vineri, mai 17, 2024

România și loviturile de stat din Turcia. Trecut și prezent (III). 1980 – o lovitură împotriva ,,paralizării totale a regimului democratic

La data loviturii de stat din Turcia din anul 1980, relațiile politico-diplomatice ale Ankarei cu România ocupau un loc deosebit în cadrul programului de politică externă al guvernului turc. Cel mai semnificativ contact bilateral din perioada premergătoare actului din 12 septembrie 1980 a fost vizita oficială în România a ministrului turc al Afacerilor Externe, Hayrettin Erkmen, în perioada 15-18 iulie 1980.

În privinţa situaţiei interne din Turcia, aceasta se caracteriza printr-o accentuată instabilitate, ca urmare a acţiunilor opoziţiei, în special a Partidului Popular Republican, condus de Bülent Ecevit, care viza slăbirea guvernului minoritar al lui Süleyman Demirel, aflat la al patrulea mandat ca prim-ministru, exercitat din noiembrie 1979. Împotriva guvernului au fost introduse în lunile premergătoare loviturii de stat nu mai puţin de 5 moţiuni de cenzură.

În dimineaţa zilei de 12 septembrie, Vasile Patilineţ, ambasadorul României de la Ankara, a comunicat la Bucureşti următoarele: ,,În cursul nopţii de 11/12 septembrie 1980, forţele armate turce au preluat puterea politică în ţară. Comunicatul difuzat de posturile de radio de către Consiliul Securităţii Naţionale, al cărui preşedinte este generalul de armată Kenan Evren, şeful Statului Major General al armatei turce, menţionează interzicerea activităţii parlamentului şi partidelor politice şi a celorlalte organizaţii, extinderea stării de asediu în ţară, suspendarea intrării şi ieşirii din Turcia a cetăţenilor turci”. Interesant este că artizanii loviturii de forţă au dispus reţinerea deopotrivă a lui S. Demirel, precum şi a lui B. Ecevit. De asemenea, a fost reţinut şi N. Erbakan, liderul Partidului Salvării Naţionale, iar A. Turkeş, şeful Partidului Mişcării Naţionaliste, a fost somat ,,să se prezinte urgent în faţa organelor militare”.

În aceeaşi zi, şefii misiunilor diplomatice ale statelor cu regimuri populare sau socialiste au fost convocaţi la sediul MAE turc pentru o informare legată de noile schimbări politice. Oficialul turc a transmis cu acest prilej că motivele care au determinat acţiunea armatei au fost următoarele: situaţia anormală reflectată în ,,paralizarea statului şi a regimului democratic”  şi ,,crearea unei stări de nesiguranţă şi ameninţare faţă de viaţă şi proprietatea cetăţenilor ţării”.

La 16 septembrie, ambasadorul turc acreditat la Bucureşti a transmis MAE un Aide-mémoire în care a furnizat explicaţii oficiale privind cauzele, obiectivele şi principiile preluării puterii de către forţele armate turce, subliniind totodată că ,,politica externă a Turciei nu va fi schimbată”, noile autorităţi turceşti continuând politica de ,,dezvoltare a relaţiilor strânse şi prieteneşti care există în mod atât de fericit între Turcia şi Republica Socialistă România”.

Diplomatul turc a subliniat cauzele preluării puterii de către Armată, acestea constând în ,,ameninţarea gravă a păcii interne, paralizarea totală a regimului democratic, situaţie care a spus în pericol drepturile de bază şi libertăţile în ţară”.

Obiectivele noilor autorităţi vizau: pregătirea adoptării unei noi constituţii, care să susţină într-o mai mare măsură regimul democratic; protejarea integrităţii naţionale; asigurarea păcii sociale unităţii şi coeziunii naţionale, a securităţii, vieţii şi proprietăţii; întărirea autorităţii statului; restabilirea conducerii civile în cel mai scurt timp posibil.

Principiile afirmate de forţele armate după preluarea puterii erau: supunerea faţă de lege; asigurarea unor pedepse corespunzătoare crimelor; tratament imparţial tuturor cetăţenilor.

În pofida dificultăţilor interne, relaţiile româno-turce au continuat pe un curs ascendent, ilustrativă fiind, în acest sens, primirea, la 22 decembrie 1980, de către Ştefan Andrei, ministrul român al Afacerilor Externe, a lui Nihat Ozgür, ambasadorul turc de la Bucureşti. Pe baza instrucţiunilor transmise de la Ankara, diplomatul turc a arătat atunci că ,,noul guvern turc se orientează ferm în direcţia dezvoltării raporturilor româno-turce”, aducând în sprijinul afirmaţiei dovada că statul român se află pe primul loc  în privinţa schimburilor comerciale ale Turciei cu ţările din Răsărit, inclusiv U.R.S.S. (272 de milioane dolari nivelul schimburilor cu România faţă de doar 240 milioane de dolari cu Uniunea Sovietică).

Cu acelaşi prilej, referindu-se la situaţia internă din Turcia, N. Ozgür a afirmat că intervenţia militară din 12 septembrie 1980 este ,,o chestiune temporară de urgenţă reclamată de situaţia gravă care se crease datorită greutăţilor economice şi terorismului politic”, subliniind că ,,în prezent, terorismul a fost practic eliminat şi are loc un proces de redresare economică şi politică”, inflaţia fiind redusă cu 40%.

Ministrul român al Afacerilor Externe a transmis ambasadorului turc, la rândul său, între alte aspecte de interes bilateral, că ,,în România se va marca centenarul naşterii lui Atatürk în spiritul relaţiilor de prietenie dintre cele două ţări”, faptul producând, după cum s-a consemnat în nota asupra vizitei, ,,o satisfacţie deosebită interlocutorului”.

Aflat în fruntea Consiliul Securităţii Naţionale, Kenan Evren a condus Turcia până la alegerile organizate în baza noii Constituţii adoptate în 1982, devenind apoi preşedintele Turciei, funcţie deţinută până în anul 1989.

Măsurile radicale adoptate cu prilejul loviturii de stat din anul 1980 (178.000 de persoane arestate, din care 450 decedate ca urmare a torturilor administrate şi 50 executate) i-au adus peste ani, în… 2014, condamnarea pe viaţă de către justiţia turcă pentru ,,comiterea de crime împotriva puterii de stat”. În cursul unei audieri, fostul preşedinte a declarat: ,,N-am nici-un fel de remuşcări”.

Citeste si:

România și loviturile de stat din Turcia. Trecut și prezent (II). 1971 – un Memorandum pentru ,,apărarea Republicii Turcia”

România și loviturile de stat din Turcia. Trecut și prezent (I). 1960 – generalul Cemal Gürsel pentru ,,o adevărată ordine democratică”

Distribuie acest articol

4 COMENTARII

  1. /// asa arata o lovitura de stat pe bune, nu chermeza din iulie! / Erdogan a activat in partidul lui Erbakan si a bagat la cap.Turcii erau mai europeni atunci decat acum.Si mai putin islamisti.Aferim

  2. Istorie, pe de alta parte citind nu-ti vine sa crezi ca Romania a putut fi si altceva decat scheletul politic si economic de acum.

  3. Mie mi se pare evident ca Turcia a avut si are constant o politica coerenta si consistenta fata de aria ei geografica de interese. Indiferent de costumatia dela Ankara.

  4. Aua a fots lovitura de stat cu .. preaviz !
    Marele Stata Major a publicat o scrisoare deschisa (ultimatum, preaviz) „faceti ceva ca latfel venim noi!”.
    Si „ceva” au facut .. adica mai multe impuscaturi pe strada (atunci s-a ilustrat atentatorul asuora papei.. Dinati in Turcia) nesiguranta .. dzordinei in crestere.
    Asa ca insaturarea legii amrtiale si a prei de stingere a .. reumplut cafenelele! Adica le-a umplut pana la ora 19. Si patronii cafeneleor ziceaui fericoti ca acum frecventarea cafenelelor nu mai era un risc si deci aveau clienti. Ma rog pana la 19 insa cu 2 luni inainte nu aveeau nici la ora 14

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Florin Stan
Florin Stan
Florin C. STAN, cadru didactic asociat al Universităţii ,,Ovidius” Constanţa, Facultatea de Istorie şi Ştiinţe Politice (din 2011), Şef Secţie Istorie, Muzeul Marinei Române (2005-2013). Licenţă (1998), Studii aprofundate (2000) și Doctorat (2009) în Istorie. Expert atestat de către Ministerul Culturii în domeniul Bunuri istorico-documentare - specializarea Istorie contemporană (2012). Aria tematică a activităţii didactice universitare a fost circumscrisă politicii externe, analizei naționalismului în Europa, totalitarismelor, securității, conflictelor internaţionale și în mod special genocidului şi Holocaustului. Din lucrările publicate: Situaţia evreilor din România între anii 1940-1944/The Predicament of the Jews from Romania between 1940-1944, Cluj-Napoca, 2012; România în focul războiului. Volum de studii dedicat împlinirii a 70 de ani de la intrarea României în cel de-al Doilea Război Mondial (1941-2011), Constanţa, 2011; Istorie şi istoriografie contemporană, Constanţa, 2010 (editor coordonator); Portul Constanţa - poartă deschisă evreilor spre ,,Ţara promisă”. Studii privind ,,problema evreiască” în România. 1938-1944, Constanţa, 2007. Pentru activitatea profesională, în anul 2013 a fost decorat cu Ordinul Virtutea Maritimă, în grad de Cavaler. Textele publicate pe platforma Contributors.ro nu reprezintă poziţia nici unei instituţii la care este afiliat.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro