sâmbătă, mai 18, 2024

În așteptarea concluziilor d-lui Tudorel Toader

Au mai rămas puține ore până când ministrul Justiției, dl. Tudorel Toader,își va face publice concluziile referitoare la activitatea în fruntea DNA a d-nei Laura Codruța Kövesi.
Nu întâmplător am folosit în fraza anterioară cuvântul „concluzii”și am evitat cuvântul „verdict”. Fiindcă nutresc şi speranţa, şi credinţa că dl. ministru va recurge iarăşi la o stratagemă. O stratagemă la urma urmei salvatoare grație căreia va evita nu doar o mare nedreptate, ci va pune la adăpost și debilitarea gravă, poate chiar compromiterea pe termen lung a ideilor de anti-corupție și justiție ce ar putea fi puse de azi încolo la cheremul poftelor politice.
Nu cred, mai corect spus, îmi place să sper că dl. Toader nu îşi va asuma riscul de a pune complet în primejdie viitorul luptei anticorupţie din România şi de a propune măsura cea mai drastică și cu consecințe dintre cele mai imprevizibile.Aceea a demiterii d-nei Kövesi. Măsură a cărei urmare imediată ar putea fi destructurarea pe termen lung de aici încolo a DNA. De unde și primejdia izolării europene a României și o suită de sancțiuni devastatoare.
Trag nădejdea că dl. Tudorel Toader va face dovadă de luciditate și nu va risca nici măcar să creeze premisele unei lupte la scenă deschisă între preşedintele Klaus Iohannis, despre care se crede că va refuza să dea curs eventualei propuneri vizând demiterea prucurorului şef al DNA și vârfurile măcinate de corupție, ură și interese personale ale coaliției PSD-ALDE. Aceste vârfuri identificându-se cu o mână de oameni obsedați de un an încoace de dorința de a scăpa de cea pe care nu pregetă să o acuze că s-ar fi situat în fruntea unei veritabile și concertate operațiuni ale cărei rosturi ar fi acelea de a proceda la decimarea clasei politice din România. Precizând , în disprețul evidenței, că respectiva clasă politică nu ar fi chiar atât de coruptă precum s-ar fi acreditat ideea în spațiul public, că adesea s-a recurs la acuze nejustificate, că s-ar fi făcut dosare la comandă, s.a.m.d.
Ce cred că va face astăzi dl. Tudorel Toader? Va citi monoton, cu voce egală, adormitoare, un raport usturător, conținând neîmblânzite reproșuri la adresa managementului exercitat de d-na Laura Codruța Kövesi. Va detalia cu lux de amănunte eșecurile, acuzațiile și soluțiile neconfirmate, situațiile în care judecătorii au infirmat deciziile procurorilor DNA. Va face o descriere a acelor cazuri, să admitem, grave, însă departe de a fi majoritare care au arătat că DNA nu este chiar o instituție fără prihană. Va supralicita rolul și vinile d-nei Kövesi în aceste operațiuni eșuate. Va plictisi pe toată lumea cu o suită nesfârșită de recomandări finale și tranzitorii vizând îmbunătățirea activității Direcției și a conducerii acesteia. Pentru ca la sfârșit să ajungă la concluzia că d-na Kövesi ar trebui totuși să își ducă la îndeplinire și ultimul an de mandat. Acesta urmând să expire de abia în primele luni ale anului 2019. An de alegeri prezidențiale când e foarte posibil să se recurgă la soluția interimarilor până în clipa în care se va ști clar cine va fi viitorul președinte al României și se vor fi încheiat procedurile de instalare.
Cred, sper deopotrivă că d-nul Tudorel Toader își va asuma riscul de a fi făcut praf, adică jignit, atacat în toate felurile de inși de teapa unor Codrin Ștefănescu, Liviu Pleșoianu, poate chiar de Călin Popescu-Tăriceanu. Vorbe nu tocmai bune vor veni, poate, și din partea d-lui Liviu Dragnea. Congresul extraordinar de luna viitoare al PSD va reprezenta o bună ocazie pentru continuarea răfuielii. Nu e exclus ca, în cazul în care dl. Toader își va păstra până atunci funcția, dl. Dragnea să aibă de dat câteva explicații. Deja au început să apară primele semne că viitorul Congres nu va fi chiar un lung omagiu adus d-lui Dragnea.
Îmi place să cred că dl. Tudorel Toader va avea grijă să le reamintească chiar astăzi criticilor domniei-sale garanțiile de neimixtiune în activitatea cotidiană a Ministerului, garanții pe care nu întâmplător le-a invocat în informare sa de presă de joia trecută. Se va prevala de ele. Vom vedea cu ce efecte.
Sigur, avem toate motivele din lume noi, oamenii cinstiți din România, să îi fim recuoscători d-nei Laura Codruța Kövesi. Grație activității sale din fruntea DNA ne-am simțit mai în siguranță. Nu și-au făcut de cap politicieni corupți, iar magistrați nedemni de genul Ingrid Mocanu sau Mihaela Iorga Moraru au părăsit pe ușa din dos DNA.
Aceasta neînsemnând însă că ar trebui să ne punem în cui spiritul critic, că ar servi la ceva să o privim pe d-na Kövesi asemenea unui idol, ca pe o icoană, să o socotim un om în totalitate lipsit de defecte,iar DNA-ul o instituție sacrosanctă.
Mi se pare a fi o mare primejdie, un pericol la adresa sănătății intelectuale a națiunii să cădem pradă tentației zămislirii unui nou cult al personalității. Dezamăgirile încercate de cei care l-au susținut necondiționat pe dl. Traian Băsescu în clipa în care au văzut cum a fost și cum e în realitate omul, cum se manifestă după încheierea celor două mandate prezidențiale, câtă mizerie ascunsă sub preș a lăsat în urmă s-ar cuveni să ne determine o temperare a efuziunilor și patetismelor.
Închei, exprimându-mi speranța ca astăzi, după ora 18, acest comentariu să nu fie unul al iluziilor pierdute.
Text apărut concomitent pe site-ul contributors.ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

13 COMENTARII

  1. Dupa cit e de alunecos dl Tudorel Toader, nu risc un pronostic.
    Dar ma gindesc ca impotriva lui Dragnea nu va hotari. Daca Dragnea are asigurari ca procesele sale se vor solutiona benefic, atunci dl Tudorel ne va servi o cunoscuta si mai veche conferinta de presa :P
    Citesc in articol si ma crucesc: „Aceea a demiterii d-nei Kövesi. Măsură a cărei urmare imediată ar putea fi destructurarea pe termen lung de aici încolo a DNA.”
    Adica, lumea e convinsa ca lupta anticoruptie o poate desfasura doar dna Kovesi? si ca pina a deveni ea sefa la DNA n-a existat lupta anticoruptie?
    Ba, a existat, fara scandalurile din ultimii ani in interiorul DNA Caci avem un Presedinte care asista si parca ar zice „cearta-i, drace!”
    Ori „De unde și primejdia izolării europene a României și o suită de sancțiuni devastatoare.”
    Avem un organism (care, e drept, unora place doar cind ia decizii pe plac), CCR, care da verdicte de constitutionalitate ori neconstitutionalitate. Sa nu asteptam incontinuu hotariri de la Inalta Poarta.
    Si sa nu uitam sa mergem la vot in 2020. Ca Presedintele nu a vrut mai repede :P

  2. Va fi doar un moment penibil.
    Nu o spun din optimism, ci pentru ca dl. ministru TT este deja demult cu fundul in doua barci si cand vrei sa ramai in pozitia asta nu poti decat sa te legeni prosteste pana cazi.

  3. Depinde de Toader daca vrea sa ramana in istorie ca cel care a impiedicat distrugerea justitiei, in Romania, in ziua Z. Sigur ca reprezinta un sacrificiu din partea lui, insa daca are coloana vertebrala se va sacrifica. In caz contrar, va cadea in ciorba puturoasa a coruptilor si va fi dat uitarii. Scenarii si solutii „made in Dragnea and Co.” sunt multe, de la demiterea lui Toader si inlocuirea sa temporara cu….sa spunem…doamna Dancila, slugoiul care ne-a facut de ras ieri la Comisie invocand prezumtia de nevinovatie pana-n panzele albe pentru coruptii dansei din guvern. In orice stat civilizat, un astfel de politician isi dadea demisia pana sa primeasca oricare condamnare ar fi fost aceasta.
    Evident ca doamna Kovesi nu este o icoana de pus in rama, insa fara dansa am fi fost demult marginalizati in Europa si cu cateva articole activate.

  4. Cu putine ore inainte de a afla ce zice Dl Toader : Inclin sa cred ca dl Moarariu are dreptate.
    Dupa intrevederea Johannis, Dragnea . Dancila, lucrurile se vor pune ” sub pres” . Dna Kovesi ramine, dosarele Dragnea se rezolva favorabil sau se amina, toate celelalte dosare de mare coruptie se pun la ” iernat”, Johannis nu este amenintat cu suspendarea, in 2019 s-ar putea ca tot Dna Kovesi sa ramina interimar inca un an ,etc., etc .

  5. Cand are o lege si o institutie care sa vegheze la respectarea acestei legi, trebuie avut in vedere: qui prodest ? Cui foloseste si pe cine afecteaza.
    O lege foloseste, pe cat posibil majoritatii cetatenilor acelei tari. Pe cine afecteaza? Pe cei care nu o respecta.
    Intrebarea mea este urmatoarea: Sunt corupti cei peste 3 milioane de romani plecati peste granita sa-si castige existenta pentru ei si familile lor? Nu. Sunt corupti cele 5 milioane de pensionari? Nu. Sunt corupti cei care lucreaza,, la privat?” Nu.
    Dupa cat se vede, sunt vinovati coruptii, cei care s-au infipt in politica, nestiind sa faca altceva decat sa minta, sa promita si sa se ocupe de tot felul de matrapaslacuri din banii cetatenilor in ,, interesul carora pretind ca lupta cu gura, ,, neabatut” ca pe vremea lui Ceausescu.
    Orice taran stie ca prasind porumbul ca sa inlature buruienile ( mauvaises herbes ,fr. ierburile rele) mai greseste si mai taie si cate un porumb. Pentru asta trebuie sa nu mai praseasca? Asta-i intrebarea cu raspuns. Nimeni nu este perfect. Vinovat este cel care l-a angajat pe cel care l-a angajat sa praseasca. Sunt convins ca nu. Romanul are o vorba: Am fugit de Dracu’ si-am dat de mama-sa.

  6. Dacă dom’ ministru ar avea oarece demnitate, s-ar întoarce la catedră. Dacă nu, va rămâne să gireze grupul infracţional organizat care este psd-alde şi să se acopere de ruşine pentru tot restul vieţii.
    Alegerea îi aparţine

  7. Acum cand vorbeste in stil josnic, stil de activist PCR, acest „jurist” procuror comunist al luptei de clasa, caci asta a dorit dlui sa fie la inceputul carierei, constat cata dreptate am avut in tot ce am scris pe aceasta platforma, respectiv la misiunea data de PSD acestui instrument juridic aparent legal care mie imi starneste greata.

  8. Asta avem daca nu am bagat la zdup procurorii comunisti in anii 90 ba le-am dat chiar si inamovibilitate. Ori mai fi multi de astia in tarisoara noastra?

  9. Dau in scris ca daca Iohannis tine cont de aceasta pledoarie de tribunal al lui Dzerjinski si nu o da pur si simplu la cos nu va mai vedea al doilea mandat.

  10. „În așteptarea concluziilor d-lui Tudorel Toader…”

    Un „super-specialist”, care acționează în slujba binelui public…După cum vorbea despre tinerețea domniei-sale.
    Care au fost argumentele celor care l-au considerat pe dl T Toader un atât de bun specialist, din moment ce este capabil de un discurs atât de dezlânat, un soi de talmeș-balmeș?! Pentru a fi un mare specialist în Drept nu este oare necesar să aibă logică discursul tău?…Habar n’am cum am găsit de ceva vreme în țara asta doar specialiști extraordinari care să ne conducă! Mi-e dor de unii obișnuiți.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro