sâmbătă, mai 18, 2024

Penibila prestație de ieri seară a domnului Tudorel Toader

O țară întreagă a stat ieri până la ora 18 cu sufletul la gură. Se anunțase mai întâi pe surse, mai apoi ca un fapt cum nu se poate mai sigur (mă rog, tot atât de sigur cât îl ajută debilele sale competențe de comunicare pe purtătorul de cuvânt al Executivului, dl. Nelu Barbu, care nici dacă ar vrea nu s-ar putea arăta cu nimic mai deștept decât cei pe care îi slujește) că ministrul Justiției, dl.Tudorel Toader va face o declarație de presă. Mai exact spus “o informare de presă”.
Era de așteptat ca dl. Toader să ne împărtășească opiniile domniei-sale despre scandalul, amplificat în ultimele zile, din jurul DNA, despre viitorul acestei instituții-cheie pentru felul în care se va face pe mai departe justiție în România și despre hotărârea domniei-sale în privința revocării sau nu din funcție a șefei acestuia, domna Laura Codruța Kövesi.
Cu toții credeam că dl. Tudorel Toader să aibă o reacție rapidă. Bazată pe studiul atent al situației pe care se tot laudă că îl are gata de vreo două luni de zi. Era de așteptat ca dl. ministru să spargă, în fine, buba și să ne spună ce are de spus. Fără să își mai ia precauțiuni inutile. Fără să se mai izmenească. Fără să tot facă pe cumpănitul și croitorul priceput. Că doar nu degeaba și-a strigat el sejurul japonez plătit de organizatorii marii reuniuni la care a luat parte. Unde mai pui că din pricina simțului uriaș al datoriei, pesemne dl. ministru nici nu a apucat să ii înmâneze kimonoul pe care mai mult ca sigur i l-a adus cadou odraslei domniei-sale. Un tânăr evident de familie bună care în urmă cu vreo șase luni a văzut-o făcând un prim pas, nițeluș cam discutabil din punctul de vedere al procedurii și eticii academice, în ierarhia universitară.
Asemenea d-nei Laura Codruța Kövesi, dl. Tudorel Toader a dat ochii cu presa la oră fixă. La ora anunțată. O punctualitate la secundă. Exemplară! Din păcate, a fost unicul punct în care s-au putut detecta similitudini între prestațiile celor doi importanți demnitari ai României. În rest, numai și numai opoziții. Guvernate de o proastă cunoaștere a unor reguli minimale ce țin de stilistica apariției publice.
Probabil contaminat de reuniunea cvasi-științifică de unde a fost chemat de urgență acasă de d-na prim-ministru Viorica Vasilica Dăncilă, reuniune în care era vorba și despre viitorul Cartier al Justiției care urmează să ne coste 1 miliard de euro, dl. Tudorel Toader a fost mai întâi și mai întâi preocupat să își asigure sieși un confortabil, un intangibil spațiu vital. Doamne păzește să îi fi stat vreun jurnalist în apropiere că dl. Tudorel Toader a amenințat că se oprește, își ia hârtiuțele și pleacă!
Odată încheiată operațiunea aranjării spațiului, dl. Tudorel Toader s-a apucat să ne citească, mai bine zis să silabisească un fel de “însemnare a călătoriei mele”. Prin care a vrut să ne lămurească în privința importanței vizitei domniei-sale în Japonia. Ne-a reamintit și de ce a trebuit să se întoarcă acasă mai devreme decât era plănuit.
Pe urmă, a încercat să ne mai aburească o dată în privința pretinsei lui independențe într-un guvern eminamente politic ai cărei componenți au multe probleme, nu tocmai simple, chiar cu anticorupția. Ca în partea finală a zicerilor sale să îi enerveze pe toți, și pe românii cinstiți, și pe cei care fac parte din vârful de lance al poporului pesedist anunțându-se, precum grăiește un cântec, că ne vedem joi. Nu se știe deocamdată bine la ce oră. Ne va anunța însă domnia sa din vreme.
Și cu aceasta, koneț film. După ce a împuns hârtia preț de 6 minute, domnul Tudorel Toader a părăsit spațiul scandalizând toți jurnaliștii prezenți la fața locului și provocând comentarii ironice, sarcastice de-a dreptul în platourile de televiziune. Plus reacția furioasă a ultrasensibilului domn Codrin Ștefănescu.
Urmărind penibila prestație a ministrului Justiției am fost urmărit intens de câteva întrebări stânjenitoare nu doar pentru dl. Tudorel Toader, ci și pentru câteva instituții cu oarecare reputație. Cu care domnia-sa a avut ori încă mai are tangență. Cum a fost un astfel de ins vreme de atâția ani membru al CCR, cum poate fi tot domnia-sa membru al Comisiei de la Veneția, cum oare, prin ce minune de noaptea minții a fost ales rector al Universității “Alexandru Ioan Cuza”?
În schimb, nu am avut nici un fel de semn de întrebare în legătură cu modul în care a ajuns ministru dl. Toader. Dacă au putut primi o astfel de demnitate doamnele Lia Olguța Vasilescu, Carmen Dan, Grațiela Leocadia Gavrilescu și Rovana Plumb sau domnii Florian Bodog, Dănuț Andrușca, Liviu Pop sau Valentin Popa, dl. Tudorel Toader de ce să nu poată?

Distribuie acest articol

14 COMENTARII

  1. Omul s-a intrerupt din treaba pentru care plecase de acasa si, grabit la cererea sefei, a parcurs vreo 9.000 de km ca sa ne zica ca nu ne zice inca. Alunecos domn, acest Tudorel, foarte alunecos; cred ca le scapa si pesedistilor :P
    Spun alunecos, pentru ca nu are rost sa-l ridiculizam ca este cumva incompetent.
    Dar se pare ca nu are curajul sa indeplineasca unele sarcini pesediste. Sa fie intre ciocan si nicovala? sa oscileze intre a face pe plac pesedistilor si, pe de alta parte, a nu se murdari?
    Il considram pe Tudorel si alunecos si cu „stiinta de carte”, dar are o prestatie jalnica ca ministru.
    Pe de alta parte, daca nu a fost schimbat inca, dece ii place lui Dragnea de el? dece il mai suporta? Caci a avut puterea sa schimbe prim ministri, dar un ministru!

    • Cred ca dl. TT este, ca si Grindeanu si Tudose, un om pe care nu partidul l-a facut. Are in spate si ceva munca personala depusa pentru a ajunge unde a ajuns, nu a fost chiar cules de partid de pe drumuri. Asa ca ar vrea sa aiba si ceva viitor dupa ce partidul nu mai are nevoie de el. Spre deosebire de dna Dancila si dna Dan pe care efectiv partidul (adica partidul- Dragnea) le-a facut ce sunt acum, in rest sunt zero, iar dupa epoca Dragnea se vor intoarce in pestera din care au venit (nu le vad nici macar cadorisite cu vreun post de consul prin strainatate). Asa ca dl TT se uita atent pe unde calca si ce lasa in urma lui. Fiecare cu interesele lui.

      • D-l Tudorel a fost numit la CCR din partea liberalilor. Ce-a facut in calitate de membru al CC se inscrie in limitele unui serviciu credincios fata de cei care l-au trimis acolo. Tocmai fiindca tariceanu a fost multumit de prestatia lui T Toader la CCR(si au fost printre altele, 2 suspendari ale presedintelui tarii, doar fiindca asa a vrut psd-ul si pnl-ul), d-l proaspat rector al universitatii din Iasi a fost chemat din nou la datorie. Convinsi ca Toader va da dovada supuseniei fata de stapanii care l-au aburcat in scaunul de la CCR, acesta a fost mentinut in post desi s-a restructurat de doua ori guvernul (Grindeanu si Tudose). Am zis ca s-a restructurat, fiindca doar prim ministrii au plecat sigur, ceilalti membri au fost pastrati/rotiti, dupa cum a visat liviu noaptea…
        Toader inca se bucura de increderea stapanilor(psd plus alde), deci cauta inca solutia salvatoare pentru prestigiul sau de mare prof universitar. Tragerea de timp, nu are alt scop decat de a avea posibilitatea sa gaseasca o varianta de iesire din viesparul in care se afla…
        Tot asa, se poate explica si taraganelile lui valeriu Dorneanu -seful actual al ccr- in spetele pe care a trebuit sa le rezolve(a se vedea amanarea timp de 4 luni ca sa decida pana la urma, ceea ce era vizibil si de pe Luna, fiindca n-a gasit nici o solutie sofista, ca dragnea nu poate deveni prim ministru, adica legea 90/2001, pe care a adoptat-o candva in calitate de presedinte al camerei deputatilor, este ok. au mai fost si alte spete pe care le-a tot amanat, le stiti cred, dar n-a gasit rezolvarea asteptata de dragnea)
        Cartoful fierbinte pe care madam vasilica dancila i l-a oferit lui Tudorel dupa ce la rechemat urgent din Japonia, este prea gretos la gust asa incat cred ca ministrul justitiei va incerca sa scoata castanele din foc cu mainile prea murdare ale parlamentarilor si, astfel, vom asista la cea mai mare demonstratie de strada din ultimii 50 -100 de ani
        dragnea poate comanda de acum elicopterul care sa-l duca in Brazilia…..

  2. Nea Tudorică a venit, a vorbit discuții despre nimic și după ce a terminat de aburit asistența a dispărut în canalizarea PSD unde-i bine fiindcă iarna este cald. Ne-a luat de proști, așa cum face de cînd barosanii l-au extras din Ieși și l-au mînjit cu funcția de ministru ”independent politic”. Tudorel este independent și față de logică, bun simț și rușine, deci este un bun politician și își merită poziția.
    Iohannis s-a încadrat și el în categoria celor care ne iau de proști și atunci cînd a fost pus în situația de a-și expune punctul de vedere în legătură cu concluziile inspecției judiciare care se bat cap în cap cu ce spune Codruța, ne-a explicat că el nu discută despre ce spun alții. Mîine Putin o să spună că intră cu armata peste noi și Iohannis o să apară la tv declarînd că nu discută despre ce spune Putin. În schimb, în ambele cazuri știm că o să urmărească tot ce se întîmplă cu atenție. În rest, aceeași placă cu penalii, inculpații și ”nu pot să comentez” pe care o pune și Codruța de cîte ori e prinsă la înghesuială. Pentru mine concluzia este că avem de a face cu trei oameni care au făcut ceva găinării la viața lor și o dau cotită atunci cînd e vorba de rupt pisica-n două. Timpul le rezolvă pe toate și peste cîțiva ani vom afla și despre gunoiul băgat sub preș în aceste memorabile luări de poziție ale împricinaților. Pînă atunci, toate reducerile de prețuri s-au scumpit cu 100%, salariile, dacă e să vorbim pe limba isărească, au suferit ”o creștere negativă”, iar guvernul e decapat în continuare cu dezinfectanții eficienți de la Hexi Pharma.

  3. Domnul Tudorel s-ar putea sa joace un joc care sa salveze Justitia in cele din urma .
    Cred ca il exaspereaza pe Dragnea, pentru ca nu poate nici sa-l dea afara pe motiv ca nu i-ar executa ordinele, dar nici ceea ce vrea el nu face …
    Sau poate pur si simplu omul nu vrea sa ramana in istorie ca cel care a distrus Justitia in RO, asa ca simuleaza un fel de rezistenta ascunsa …

    • Sau invers. Se poate si invers. Si ce spun eu ca s-ar putea este scenariul de tip securistic-diversionist cu aparenta de acoperire legala pentru care un Codrin Stefanescu face pregatirea de artilerie si un Tudorel Toader vine si rezolva „legal si ca un domn problema” dar tot cum o vrea pramatia aia „mai demult” referita. In fine sa fie cum spuneti dvs si sa nu ramana toate doar pe dl Iohannis.

  4. Pentru mine totul este clar: Presedintele Tarii – decident/”decision maker” si cu drept de VETO – si-a exprimat increderea in activitatea DNA cat si in cea a Procurorului Sef al DNA.

    ALEA JACTA EST !

    Orice propunere ar veni din partea Ministrului Justitiei in special pentru ca este parte a unui guvern care nu este al meu („despre hotărârea domniei-sale în privința revocării sau nu din funcție a șefei acestuia, domna Laura Codruța Kövesi.” cum scrie autorul articolului) ramane doar o propunere.

    Restul sunt vorbe, discutii, jurnalism, analiza politica, critica de teatru politic etc.

  5. Se pot spune multe despre prestatia domnului ministru Tudorel Toader. Un lucru insa nu s-a remarcat, acela ca nu e implicat politic, din care se poate intelege ca a se pronunta pentru sau impotriva doamnei Kovesi, domnia sa ar iesi tot tap ispasitor. In consecinta a ales sa paseze rapunderea asupra parlamentului.
    Pastrand proportiile si respectul fata de condamnarea lui Iisus, lucrurile s-au intamplat tot asa.
    Fariseii si saducheii, reprezentati prin Dragnea si Tariceanu au adus pe Kovesi in fata lui Pilat, Tudorel Toader care s-a spalat pe maini : ,,nevinovat sunt de sangele dreptului acestuia.” Pana si Irod, Johanis, a afirmat ca Kovesi este nevinovata.
    Urmeaza acum ca fariseii si saducheii, Dragnea si Tariceanu sa instige poporul, prin deputatii si senatorii si ,, modelatorii” de la tv si sa strige :,, Sa se rastigneasca Kovesi si sa fie eliberat Baraba, penalii. Istoria se repeta.
    Daca vor avea castig de cauza fariseii si saducheii, va urma un proces ca prin anii, de glorie” a lui Gheorghiu-Dej si se va instala linistea dorita de predecesorul lor Ion Iliescu si democratia originala, incepata c u marele jaf national.

  6. TT ne vorbeşte rar şi apăsat pentru ca să ne putem lua notiţe. Ceea ce grăieşte laringele dumnealui trebuie perceput de noi toţi precum adevăr absolut. Orice întrebare i-ar fi adresată domnului TT demonstrează, în primul rând, faptul că magistrala sa expunere nu a fost urmărită cu spăşită atenţie. De aceea răspunsurile dumnealui sunt întotdeauna dojenitoare. De aceea dumnealui preferă să îşi ţină înălţătoarele disertaţii doar în faţa unei audienţe obedient complice (la ce-i pică bine) precum adunătura majoritară din cea mai mare clădire din Europa. De aceea TT e continuu pe fugă atunci când este prins în afara coteţului protector.

    De fapt, dl TT nu are sânge unde s-ar cuveni. Asta spre deosebire de LCK. Dacă prestaţia Codruţei de acu două zile a amintit – fie şi numai prin vivacitate – de măiestria lui Mozzart, bâlbâielile apretate de ieri ale lui TT nu s-au putut ridica nici măcar la palidele înjghebări ale invidiosului Salieri. Prins între ciocan şi nicovală, dl TT s-a mai pipăit odată prin locurile esenţiale, şi pentru că n-a dat de ce trebuia să fie acolo, a mai cerut un timeout. Prosopul va fi aruncat de alţii mai târziu. Dacă nu-l va strânge de gât până la sufocare, îi va rămâne pe veci pe figură pentru a masca ruşinea. Depinde cine îl aruncă.

    Desigur, există (încă) posibilitatea ca dl TT să-şi regăsească în al 12-lea ceas bărbăţia. O va face oare?

  7. Ceea ce spui tu imi aminteste de Vadim si Paunescu: „Dacă prestaţia Codruţei de acu două zile a amintit – fie şi numai prin vivacitate – de măiestria lui Mozzart,”

  8. Coalitia de la putere , PSD-ul i-a dat d-lui Tudorel o sarcina precisa si clara .
    Legile justitiei si revocarea d-nei Kovesi .
    Dl Tudorel trebuie sa-si foloseasca cunostintele juridice , sa caute argumente,
    care sa fie cat de cat credibile in propunerea de revocare a L Kovesi .
    Si sa nu bata la ochi , tinand cont ca Occidentul apreciaza activitatea DNA.
    Si romanii cinstiti apreciaza activitatea DNA , dar astia nu conteaza pentru PSD .
    Acum ramane de vazut cum va raspunde dl Tudorel la cerinta imperativa ..
    „Tudorele fa ceva „…:)
    Deocamdata ..o scalda .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro