duminică, mai 19, 2024

Opțiunea Predoiu – o tragedie antică

Asadar, ca într-o tragedie antică, domnul Predoiu, fostul candidat al PDL la funcția de prim-ministru, a ajuns, din cauza fuziunii, candidatul PNL la funcția de primar al Bucurestiului. Și din această postură plătește acum toate oalele sparte de PNL în timpul USL si după. Altfel spus, un om onorabil totuși si foarte bine pregătit pentru funcții publice înalte, decontează acum în fața electoratului și aberația „doctrinară” numită USL (pentru care nu are nici o vină!) și, mai ales, continuarea USL după desființarea USL, adica votarea în parlament a alegerilor locale într-un singul tur !

Înscrierea PNL în PSD (adică formarea USL) a fost o crimă comisă de un partid istoric (din cauza ambițiilor prezidențiale ale „istoricului” Crin Antonescu, dar a fost depășită ca un vis urît (somnul rațiunii naște monștrii !). Faptul că, după desființarea USL (trezirea rațiunii), PNL a continuat totuși să viseze monștrii (sperînd eronat că va profita de o înțelegere monstruoasă privind amputarea unui tur la locale), nu mai are nici o altă justificare, în afara faptului că ticăloșia te prostește. Și aceasta este crucea pe care PNL, după trei bîlbîieli, i-a pus-o in spate lui Predoiu !

Ca un adevărat lider, specie foarte rară în PNL, Predoiu a acceptat această cruce pentru a scoate partidul din încurcătura în care nu el l-a băgat, dar a pus o condiție : să nu fie supus umilinței unei înfrîngeri și, la momentul pe care el îl va decide, să fie lăsat să facă o mișcare strategică de retragere, salvînd blazonul său și ce se mai poate salva din blazonul PNL pentru alegerile generale.

Așa s-a născut cred propunerea publică făcută lui Nicușor Dan, de retragere a candidatului mai rău plasat în sondaje cu o săptămînă înainte de scrutin.

Nicușor Dan a răspuns corect : pentru a fi învinsă candidata sistemului ticaloșit (PSD-Firea), nu trebuie să se retragă candidatul antisistem în nici un caz (pentru că voturile antisistem nu se vor duce la candidatul de sistem), ci trebuie să se retragă candidatul de sistem (Predoiu), cu îndemnul partinic mult mai eficient de a fi votat Nicușor Dan.  Își va asuma astfel public și culpa alegerilor într-un singur tur, cu un cîștig extraordinar de imagine pentru un PNL reformabil in vederea generalelor.

În această situație, domnul Predoiu mai are un pas mare de făcut :

să convingă partidul compus din foarte multe sosii ale domnului Atanasiu, că o retragere inteligentă din alegerile locale pe Bucuresti este o lovitură de imagine net superioară retragerii intempestive a trupelor române din Irak.

Cu aceste ginduri am plecat de la GDS miercuri seara și cu sentimentul că GDS își mai poate demonstra utilitatea în momente de criză. Mi s-a părut că am auzit și pașii domnului Predoiu pe acest drum.

Distribuie acest articol

22 COMENTARII

  1. O clasare a domnului Predoiu pe locul 3 sau 4 nu ar avea nici o relevanta negativa.
    In fond si doamna Macovei s-a clasat a 5 a in primul tur al prezidentialelor din 2014 si cu toate acestea continua sa fie o adevarata VOCE in politica romaneasca.
    Nici faptul ca dl Predoiu a pierdut in ambele ocazii in care a candidat pentru Parlament – adica in 2008 si inca odata in 2012 nu ar conta.
    Tine de onoarea cuvantului dat de catre noul PNL si separat de catre dl Johannis ca DL PREDOIU SA DEVINA LA UN MOMENT DAT PREMIER.
    Asa a fost discutia publica, asa s-a batut palma, asa trebuie sa fie.
    Iar din punctul de vedere la Constitutiei PREMIERUL NU FACE OBIECTUL CONFRUNTARII ELECTORALE.
    Ce treaba are desemnarea Premierului cu vointa populara ? Ba as spune ca lipssa oricarei sustineri legitimate prin vot este un atuu in plus – ca in cazul domnului Ciolos.
    De aceea eu cred ca dl Predoiu trebuie sa se retraga, sa ii faca loc domnului Nicusor Dan, iar dansul sa se pregateasca pentru Palatul Victoria unde se va instala din Decembrie 2016

    • „O clasare a domnului Predoiu pe locul 3 sau 4 nu ar avea nici o relevanta negativa.”

      Daca voturile insumate ale lui Predoiu cu ale lui Nicusor Dan ar da peste voturile candidatului PSD, o sa fie o oarecare problema de imagine. Nu neaparat pentru Predoiu, cat pentru PNL. Mai ales daca o sa fie o diferenta semnificativa intre Predoiu si Nicusor Dan, de genul 10-15%.

      Lumea o sa vorbeasca, ca e rea: cum ca de fapt am avut inca un blat PSD-PNL la PMB.

  2. Cu parere de rau o spun: dvoastra aveti sperante in resuscitarea unui cal mort, PNL
    Incepind cu Tatarascu, dupa al doilea mondial, si pina in zilele noastre, liberalii au fost cei mai mizerabili mincinosi.
    Aripi-aripioare-aliante de vomitat, asta au facut liberalii (sa nu uitam, Darie, ca tot un liberal il propusese pe rege candidat la presedintie).
    „Predoiu n-ar nicio vina”, o fi, dar dece se afla in partidul care voia in 2012 mutilarea statului de drept? a fuzionat cu un partid care s-a aliat cu Felix si partidul lui Iliescu, si au inchis cercul inceput de Tatarascu.
    NB,
    nu votez pentru candidatii din capitala, deh, provincialul, dar alegerea de doua ori a doctorului Oprescu m-a lamurit cine sint si alegatorii din Bucuresti; cu nimic deosebiti fata de cei din Cucuietii de Sus.

  3. cat va dura dezinfectia din PNL ? adica eliminarea spiritului USL? Se poate face cu actuala generatie de lideri -de la judet in sus- ???? mister sau „misiune imposibila” ?
    PS. Originea USL :
    . ura fata de PDL ? frica fata de PDL ?
    . ura/frica de TB ?
    . „naivitatea” de a crede ca -dupa un mariaj cu PSD- isi recapata virgintatea ?
    .”naivitatea” de a crede in promisiunea PSD de a ceda de bunavoie guvernarea intr-un sistem bipartinic cu alternanta automata ?

    PPS. Taiceanu inca mai crede in USL. O sancta simplicitas !

  4. Predoiu este candidatul ideal – si cand il sacrifici tot da impresia ca ar avea o cauza nobila. Tinta partidului nu era functia de primar ci locurile in CGMB. Acolo se trag toate sforile si se fac banii. Daca s-ar retrage Predoiu, electoratul PNL ar putea vota in confuzia generala cu USB la consiliu..

    • Am mai scris si in alta parte: daca retragerea s-ar face cum trebuie, s-ar obtine castig electoral, nu pierdere.

      Adica:
      – ar trebui sa isi assume total greseala alegerii primarului intr-un singur tur. Da, cum ii zicea Gerula IIlarion Ciobanu) lui Bastos (Gheorge Dininca): Sa nu isi ceara scuze oricum, ci cu lacrimi in ochi.
      – ar trebui sa anunte ca prima initativa legislativa cand vor castiga majoritatea parlamentara o sa fie asta: revenirea la alegerea primarilor in doua tururi
      – at trebui sa anunte ca pentru a bloca PSD-ul la Primaria generala isi retrag candidatul si il sprijina pe ND
      – ar trebui sa precizeze ca altfel campania merge inainte si ca listele lor de primari locali si de consilieri sunt cele mai bune din tara si sunt opozitia reala la PSD

      Pe termen scurt o sa piarda niste posturi de consilieri in Bucuresti. Dar o sa castige in tara si la toamna, daca fac asta cum trebuie.

      Dar eu bat campii pe aici, asta nu se va intampla.

  5. PNL are candidați și la sectoare, ba chiar și în țară la consilii locale și județene, dacă nu știați. Se vor retrage? Unii, sosii ale acelui personaj , cum spuneați, a se vedea județele „transpartinice” e.g. Hunedoara. D. Predoiu și alții au citit măcar listele din toată țara, v-au dezvăluit?

    Candidatul Pnl la sect.2 este tot matematician și declară că dorește colaborarea cu d. Predoiu, logic ar fi fost să-l întrebați și pe acest candidat (și pe alții-dacă ați citit și dumneavoastră listele) ce decizie va lua când acela se va retrage.

    • „Candidatul Pnl la sect.2 este tot matematician și declară că dorește colaborarea cu d. Predoiu, logic ar fi fost să-l întrebați și pe acest candidat (și pe alții-dacă ați citit și dumneavoastră listele) ce decizie va lua când acela se va retrage.”

      Nu va suparati, dar mi-au dat lacrimile. Stau in sectorul 2 si imi e o teama teribila ca se va retrage si „Candidatul Pnl la sect.2” odata cu domnul Predoiu

      Care candidat PNL la sect 2 e matematician cum sunt eu cosmonaut NASA, ca am facut niste cursuri de recunoasterea constelatiilor in clasa a V-a cu profu’ de georgafie.

      Omul ala a facut facultatea de matematica si atat. Imediat dupa terminarea facultatii omul a evoluat cam asa, incepand cu frageda varsta de 26 de ani (Wikipedia, bat-o sa o bata):

      „Timp de un an, în perioada 2001-2002, a fost directorul companiei Eurotrust Construct. Doi ani mai târziu, Popescu a preluat News Outdoor Romania în calitate de director pentru dezvoltare, funcție deținută până în 2006. Apoi, a fost director al New Business din cadrul News Outdoor Romania. În august 2007, a preluat Imperial Media, în calitate de Director General, păstrând compania până la 19 decembrie 2012, în urma validării sale în funcția de deputat în Parlamentul României.”

      Declaratia de avere de pe site-ul camerei deputatilor aduce un pic cu declaratia de avere a lui Brad Pitt, case fara numar, in tara si in Hollywood, conturi bancare tepene.

      Deci nu va mai faceti griji, „matematicianul” nu se va retrage si va colabora cu ce primar se alege. O spun cam cu obida, ca de 15 ani astept si eu un candidat „normal” in sectorul 2.

  6. Multumiri pentru claritate, concizie si…solutie.
    PNL a intrat, prin prostia, lacomia si, in ultima instanta, ticalosia liderilor sai, intr-o fundatura din care poate incerca sa iasa numai prin aceasta miscare a domnului Predoiu. Cred ca dumnealui a inteles-o si incearca sa convinga conducerea inchistata a unui PNL care nu mai este de mult demn de numele ce-l poarta, ca este singura solutie de supravietuire: a blazonului, dar nu si a liderilor (probabil de aceea ii va fi si greu sa-i convinga, acestia preferind sa-si pastreze fotoliile, fara sa inteleaga ca stau pe un morman de gunoi).
    Daca totusi PNL va intelege ca are de decontat un lung sir de „greseli” (eufemistic spus) care au culminat cu sustinerea alegerilor dintr-un singur tur (fara aceasta aberatie toata discutia prezenta nu ar fi existat, caci problema ar fi fost rezolvata de electorat prin trimiterea in turul doi a celui pe care se straduiesc acum sa-l identifice si accepte) si ca pretul este cedarea primariei Bucurestiului si reformarea din temelii (prin disparitia sosiilor lui Atanasiu, dar nu numai…), atunci societatea romaneasca mai poate spera la coagularea unei opozitii eficeinte la PSD in vederea alegerilor generale. Daca nu…soarta ne va fi pecetluita pentru inca 4 sau 8 ani si sunt perspective ca in sfirsit in Romania sa nu se mai fure, caci nu va mai fi nimic de furat si mai ales nu va mai fi de la cine. Iar Neagu Djuvara isi va savura trist satisfactia ca a avut dreptate: suntem condamnati sa ne dam singuri afara din istorie.
    PS. In forma sunt pesimist, dar in fundul sufletului nutresc mereu speranta vie ca mintea romanului cea de pe urma nu va pieri niciodata. Romanii sa nu piara de tot, ca de imputinat are cine sa-i imputineze.

  7. Sa va fie gura aurita. In orice caz, am simtit o mare satisfactie vazand ca mai sunt grupuri de oameni care se aduna sa dezbata in numele interesului national (sintagma terfelita de oprea dar care isi recapata tot sensul in momente de cumpana). Viata de zi cu zi ne arata mai mult iesiri laudabile individuale; GDS vine sa demonstreze ca se preocupa de cetate si pentru asta le multumesc. Sper si eu intr-o miscare inteligenta a domnului Predoiu. Nu ar avea decat de castigat, si el si PNL.

  8. Vorbe mari pentru o realitate simpla. PNL a intrat in PSD ca USL sa puna mina pe putere si pe prajitura. Doua grupari mafiote si-au unit fortele. O a treia (PSD) a mirosit pericolul si a facut totul sa nu piarda locul la prajitura. Cei trei s-au inteles sa joace o dramoleta: PNL se desparte de PSD si PDL intra in PNL ca sa ne lase noua, prostimea, impresia ca exista doua forte care mentin echilibrul democratic. In fapt sint doua subgrupuri ai aceluias grup mafiot. Cum nu va exista alternativa, pina cind masele nu se prind, vom ramine cu astia doi care se vor juca dea puterea si opozitia. Nu are nici o importanta cine va cistiga la Bucuresti oricum nu se schimba decit mastile papusarii ramin aceiasi. Pentru bucuresteni nu se schimba nimic. Raminem la vorba lui Dabija: sa nu ne f..a grija!

  9. PNL este la fel de „mort” si de anacronic ca PSD si trebuie sa-si plateasca greselile. Domnul Predoiu si altii ca domnia sa ar trebui sa-si gaseasca alti vectori politici, daca vor sa le fie recunoscute competentele.
    In randurile PSD, vad un soi de „trend” – unii membri de partid (de nadejde) candideaza ca „independenti”, la locale. Cred ca-si dau seama ca eticheta „PSD” nu mai este chiar asa de castigatoare.

    Multi tineri nu sunt interesati de politica si nu constientizeaza cat ii afecteaza ignoranta politica si neimplicarea (lipsa de la vot). Dar nu sunt refractari si pot intelege, daca li se prezinta (pe limba lor) sinteze si puncte de vedere.
    In fiecare dimineata iau in masina, catre birou, trei tineri, cu care incerc sa mai discut si politica. Tzelul meu pe termen scurt este sa-i determin sa mearga la vot, la locale si incerc sa le explic si de ce ar trebui sa voteze impotriva „establishment” -ului. Oricine are ocazia si posibilitatea sa convinga tineri sa-si exercite dreptul la vot si sa crediteze formatiuni politice noi, trebuie s-o faca! Iesiti la vot si convingeti-i si pe „dezamagiti” sa iasa la vot!

    Partea frumoasa este ca la vot vor iesi si oameni neprinsi in sondaje si de la ei poate veni surpriza, daca sunt suficient de multi. Intr-adevar, al doilea „croseu” in falca PSD ar putea veni de la domnul Predoiu (m-am gandit, daca sa scriu „Predoiu” sau „PNL”). Intamplator (sau nu), dupa vizita de succes a domnului Ciolos in SUA, domnul Dragnea a gasit de cuviinta sa-si „arate muschii” catre Guvern (cam la fel cum isi tot „arata muschii” Rusia, de cand cu Deveselu). Boxerii stiu ca inima, vâna si rezistenta atarna mai greu decat muschii frumosi.

  10. Bucurestenii isi aleg, totusi, un primar general…nu?
    Daca as vota pentru gospodarul nr 1 al orasului meu – trista capitala, desfigurata de rani deschise si purulente, dintr-o tara incovoiata de cupiditate si incompetenta galopante, cred ca apartenenta politica nu ar fi primul criteriu dupa care m-as decide.
    In acest caz specific, foarte diferit de alte tipuri de alegeri, esentiale mi s-ar parea NUMAI calitatile strict personale ale candidatului, pe care sa le gasesc compatibile cu asumarea diversitatii responsabilitatilor si complexitatea functiei!
    La Firea, ma deranjeaza mai mult ipocrizia si aroganta ieftina, tipice de mahala, cu care se straduieste sa-si mascheze lipsa de carisma (indispensabila unui leader!), decat apartenenta la PSD. Practic insa, una explica cealalta :)
    Predoiu, imi da impresia ca e obligat sa candideze, nu i-am sesizat inca nici vreo pasiune arzatoare pentru Bucuresti, si nici o reala motivatie pentru a-i deveni primar! Cred ca e mai bun politician, decat bun gospodar, ceea ce nu-i neaparat un defect, dar nu se potriveste cu ce ne spune…
    Pe Nicusor Dan l-am apreciat de prima data cand l-am vazut luand pozitie contra diferitelor demolari ilegale si imorale!!! E un tip integru care isi iubeste orasul…numai ca asta n-a ajuns ca sa impiedice multe din distrugerile, ireversibile, care s-au comis! Desigur, nu avea atata putere! As zice insa, si ca nu reuseste sa mobilizeze suficient, sa insufle acea incredere necesara oricarui leader, ca sa se impuna!
    Toate astea, pentru a incita candidatii sa renunte la discreditarea adversarilor si la anunturi strategice (care ar trebui sa fie mai discrete!?), si sa foloseasca timpul de campanie care a mai ramas, vorbindu-ne numai despre ei si proiectele lor unice pentru…Bucuresti!
    Acesta este subiectul, nu PSD, nici PNL, ci Bucuresti!
    Cred ca merita un efort de exclusivitate din partea cuiva care se vrea primar, nu?

  11. Dincolo de isprava numita USL, ce mai este PNLul?!
    O adunatura de fosti PDListi(penali, aproape toti!!!) si de fosti PNListi in frunte cu alti penali, gen alde Teodor Atanasiu si Marian Petrache, ambii relcive comunistoide!
    Si atunci, ce asteptari avetio?!
    Eu chiar nu inteleg ce cauta un „om onorabil” cum ii ziceti, alaturi de aceasta fauna indoielnica?!

    • Inteleg ca Dvs ati dori ca dl Predoiu sa se inscrie intr0un partid nou nout , lipsit de racilele trecuturilor de toate felurile.
      As paria ca va ganditi la PMP ul domnului Basescu unde de altfel tocmai s-a eliberat un loc in conducere pentru urmatorii 3 ani , ca urmare a plcarii la pension a domnului Berca.

      • Ai gresit (ca toti cei ramasi in transeele „jos Basescu”).
        @ lili este o pesedistra veche, dar ii e jena sa se afiseze.

  12. „Înscrierea PNL în PSD (adică formarea USL) a fost o crimă comisă de un partid istoric (din cauza ambițiilor prezidențiale ale „istoricului” Crin Antonescu, dar a fost depășită ca un vis urît (somnul rațiunii naște monștrii !).”
    Trebuie sa aveti un foarte mare dispret pentru inteligenta romanilor ca sa credeti ca o asemenea crima se spala cu un somn bun de o noapte. Nu, s-ar putea sa nu se prescrie si sa nu se ierte niciodata, singurii penelisti pe care ii mai stiu sunt in partid doar pentru pozitii politice, in drum spre diverse puscarii, PNL nu mai e defel un partid liberal si oamenii de orientare liberala stiu asta.

  13. Vorba cintecului: Vrei sa faci ceva pentru mine / faceti infarct.

    Nu cred ca Predoiu se va retrage. Cei din PDL si PNL sint prea prosti pentru asta. Au incercat chiar sa bage strimbe, cum ca ND este omul PSD-ului. Deci nu cred in capacitatile predoiene.

  14. In general sunt de acord atat cu articolul dlui Eugen Vasiliu cat si cu majoritatea comentatorilor printre care gasesc putini psdsti mascati si greu de depistat in actuala confuzie.
    Remarc doar ca un singur comentator, dl Valentin Iliescu incearca sa infirme teza memoriei scurte a romanilor explicand intr-o fraza tot foarte scurta, excelent de sintetica, dar avand in spate o memorie politica remarcabila, ce a facut PDL(cu Basescu langa el si din pacate este poate una din erorile capitale ale lui Basescu care i-au creat si riscul de a fi decapitat de USL-ul ce abia apoi si din aceasta cauza s-a dezvoltat ca un cancer ) in mai 2011 modificand uninominalul in doua tururi, intr-unul cu un singur tur, cand inca se credeau pe cai mari(ratiune tipic politicianista, dar noi altceva decat politruci nu am avut in politica) avand in spate rauflarea fierbinte a psd pe care nu-l credeau in stare sa se uneasca total cu liberalii(desi dovedise cum poate s-o faca in 2010, chiar inainte de formarea USL in alegerea lui Radu Stroe in parlament in colegiul sectorului 1, cand psd l-a facut palamentar pe Radu Stroe), cum practc a facuta ulterior in USLul pe atunci abia format(februarie 2011 cu Crin Antonescu in fruntea PNL)) cedand mule in fata liberallor (inteligenta politica iliesciana) tocmai pentru a castiga in fata PDL, atat liberali cat si psdisti, dar cei mai bine clasati in turul unu si deasemeni cat sa si dea in cazul caderii guvernului Boc un PM aliinduse in parlament. Aceste rationamente politicianiste din pacate sunt impuse de sistemul de vot, la care insa cel in in doua tururi ramane mai corect, mai democratic in sensul in care vorbeste despre democratie Winston Churchill, permitand aliante intre tururi, dar macar raul cel mai mare poate fi evitat. De altfel atunci Tariceanu a spus imediat ca aceasta modificare la care el s-a opus pe atunci si asta, trebuie sa o recunoastem din motive politice de partiotism pnlist, caci a inteles ca asa PNL va fi zvarlit in bratele PSD, lucru pe care l-a spus in clar cand a afirmat ca PNL trebuie sa reconsidere alianta USL proaspat formata, adica era clar pentru cei care (putini la numar) inteleg influenta sistemelor de vot pentru configuratia patidelor ca PNL sunt obligari la asa ceva si Antonescu cu sperantele lui personale desarte a comis-o cu drag.
    PSD -ului de altfel mai inteligent i-a convenit miscarea si a sustinut-o in parlament ori numai de blat cu pdl nu puteai acuza psd , atunci in 2011.
    PDL a crezut atunci ca pacaleste pSD dar pacalitul a fost el.
    De ce anul trecut tot in primavara Noul PNL la Iohannis a renuntat la intentia de a trece la doua tururi? Desigur ca a fost probabil ca dobitocii cu Iohannis in cap, se credeau ei pe cai mari si li se parea ca un singur tur ii va avantaja. Scuzele cu votul pentru diaspora sunt o prostie, caci diaspora nu conteaza la locale si nici cine stie ce la parlamentare rolul ei fiind covarsitor la prezidentialele in doua tururi, ca daca si alea ajung intr-un singur tur, nici acolo nu mai conteaza cine stie ce,
    Si acum ajungand la zi nu pot spune decat ca este greu de decis cine face blatul cu Firea, caci si Nicusor Dan o sprijina implicit, fiind o iluzie sa crezi ca ce s-a intamplat in 2014 cu Iohannis se poate intampla acum in Bucuresti cu feisbucul etc . Adica sa faci bucurestenii sa inteleaga singuri ca trebuie neaparat sa voteze cu tine care sabotez ideea de unitate, ca si cum deja ai ajuns cu Firea in turul doi. Asta macar a spus-o corect Predoiu(chiar daca poate cu interese politicianiste si el ) cum s-au si aratat posibilitati de acest fel in comentariile celor doua fire aici dechise pe tema localelor din Bucurest si a discutiei despre de la GDS.
    Nu spun cum voi vota caci nu stiu si totul depinde de ce vor mai face candidaii antiFirea din care singurul care cred ca chiar nu face blatul este Turcescu (adica Basescu). Probabil ca voi sanctiona PNL votand cu PMP la consilieri si la primarul de sector caci fata de cloaca politica de la noi doar in Basescu mai imi pun o minima speranta, dar nu in el pentru viitor ci in el ca poate chiar va sti sa gasesca un om in care sa merite sa investim, ceea ce nici Coposu sau Ratiu nu au reusit sa faca(pe Campenu nu merita sa-l pomenesc ) si nici Basescu in 10 ani de mandat desi a ncercat cu Boc dar i-a distrus sansele cand s-a last antrenat in diversinea kgbita numita Arafat.
    Asa ca sa speram in mintea cea de pe urma a romanilor pe care unii o purtam in permanenta la noi, dar suntem mereu intr-o infioratoare minoritate, pana cand un miracol pe care noi nu-l mai asteptam, se produce.
    Miracolul ar fi ca propunerea lui Predoiu oricat de politicianist va fi fost si ea facuta sa fie luata in serios de un GDS care sa mai coboare din turn si sa organizeze repede acel sondaj cu case de sondaj acceptate de cei trei competitori care conteaza ca numar de voturi adica N.D. , C.P. si R.T. si acestia imediat ce se da rezultatul, intr-o zi doua sa faca prin mijloacele mediatice disponibile si azi sunt destule campania necesara ca bucurestenii care nu o vor pe Firea sa inteleaga ce se intampla si ce lucru maret au facut ei tocmai in interesul acestora.
    Personal nu pot face mai mult decat sa va spun toate acestea care sper sa apara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Eugen Vasiliu
Eugen Vasiliu
jurist , fost director general al Oficiului Roman pentru Drepturile de Autor, fost presedinte al Comisiei de cultura a Senatului

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro