duminică, mai 19, 2024

Cum ne arată PSD că “poate”

Conducerea PSD, membrii săi cu cel mai ridicat grad de expunere, cei pe care Liviu Dragnea i-a făcut parlamentari ori miniștri s-au constituit de ceva vreme într-un club al agramaților. Al cărui membru “privelegiat”, dacă nu cumva chiar de onoare, poate chiar președinte este doamna Viorica Vasilica Dăncilă. O cetățeană “neconflictuală”, o insă despre care dl. Liviu Dragnea ne-a dat toate asigurările din lume că ar fi o „femeie cumsecade”, dar care siluiește ori de câte ori poate – și, slavă Domnului!, poate des- și fără urmă de remușcări sărmana limbă română.
Cu o foarte bună activitate în clubul cu pricina se remarcă fostul și actualul ministru al Educației, adică domnul Liviu Pop-Genunche și domnul Valentin Popa-Pamblică.
Verbul pe care îl conjugă cu cea mai mare frenezie componenții clubului este a putea. Și pentru că în PSD sunt oameni pragmatici, oameni care nu se încurcă în vorbe, ci preferă trecerea la fapte – drept dovadă dl. Popa-Pamblică și-a folosit pixul și a dat o lovitură, a pedepsit politic cele mai mari universități din țară, cele care pregătesc filosofi și nu tinichigii, le-a diminuat locurile scoase la concurs pentru anul universitar viito,r inventând tot felul de explicații care îl plasează în vecinătatea predecesoarelor lui în funcție Suzănica Gâdea și Aneta Spornic- putința s-a manifestat în cursul săptămânii trecute în cel mai splendid mod cu putință. Dau în rândurile care urmează câteva exemple edificatoare.
1.Comisia Iordache a modificat pe placul și în folosul d-lui Liviu Dragnea, ale domnului Călin Popescu-Tăriceanu și ale altor mulți șnapani din PSD sau ALDE care au noian de probleme penale legile justiției. O va face voios, susținut și în disprețul moralei și a bunului simț și pe mai departe. Bătându-și joc de tot mai criticile observații ale organismelor Uniunii Europene. Săptămâna trecută am aflat că Republica Cuba se democratizează, România dimpotrivă. Fiindcă așa vrea și poate dl. Liviu Dragnea.
2. Dl. Liviu Dragnea a aruncat la coș 60 de ani de diplomație și s-a jucat cu focul făcând primejdiosul anunț că s-ar fi luat decizia relocării ambasadei României în Israel de la Tel Aviv la Ierusalim. Au urmat urechelile președintelui Iohannis, trezirea la viață a matusalemicului domn Teodor Meleșcanu care și-a reamintit că ar fi totuși ministru de Externe și că, pe vremea când era tânăr și îl slujea cu credință și devotament pe Nicolae Ceaușescu, “Stejarul din Scornicești” a avut măcar în acest domeniu o politică înțeleaptă. Au urmat și bâlbele penibile ale purtătorului de cuvânt al Guvernului, nejutoratul domn Nelu Barbu, dar ;i explicațiile rizibile ale doamnei Viorica Vasilica Dăncilă.
3. Dacă dl. Liviu Dragnea se prezintă asemenea unui periculos amestec de Stalin, Gheorghiu-Dej și Ceaușescu, doamna prim-ministru Dăncilă s-a manifestat săptămâna trecută ca un fel de epigon al Elenei Ceaușescu. Mai lipsește doar să scoată câteva cărți în care să revoluționeze predarea Lucrului manual, a Traforajului, poate chiar și petrochimia că doar nu degeaba are în sertar o diplomă de la Institutul de Petrol și Gaze din Ploiești. Însă până să devină savant de renume mondial (chiar, oare de ce nu o fac Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iași și Universitatea “Ștefan cel Mare” din Suceava doctor Honoris Causa , la propunerea domnilor Tudorel Toader?) doamna Dăncilă a primit omagiul copiilor din Pitești puși să defileze în fața ei, a doamnei Carmen Dan și a Gabrielei Firea, ca pe vremea Șoimilor Patriei. Să înțelegem oare că foarte curând PSD reînființează organizațiile pentru copii și tineret? Cu complicitatea abjectă a Inspectoratului Școlar și a câtorva profesori iresponsabili, fără coloană vertebrală din Pitești PSD ne-a arătat că poate.
4. PSD poate nu numai la nivel central, poate și în teritoriu. E drept, mai marii peste cultură se dovedesc zilnic incapabili să organizeze cum se cuvine sărbătorirea Centenarului Marii Uniri, însă satrapii locali pot să schimbe cum și când vor ei directorii de Teatre. După ce la finele verii trecute, doamna Gabriela Firea a înlocuit-o peste noapte pe actrița Dorina Lazăr de la șefia Teatrului “Odeon”, săptămâna trecută coaliția PSD-UDMR care controlează Consiliul județean Bihor l-a demis din funcție pe directorul Teatrului “Regina Maria” din Oradea, Daniel Vulcu. A făcut-o cu complicitatea guristului Dinu Iancu Sălăjanu și a tenorului Ștefan Ignat, directorul interimar al Operei Române din București. Insul care deja și-a câștigat un prost renume prin scoaterea de pe afișul instituției pe care o conduce a spectacolelor regizate de Andrei Șerban. Domnii Ignat și Iancu-Sălăjanu au gâdilat în mod plăcut săptămânile trecute urechile femeilor pesediste din Bihor, acum au îndeplinit exemplar dispozițiile bărbaților care conduc CJ Bihor. Așa sunt “intelectualii progresiști” despre care făcea vorbire la Congresul extraordinar al PSD dl. Liviu Dragnea. Execută fără să crâcnească ordinele.
5. Au existat însă și excepții. Că “mai avem și lipsuri, stimați tovarăși”. Săptămâna trecută ne-a arătat și că PSD nu poate chiar tot. Nu poate nici dl. Liviu Dragnea. Nu i-a reușit penalului de Teleorman să îl aleagă președinte al FRF pe dl. Ionuț Lupescu. Drept pentru care pe la colțuri se vorbește că dl. Dragnea îi va arăta d-lui Lupescu foarte curând că poate să îl facă ministru.

Distribuie acest articol

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro