duminică, mai 19, 2024

Dezvăluirile lui Dragoș Pătraru și realitatea murdară din TVR

Nu trebuia să se supere iar Dragoș Pătraru pe TVR și îndeosebi pe conducerea cu puternic iz politic a acestei instituții din ce în ce mai vetuste și mai inutile pentru ca să aflăm că în Calea Dorobanți nr. 191 lucrurile merg din rău în mai rău.
Nu era deloc obligatoriu să așteptăm dezvăluirile principalului realizator al emisiunii Starea nației ca să luăm la cunoștință faptul că managementul superior al Televiziunii publice are telefon direct nu doar cu dl. Liviu Dragnea, ci și cu doamna Gabriela Firea.
Eu însumi am atras atenția în repetate rânduri în comentariile mele de pe adevărul.ro că d-na Doina Gradea exercită fie direct, fie prin interpuși un control editorial draconic îndeosebi asupra emisiunilor informative. Fosta secretară a lui Adrian Sârbu cocoțată de PSD, fără nici un merit profesional, doar pe criteriul obedienței față de conducerea superioară a partidului, ia foc de-a dreptul dacă, Doamne ferește!, tonul se înăsprește prea mult atunci când se vorbește despre neîmplinirile în cascadă ale primăriței generale a Capitalei. Care e doar obrăznicuță cât încape, se ia în gură precum la periferia Bacăului cu președintele Iohannis, însă rezultatele-i la conducerea Bucureștiului și în îmbunătățirea traiului zilnic al locuitorilor Capitalei sunt zero. Un exemplu de transformare a TVR în oficină de propagandă a doamnei Firea? Decizia de a da un live în principala emisiune informativă a TVR de dinaintea începerii Concertului de Paști al Primăriei. Mare eveniment cultural? O încropeală ordinară. Cu publicitate gratuită făcută abuziv de TVR în numele accesului la liberă informație al telespectatorilor. Și cine urca scările care o duceau spre sală? Insăși doamna Doina Gradea.
Am spus eu însumi cum strigă la reporteri și realizatori doamna Oana Popescu, fiica crainicului lui Ceaușescu, repauzatul întru Domnul, nenea Titi Popescu, și Dorin Muntean. Celor de la Știri li se cere pe un ton răstit, amenințător să aibă grijă ce spun și cum spun în Telejurnal despre coțcăriile, minciunile, furturile PSD.
Într-un comentariu publicat în cursul lunii martie am relatat cât de îndeaproape a controlat comisarul politic cu numele de Doina Gradea edițiile speciale nenumărate de la Congresul PSD, Controlul acesta despre care au știință toți angajațiii TVR aflați în tură în ziua respectivului Congres infirmă clar zicerile incorecte ale aceleeași doamne Gradea referitoare la felul în care a ajuns pe post interviul tendențios al lui Ion Cristoiu cu fugarul Sebastian Ghiță. Concluziile Comisiei de etică și arbitraj din TVR care a examinat cu maximă rigoare lamentabila prestație jurnalistică a ambuscatului Ionuț Cristache au evidențiat nu numai minciunelele rostite de acesta în fața respectivului for intern din TVR, ci și dezinformările grave pe care și le-a îngăduit aceeași doamnă Doina Gradea în ziua audierii de către Comisiiile de cultură, arte și mass-media din Parlamentul României cu ocazia desemnării noului Consiliu de Administrație. Un Consiliu alcătuit în cea mai mare parte din politruci, din oameni cu o incertă pregătire profesională, din sinecuriști și plagiatori, din indivizi gata oricând să facă aranjamente în favoarea lor și în defavoarea interesului SRTV și al telespectatorilor săi din ce în ce mai puțini. Nu numai dl. Blebea este pătat, ci marea majoritate a celor care încasează lunar 3000 de lei pe lună fiind membri ai CA, grevând degeaba bugetul Televiziunii publice.
Nu era nevoie ca același Dragoș Pătraru să amenințe cu dezvăluiri despre matrapazlăcurile financiare din TVR. Le știam deja. Iată, În pofida faptului că o sentință judecătorească îi interzice d-lui Cristian Zgabercea să ocupe funcții de conducere, omul PSD-ului se învârte zilnic prin Cabinetul pedegistei Gradea, îi dă sfaturi/indicații prețioase, așa cum au fost cele referitoare la catastrofa reprezentată de nivelul audienței înregistrată cu ocazia Selecției naționale Eurovision. Acum lista delegației României la Eurovision și lista colaboratorilor care iau bani degeaba se îngroașă zilnic. Se face turism pe banii TVR, iar doamna Dragnea pozează în economă.
Doamna Oana Popescu vrea să oblige angajații TVR să respecte o lege a secretului de serviciu. Nimeni să nu mai aibă voie să spună câte ceva public despre dezmățul ajuns la rang de lege în Calea Dorobanți 191. Doamna Smaranda Vornicu care acum a grifonat în grabă și fără argumente în comunicat în care îl amenință cu justiția și recursul la căile legale pe Dragoș Pătraru mi-a promis în repetate rânduri că îmi va oferi date dintre cele mai concrete despre regimul financiar și juridic în care a ajuns pe post interviul lui Ion Cristoiu cu Sebastian Ghiță, aceasta fiindcă pe parcursul lui s-a făcut publicitate ascunsă cotidianului Evenimentul zilei. Nu le-am primit nici astăzi. Le mai aștept. Sper să o facă, deși tocmai aflu că își pregătește valiza pentru a participa și dumneaei la Eurovision. În ce calitate? În aceea de șefă a Comunicării din TVR sau în aceea de membru din partea PSD în CA? Oare nu avem o situație crasă de incompatibilitate? Tot de la Smaranda Vornicu aștept explicații în legătură cu contractele mănoase date de d-na Gradea, uneori chiar la sugestia, recomandarea, ordinul unor șefi din PSD, unor inși precum Petre Năstase, Cătălin Cățoiu și Octavian Pescaru. Primii doi pentru „afacerea Eurovision/Lisabona”, ultimul uns mare șef la Matinalul lui Chioțea la care nu se uită mai nimeni.
Mai aștept precizările cu pricina chiar și altele fiindcă eu încă mai sper că în SRTV nu domnește întru totul legea tăcerii specifică organizațiilor de tip mafiot.
Text apărut concomitent pe site-ul contributors.ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

3 COMENTARII

  1. cand or ajunge „vedetele” Tv de astazi la nivelul de profesionalism al lui Petre Popescu mai discutam; pana atunci, doar atat: pe voi nu va revolta, in realitate, politizarea TVR, ci faptul ca nu e politizata in folosul stapanilor vostri; n-am uitat „iepoca” in care Stirile erau manevrate grosier de tov. Culcer

  2. Patraru e foarte potrivit la tvr, iar „dezvaluirile’ lui sint treburi cunoscute de toata lumea, la el fiind doar tehnica de negociere. Un propagandist (abil, ce-i drept) si-o cloaca, ce sa nu se potriveasca?

  3. Dupa ce standarde, altele decat cele staliniste, a fi fiul/fiica cuiva reprezinta o vina in sine? Daca mergeti la televiziunile private, ba chiar in general in domeniul artistic (dar si altele, cum ar fi medicina), veti gasi aceleasi situatii (determinate in principal climatul din familie), parinti, soti, fii, nepoti, urmeaza aceeasi cariera, de multe ori chiar la aceeasi firma. Cat timp nu exista dovezi de nepotism, acest lucru nu reprezinta automat ceva culpabil.
    Nu mai vorbim de dubla masura in problema „controlului editorial” si a sanctiunilor pentru redactori, ba sunt de dorit, ca-n cazul celebrului interviu, ba reprezinta cenzura… Noi ce sa mai credem? Astfel de „argumente” nu fac decat sa duca in derizoriu intreaga analiza.
    Sunt multe aspecte criticabile la TVR, dar m-as fi asteptat la argumente mai serioase. Inclusiv la analize si propuneri pentru revenirea la un sistem de control si finantare care sa nu depinda de politic. Sau o argumente impotriva tendintei actuale de transformare in post de stiri si tribuna pentru dezbateri politice (care nu e deloc intamplatoare), in detrimentul directiilor principale pe care ar trebui sa se axeze o televiziune nationala, educatie, cultura, traditii si minoritati.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro