luni, mai 20, 2024

Salubrizare în educație: fără plagiat

Plagiatul tezelor de doctorat a devenit o practică comună, acceptată și nesancționată în societatea românească, de la cazuri celebre precum cele ale lui Victor Ponta, Gabriel Oprea și doctoranzilor săi, până la cazuri mai puțin publice dar la fel de serioase.

În lumina schimbărilor recente, în care populația României și-a exprimat clar și categoric dorința de schimbare în primul rând prin eliminarea corupției din societatea românească, semnatarii acestei petiții solicită instituțiilor abilitate următoarele:

1) Modificarea Legii 206/204, în particular prin eliminarea articolului 4^2, alineat 3, introdus prin Ordonanța de Urgență 28/2011, care stipulează:

(3) Se excepteaza de la prevederile alin. (1) lit. a) sesizarile sau contestatiile care vizeaza conducatori de institutii si unitati de cercetare-dezvoltare ori de institutii publice, membri ai consiliilor de administratie, ai comitetelor de directie, ai consiliilor stiintifice sau ai comisiilor de etica ale institutiilor si unitatilor de cercetare-dezvoltare ori persoane cu functii de demnitate publica, care sunt analizate direct de Consiliul National de Etica

.

Într-o societate corectă, toate sesizările privind abaterile de la normele de buna conduită în activitatea de cercetare-dezvoltare trebuiesc analizate în mod nediscriminatoriu.

2) Restructurarea Consiliului Național de Etică care a ignorat în mod flagrant sesizările altor comisii de specialitate și, în pofida tuturor evidențelor, a declarat că Ponta Victor Viorel și Oprea Gabriel nu și-ar fi plagiat lucrările de doctorat. Totodată, cerem noului Consiliu Național de Etică elaborarea de urgență a codului de etică și deontologie profesională a personalului de cercetare – dezvoltare, rămas deocamdată în faza de propunere.

3) Ministerul Educației să dea curs sesizării Universității din București, care a retrimis, la data de 18 Decembrie 2014, o adresă oficială Ministerului Educației prin care solicita retragerea titlului de doctor domnului Victor Viorel Ponta.

În urma unei analize, Comisia de Etică a Universității din București a concluzionat că teza de doctorat a domnului Ponta a fost în mare parte plagiată; mai multe detalii aici. Materialele coroborate de Universitatea din București pot fi accesate aici.

Reamintim că legislația în vigoare (Legea Educației Naționale, publicată în Monitorul Oficial, Partea I nr. 18 din 10 ianuarie 2011, Articol 170 (1) (b)) stipulează că titlul de doctor poate fi retras doar de către ministerul abilitat (ministerul Educației) în cazuri de nerespectare a standardelor de calitate și etică profesională, pe baza unor rapoarte externe întocmite, după caz, de către Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU), Consiliul Național al Cercetării Științifice (CNCS), de Consiliul de etică și management universitar sau de Consiliul Național de Etica a Cercetării Științifice, Dezvoltării Tehnologice și Inovării.

4) Solicităm să se reanalizeze lucrarea de doctorat ale lui Gabriel Oprea, precum și lucrările de doctorat coordinate de Gabriel Oprea.

Hotnews a publicat recent rezultatele unor investigații și pentru cel puțin șase teze de doctorat coordonate de Gabriel Oprea sunt suspiciuni puternice de plagiat.

Susținem deasemeni campania “Doctorat fără plagiat”, lansată în urma  dezbaterilor pe tema “Plagiatul ca stare a națiunii” organizată pe 8 Septembrie 2015 de către Grupul pentru Dialog Social, care propune, printre altele, citez:

Verificarea de catre comisii academice interne a tuturor lucrarilor de doctorat sustinute dupa 1990, apartinând persoanelor care detin la ora actuala functii politice si demnitati în stat.

Actualizare (7-Nov-2015)
Mi s-a adus la cunoștință, între timp, că legea 206/2004 (modificată de OUG 28/2011) NUse referă la normele de bună conduită în cadrul unei lucrări de doctorat, ci la normele de conduită în cadrul activităților de cercetare definite prin Legea 319/2003 (personal tehnic, personal de cercetare, etc.). Argumentul că teza de doctorat a lui Ponta Victor nu poate fi analizată decât de Consiliul Național de Etică este falsă, și folosită în mod abuziv. Comisia de Etică a Universității din București, precum și Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) sunt acreditate să analizeze astfel de sesizări. Ambele au concluzionat ca teza de doctorat a lui Ponta a fost plagiată – decizia este în continuare blocată la Ministerul Educației (solicitarea 3 din petiție).
O analiză detaliată a competențelor legale în cazul lui Ponta o puteți găsi pe site-ul luiRăzvan Florian.

Punctul 1 al acestei petiții rămâne în continuare deschis dezbaterilor (există argumente pro și contra), și consider în continuare că “persoanele în funcții de demnitate publică” (un termen care este nedefinit și vag) ar trebui exclus din legea respectivă.

Distribuie acest articol

7 COMENTARII

  1. Plagiatorii sint mai uriti decit manglitorii de posete.
    Nu doar ca fura un bun intelectual, dar se mai si catara pe piedestale politice/administrative sa se dea fete mari.

  2. Ar fi o ocazie unica, avand ca Premier interimar un Ministru al Educatiei in functiune… numai ca acest Ministru este cel care l-a aparat cu dintii pe Ponta in cazul plagiatului…
    Cum sa astepti ca acest personaj sa faca ceva, sa schimbe ceva?!
    Figura asta de functionar comunist nu va face nimic…
    Johannis va trebui sa faca o ordine a domeniilor prioritare si apoi a schimabrilor necesare, tot asa in ordinea prioritatilor, din fiecare domeniu…
    25 de ani nu ne vor ajunge sa reparam ce-au stricat politrucii astia cu buna stiinta in 25 de ani in materie de legislatie …

  3. 5) Solicităm ELIMINAREA urgentă a tezei finale a art. 12 din Legea nr. 288/2004, modificat prin Legea nr. 49/2013, şi a art. 40 (1) din Codul studiilor universitare de doctorat! Art. 12 din Legea nr. 288/2004 se va completa astfel: „Susținerea publică a tezei de doctorat se poate face ORICÂND, fără limită de timp”. Cercetarea de înaltă calitate nu se realizează sub presiunea timpului sau a intereselor conducătorilor de doctorat.

    6) Impunem urgenta și temeinica VERIFICARE ANTI-PLAGIAT a tezelor tuturor conducătorilor de doctorat și retragerea acestei calități celor care au comis cea mai mica abatere de la etica academică și a cercetării ştiinţifice. În situațiile de plagiat evident, retragerea titlului de doctor și desfacerea contractului de muncă. Pentru aceasta, tezele de doctorat ale celor ce deţin calitatea de conducător de doctorat vor fi centralizate online, pentru ca verificarea să se poată face transparent, de orice persoană interesată, nu de ei între ei.

    7) Cerem remedierea legislativă a văditei şi nesimţitei DISPROPORŢII între drepturile și obligaţiile conducatorului de doctorat şi ale IOSUD, pe de o parte, şi cele ale doctorandului, pe de cealaltă parte! Cu atât mai mult când ultimul îşi plăteşte şcolarizarea din resurse proprii. AJUNGE! Conducătorii de doctorat nu sunt zei, universităţile nu sunt moşiile lor, doctoranzii nu sunt sclavi!

    FIAT JUSTITIA!

  4. „Fiat justitia”, punctele dvs. sunt pertinente.
    Ar trebui să se formeze un grup care să redacteze un program de reforma mai coerent. Dar nu trebuie așteptat până atunci. Ponta, Oprea și doctoranzii lor trebuie făcuți exemple.

  5. Dar plagiatele unor tratate, articole stiintifice publicate post-doctorat pentru a accede la functii de profesori universitari (mult mai bine platiti decat un lector de exemplu)? Ar trebui considerate si acestea – cred ca publicatiile stiintifice ale tuturor profesorilor universitari ar trebui verificate si retrase titlurile obtinute prin furt intelectual. Sigur s-ar economisi sume de ordinul milioanelor de euro la buget, avand in vedere ca pentru un profesor universitar se platesc din bani publici cel putin 12.000 de euro/an.

  6. Sigur că da. Ponta, de exemplu, se face vinovat de plagierea unor cărți după de a obținut doctoratul.

    NOTĂ: am adăugat o actualizare în petiție. În urma unor discuții și a consultării atente a legislației în vigoare, reiese că de fapt legea 206/2004 (modificată de OUG 28/2011) nici măcar nu se aplică tezelor de doctorat, deci argumentul că teza de doctorat a lui Ponta nu poate fi analizată decât de Consiliul Național de Etică (pe baza faptului că e demnitar) este ABSOLUT FALS.

    Mai multe explicații pe pagina lui Răzvan Florian (http://blog.florian.io/2012/09/competentele-legale-ale-institutiilor-care-au-analizat-plagiatul-premierului-ponta/)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Cristian Dogaru
Cristian Dogaru
A absolvit Facultatea de Medicina si Farmacie "Carol Davila" Bucuresti, dupa care a facut doi ani si jumatate de rezidentiat in pediatrie, intrerupt, pentru a efectua studii postuniversitare in Statele Unite. A obtinut un Master si apoi un PhD in Human Development and Family Sciences la Oregon State University, dupa care a lucrat patru ani si jumatate ca research fellow in epidemiologie pediatrica (cu cateva publicatii) la University of Bern, Institute for Social and Preventive Medicine; din ianuarie 2014 lucreaza la University Campus Suffolk ca Lecturer in Childhood Studies.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro