sâmbătă, mai 18, 2024

Turcia își tratează jurnaliștii ca teroriști

„Jurnalismul nu e o infracțiune, iar a cerceta atent puterea nu este un act de terorism, ci un serviciu public“, declara zilele trecute Barbara Triomfi, director executiv al International Press Institute – IPI, după anunțul pedepsei cu închisoarea pentru 14 jurnaliști ai cotidianului turc Cumhuriyet. Regimul abuziv al președintelui Erdoğan a transformat instituțiile statului în instrumente de represiune, în disprețul legii, al regulilor de orice fel și sub orice pretext. Cumhuriyet este una dintre puținele publicații de opoziție rămase în picioare după ampla operațiune de epurare a societății turce, ocazionată de o lovitură de stat eșuată, ale cărei resorturi nu au fost niciodată clarificate. Pentru că a îndrăznit să chestioneze împrejurările puciului, ziarul a fost fixat pe lista neagră a dușmanilor, unde figura deja din momentul când s-a orientat spre centru-dreapta și a decis să apere valorile libertății și ale democrației. Fondat în 1924, ziarul a trebuit să facă față în 2008 unui atac cu „cocktail Molotov“ asupra redacției din Istanbul, iar în 2015 să se despartă de redactorul-șef Can Dündar și de corespondentul de Ankara, Erdem Gül, condamnați la închisoare pe viață pentru publicarea unei investigații considerate act de spionaj și trădare de țară. Jurnaliștii dezvăluiseră cu dovezi că Turcia transporta armament pentru rebelii din Siria. Ziarul a fost premiat de organizația internațională Reporteri fără Frontiere și a primit Right Livelihood Award  pentru curajul de a apăra libertatea presei în perioade negre de cenzură și persecuție politică.

După nouă luni de proces, aproape jumătate dintre jurnaliștii cotidianului au primit sentințe între doi ani și jumătate și șapte ani și jumătate sub acuzația că ar fi avut legături cu predicatorul Fethullah Gülen, emigrat în SUA, sau ar fi colaborat cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan.

„Nu eu, ci Turcia şi libertatea presei din Turcia au fost condamnate“, a declarat redactorul-şef Akin Atalay, citat de AFP, care a dezmințit pe întreg parcursul procesului acuzațiile. Ziariștilor li s-a interzis să părăsească Turcia și au dreptul la apel, însă șansele ca sentințele să se schimbe sunt minime, în condițiile în care justiția a fost subordonată de liderul autoritar, care a exterminat practic opoziția. „Noul totalitarism de la Ankara repune în scenă coregrafia stalinistă sau nazistă. Nu pedeapsa este importantă, ci pedagogia colectivă a terorii“, arată Ioan Stanomir pe contributors.ro. Jurnaliștii condamnați la închisoare de o instanță din Silivri fiind considerați „teroriști“ sunt: Akın Atalayî – 7 ani și 3 luni, Orhan Erinç – 6 ani și 3 luni, Bülent Utku – 4 ani și 6 luni, Murat Sabuncu – 7 ani și 6 luni, Kadri Gürsel – 2 ani și 6 luni, Güray Öz – 3 ani și 9 luni, Önder Çelik – 3 ani și 9 luni, Musa Kart – 3 ani și 9 luni, Hakan Kara – 3 ani și 9 luni, Mustafa Kemal Güngör – 3 ani și 9 luni, Aydın Engin – 7 ani și 6 luni, Hikmet Çetinkaya – 6 ani și 3 luni, Ahmet Şık – 7 ani și 6 luni, Emre İper – 3 ani și o lună.

Amnesty International a luat poziție față de sentințele profund nedrepte, arătând că „acuzarea a eşuat în a prezenta cea mai mică dovadă a activităţii criminale. Aceste condamnări motivate politic vizează în mod clar să insufle teamă şi să reducă la tăcere orice formă de critică“, iar organizațiile de media, precum și cele care apără libertatea presei și drepturile omului au condamnat guvernul turc pentru a fi încălcat convenții internaționale la care aderase. Cel mai recent Index al libertății presei, publicat de Reporteri fără Frontiere, plasează Turcia pe locul 157 din 180 pentru „vânătoarea de vrăjitoare declanșată de președintele Erdoğan împotriva jurnaliștilor critici“, arătând totodată că legea devine pe zi ce trece o amintire în Turcia: „Cenzura website-urilor, a presei online și a rețelelor sociale a atins un nivel fără precedent“, subliniază analiza organizației Reporteri fără Frontiere. Devenită „cea mai mare închisoare pentru jurnaliști“, Turcia demonstrează că, în absența unor sancțiuni drastice ale societății împotriva abuzului de putere, libertățile dispar. România, așezată mult mai bine în Indexul RSF pe 2018, pe locul 44, are însă de apărat liberatea de exprimare amenințată de politizarea excesivă, mecanisme financiare corupte în mass-media, politici editoriale subordonate intereselor patronale și de infiltrarea redacțiilor de către serviciile secrete.

Articol apărut în revista„22”

Distribuie acest articol

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Brindusa Armanca
Brindusa Armanca
Jurnalistă, profesor universitar, a făcut parte din redacţiile prestigioase de la Radio Europa liberă, Expres sau Ziua şi a condus mai mulţi ani studioul regional de la Timişoara al TVR. Membră a Uniunii Scriitorilor din România, este autoarea mai multor volume de jurnalism ca „Televiziunea regională în România” (2002), ”Media culpa” (2006), ”Învaţă să învingi” (2006) şi „Istoria recentă în mass-media. Frontieriştii” (2009), tradusă şi în maghiară în 2011, cărţi de comunicare cum este „Ghid de comunicare pentru jurnalişti şi purtători de cuvânt” (2002), sau de istorie literară ca „Mesajul lui Crypto. Comunicare, cod, metaforă magică în poezia românească modernă” (2005). Filmele de televiziune i-au fost premiate la festivaluri naţionale şi în competiţii internaţionale, iar activitatea sa a fost recompensată cu Distincţia Culturală a Academiei Române.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro