duminică, mai 19, 2024

Scrisoare deschisă către Ministerul Justiției, Tudorel Toader

Domnule Tudorel Toader,

Mi-ați fost profesor în urmă cu mai mult de două decenii la Iași, așa cum le-ați fost și altora. În vremea aceea, aproape imediat după Revoluție, profesorii erau în marea lor majoritate bătrâni, fără entuziam și metodă, iar noi studenții eram timizi, dar curioși de a descoperi misterele dreptului în lumea nouă care se deschidea în fața noastră. Dvs împreună cu încă vreo trei profesori, ridicați un pic, nu atât media de vârstă, cât mai ales contribuiați la îmbunătățirea tehnicii de predare, acordând șansa științei dreptului penal de a ieși din praful ideologiei comuniste.

Noi, generațiile de după Revoluția din decembrie 1989 am devenit ceea ce am devenit fiecare, prin colțuri de lume sau de Românie. Noi am avut posibilitatea să citim, să ne informăm, să ne exercităm meseriile într-un alt standard de educație, dacă nu suficientă, măcar eliberată de o formă de cenzură. Studierea dreptului ne-a dat posibilitatea de a vedea lumea altfel, de a o înțelege mai profund, de a lupta mai mult pentru drepturile noastre și ale celorlalți, de a ne dori o țară mai bine organizată, mai puțin coruptă, fiindcă aflasem că acest lucru este posibil datorită susținerii europene. Atât idealurile noastre de libertate, cât și cele de bună organizare ”a cetății”, puteau fi îndeplinite, puteau fi posibile fiindcă noi eram pregătiți. Dar noi rămâneam în același timp legați, nefiind liberi, din cauza incompetenței sau a relei credințe a celor care făceau legi pentru ei și împotriva noastră, a oamenilor simpli. În tot acest timp asistam la distrugerea țării din toate punctele de vedere, legislatură după legislatură, poate cu mici pauze de palidă dezvoltare economică și de consolidare a unui drum european croit cu multă străduință. Sunt convinsă că mulți dintre colegii mei de an sau de generație gândesc la fel și luptă, poate mai mult decât mine, pentru a păstra un act de justiție obiectiv, corect, bazat pe o muncă neîndoielnic serioasă.

Prezența dvs de câteva luni pe scena politică, în echipa puterii executive a statului, m-a contrariat și mi-a ridicat multe semne de întrebare. V-am analizat la rece toate deciziile și doar puține dintre ele au corespuns cu politica penală pe care ne-ați predat-o dvs la cursuri. De fapt nici nu mai este vorba de principiile vreunei ”politici penale” în măsurile pe care le-ați luat dvs, nu mai este vorba de nici o arhitectura juridică a statului. Totul se face cu un scop bine determinat. În activitatea dvs însă am observat și unele străduințe ale dvs, de a evita ”politica” programului de guvernare, ceea ce mă face să cred că dvs recunoașteți derapajele care se petrec acum în România, recunoașteți inclusiv pericolul pe care îl prezintă anumite hotărâri ale colegilor dvs de la Curtea Constituțională,  înțelegeți de asemenea, mesajul Comisiei de la Veneția și știți foarte bine unde ne vor duce legile pe care le-ați prezentat în Comisia din Parlament, din lipsă de curaj și tărie politică, neasumându-le. Și evident, cu siguranță, recunoașteți lipsa de profesionalism a membrilor acelei comisii parlamentare și știți foarte bine că nu are nici o legătură cu democrația modalitatea prin care se discută și se votează aceste legi în Parlament.

Dvs, domnule Toader, ați contribuit un pic, la fel ca ceilalți profesori de la Iași, la pregătirea noastră juridică, a tuturor celor care au avut posibilitatea să studieze la Universitatea Alexandru Ioan Cuza. Memoria noastră colectivă păstra amintirea unui respectabil profesor care contribuia la dezvoltarea dreptului, nicidecum la sugrumarea sau involuția lui. Cu toții acceptăm că în organizarea judiciară este mereu loc de mai bine, dar noi ca juriști care cred în democrație, știm că nu așa se desfășoară aceste schimbări într-o societate, fără o motivație serioasă, fără studii de impact, fără studii comparative, fără statistici care ar demonstra urgența sau necesitatea acestor măsuri. Consultarea de formă a unor instituții sau a unui eșantion din societatea civilă, fără însă a lua în considerație părerile acestora, este irelevantă. Schimbarea legilor justiției nu prezintă absolut nici o grabă explicabilă administrativ, social, economic, pe plan intern sau internațional. Nici măcar nu am regăsit-o în magnificul program de guvernare al social-democraților în forma pe care ne-o prezentați atât dvs cât și cum se prezintă ea acum, după căsăpirile și adăugările din dictatoriala comisie a dl. Iordache. Noi știm dl Toader, ca juriști dar și pentru că am studiat istoria, că ceea ce se petrece acum în Parlament nu este despre ocrotirea unui infractori ci a mai multor infractori, a tuturor celor care au furat și care fură România. Ceea ce se întâmplă acum în țară și ceea ce va urma este echivalentul schimbării unui regim politic cu altul. Nu mai avem nici o urmă de îndoială. Vă legați așadar numele de proiecte care nu ar trebui să existe niciodată într-o Românie cu deschidere la o adevărată democrație, mai ales că ele nu au, în forma care a fost făcută publică, o coerență, o eficacitate la nivel calitativ juridic. Și totuși continuați să mergeți mai departe. De ce o faceti? Este chiar atât de pervertibilă puterea domnule Toader, încât nu mai încape acolo nici un strigăt al demnității, al onoarei? Sau demnitate și onoare generația dvs nu a cunoscut și nu va cunoaște niciodată? Chiar sunteți cu toții manipulabili, chiar ați rămas toți inflexibili la schimbare, ancorați în ”meandrele trecutului”? Sau este chemarea puterii și a haosului mai interesantă decât aceea a bunei organizări, a studiilor serioase, a unei politici penale cu adevărat în conformitate cu necesitățile societății noastre, nicidecum cu societăți ale altor state din care vă inspirați și despre care informați și oamenii în mod greșit.

Pe lângă toate acestea dvs împreună cu echipa de la PSD faceți din țara noastră un loc nesigur, absolut nedemocratic, un loc unde atât copiii, cât și adulții și bătrânii se tem să mai trăiască. Ați permis, în loc să construiți penitenciare pentru infractori, eliberarea criminalor, violatorilor, care au recidivat la câteva zile sau săptămâni, cum era de așteptat. Ați făcut asta fără nici un pic de responsabilitate pentru copiii, adulții și bătrânii corecți din România. Ați preferat să-i puneți în pericol pe oamenii simpli și cinstiți motivând hotărâri CEDO, care știți și dvs că nu vă impuneau să dați afară din penitenciare infractori condamnați, ci doar să le oferiți condiții mai umane de detenție. La fel ați ”interpretat” și răspunsul Comisiei de la Veneția privind pragul pentru infracțiunea de abuz în serviciu. Rațiunea mea nu vă înțelege interpretările subiective. Privite de la distanță acestea sunt opțiunile unei persoane lipsită ori de bună credință, ori de cunoașterea problematicii concrete a unei adevărate politici penale.

Vă mărturisesc că, în acest context, îmi este rușine că mi-ați fost profesor și promit să pun permanent, de acum încolo, până la sfârșitul vieții mele la îndoială orice idee, orice concept, orice hotărâre, orice principiu, orice act care vine de la dvs. Ne despărțim ideologic și nu ne vom mai întâlni niciodată.

Nu știu cum v-ați făcut dvs socotelile, politic vorbind, dar să știți că vremurile acestea unde aroganța și mârlănia la care și dvs vă faceți acum părtaș, nu vor dura o veșnicie, indiferent ce legi sau ordonanțe va trebui să îndurăm. Și o să vă certe și pe dvs istoria, etica și dreptatea așa cum a procedat de fiecare dată.

Nici nu mai puteți să vă retrageți acum, este prea târziu. Rămâneți acolo și duceți până la capăt ingrata misiune de a distruge sistemul nostru judiciar punând în loc cel mai aberant și mai puțin potrivit sistem din societatea noastră românească. Veți face parte, atât dvs cât și restul incompetenților dvs colegi din comisiile parlamentare, din partea întunecată a istoriei.

Aș putea spera că veți proceda altfel, în chiar ultimul ceas, că veți face o conferință de presă și veți mărturisi tot ceea ce acești oameni murdari vor să facă poporului român și veți înceta să ne mai acuzați că nu citim, că sunt ignoranți. Dar asta ar însemna să fiți un erou, ceea ce dvs nu doriți să fiți, ați ales cealaltă tabără.

Domnule Toader, închei prin a vă spune că m-am săturat să mă trezesc diminețile și să mă doară țara mea, faptele voastre mizere, aroganțele voastre, pierderea aceasta a timpului atunci când avem șansa de a face ceva serios pentru oamenii noștri, care au dreptul să-și trăiască viața la fel ca toate popoarele educate și civilizate ale acestei planete.

Refuz să cred, oricât de mult l-am admirat pe Cioran, că România are un destin ratat, că România este o țară ratată.

Alina Dobre, 11.12.2017

Distribuie acest articol

19 COMENTARII

  1. Felicitari pentru scrisoare! Din pacate cu un GIO irational nu se poate discuta cu argumente. Astia trebuie toti inchisi pentru atentat la siguranta nationala. Dar n-are cine s-o faca, si-au pus slugi peste tot.

  2. Nu stiu cum sa va spun, dar in lumea celor care adera intr-un fel sau altul la PSD, studentul nu sufla in fata profesorului. Cu atat mai putin nu-i da sfaturi sau trimite scrisori deschise.

  3. profesorii erau în marea lor majoritate bătrâni, fără entuziam și metodă, iar noi studenții eram timizi, dar curioși de a descoperi misterele dreptului în lumea nouă care se deschidea în fața noastră. Dvs împreună cu încă vreo trei profesori, ridicați un pic, nu atât media de vârstă
    Azi Tudorel Toader are 57 de ani. Deci acum 20 de ani nu avea cum sa ridice media de varsta cand mjaoritatea profesorilor erau batrani .

    Ma rog nu mai este cazul sa ma mir cum azi s-a ajuns normal sa se considere ca in fata instantei acuzatul „trebuie sa isi demonstreze nevinovatia” (propozitei care in anii 80 te progarama pr reexa minare!!!)

    • Vai, dar cum de nu intelegeti ca este vorba aici despre oameni de știință. Chiar și în articol apare sintagma ȘTIINȚA DREPTULUI. Aidoma Fizicii, Chimiei, Biologiei si Geologiei , doar ca acolo nu se schimba 7 constitutii intr-un secol, nu se modifica obiectul de cercetare prin vreo asumare de raspundere cu cate 25 de legi odata , iar savantii care isi iau doctoratul cu o teza despre superioritatea sistemului parlamentar bicameral pot oricand sa plece 2 – 3 ani de la Primarie , sa devina Premieri si sa sustina inflacarati ideea Parlamentului cu o singura camera.

  4. De unde onoare si coloana vertebrala la dl Toader? L-ati vazut luand vreo decizie radicala, pro sau contra? Incepand cu eliberarea detinutilor pe baza recursului compensatoriu si terminand cu pasarea responsabilitatii pentru legile care se refera la justitie. Ca sa nu mai punem la socoteala ca reformarea Codului Fiscal prin OUG poarta avizul Ministerului Justitiei, pe o ilegalitate flagranta.

    • Impresionant!

      Tudorel Toader, judecător la Curtea Constituţională (!) avea în 2012 opinie separată la Decizia privind invalidarea referendumului de demitere a Preşedintelui şi anume că din listele electorale ar fi trebuit să fie şterşi cetăţenii ROMÂNI care în ziua votului nu au acte de identitate valabile (adică să li se ia dreptul la vot, prevăzut de Constituţie!).

      Prostie sau rea credinţă (sau amândouă).

  5. Frumos apelul (si emotionant) catre fostul profesor admirat al tineretilor dvoastra studentesti, catre actualul alunecos ministru Tudorel Toader.
    Da, Tudorel Toader stie „carte”, dar e alunecos rau, nu degeaba a acceptat numirea ca ministru din partea altor „alunecosi”, pesedistii. Si acceptind, nu va putea proceda cum a procedat cind va era profesor. Poate ca acum si-a aratat adevarata fata; dupa Revolutie era si el „timid” (ca politia lui Chitac) si voia sa placa..
    Nu inteleg formularea „Ne despărțim ideologic și nu ne vom mai întâlni niciodată.”.
    Iar atacul la Curtea Constitutional „pericolul pe care îl prezintă anumite hotărâri ale colegilor dvs de la Curtea Constituțională” pare de genul spuselor ziaristului „judecatorii CCR sint ticalosi!”.
    Chiar sa fie ticalosi toti?
    Nu mai credem si in judecata altora, ci numai in a noastra?
    Mie mi se pare periculos.

  6. În veac de veac, Toader n-o să citească aceste rânduri. Și-i plăcea Cioran așa cum șefului de vamă Blaga îi plăcea Pink Floyd. Și?
    Nu mai trebuie să-i scrieți nici o scrisoare unui profesor de drept care se ratează moral. Sunt și pușcăriași viețași care cunosc codurile pe de rost și dau cursuri magistrale în celulă.

  7. Distinsă Doamnă Alina Dobre, vă înțeleg durerea. Este o durere mai mare decât durerea fizică, pricinuită de amputarea unui membru, mână sau picior, pentru că se exercită asupra psihicului, omului sensibil, a omului pentru care ,,a fi corect~ este o stare de har divin; doare mai mult atunci când asiști, neputincios, la degradarea morală a unui om în care ai crezut, a unui om pe care l-ai crezut ,,profesor~.
    Plângeți pentru el Distinsă Doamnă, dar scoateți-l afară din PANTEONUL în care s-a cocoțat, ca un impostor, prin minciună, prin fraudă, așa cum îl va dovedi istoria care nu greșește și nu iartă, ci îl va urmări pe el și pe urmașii lui, până la al 9-lea neam.

  8. „Sau demnitate și onoare generația dvs nu a cunoscut și nu va cunoaște niciodată?”
    Trist!
    (Frumos articol doamna Dobre, felicitari!)

  9. De ce ar fi intrebarea!
    Pentru ca oricine are de ales: sa castige bani multi – foarte multi – si dreptul de a-i scoate din tara si toti cei dragi lui sa traiasca regeste
    sau
    sa munceasca din greu si spamul generat de cei corupti sa-i macine nervii iar rezultatul sa fie incert!
    Presupunand ca la noi in tara acum situatia e asemanatoare cu ceva ce deja s-a intimplat acum citiva zeci de ani in alte tari sau acum 100 de ani chiar in Romania probabil oricine are putina minte face alegerea corecta.
    Eu am azuit ca in Noua Zeelanda se traieste bine!

    • Depinde de unde privesti: nu greseste, ci chiar este un elev meritoriu al gastii din care cu onoare face parte.
      Intre profesorul Tudorel si ministrul Toader pare ca a intervenit o meteahna din alta bransa, aia cu „fa zice popa, nu ce face popa!”

      • Cred ca Ministrul Justitie face partea din grupul acela care se simte mandru ca este roman fara sa inteleaga mare lucru din peisajul international.

        A crezut ca muta muntii, borfasii din partid inca il mai tin ca le spala izmenle dar de indata ce termina maretele lucrari va fi scuipat ca o masea stricata. Se folosesc si in marea sa naivitate si dorinta de a ajunge maret Tudorel joaca in hora penalilor.

        Ar trebui trezit si scrisoarea aceasta poate sa ii da oarece semnale, daca le primeste!

  10. Bravo pentru inițiativă, la fel gândim multi dintre noi care l-am cunoscut pe domnul profesor Tudorel Toader.
    Daca pe Dragnea si peTăriceanu ii înțeleg ca vor sa schimbe legile justitiei pentru ca ei sunt cercetați penal in mai multe dosare, totuși, nu inteleg de ce un profesor respectat dorește sa-si murdărească numele si sa dea cu piciorul la tot ce a realizat in 40 de ani de munca. Mult timp familia lui Tudorel Toader va fi bântuită de aceste derapaje.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Alina Dobre
Alina Dobre
Absolventă a Facultății de Drept, Universitatea Al. Ioan Cuza – Iași, 1995-1999, lucrarea de licență în dreptul penal român;
Studii postuniversitare Ludwig Maximilien Universität München- Drept comercial european și internațional, cu accent pe Dreptul internațional, Dreptul IT și Dreptul Mass- Media, 2007- 2008 Vicepreședintă a Societății culturale româno-germane Apoziția München (2005-2008) Membru fondator și secretar al ATORG- Asociația tinerilor ortodocși români din Germania (2008-2011).
În prezent angajată la o instituție publică București. Activități editoriale importante 2001 - „Persia Antică”, (Introducere în cultura și civilizația persană), Editura Arania, Brașov 2004 - Ludwig al II lea de Bavaria, Revista Tafrali Tulcea
2004 - Eseul despre gravura Melencolia I lui Albrecht Dürer, „Melencolia I“, publicat în revista „Dorul”, Danemarca, pag. 56-59 2006 - „ Aspecte ale ritualului”, revista „Apoziția”, München, pag.103-107
2008 – Poezii din ciclul „ Urme pe cuvinte“ și „ Botezul luminii“, Revista Apoziția, München, pag. 115-120
 2009 - „ Despre un drept fundamental”, revista „Apoziția”, München, pag. 107-109 2011- „ Trăirea pe interval”-gânduri despre emigrație, Revista „Spații culturale”, Anul IV, nr. 18, pag 66-67 2015 – ”Trăirea pe interval”, Editura Ideea Europeană

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro