarcat imbunatatiri ale vietiii cotidiene a cetatenilor platitori de taxe. Din pacate nici de acum inainte nu se intrevede ceva bun

      • @ gabi
        Sigur, sigur, „dupa cum bate vantul”. Pare ca vantul a batut numai dinspre vest, timp de zece ani de zile. :)

        Prin comparatie cu Traian Basescu, domnul Ponta este mult mai integru, mai consecvent si mai atent cu platitorii de taxe – in special pentru platitorii de taxe care chiar produc ceva are o afinitate, domnul Ponta… se tot gandeste cum sa faca sa le ma ia ceva taxe, in plus… :)

        • Din fericire nu sunt chiar singurul care observa faptul ca orcine va fi la conducere, indiferent de apartenenta politica, va face aceleasi lucruri ca si predecesorii, sub o alta forma. Intre politica (diplomatie) si politicieni (interes propriu) exista o mare diferenta, fapt ce duce la efecte daunatoare asupra populatiei, lucru simtit de mai bine de 25 ani (oare suntem masochisti?) Deci, o schimbare de atitudine vis-a-vis de politicieni si politica nesimtitalor ar fi un pas spre normalitate.

  4. unii oameni imbatrinesc frumos; sint cei care isi inteleg semenii si ii iau cum sint.
    sint altii care imbatrinesc urit;artagosi,intriganti,rai.sint cei care toata viata au trait din intrigi si calcind pe semeni.
    acest personaj este tipicul originilor sanatoase ajunse din clasa de jos intr o high class de romanica

  5. Cine cunoaste, mai bine decat TB, complexitatea functiei de presedinte al Ro, dar si parcursul care conduce la Cotroceni, in ciuda tuturor obstacolelor + sau – previzibile?
    Afirmatiile denigratoare, criticile sau acuzatiile pe care le-a facut candidatilor de Dreapta la succesiunea lui, merita, cred eu, sa fie aprofundate…un pic!
    Concret, oricare din „temele” ;) abordate de TB trebuie sa provoace reactii corespunzatoare din partea celor vizati! Or, ce-i facut azi nu mai trebuie facut si maine…
    Pe de o parte deci, respectivii sunt obligati sa se explice ACUM, sa-si puna la punct, rapid, „socotelile” si sa clarifice ce este de clarificat! Vom vedea care are inteligenta sa se foloseasca de acest moment delicat ca de un prilej in care sa-si afirme calitatile de leader, si nu sa se lamenteze de ce „nedrept a fost TB”…
    Pe de alta parte, PSD-ului i se irosesc din munitii, deja prin epuizarea unor subiecte fierbinti pe care le pastrau pentru campania propriu-zisa, dar si pentru ca argumentul de „basist” nu mai poate fi folosit ca „sperietoare de ciori” isterica si generatoare de „adeziune spontana”, adica de avalansa de voturi!
    In final, consider ca TB nu mai are de demonstrat nimanui calitatile sale exceptionale de abil strateg dar si de patriot incontestabil, si tind sa cred ca niciuna din actiunile lui recente si imediat urmatoare nu trebuiesc nici subapreciate, nici considerate „pe sleau” ca fiind niste simple si patetice derapaje…e un pic mai subtil personajul ;)

  6. De acord in mare parte cu Decebal: cu siguranta, Traian Basescu nu le-ar face niciunora dintre candidatii opozitiei vreun bine daca si-ar declara sprijinul pentru ei sau daca i-ar menaja, macar, pentru ca seismografele sunt foarte sensibile la ceea ce spune si ce nu spune presedintele. Elenei Udrea nu are cum sa-i strice, in schimb, un sprijin din partea presedintelui.

    Nu mi se pare plauzibila teoria lui Dan Tapalaga privind o intelegere de taina intre Basescu si Ponta, desi n-o exclud total. E drept, insa, ca Basescu poate juca la mai multe capete in acelasi timp:
    – sa o sustina pe dna. Udrea, lovind in acelasi timp in ceilalti concurenti ai dumneaei si facand astfel un serviciu lui Ponta (greu de crezut ca un astfel de serviciu ar fi unul dezinteresat);
    – sa o sustina pe dna. Udrea si sa dea in concurentii sai din opozitie tocmai pentru ca stie ca dna. Udrea nu are sanse sa ajunga in turul 2 si pentru a contura in mintile electoratului opozitiei si ale nehotaratilor ideea unei reale concurente intre candidatii opozitiei, una fara menajamente, fara cadouri si plina de transparenta (adica fara intelegeri subterane), astfel incat, sustinerea pe care dna. Udrea o va acorda in turul doi candidatului opozitiei sa fie din postura unui invins, nu din cea a unui complice la o farsa, mult mai acceptabila pentru opozitia de tip anti-Basescu. Asta presupune ca atacurile fata de ceilalti candidati ai opozitiei sa vina in primul rand dinspre Traian Basescu, nu dinspre Elena Udrea si ca Traian Basescu sa se-nchida-n casa intre turul 1 si turul 2, sa nu mai spuna nimic, sa o lase doar pe doamna Udrea sa vorbeasca. Adica sa joace un rol de „bad guy” pana la turul 1 si apoi sa dispara in „no comment”.
    – sa o sustina pe Elena Udrea pentru ca crede realmente ca va scoate un scor bun, chiar daca nu unul care sa o propulseze in turul 2, astfel incat sa ii creeze acesteia o marja de negociere cat mai buna pentru turul al doilea.

    In toate aceste variante, doamna Monica Macovei este un om care merita sacrificat pentru urmatoarele motive:
    – nu are cum sa antreneze un electorat care sa conteze numeric in calculele din turul al doilea, deci nimic nu o recomanda drept un cal de bataie;
    – nu a fost / este amanta dlui. Traian Basescu, asa incat nu are de ce sa-i faca favorul de a-i consolida pozitia politica pentru viitor;
    – nu are realmente „rezistenta fizica” a doamnei Udrea, adica acea rezistenta care o face pe dna. Udrea sa poata inghiti si broaste raioase la micul dejun si care o ajuta sa duca o lupta politica de pe pozitii de forta, dar nu rigide, si sa negocieze la sange cu partenerii si adversarii politici. Este evident ca Elena Udrea va avea mai multe voturi in spate decat MM si va sti mai bine sa le foloseasca in viitor decat aceasta;
    – MM o fi buna de presedinte, habar nu am, insa nu e buna de candidat fara sanse la presedintie, care trebuie mai apoi sa-si precupeteasca sustinerea politica in favoarea unui alt candidat din turul 2, dat fiind ca s-a pus singura intr-o postura de „totul sau nimic”.

    Cred din ce in ce mai mult ca voi vota in turul 1 cu dna. Udrea, cum spune dna, Doina Jela „contre tout espoir”, insa in sensul literal.

    • Avand in vedere ca votul pentru presedinte este, in mare masura, emotional, eu cred ca tocmai intre cele doua tururi vom avea parte de ceva „spectaculos”. Nu stiu daca va veni de la Traian Basescu, dar cred ca se va intampla imediat inainte de turul al doilea. In egala masura, putem avea parte de ceva spectaculos si din partea „adversa”. Eu sunt foarte curios daca domnul Ponta va participa la o dezbatere televizata, cu alti candidati. Ne-a anuntat deja ca, inainte de turul intai, va sta pe margine si va privi cum candidatii opozitiei se vor sfasia intre ei. Dar eu cred ca nici inainte de turul al doilea nu va participa la vreo dezbatere. Cel mult, la una cu domnul Tariceanu, pe Antene. N-as putea spune exact de ce, dar eu am impresia ca domnul Ponta e un fel de „papusa a ventrilocului”, atunci cand vine vorba de teme importante. Parca n-are „vocea” lui.

      Eu nu as vorbi despre MeMe ca fiind „un om care merita sacrificat”. Cred ca, datorita (sau din cauza) sustinerii de care se bucura, era de datoria doamnei Macovei sa candideze. In acest caz, poate, ar fi vorba de un sacrificiu benevol asumat. De altruism.

      Una peste alta, cred ca, deocamdata, vorbim vorbe. Sa vedem care candidati strang semnaturile, ce candidati sunt validati de BEC, sa vedem daca vreunul dintre cei validati va fi „dezbracat” de Traian Basescu, iar apoi sa ne hotaram cu cine votam, dintre cei care raman in picioare.

      Oricum ar fi, trebuie sa iesim la vot si sa nu ne anulam buletinul de vot. Suntem datori sa ne exprimam pozitia. In ambele tururi.

      • Cand spuneam ca MM e un candidat care merita sacrificat nu ma refeream la mine sau la tine, vorbeam strict din perspectiva lui Traian Basescu. Pentru el, Monica Macovei nu avea cum sa fie un concurent in care sa investeasca ceva, este ceea ce-o face sacrificabila pentru el. Acelasi lucru se poate spune despre Cristian Diaconescu.

  7. Incoerente,razgandiri, reevaluari, in politica se mai poate. Dar ce ne facem cu arma santajului pe baza informatiilor la care are acces un presedinte? Iese in piata ca o tzatza si ameninta? Se substituie presedintele altor institutii? Este el „factotum”, prin atitudini dictatoriale de-a dreptul? Cine garanteaza atunci ca acuzele de politie politica nu sunt intemeiate?

  8. La ora actuala este singurul politician ce striga tare si cu curaj „hotul” pentru ca inca este protejat. Astept cu nerabdare viitorul…

  9. Puteti linistit sa credeti ca e un blat cu Ponta. N-as fi crezut niciodata asa ceva, dar ce se intampla in ultimele saptamani nu mai lasa loc de indoiala. E clar blatul, ca buna ziua.

  10. Am citit cu atentie articolul si tb sa recunosc ca mi-a placut, eu nefiind un fan al lui dl.Basescu sau in general al politicii romanesti( prea multa incoerenta, balacareala , gafe , etc + o politica externa dezastruoasa )
    Dar in aceelasi timp nu pot sa remarc ca tocmai capriciile si inconsistenta politicii si jocurilor dl.Basescu a condus spre candidati slabi spre foarte slabi catre presedintia Romaniei.
    Urmatori 5 ani vor fi de cosmar pt Romania indiferent de cine va ajunge presedinte ( ca e de dreapta sau stanga) .Nici unul nu este potrivit pentru acesta functie.
    Incercati sa priviti aceste alegeri ca o tabla de sah.Iar dl Basescu stie ca are un oponent puternic PSD .De aceea are mai multi pioni ( toti de dreapta) care aparent stau mai bine pe tabla .Dar pentru a castiga trebuie sa-i sacrifice in asa fel incat pionul care pare ca nu are aparare si e ratacit pe tabla sa castige…sa-l transforme in regina si sa castige partida.
    E normal …are un singur candidat domnia lui si e absolut firesc sa incerce sa mute electoratul de drepta spre candidatul preferat.Cat mai multi.Daca candidatul respectiv va ajunge in turul doi atunci marea intrebare va fi …electoratul care a votat in primul tur cu ceilalti de dreapta vor prefera ca in turul doi sa-si dea voturile catre candidatul preferat al domniei sale?
    Acesta este marea intrebare pe care mi-o pun…
    Urate alegeri …cele mai urate de dupa revolutie incoace…si nici macar nu au inceput cu adevarat.

  11. Am citit un comentariu mai sus care mi-a dat idei, despre fuzionarea PMP cu PDL dupa alegeri.

    Asta probabil o sa se intample, insa nu cum vede presedintele.

    Alegerile astea impreuna cu cele pentru parlamentul european sunt un test de foc pentru PMP.

    In conditiile in care Udrea nu o sa se ridice peste 7-8 %, si aceia usor peste scorul partidului, vad PMP dezintegrandu-se si bucatile inghitite de noul PNL-PDL.

    Ca sa conteze ca partid balama PMP trebuie sa se ridice peste 10%, altfel or sa fie la competitie cu UDMR la orice guvern format.

    • Deosebirea este că UDMR funcţionează ca jolly joker, pe când PMP, oricine l-ar conduce, pe faţă sau din umbră, n-ar fi totuşi o piesă care să se potrivească oriunde.

      • De asta si spuneam ca PMP ca sa fie luat in seama ii trebuie 10-15% cel putin.

        In conditiile in care Elena Udrea o sa ia un scor mic la alegeri, singura posibilitate de redresare a partidului este Basescu luand franele partidului dupa ce isi termina mandatul.

        Altfel o sa aiba soarta amara si drumul inchis peste tot.

  12. Traian Basescu a batut campiii cu veselie in acel interviu, chiar ma intrebam daca e sanatos la minte sau cumva a gustat ceva tare inainte de interviu.
    Numai prostii a debitat, abia astept sa o vad pe „marea” lui „speranta” in politica Elena Udrea cum va lua vreo 5%(!!!!!!!!!) din voturi!
    Bate campiii, in loc sa puna umarul la UNIREA tuturor fortelor politice IMPOTRIVA lui Ponta.
    Il vom avea pe Ponta la Cotroceni vreo 10 ani, EXCLUSIV datorita lui Basescu.
    El ne-a adus pe cap PSDul la guvernare(dupa catastrofala guvernare Boc), tot el Traian Basescu face tot ce poate ca Ponta sa ne stea pe cap 10ani.
    „Multumum”, Dle Basescu.

  13. Sunt un taran din Ardeal care-si pune aceleasi intrebari ca autorul cu privire la comportamentul pres Basescu dupa ce Elena Udrea a pierdut sefia PDL in fata lui Vasile Blaga.

    Nu cred ca povestea cu blatul, dai nici ca Basescu vrea sa faca servicii lui Iohanis. Basescu are un intelect slab: cu greu a putut Blaga sa-l lamureasca ca referendum-ul trebuie boicotat. Are o smecherie golaneasca in replicile lui, dar cand e vorba de politici serioase sau de oameni valorosi, Basescu e penibil. Ar face bine sa lase dreapta in pace.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Paul Tumanian
Paul Tumanian
Născut în 1938, la Chişinău, Republica Moldova. Absolvent al Facultăţii de Matematică şi Fizică a Universităţii din Bucureşti, 1960. Cercetător ştiinţific la Observatorul de Fizica Atmosferei al Institutului Meteorologic, 1963–1997. Redactor-şef al revistei de ecologie ReMediu, 1997–2001. Scriitor, debutează în 1969 cu Un pahar de cinzano, povestiri. Ultimele volume de proză publicate, la ed. Limes, Cluj, Refugiu în Vechiul Regat, 2012 şi Visul văduvei, 2013. Traducător, printre altele, al volumelor Memorii, de Andrei Saharov, ed. Litera, 1996, şi Copiii teribili, de Jean Cocteau, ed. Paralela 45, 2005. Membru al Uniunii Scriitorilor în 1998, părăseşte Uniunea în 2005.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro