duminică, mai 19, 2024

Partidul d-lui Dacian Cioloș

Fostul premier Dacian Cioloș a făcut vineri anunțul în conformitate cu care el împreună cu alți câțiva foști miniștri din guvernul tehnocrat care a condus România în cursul anului 2016 a demarat procedurile în vederea înscrierii unui nou partid politic.

Dl. Cioloș nu s-a grăbit să furnizeze prea multe amănunte referitoare la ideologia partidului Mișcarea România Împreună. Poate fiindcă într-un secol impur, așa cum este veacul al XXI-lea, delimitările între stânga și dreapta nu mai sunt din cale afară de relevante. Nici foarte operaționale. Dimpotrivă. Poate și pentru că fostul prim-ministru are în gând reușita formațiunii anti-sistem a actualului președinte al Republicii Franceze, dl. Emmanuel Macron. Sunt comentatori și analiști politici care spun că ar fi vorba despre o opțiune total greșită imitarea modelului Macron. Înclin să le dau dreptate. Mai rămâne de văzut cât de autentică ar fi opțiunea pentru centru-stânga despre care aflu că s-ar vehicula pe surse.Prezent duminică seara la Realitatea tv, dl. Cioloș s-a mulțumi să spună că noul partid va fi unul de centru, precizări suplimentare urmând să fie aduse după înregistrarea legală a formațiunii.

Oricum, oricât de bizar ar părea totul în condițiile în care opțiunea pentru centru-stânga se confirmă, este de așteptat ca cei mai mulți dintre cei ce se vor număra printre aderenții și simpatizanții partidului înființat de dl. Cioloș să se recruteze din rândurile electoratului tradițional de dreapta. Ori din stânga de bună calitate săturat de minciunile în cascadă al PSD. Dintre oamenii cu un grad sporit de educație, adică absolvenți cu studii superioare adevărate, nu posesori de diplome de la universități fantomă, intelectuali autentici, oameni obișnuiți să gândească cu capul propriu. Insensibili, chiar imuni la intoxicările de toate felurile venite dinspre mijloacele de informare controlate de puterea actuală. Indiferent că este vorba despre gazete precum Cotidianul, Cațavencii sau Evenimentul zilei, despre televiziuni urât mirositoare gen Antena 3, România tv sau TVR 1 prin dezgustătoarea România 9 ori despre jurnaliști de genul unor Ion Cristoiu, Bogdan Chirieac, Val Vâlcu, Mirel Curea, Răzvan Savaliuc, Doru Bușcu, Mihai Gâdea, Mircea Badea, Ionuț Cristache, Victor Ciutacu.

Interesant de observat cât de zadarnice au fost eforturile acestei consistente echipe de zgomote, de bruiaj și de dezinformare ai cărei componenți și-au reunit glasurile și condeiele în vederea compromiterii guvernării tehnocrate. Degeaba s-au tot opintit și scuipat plămânii respectivii spre a ne convinge că Executivul condus de dl. Cioloș ar fi fost un așa –zis “guvern zero”. Comparate cu eșecurile spectaculoase ale celor trei guverne ale coaliției PSD-ALDE (pe la colțuri se vorbește deja și despre o prematură și iminentă remaniere a Cabinetului condus de d-na Viorica Vasilica Dăncilă), realizările guvernului Cioloș sunt, pe zi ce trece, tot mai incontestabile. Tocmai de aceea este de așteptat ca în săptămânile și lunile următoare mereu realimentate ligheane de calomnii să fie deversate în capul fruntașilor noii formațiunii politice.

Indiscutabil, Opoziția din România are nevoie de forțe proaspete. Indiferent de ce ar spune sondajele despre revirimentul unor partide precum PNL și USR, nu prea avem motive să fim chiar foarte mulțumiți de calitatea acțiunii lor politice.

Pe de altă parte, odată cu apariția partidului condus de dl. Cioloș crește primejdia ca Opoziția să se canibalizeze. Nu au reușit ele PNL și USR, ca să nu mai vorbim despre PMP-ul d-lui Traian Băsescu, să identifice calea dialogului și a acțiunilor politice comune așa că este cu atât mai greu de întrevăzut posiblitatea, cel puțin în condițiile de astăzi, ca orgoliile să fie lăsate la o parte și să se treacă la acțiuni politice concertate astfel încât să fie reduse la minimum șansele de victorie în alegerile din anul 2020 ale PSD și ALDE.

Să nu uităm însă că până în anul 2020 mai sunt alegerile prezidențiale din anul 2019. PNL și-a anunțat la începutul lunii martie candidatul, în persoana actualului președinte, dl. Klaus Iohannis. Dl. Iohannis nu a făcut prea multe comentarii pe marginea anunțului, iar acțiunile domniei-sale în viața publică din România continuă să fie destul de contradictorii. Nu știm pentru moment, poate și fiindcă este prea devreme pentru un anunț de o asemenea importanță, dacă noul partid politic va avea un candidat propriu la președinție. Și în această privință, dl. Dacian Cioloș a evitat precizările tranșante.

Cert e că în noile condiții orice încercare de coagulare a Opoziției ar fi mai mult decât de dorit. Pe de altă parte, forța și impactul electoral al noii formațiuni condusă de dl. Cioloș urmează să treacă un prim test la Europarlamentarele care urmează să se desfășoare tot în cursul anului viitor.
Fie și numai din această perspectivă, semnificația lor practică crește.

Distribuie acest articol

10 COMENTARII

  1. Dacă în sondaje va avea șanse reale să treacă pragul, voi vota pt. Cioloș. Problema e că va avea nevoie de bani. Vor fi existând destui oameni de afaceri care s-au săturat de mocirla in care se zbat? Sau oameni de rând care sa contribuie cu sume modice la campanie?

  2. Probabil ca partidul dlui Ciolos va lua electorat de la PMP, USR, PNL. As vrea sa sper ca si de la ALDE, partid care ar trebui sa dispara. De fapt PMP ar trebui sa-si propuna sa faca ALDE sa dispara. PNL din pacate traieste doar datorita numelui si nu prestatiei conducatorilor lui.

  3. „Interesant de observat cât de zadarnice au fost eforturile acestei consistente echipe de zgomote, de bruiaj și de dezinformare ai cărei componenți și-au reunit glasurile și condeiele în vederea compromiterii guvernării tehnocrate.” N-as zice, faptul ca azi ne guverneaza psd-ul si inca avind o larga majoritate, arata, dimpotriva, ca bruiajul a avut efectul dorit.

  4. Am urmarit o parte din discutia (prea)lunga a Dlui Ciolos cu jurnalistul Rares Bogdan. Acesta din urma prea putin implicat in a adanci si clarifica ideile expuse de catre Dl.Ciolos, excesiv – dupa mine – de bland si ingaduitor. Precizez din capul locului ca-l stimez mult pe Dacian Ciolos pentru seriozitatea si profesionalismul aratat ori de cate ori a detinut o functie publica, atat in Romania cat si in UE , pentru ce a facut si isi propune sa faca pentru Romania si il consider, pentru mine, o probabila optiune electorala !
    Ce m-a nemultumit totusi ? Inteleg preocuparea Domniei Sale de a penetra un bazin cat mai larg de votanti. Cunosc si eu relativitatea termenilor dreapta-stanga care-dupa unii- ar marca ideologic un partid politic. Unii-i cer sa fie de dreapta, fara a diferentia nuantele acestui termen. Liberalism economic ?Da, nici nu poate fi altceva azi, dupa esecul comunismului si al „planificarii” impuse de acesta. Dar si Stanga, mai ales in Romania, cu atatia oameni saraci care merita atentie, intelegere si sprijin. Nu in scop electoral (un bazin electoral semnificativ) ci dintr-o apropiere fireasca, de bun simt si bune intentii. Mai cred ca totusi, atunci cand Dl.Bogdan l-a intrebat la ce familie europeana ar dori sa afilieze noul partid Dl Ciolos era dator cu o optiune. Nu-mi permit sa i-o sugerez … La fel in problema casatoriilor; pentru covarsitoarea majoritate a romanilor optiunea e clara : o familie=un barbat + o femeie. Si copiii aferenti, desigur. S-a temut Dl.Ciolos de o „reactie europeana” daca sustinea acest punct de vedere ? Chiar ne pasa atat de mult ?
    Pana la urma Dl Dacian Ciolos a zis bine : hai sa fie inregistrat Partidul oficial si apoi se poate publica si discuta Statutul si Programul. Sunt necesare totusi, „a priori” cateva repere !

  5. Intre timp dl Ciolos a dat interviu la Realitatea TV si a indicat ca il va sustine pe Dl Johannis. Asta inseamna ca vom avea o coagulare semnificativa a Opozitiei Anti PSD inca de la primul tur al prezidentialelor cand PNL si Ciolos il vor sustine pe Johanns. Probabil si USR ul se va alatura din primul tur , desi la ei surprizele pot sa apara. Evident PMP nu vor face la fel si vor arunca in lupta cine ste ce candidat nazbatie ale carui rezultate din primul tur vor forma obiectul togmelilor la care ex Preseintele jucator-negustor este expert. **** Totusi coagularea din turul I sau II de la prezidentiale, ca si o previzibila victorie a lui Johannis , vor fi irelevante in perspectiva alegerilor parlamentare. Acelasi Klaus l-a batut mar pe Ponta la prezidentialele din 2014, iar in 2016 revenirea la lipsa de coeziune a Opozitiei a cauzat dezastrul. O reala apropiere ar trebui sa se manifeste inca de la alegerile europarlamentare cand cele trei partide (PNL, USR și Cilos) ar trebui sa se prezinte cu o lista comuna. Asta desigur daca ele insele nu ajung sa devina 6 partide prin sciziune – o distinsa doamna s-a declarat dezidenta fata de Ciolos la o zi dupa depunerea cererii de inregistrare la Tribunal.

  6. Isi pregateste domnul Iohannis succesorul? Vrea sa lase tara pe maini bune? Oricum, Ciolos a facut mult mai multe lucruri bune pentru noi decat Iohannis. Viseaza presedintele sefia Consiliului UE? Sper ca Ciolos sa devina presedinte. Ramane de vazut cati oameni vor si vota cu noul partid.

  7. probabil ca prima miza a partidului recent constituit va fi participarea la alegerile pentru parlamentul european.

    sigur ca vor avea o locomotiva numita Dacian Ciolos si alti membrii din fostul guvern care au functionat in administratia de la Bruxelles. nimic rau pana aici intrucat RO chiar are nevoie de romani profesionisti in parlamentul european, care sa fie pe pozitie, sa ajute tara si nu numai.

    ceea ce insa m-a distrat a fost faptul ca dl. Dacian Ciolos a anuntat ca are un numar important de voluntari – dar cred ca acesti voluntari, atunci cand vor ajunge pe pozitiile asteptate in RO, vor cere o marire de salariu asa cum s-a intamplat si in guvernarea anterioara condusa de dl. Ciolos.iarasi de inteles, dar pana la un punct.

    doctrina este extrem de importanta si mai ales, din punctul meu de vedere, este important programul cu care vor veni. asa cum s-a prezentat pana acum o sa fie un partid de centru , poate usor de centru stanga si de aceea nu ma intereseaza.

    ceea ce ma intereseaza si ar trebui sa fie prima optiune pentru toate partidele din opozitie ar fi ca ele sa isi defineasca cateva repere comune dupa care sa actioneze concentrat impotriva celor care ne conduc acum. cum acest lucru, relativ simplu, dar marcat de magnificile orgolilii specifice speciei numite politician nu vom avea prea curand soare pe alee, ci doar vant intens…

    Ghinion!

    In rest numai de bine!

  8. Ba, dl Ciolos a fost foarte transant:
    ”De dreapta, de stânga – astea sunt cuvinte abstracte. Vom participa la toate alegerile”
    Multele partide infiintate entuziast si disparute, au doua rezultate: canibalizeaza dreapa sau, cum au mai fost cazuri, tocmai asta au dorit, asta era intentia.
    Adica ne face placere sa ne jelim din cauza de PSD, Dragnea, Ginerica.
    Si, ceea ce nu e de neglijat, cam multi se vor sefi si se cred doar ei infailibili.
    Nu este interzis, ci doar neproductiv spre bucuria pesedisrtilor.

  9. Problema e ca Ciolos nu are carisma, una din calitatile absolut esentiale pentru un politician ca sa conduca masele in Romania. Next…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro