duminică, mai 19, 2024

Dragnea, România tv și falsificarea adevărului

Citesc chiar în aceste zile excelenta lucrare Matrioșka mincinoșilor -Fake news, manipulare, populism. Este scrisă de Marian Voicu, remarcabil jurnalist de televziune, același care, anul trecut, a transcris în pagini de carte ampla sa investigație despre Tezaurul României, narată pentru întâia oară într-un foarte bun serial produs de TVR.
Partea întâi a cărții este plasată sub un motto datorat lui Vaclav Havel. “Întrucât regimul este captiv propriilor minciuni, trebuie să falsifice totul. Falsifică trecutul. Falsifică prezentul și falsifică viitorul. Falsifică statisticile. Pretinde că nu are în subordine un aparat polițienesc. Pretinde că respectă drepturile omului. Pretinde că nu persecută pe nimeni. Pretinde că nu îi e teamă de nimeni. Pretinde că nu pretinde nimic”.
Spusele acestea ale fostului președinte al Cehoslovaciei și, mai apoi, al Cehiei datează din perioada disidenței sale, din vremea normalizării, de după invazia din august 1968, din timpul regimului lui Gustáv Husák. «Gâsca» (husák în cehă înseamnă gâscă) impusă de tancurile sovietice, ale pactului de la Varșovia spre a face uitată Primvara de la Praga.
Trecusem deja de vreo două zile de prima parte a cărții și, implicit, de citatul din Havel. Acesta mi-a revenit brusc în minte, urmărind cu imensă scârbă, la România tv, una dintre oficinele de propagandă ale PSD, pretinsul talk-show politic moderat de o anume Pascu Denisa al cărei invitat era nimeni altul decât președintele social-democraților români, numitul Dragnea Liviu Nicolae, Un jalnic, un grotesc exercițiu de admirație comandată la adresa condamnatului penal cu același nume la care s-a dedat din înaltul ordin al acestuia postul altui bandit pe nume Ghiță Sebastian. Respectiva cetățeană Pascu Denisa (jurnalistă nu este și nici nu va fi vreodată) l-a lăsat pe Dragnea 3, 6 să pretindă orice i-a trecut acestuia prin minte. Să mintă, să falsifice, să dezinformeze, să se autovictimizeze, să își plângă de propria lui milă, să lanseze minciuni cu ghiotura, să facă promisiuni cu nemiluita.
Cum spuneam, talk-show-ul în care România tv și insa Pascu Denisa și-au dat încă o dată măsura ticăloșiei lor nemăsurate nu avea nimic în comun cu jurnalismul. A fost un recital în lege dat de Dragnea în care pretinsa jurnalistă nu i-a pus auto-invitatului ei nici o întrebare. Acesta a venit cu planșe, cu schițe, cu desene, iar Pascu Denisa, în rol de aprod, de servantă care nu mișcă decât la ordin, îl ajuta să ni le prezinte. Să reverse asupra noastră torente de minciuni. Ba despre măriri de pensii și salarii, care până la sfârșitul guvernării PSD-ALDE vor face din România țara prosperității absolute, a fericirii, mai ceva ca în Țiganiada, ba despre caracterul mefistofelic al președintelui Iohannis care, din răutate și din josnice interese electorale subminează cu bună știința binele făcut zilnic de PSD în asociere cu ALDE, nu vrea ca românii să fie fericiți și gata, dar le va da el, PSD-ul, fericire românilor chiar cu de-a sila, ba despre caznele la care este supus el, Dragnea Nicolae Liviu, de procuratură și de o justiție strâmbă care vrea, se încăpâțânează să îl vadă trimis la închisoare. Noroc că Parlamentul, adică majoritatea PSD-ALDE, face ordine în tot și în toate și va pune foarte curând capăt, pe cale legală și democratică, firește, tuturor acestor nedreptăți urzite de Statul subteran. Căci au găsit puterea de face ordine în toate. Să observăm că duminică seara dl. Dragnea 3,6 a lansat o nouă sintagmă menită să o înlocuiască pe aceea de Stat paralel.
Insa marmota Pascu Denisa l-a lăsat pe Dragnea Liviu Nicolae să pretindă orice. Chiar i-a repetat ori l-a stimulat să repete pretinsele date din statisticile lui trunchiate.
Aprodul mediatic Pascu Denisa i-a îngăduit, l-a stimulat pe Dragnea să debiteze liber toate aceste adevăruri alternative. Adică minciuni în lege. Nu i-a pus lui Dragnea nici o întrebare de bun simț. Despre întrebări încuietoare pentru putere la România tv nici măcar nu poate fi vorba. Nu am auzit nimic despre creșterea datoriei externe, a deficitului bugetar, despre încetinirea creșterii economice ,nimic despre explozia prețurilor de la raft, nimic despre inflația și ROBORUL care nu se mai lasă temperate, nimic despre subordonarea Jandarmeriei care îndeplinește orbește ordininele PSD și ale fostei secretare Carmen Dan, cocoțață de Dragnea în postul de ministru de Interne. Și, desigur, nimic nici despre dezvăluirea că, din poziția de ministru al Dezvoltării, în 2014, numitul Dragnea Liviu Nicolae a semnat un protocol de colaborare cu SRI. Desigur, “în interesul țării”. Devenind parte a Statului paralel pe care el și PSD-ul domniei-sale pretind că îl denunță și îl demolează. Aceasta după ce și-au dovedit măiestria în calitate de constructori. Ba iscălind protocoale, ba tăind porci în compania și pentru uzul maleficului Coldea.

Distribuie acest articol

8 COMENTARII

  1. antena3&romaniatv, sau ura prostilor contra celor cu carte.
    rau este faptul ca multi scoliti baban sunt vrajiti de duet.
    caci „li se deschid ochii”

    O fi leac a la Charlie in dilema asta ?
    Doamne da.

  2. Pornirea pe Dragnea v-o inteleg caci sint pe acolo si eu, dar diatribele aruncate la adresa jurnalistei Denisa Pascu nu le mai inteleg. Si nici corecte nu sint.
    Denisa Pascu l-a lasat pe Dragnea sa se dezvolte, sa-l vedem in adevarata hidosenie (nu am vazut emisiunea, dar va cred).
    Iar cine are minte il percepe pe Dragnea ca mincinos si ahtiat de putere, nu e nevoie ca ziaristul sa te dirijeze dupa cum crede el, sa te manipuleze.
    Pe privitorii fideli ai canalului Ghita tv nu ii va convinge o jurnalista, ci Dragnea, pe el il urmaresc.

  3. Arme grele, televiziunile impotriva romanilor!Cum sa explici orbirea prea multor romani lipiti de ecranele unor televiziuni altfel lipsite de credibilitate,avand in vedere ca o televiziune este a unuia condamnat pentru fraudarea statului ,deci a telespectatorului si cealalta este a unuia urmarit penal pentru fapte asemanatoare.Cu pagube colosale.Pai despre ce sa te informeze ?
    E la mintea cocosului sa te informeze despre o justitie injusta si despre legi in favoarea infractorilor trecuti prezenti si viitori.Mari probleme de educatie ,de discernamant,de mintea romanului …de pe urma.
    Care sunt explicatiile d-le profesor si cum se face vaccinarea?

    • Draga Aurel, si eu mi-am pus aceeasi intrebare. Imi dau raspunsuri singur, insa e greu de inteles cum „gandeste/rationeaza” un om emotional. Si si mai greu de gasit „un vaccin”.

      As da insa cateva exemple, poate intelegm un pic din fenomenul aproape religios. In anii 1920-30 in Germania erau intalniri electorale de masa. Viitorul dictator isi vrajea (la propriu) electoratul cu cuvinte. Un jurnalist englez era la o astfel de manifestare si (fiind emotional detasat) a putut sa priveasca dintr-o alta perspectiva situatia. Nu putea sa inteleaga oameni maturi, in toata firea care la discursurile lui Hitler sa asezau pe borduri si plangeau cu capul in maini zicand „cata dreptate are”. Au fost capabili sa isi trimita copiii la razboi si tot nu au vazut dezstrul din jurul lor. Se pare ca dezvrajeala a venit cand pe strazi se anunta ca Hitler a murit. De abia atunci au lasat armele jos si s-au uitat in jurul lor cu alti ochi.

      Un alt exemplu sunt rusii. Toti rusii pe care i-am intalnit sunt oameni extraordinari. Saritori, inimosi. Pana cand ai zis ceva de mama Rusia. Au identificat comunismul cu mama Rusia incat chiar cand le arati dovezile cu milioanele de morti (rusi de ai lor) in gulagurile din Siberia, situatia precara economica, dezastrul social si uman pe care l-a adus aceasta forma politica tarii lor…pfff…se infurie pe tine ca dai in mama Rusia. Devin emotionali si nu mai raspund nici la cel mai mic argument rational vizibil si de pe Luna.

      Marii intelectuali si filozofi francezi ai secoulului 20 au fost vrajiti de aceasta utopie cvasi-religioasa. Cum sa explic unui om rational momentul in care Jean Paul Sarte revenit dintr-o vizita in Uniunea Sovietica a spus „am vazut viitorul omenirii”. Nu a fost capabil sa inteleaga ca ce i s-a prezentat a fost o vizita aranjata in genul de azi Coreea de Nord. (gurile rele spun ca de fapt stia, insa in cafenele din Paris era mai interesant sa „intretii” vraja decat sa spui adevarul despre milioanele de victime – asta ar spune multe despre egoismul/egocentrismul sau.

      In orasul meu natal, acum cateva luni am avut o experienta. In fata blocului e o zona pentru copii, cu leagane si o banca pentru parinti. Langa banca, implicit langa leagane era o mizerie cumplita. Coji de fructe, resturi alimentare, pet-uri de suc, etc cu mustele si insectele aferente. Copiii se jucau in mizeria facuta de proprii parinti. Am incercat sa vad cum gandesc. Evident ca mai ca nu m-au luat in suturi. Ma gandeam cum sa le vorbesc despre lucruri abstracte (democratie, libertate individuala, impartirea puterilor in stat, etc) cand ei nici pentru cel mai de baza sentiment de iubire (iubirea de copil) nu sunt in stare sa vada realitatea din jurul lor.

      Sunt prea pesimist? :-)

  4. Noul Cod de Procedura Civila prevede ca judecata sa se desfasoare cu celeritate (cat de repede posibil, fara taraganari). De exemplu, judecatorii au libertatea sa aleaga termene la intervale scurte de timp.
    La art.426 (5) prevede obligatia: „Hotararea se va redacta si se va semna in cel mult 30 de zile de la pronuntare.
    Exista multe cazuri de depasire a termenului de 30 de zile.
    Presedinta Inaltei Curti de Casatie si Justitie a cerut magistratilor sa respecte CPP si, profitand de vacanta judecatoreasca, pana la 1 septembrie sa motiveze stocul de hotarari pe care le-au pronuntat deja (mai au la dispozitie peste 30 de zile).

    Dragnea a spus ca se fac presiuni „sa se faca motivarea mai repede (…) sa se faca procesul mai repede”.
    Inculpatul Dragnea este interesat ca procesul Bombonica sa dureze cat mai mult.

    • Procesul lui Dragnea este PENAL. Redactarea nu se face in baza Codului de Procedura Civila,
      ci a Codului de Procedura Penala.
      Asta doar asa – pentru acuratete, cai termenul de redactare
      este si in penal tot de 30 de zile – si el se incalca in mod constant si in civil si in penal.

      De altfel si din spusele Doamnei Tarcea rezulta clar
      ca desi au salarii cam de 10 ori mai mari
      decat Presedintele Romaniei,
      judecatorii Inaltei Curti incalca in mod obsisnuit termenele
      asa zis limita de redatare a hotararilor – ca in orice tara a lui Papura – Voda.

      Si eu cred ca Doamna Presedinta Tarcea are dreptul sa-i urecheze cuma
      pe respectivii judecatori ilegalisti si sa le fixeze un moment X dincolo de care sa devina neiertatoare cu restantierii.

      Chestia e ca dansa a devenit SEVERA fix cu hotararea lui Dragnea,
      iar in viitor nu o veti mai auzi
      iciodata – niciodata discutand subiectul restantelor.

      • @Mihai2 „Chestia e ca dansa a devenit SEVERA fix cu hotararea lui Dragnea,
        iar in viitor nu o veti mai auzi
        niciodata – niciodata discutand subiectul restantelor.”

        Au uitat usa deschisa cei de la antena 3?
        Doamna Tarcea a mai cerut urgentarea emiterii hotararilor cel putin inca o data acum ceva timp in urma. Nici atunci si nici acum demersul dumneaei nu a fost si nu e legat in nici un fel de problemele puscariasului dragnea.
        Si de unde pana unde sunteti asa de sigur ca nu o vom mai auzi niciodata discutand subiectul restantelor? Stiti mai bine ce anume va face o persoana decat insusi acea persoana in cauza? Am si eu in preajma mea cateva personaje care stiu mai bine decat mine ce anume am facut, ce fac si ce voi face in viitor. Lor le recomand (evident inutil) sa mearga la un psiholog. Va recomand si dvs poate nu inutil.

  5. Inteleg punctul de vedere al autorului, insa nu stiu daca faptul ca Dragnea a fost lasat sa isi debiteze enormitatile poate fi interpretat ca o incurajare. Chiar si intrebarile „incurajatoare” cu dedicatie urmate de raspunsuri in tema lui Dragnea, pot indica „lasa nene sa isi debiteze prostiile, sa vada lumea ca e cam prea de tot”.

    Nu bag mana in foc sa mizez pe inteligenta doamnei cu pricina, nu cred ca a fost o strategie din partea dansei, dar nici nu cred ca poate fi acuzata de altceva decat ca (profesional vorbind, e precum cantareatza Lia din BD la mare) „manaca si ea o paine”.

    Lasati-l domne sa vorbeasca…se face de ras. Norocul nostru e ca nu are talent sa prinda la mase, nici subtitlitatile lui Gadea sa se joace cu emotiile pensionarelor. E brutal, mustacios si vorbeste ca „o sa faca si sa dreaga si ca daca nu iese, ceilalti sunt de vina”.

    Cine crede astfel de prostii, oricum nu are inteligenta necesara sa fie convins de contrariu.

    La case mai mari au fost altii convinsi de unul cu mustata mai mica sa isi trimita copiii la razboi. Ala talent de orator. Al nostru nu are talentul asta, sper ca romanii sa se trezeasca mai repede.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro