sâmbătă, mai 18, 2024

Cu biciul pe jurnaliști și alte golănii ale lui SOV

Sunt greu de trecut cu vederea afirmațiile cinice ale lui Sorin Ovidiu Vîntu la adresa unor jurnaliști de la Realitatea Media, considerați sclavi prea bine plătiți pe vremea patronatului său. După ce i-a dat în gât pe Bogdan Olteanu și, probabil, pe Călin Popescu Tăriceanu, suspecți de a fi fost ”cumpărați” la pachet cu două milioane de Euro în dosarul ”guvernatorul Deltei Dunării”, mogulul de presă îi scuipă peste gratii pe foștii săi angajați, cerându-le, ipocrit, iertare: ”Îmi cer scuze…pentru numărul uriaș de jurnaliști, moderatori și comentatori pe care i-am salarizat cu mult peste valoarea lor profesională sau umană, creându-le o imagine falsă vizavi de propriile persoane”. O întreagă istorie a relațiilor ”nepotrivite” între patroni și jurnaliști români de notorietate se află în spatele acestui dispreț manifestat public, nu doar acum, când SOV nu pare să aibă mult de pierdut, ci și în trecut. Cazul SOV este emblematic fiindcă ilustrează la fel de bine ca instituțiile de presă ale lui Dan Voiculescu, Sebastian Ghiță sau Radu Mazăre cât de viciată este comunitatea media, în parteneriatul toxic cu politica, cu afacerile veroase și, adesea, cu serviciile secrete. Facem diferența între reporterii de toată ziua, plătiți dealtfel mediocru, lucrând și ei cu foarfeca autocenzurii în rucsac, și între șefii acestora, plătiți boierește pentru a executa întocmai comenzile patronului, oricât de mârșave. ”Este organizația lui Vîntu și răspunde la comanda lui Vîntu… Nu sunteți liberi, nene. Vă convine, lucrați, nu vă convine, plecați, ce mare c…”, îi spunea acesta directorului editorial, Sergiu Toader, în 2010. Stenogramele publicate de HotNews și de Evenimentul zilei dezvăluie compromisurile inadmisibile ale unor oameni de presă dispuși la orice pentru bani și favoruri. Nu anonimi apar în stenograme, ci nume notorii din presa postdecembristă, care au contribuit din plin la scăderea încrederii în mass-media, ca Bogdan Chireac, Stelian Tănase, Corina Dragotescu, Liviu Mihaiu, Doru Bușcu, Cornel Nistorescu, Sergiu Toader, Sorin Enache și mulți alții, pe care patronul își permitea să-i tăvălească într-un  umilitor limbaj de mahala. Este uimitor că orgolioșii jurnaliști, altminteri bățoși în spațiul public, aprobau servil tot ce le comunica ”stăpânul”. Și asimilau supuși ideea de jurnalism consacrată în trustul condus de Vîntu:”presa trăiește din sânge, f…, puroaie, de unde trăiește presa?! Din fapte pozitive?! Ce dracu’!”. Cine are răbdare să citească stenogramele (http://www.hotnews.ro/stiri-esential-7946399-stenograme-integrale-dosarul-vantu/) va număra zeci de răspunsuri afirmative, OK-uri, încuviințări, plecăciuni verbale. Astfel, definiția presei îmbrățișată larg de patronii din România este, în fomularea lui Vîntu,”orice instituție de presă din trustul meu răspunde intereselor patronatului. Punct!… S-a terminat cu glumele de genul independență editorială, să îmi pot face eu șmenurile”.

Câteva secvențe din stenograme:

SOV-Corina Drăgotescu în 6/7 decembrie 2009, noaptea turului II al prezidențialelor

SOV: O secundă! Mami, ce rugăminte am. Mamă, te termini? C.D: Da. SOV: Să nu te transformi într-un agent de intoxicare al lor.C.D: Nu! Nu, nu, nu!SOV: Asta era ceea ce vroiam sa te rog! C.D: Categoric nu! …Acuma urcă operatorul cu colega de la Social, filmează tabelul să și-l asume. Eu nu-mi asum nimic. Dacă dă imaginea, ca să vadă, mă rog, să fie… SOV: Deci, nu te transforma într-un agent! Nu te transforma într-un agent de manipulare al lor!C.D:Bine”.

SOV-Liviu Mihaiu, în 2008, înainte de a fi pus guvernator al Deltei, discuție publicată pe evz.ro.  (http://www.evz.ro/stenograme-cu-talc-vintu-catre-mihaiu-o-sa-ti-explic-cand-ne-vedem-fraiere.html):

L.M: Sorinelu, uite, am vorbit şi cu Enache…SOV: Da. L.M: Am vorbit şi eu cu băieţii, le-am spus că nu ies eu.. Ei oricum la anul vor să iasă, nu asta e problema…SOV: Nu! L.M:Păi de ce nu? SOV:O să-ţi explic când ne vedem, fraiere. Nu! Ieşi acum la cât este, punct!L.M: Da, mă, Sorinelu, dar eu pierd opt luni. SOV: Nu pierzi, mă, nici o p..ă, du-te dracu, faci cum îţi spun eu! L.M: Da.. bine, dacă tu…Normal, nu mai vorbim, că ne înţelegem… din priviri.

(în 2010, într-o discuție cu Sergiu Toader despre conflictul cu Traian Băsescu, SOV spunea ”știu cum mi l-a dat pe Mihaiu afară din Deltă”, confirmând că se află la originea acestei numiri politice)

Stelian Tănase- SOV, decembrie 2009:

S.T: Am și eu o întrebare la tine, delicată. SOV:Te rog. S.T: M-a invitat Televiziunea Română să mă duc duminică, la ora 09.00, la ei, la anunțarea rezultatelor .SOV: Mi se pare normal .S.T: TVR1. Nu, problema este să nu te superi tu sau Realitatea să-mi zică…, pentru că Realitatea nu ne-a făcut nicio invitație, să știi. SOV:Nu, dar chiar dacă ți-ar fi făcut și probabil că urma să-ți facă, televiziunea publică e o chestie de prestigiu…S.T: OK. Deci, tu ești în temă și nu ești în dezacord cu ideea asta.

SOV- Doru Bușcu, director Academia Cațavencu, în martie 2010:

SOV:Nu nu mai concep niciun fel de dizident în Academia Cațavencu. Academia Catavencu, ca orice instituție de presă din trustul meu, răspunde intereselor patronatului. Punct! De data asta am vorbit cu Sergiu, va veni, vom discuta pe față cu toți oamenii. Cui îi place rămâne, cui nu-i place pleacă. S-a terminat cu glumele de genul independența editorială, să îmi pot face eu șmenurile…D.B: Da, înțeleg asta, e absolut OK. SOV:Nu, n-ai înțeles: ei sunt agresați în funcție de interesele mele. Atât ! Eu asta încerc să-ți spun. Că, dacă fixam ca strategie că de mâine susținem actele guvernului, de mâine, trustul ăsta de presă, inclusiv Academia Cațavencu, susține actul de guvernare. Asta încerc să-ți spun.D.B: Cu condiția ca actul de guvernare să merite să fie susținut…SOV:Nu, nu m-ai înțeles: singura condiție care este aici este decizia lui Vîntu. Asta încerc să-ți explic, Doruleț.D.B:Vrei să te încadrezi în statura de mogul, în definiția de mogul. SOV: Nu, mamă, nu, mă, Doruleț! Dar cum să lucreze salariații, cărora le dau să mănânce, împotriva intereselor mele? Asta-i noaptea minții ! Pe banii mei! Asta este noaptea minții! Ei luându-și o șpagă de doi bani sau aranjându-și vreun post în viitorul guvern. Nu se poate așa ceva. Și dacă am fost cu menajamente, cu mănuși, cu aia, cu aia, de-acuma nu mai sunt, de-acuma e pe față totul. Și așa e normal în toată lumea asta. Ce, am fost eu puțin legat la ochi, dar lucrurile s-au terminat. Deci construiește organizația în acest sens, bătrâne !Nu mai există, de-acuma, când discutăm: Domnule. Vasile Ionescu este atacat la noi. Păi, din momentul ăla, Vasile Ionescu s-a terminat cu el! El nu mai există în paginile Academiei Cațavencu.

SOV-Cornel Nistorescu în decembrie 2009

C.N: Ai auzit cu povestea cu Alro care e pe site-uri acuma? SOV: Nu am auzit. C.N: E poveste cu afacerile cu energie pentru… în care e băgată Elena Udrea și cu aștia și cu psihologul Stolojan. SOV:Așa…C.N: Povestește Nastasiu. Și aștia de la Realitatea o au și nu vor s-o dea. Și caseta este de două zile la Realitatea, cu lucruri mult mai complicate. Și Popa a refuzat să o dea. Ți-a spus? SOV: Dar nu-și asumă…, știu, tati, dar nu-și asumă, zi să-i spun, scriitorul cărții, am uitat cum îl cheamă. C.N: Ba își asumă, cum să nu!(…) SOV: Măi, tati, nu ai înteles, am făcut o glumă, domnule, ne-am jucat între noi! Poate să apară orice. Trebuia cei doi să confirme la telefon, nici unul nu a confirmat, nu și-a asumat, pardon. Ăla, tu îți asumi interviul? Tu îți asumi declarația? Ăsta voia 50 000 euro să-și asume aia. Dă-te-n moașă-ta! Nu pot să dau bani pe așa ceva. Nu că e vorba de 50 000, dar nu pot să dau bani, că după aia încep alte povești”.

SOV- Sorin Enache, director general al Realitatea-Cațavencu, în martie 2010 despre controalele ANAF:

SOV:Mă, da, n-a fost vorba, când mai vin labagii ăștia acolo să-i înregistrați, să-i filmati? Nu așa ne-am înțeles, Sorin? … S.E: Nu io, da’ e caraghios, adică…SOV: Deci, nu, n-ai executat o dispoziție în primul rând. Dispoziția mea a fost… Că n-a fost o rugăminte, Sorin! S.E: Da. SOV: Păi, e atât de simplu!S.E.: OK!

SOV-Bogdan Chireac în noiembrie 2009, despre referendumul de suspendare a președintelui

B.C:Adică dintr-un c… imens în care se afla, de era luat cu pietre, l-ai adus din nou la 75%, de necrezut, dându-i un balon de oxigen la mijlocul mandatului, ce n-a avut nimeni. SOV:Măi, și ca să spunem până la capăt, suspendarea a fost făcută ca urmare a alianțelor pe care le-am construit eu pentru suspendare pentru că mi-a deschis dosarul cu Banca Agricolă. B.C: Da. SOV: Și am vrut să-i dau o lecție, dar nu până la capăt.B.C:Da, știu și acest aspect. SOV:Da, bătrânelule”.

Articol apărut în revista 22

Distribuie acest articol

9 COMENTARII

  1. SOV se purta cu ziaristii la fel cum se comporta celalalt penal,. Becali, patronul echipei de fotbal Steaua, cu fotbalistii-sclavi („masini de bani”). Iar ziaristii de la gazetele de sport sint mai slugarnici fata de Becali ca Buscu, S. Tanase ori alti corifei deontologi fata de SOV.
    NB,
    ce sa zic? sa ne bazam pe divizia de acoperiti din presa, pe admiratorii de genunci (de prime doamne). Si pe ziaristii care mint mai urit decit istoricii comunisti. Ca a murit regina Ana.
    Regatul Romaniei nu a avut nicio regina Ana. Iar Romania, ca Republica, nu poate sa aiba o regina.
    NB,
    rostogolind o minciuna, nu vei fi deloc pios in zile de doliu. Ci batjocoritor.
    Chiar, dece ne mai scandalizeaza istoricii comunisti daca noi, in libertate, nu spunem adevarul? sa fie adevarat ca Istoria e scrisa de invingatori?
    Sau si istoricii sint ca ziaristii lui SOV ori fotbalistii lui Jiji Becali :P

  2. din nefericire multi viteji se arata dupa batalie….unde erau asociatiile ziaristilor care reglementeaza deontologia, etica etc si CNA atunci si acum…presa e una din institutille care au contribuit prin lipsa de verticalitate & lingusire la indobitocirea poporului roman din 1945 si pina astazi….

    toti patronii sint in puscarii fapt ce spune suficient despre cine sint angajatii si cita incredere poti avea in munca lor …in Ro poti sa numeri pe degetele de la o mina citi jurnalisti independenti sint…

    iar aia nu au loc in presa pe care o citeste tot taranul ci au niste bloguri la care au acces doar hipsteri cu conectie internet

    nu stiu ce faceti pe la scolile de jurnalism de unde ies lingusitori de meserie & manipulatori de opinie si nimic altceva…ma intreb cum poti sa traiesti facind o meseria in care scrii timpenii neadevarate pe care ti le cere patronul tau, manipulind mii de oameni(poate si pe cei din propria ta familie) cum poti sa faci parte dintr-o profesie in care lumea are rata de incredere vecina cu fosta Securitate….numai pt bani? trist….ar trebui sa va numiti bransa profesionals al celor fara coloana vertebrala…primul criteriu de eligibilitate (lipsa ei) doi semi-analfabetismul

    anyway cind imi aduc aminte de Stelian Tanase sau Nistorescu care apareau pe la tele facind pe marii formatori de opinie in timp ce ei erau platiti de SOV ma gindesc ca there is a new low in romanian journalism

  3. păi din text lipsește informația esențială. da, așa era Vântu, ștergea pe jos cu cine voia el. dar „cârpele” pe ce sume se lăsau ele folosite astfel? trebuie precizate și astea, ca să știe toată lumea prețul fiecărui jurnalist/ comentator (unii sunt enumerați mai sus) care dă astăzi lecții de pe canalul tv deschis în garajul cine știe cărui cârnățar. în rest, tot respectul pentru dna Armanca.

  4. Cateva chestii:

    Meriatau oare creaturiile alea care slugareau la Vantu sa fie tratate altfel?! Pana la urma se pare ca intemnitatul Vantu i-a tratat chiar mai bine decat meritau :P

    Apoi chiar nu vad ce-i asa de rau in faptul ca jupan Vantu se mai racoreste dandu-i pe toti aia in gat. In definitiv el e inca la bulau pe cand aia de i-a ghiftuit pentru mai nimic sunt bine merci liberi ca pasarile cerului infruptandu-se si azi din ce le-a mai ramas de pe urma milosteniilor arestuitului. Gura pacatosului adevar graieste: Intr-adevar Vantu a platit regeste (din bani furati, nu-i vorba) nenumarate nulitati mult peste pretul lor de piata. Acum uzeaza si el un pic de privilegiul mahalagiului ce si-a naimit lautarii la chef sa le lipeasca bancnote cu scuipat pe frunti.

    Nu in ultimul rand, on the bright side, daca Vantu n-ar fi la zdup si nu l-ar fi impins amocul la ciripit despre lichele alea nu am fi stiut niciodata dintr-o sursa autorizata cat de fetide sutn gunoaiele etichetate drept „analisti” si „formatori de opinie”. Ca sa nu mai vorbim de oportunitatea ca la un moment dat creaturile in cauza sa-i tina de urat marelui maestru al combinatiilor in gazduirea patriei cu casa si masa mocca platite de la buget :D

    • Din punctul de vedere al „bancnotei lipita cu scuipat pe frunte”, don’ profesor Voiculescu ii da clasa lui SOV. Nu a balacarit nici o sluga, ba chiar ii plateste regeste in continuare :D . General cu vechime, nu cocalar :)))

  5. @ victor L
    Acoperitii din presa„este un termen pe care cred ca l- am auzit-o prima oara la Basescu, dar nu sunt sigur.Dta unde ai auzit-o sau ai introdus-o in mod independent de influente externe?
    Oricum mai nou Basescu ii reboteaza cu sintagma: gradatii din presa
    Apropo la noi gradatii sunt aia care nu sunt ofiteri dar sunt mai mult decat soldati simpli. :)

  6. Fara comentarii,putin spus, ramai mut si surd asa cum vechea Securitate si noua si-a dorit sa aduca poporul roman.
    Cine conduce Romania, se vede si daca suferi de miopie politica, Presa , mijloacele de informare in masa au devenit un fel de rebus, trebuie numai sa stii a interpreta anumite mesaje transmise pe anumite cai.
    Vantul mediatic bine coordonat, testat manipulat cu succes
    In rest ca un fel de strigat la cer,, Cu Dumnezeu inainte”atat ne-a mai ramas.
    Un strigat de neputinta.un spirit terminat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Brindusa Armanca
Brindusa Armanca
Jurnalistă, profesor universitar, a făcut parte din redacţiile prestigioase de la Radio Europa liberă, Expres sau Ziua şi a condus mai mulţi ani studioul regional de la Timişoara al TVR. Membră a Uniunii Scriitorilor din România, este autoarea mai multor volume de jurnalism ca „Televiziunea regională în România” (2002), ”Media culpa” (2006), ”Învaţă să învingi” (2006) şi „Istoria recentă în mass-media. Frontieriştii” (2009), tradusă şi în maghiară în 2011, cărţi de comunicare cum este „Ghid de comunicare pentru jurnalişti şi purtători de cuvânt” (2002), sau de istorie literară ca „Mesajul lui Crypto. Comunicare, cod, metaforă magică în poezia românească modernă” (2005). Filmele de televiziune i-au fost premiate la festivaluri naţionale şi în competiţii internaţionale, iar activitatea sa a fost recompensată cu Distincţia Culturală a Academiei Române.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro