duminică, mai 19, 2024

Unii nu înțeleg

Era titlul unei piese din hip-hopul romanesc al anilor 90. Nimic mai potrivit pentru starea din zilele astea. Domnul Ponta le spune miniștrilor că trebuie să-și continue activitatea. Domnul Oprea care, aflăm azi, folosea cu nonșalanță girofarul și antemergători pentru a ajunge la saloane de înfrumusețare, ei bine acest domn ne-a transmis că UNPR îşi reafirmă determinarea de a susţine împreună cu coaliţia orice soluţie politică care asigură stabilitate României. Domnul Zgonea scria ieri pe Facebook: îi înțeleg pe oamenii care au ieșit în seara aceasta în stradă. Le înțeleg furia. (…) Trebuie ca societatea să știe exact cine și de ce se face vinovat pentru moartea acelor tineri nevinovați. Este nevoie să se afle adevărul și toți cei care se fac vinovați de această tragedie să plătească, indiferent ce funcții sau responsabilități au.

Stimați Domni, nu ați priceput nimic. Oamenii nu au ieșit în stradă să afle exact numele vinovaților pentru ce s-a întîmplat la Colectiv. Oamenii au ieșit pentru că s-au săturat de un anume fel de a face politică într-un defazaj total cu interesul public. Le-a ajuns aroganța, corupția și minciunile celor care s-au trezit în funcții de conducere, vremelnic și nu de puține ori, din întîmplare. Politicieni fără inițiative, fără rezultate, strălucind prin chiuluri, șpăgi sau politică făcută pe FB sau la televizor.

Am văzut multe în ultimii 20 de ani și m-au șocat multe secvențe în care oamenii politici jucau rolul principal. Prin 1996 lucram la primele spoturi ale Convenției Democrate: filmări în sediul PNȚ, agitație, haos. Dăm gata primul montaj cu un domn vorbind robotic, dar înflăcărat, de la un birou ros de timpuri. Montajul e respins, nu înțelegem de ce pînă nu apar strategii CDR care ne spun că bannerul de deasupra eroului nostru e prost, cheia (simbolul electoral CDR) a fost imprimată invers, în oglindă cum ar veni. Adică ei se pregăteau să ia puterea dar, în fapt, nu erau în stare să producă un banner ca lumea. Peste cîțiva ani, filmam un spot pentru un candidat la Primăria Bucureștiului. Un om de bun simț, profesor, un tip citit. Am pus o hartă mare a orașului pe un perete și a urmat inevitabila filmare cu candidatul-specialist care se uită la hartă, explică ceva celorlalți colegi-specialiști, toată lumea dă din cap doct, unii notează. Efect obținut: atmosferă de lucru, pregătire intensă a soluțiilor la problemele orașului. Doar că domnul candidat își exprima candid uimirea văzînd pe hartă ce mare e Bucureștiul. Habar n-avea de o zonă sau alta a orașului, avea fix privirea vițelului aflat la poarta nouă. M-a iritat constant urmărirea la TV a vizitelor de lucru: atunci cînd strategii de comunicare le recomandă miniștrilor de orice fel să meargă la inaugurări. De șantiere, teatre, stadioane, uzine sau școli. Inevitabil, ei dau tîmp din cap și pun întrebări stupide. Domnule Bănicioiu, de ce era nevoie să luați în primire secția nouă pentru arși de la Floreasca? Am văzut filmarea, erați penibil pentru că ați fost pus într-o situație penibilă. Și mai penibil e că s-a inaugurat degeaba… Am văzut oameni politici chiulind din Parlament sau venind cu greu la serviciu dimineața după ce clopoțelul suna enervant pe holurile Casei Poporului. Toți anii ăștia am trăit sentimentul că politica se face glumind, cu ironii, bancuri groase și șuturi date adversarului. Am văzut rar eleganță, retorică, competență. Am văzut rar rezultate și consens. Am simțit însă pe pielea mea și a copilului meu eșecul sistemului educational din Romania. Ați fost incapabili să faceți o reformă ca lumea.

Nu vreau să se creadă că generalizez. Am întîlnit și oameni serioși, bine pregătiți, din toate partidele. Mi-a rămas în cap și azi seriozitatea primarului din Oradea, domnul Bolojan, care îmi spunea că nu pricepe cum au timp politicienii din București să stea toată ziua la televizor, lui nu-i ajunge ziua de lucru pentru cite are de făcut în agendă. Sau întîlnirea cu primarul PSD din Fălticeni, un om tînăr, gospodar, o reală plăcere să-l cunosc. Sau ideile și strategia city managerului din Alba Iulia, un exemplu de bună practică într-o administrație locală. Din păcate, sunteți prea puțini la număr. Majoritatea a fost pusă pe plagiat și pe căpătuială, pe stat la negocieri cu șefi de cimitire sau primit șpăgi de la vînzători de pepeni.

O culpă majoră a partidelor a fost că au tolerat constant personaje de rang doi, mulți și mai puțin vizibili, care într-un an stăteau mandri cu geaca portocalie în birou, peste niște luni slăveau interesul național și luau ordine de la domnul General iar în viitorul apropiat prevăd că vor fi cei mai Populari dintre romani, oameni de nădejde, pe care te poți baza la greu. Nu pot crede că aceasta faună nu poate dispare și e în continuă reproducere. Stimați Domni din partide, vina vă aparține pentru că nu ați tăiat răul la rădăcină și v-ați complăcut în mocirlă. Pentru că ați finanțat la greu serviciile, biserica trecînd pe planul doi educația, sănătatea și cultura.

Azi, strada cere demisii dar, mai presus de toate, cere un reset. O schimbare de fond care, știu, nu se poate produce dintr-o dată. Dacă măcar acum veți înțelege, veți face un pas în spate. Pentru că e nevoie de oameni noi care să inspire încrederea că, totuși, societatea se poate schimba. După 25 de ani, ar fi și timpul.

Distribuie acest articol

14 COMENTARII

    • Nu e punct intrucat abia acum trebuie sa se continue ca de inceput putem crede ca a inceput, dar sa se continue cu participarea noastra activa nu numai pe hartie, cum i-am scris mai sus si dlui Orasanu

  1. Formularea cu „planul doi“ arată, după părerea mea, că sunteți și dumneavoastră în eroare în raport cu „simțul comun“ care a permis acele (contra)exemple frumoase pe care le prezentați. Nu orice este comparabil cu altceva, în ordinea acceptată a lucrurilor(simțul comun).

    • planul intai trebuie sa fie educatia, tradusa prin cunoastere, nevoia de descoperire a noului … iar biserica se opune cunoasterii – ce e asa de greu ?

      ok, biserica a fost buna de big brother in evul mediu – dark age-ul in care ne vor dusi prea-securistii romaniei (aia de se cred/isi spun preoti) nu mai e in concordanta cu descoperirile curente …
      by the way: iti dau voie doamne-doamne si inalt- prea-securistul revoltat sa intri pe calculator?!

  2. …au finantat clerul, nu Bisericile.
    Veti fi infranti de structuri ca si predecesorii vostri, deoarece aveti o capacitate intelectuala necorespunzatoare – deoarece ca si rusia in siria, serviciile si organili vor face totul pentru haita nu pentru turma idioata in care nu sunteti nici macar cetateni.

  3. Exact! Pur si simplu, unii nu inteleg. Decuplati complet de „common sense”, interpreteaza eronat ceea ce se intampla si reactioneaza la fel de eronat. Un sistem de parvenire gaunos a grefat in ADN -ul lor politic niste metehne care i-au infectat iremediabil si care nu-i lasa sa vada limpede. Vremurile le-au luat-o inainte, iar ei nu au „bagajul” necesar pentru a fi in pas cu vremurile. „Click”, „Delete”, „Empty Trash Bin”. Domnilor, v-a ajuns! Punct si de la capat!

    Nu l-am votat din convingere pe domnul Iohannis, dar recunosc ca mi-am pus oarece sperante in domnia sa. Aseara, in momentele de acalmie din Piata Universitatii, ma uitam la balconul gol in care, cu 25 de ani in urma, ii vedeam pe Corneliu Coposu, Doina Cornea, Victor Rebengiuc, Valeriu Sterian, Cristi Paturca, Marian Munteanu. Si m-am gandit ca, aseara, in balconul ala, ar fi trebuit sa-l vad pe domnul Iohannis. Sau, daca nu in balcon, macar prin multime. Sigur, exista riscul sa fie huiduit, dar cred ca trebuia sa-si asume, barbateste, acest risc. Pe zi ce trece, riscul de a fi huiduit, in Piata, creste. Aseara, poate, ar fi avut sansa sa scape ne-huiduit sau chiar aplaudat. Imi pare ca nici domnul Iohannis nu intelege…

    Chiar daca ai putea sa dresezi o pisica sa latre, acel latrat nu ar fi ca cel al unui caine si orice caine si-ar putea da seama ca e fals. Onor-politicienilor nostri le lipsesc glandele si organele necesare pentru a intelege „common sense” si pentru a actiona in spiritul sau. Fiecare pasare pe limba ei piere.

  4. Orice drum, fie el cât de lung, incepe cu un prim pas…
    Dupa parerea mea, ieri s-a facut primul pas in noua directie pe care românii au decis ca o doresc, iar fermitatea si determinatia cu care au actionat ma fac sa cred ca dinamica este ireversibila, si abaterea din drum putin probabila…
    Inteleg scepticismul celor cu mai multa experienta in domeniu (de un singur fel : dezamagire frustranta), numai ca, cu tot respectul pentru ei, nu ii consider in masura sa dea lectii de vreun fel, dat fiind rezultatul concret pe care l-au obtinut : 25 de ani de regres in toate domeniile, fara exceptie!
    Pentru ca toti, tineri si varstnici, avem aceeasi tinta : normalizarea tarii noastre, poate ca cei care au esuat de cateva ori (!), ar fi util sa aiba incredere in discernamantul, intransigenta si determinatia fiilor si fiicele lor, sa-i incurajeze si sa-i sustina!

    • A dreptate draga ELa si ti-o spun ca facand parte dintre cei care desi au incercat (ca mine insa au fost extrem de putini, adica cei care in 90 am votat cu Ratiu , apoi cu Constantinescu apoi in turul doi in 2000 intelegand diversiunea lui Iliescu am stat acasa in ciuda indemnului stupid al dnei Cornea (din pacate o eroina a anticeausismului care insa la politica nu se pricepea) si al celor impanicati fara motiv ca sa nu-l legitimam si mai mult pe Iliescu care asta a urmarit atunci si a reusit adica a pacalit electoratului Conventiei)

      PS. Si oricine va merge la Cotroceni ca solutie imediata sa solicite (chiar daca similar cu un partid si ei nu prea mai agreeeaza partide dar asa este politica) alegeri anticipate prin dizolvarea parlamentului caci asa ceva merita acest parlament si este si solutia serioasa si nu cu un balci chiar daca constitutional al demiterilor de guverne. Cand se bate palma se merge la anticipate pe fata asumat caci solutia cu demiteri de guverne ar trebui sa decurga doar in urma unei dorinte de a guverna dar nereusitei in fapt a acestei dorinte. Sper sa fi de acord cu mine.

        • Si oricum diversiunea a inceput odata cu autoinvitatia la Cotroceni a „reprezentantului societatii civile ex kgbistul Mircea Dogaru” . Sa vedem ce face Iohannis cu consilierii sai unii curati ca lacrima. :)

  5. Felicitari autorului pentru articol. Mi-a placut. Insa cum explica autorul faptul ca desi strada vrea schimbare, daca te uiti (ca un singur exemplu) cei mai cititi formatori de opinie sunt tot Adrian Nastase, Basescu, Oprea, Udrea? Ei sunt cei mai cititi la ora actuala.

    Asta imi miroase a schizofrenie.

  6. Observ in presa romaneasca o critica destul de vehementa fata de aceasta idee a “consultarii populare”. Poate nu este cea mai buna abordare pe care Iohannis o putea avea, dar ar trebui folosita in folosul cauzei pentru care oamenii sunt acum in strada.
    Trebuie ca vocea strazii sa nu se disipeze in zeci de mesaje.
    Trebuie lideri de opinie care sa poata discuta cu presedintele (ex.: Moise Guran, Alina Mungiu, Nicusor Dan). Poate ar fi bine ca aceste consultari sa aiba loc intr-un amfiteatru universitar.
    Cred ca vocea acestor oamenii trebuie sa sintetize principalele mesaje ale strazii:
    – Puterea este la oameni, nu la politicieni;
    – Coruptia ucide; Schimbarea clasei politice (Eu as cere demisia imediata din Parlament a lui Dragnea, Blaga si a tuturor celor anchetati pentru coruptie);
    – Guvern de specialisti;
    – Refomarea sistemului electoral;

    SA NE ADUNAM SI SA NU NE SPARGEM VOCEA IN ZECI DE MESAJE. Oricum sunt destui postaci care introduc diversiuni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Tudor Giurgiu
Tudor Giurgiu
Regizor, Președinte al Societății Române de Televiziune (TVR), între anii 2005 - 2007. Pentru activitatea sa de producator si regizor: http://www.imdb.com/name/nm0321363/ Tudor Giurgiu și-a creat propria companie independentă de producție de film, Librafilm și a inițiat Festivalul Internațional de Film Transilvania, fiind președinte al acestuia.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro