vineri, mai 17, 2024

Comitetul Executiv Național al PSD și Jihadul împotriva Gabrielei Firea

Sunt tot mai puțin sigur că viitorul Comitet Executiv Național al PSD, programat să se desfășoare la începutul săptămânii viitoare, va fi unul al reconcilierii.
Filosofia d-lui Dragnea, așa cum a fost ea rezumată încă din iulie, „nu vreau să plec ca un prost din această viață și din acest funcție”, nu îl lasă pe președintele PSD să fumeze cu opozanții lui din partid pipa păcii și nici să se exercite în arta compromisului. Pentru care, de altminteri, nu are nici cea mai mică aplecare. Dragnea este șiret, nu și inteligent.
Este de așteptat ca la CExN din miercurea ce vine săbiile să fie scoase iarăși din teacă, să se ascută și chiar să provoace victime. Mai întăi, fiindcă se vor purta discuții aprige pe tema arzătoare a remanierii care nu mai poate fi amânată și care nu poate fi nici făcută cu una-cu două. În joc sunt portofolii importante, în primul rând cel de la Economie și de la Transporturi, unde e de văzut dacă vor mai fi păstrați în funcții neperformanții Dănuț Andrușcă și Lucian Șova. Dacă Cercetarea oricum nu prea contează, relevant fiind faptul că fondurile îi sunt cu prioritate amputate, iar acolo a fost deja propus un personaj cel puțin „exotic”, nu același lucru se poate spune despre Educație. Aici s-au acumulat deja probleme, factura lăsată neplătită de diletantul Popa-Pamblică este consistentă, nu prea mai sunt bani pentru salarii, unele Universități trag deja mâța de coadă, rămâne de actualitate reducerea de personal din preuniversitar, lăsata moștenire de fostul ministru reîntors cu coada între picioare la Universitatea din Suceava. Cred că numai printr-un miracol doamna Ecaterina Andronescu, care, în situația de față, este cel mai mic rău posibil, își va putea vedea împlinit visul de a mai ocupa o dată postul de ministru, mult mai posibilă mi se pare preluarea portofoliului de un „dur”, așa cum se arată a fi dl. Daniel Breaz, cunoscut pentru fidelitatea necondiționată arătată d-lui Liviu Dragnea.
În al doilea, este cum nu se poate mai posibil ca, la același CExN, să se consume o nouă rundă (runda finală?) din conflictul care îl opune pe Liviu Dragnea Gabrielei Firea. Dacă e din ce în ce mai greu de aproximat de câtă susținere în partid se mai bucură rebeliunea primarului general al Capitalei, a devenit o certitudine că, începând de luni, 22 octombrie, Gabriela Firea a pierdut majoritatea în Consiliul General al Capitalei. Primarul sectorului 5 și președintele organizației aferente a PSD i-a exclus din partid pe 5 membri care făceau parte din respectivul Consiliu, iar aceasta înseamnă că respectivii sunt obligați să își predea mandatul. Daniel Florea este una și aceeași persoană care la CEx-ul din septembrie a cerut eliminarea din partid a Gabrielei Firea, o măsură pe care a respins-o doar de ochii lumii Liviu Nicolae Dragnea. Este în afara oricărui dubiu că declanșarea Jihad-ului la nivel de Consiliu general împotriva Gabrielei Firea, operațiune care a început săptămâna trecută, s-a produs la ordinul președintelui PSD.
Un fapt care spune multe despre caracterul resentimentar al acestuia, despre cât mult preț pune el pe voința populației care, oice s-ar spune, a votat-o masiv pe d-na Firea, dar și despre faptul că trebuie să fim mult mai prudenți atunci când suntem gata să-i cântăm Prohodul fiului șefului de post din Grația-Teleorman.
Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors. ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

5 COMENTARII

  1. „În al doilea, este cum nu se poate mai posibil ca, la același CExN, să se consume o nouă rundă (runda finală?) din conflictul care îl opune pe Liviu Dragnea Gabrielei Firea. ”

    Mă îndoiesc că ar fi Jihad. Cred că este doar „balet televizat”, precum cel cu „independentul” domn Sorin Oprescu. Cleptocrații care conduc România au nevoie de cadre de încredere, politicieni-marionetă care să-i înlocuiască pe cei prea mult expuși și să beneficieze de încrederea cetățenilor. D-na G Firea tocmai își consolidează poziția, câștigă notorietate și capătă încrederea românilor, nu doar din București, unde administrează urbea într-un mod DEZASTRUOS.

    Oligarhii se asigură că păstrează controlul asupra puterii, asupra statului, costruind noi marionete a căror credibilitate o clădesc cărămidă cu cărămidă, pentru că dl Dragnea trebuie să dispară din scenă (fie la penitenciar – puțin probabil -, fie în Madgascar). Așa că, în partidele tradiționale, unde au izvoarele de cadre, construiesc „personalități” dizidente, atât în PSD, ALDE, cât și în PNL.

    Apoi, înlocuirea „gărzii PRM” din PSD cu noi figuri, fie prin pensionare, fie prin trecere pe linie moartă și dispensare, face ca noii politicieni PSD-ALDE-UDMR și parțial PNL promovați, din categoria Năstase-Geoană, să fie considerați de-a dreptul geniali ți să fie acceptați cu deschidere și de către electoratul non-PSD.

    Cam asta este „combinația” G Firea, după părerea mea.

  2. Gabriela Firea este un demn urmas a lui Marx. O neomarxista. Nu e singura din Europa si calificativul trebuie retinut ca o eticheta politica si nimic altceva.

    Firea a infiintat 14 „firme” ale primariei, scoatnd din joc societatile comerciale ce actionau dupa piata libera (cu probleme desigur, dar ce solutie e aceea sa distrugi piata in loc sa o percetionezi?!). Parca vad ca vinovatii pentru eventuala prabusire a acelor firme vor fi tot „corporatiile straine veroase”, nu politica sistematica de excludere de pe piata practicata de … social-democratia cu pretentii nationaliste! Nu comentez aici decat contrastul naucitor dintre vorbe si fapte.

    Firea are „programe sociale”: ochelari pentru batrani, biciclete pentru tineri, benzina pentru parinti si nu mai stiu cate. Sigur ca sunt nevoi si acelea. Dar din cate stiu fiecare isi rezolva problemele proprii, nici in comunism nu venea statul sa iti dea mobila pentru ca nu aveai.

    Din aceasta perspectiva, nu pot decat sa fiu de partea lui Dragnea in acest joc, din simplul motiv ca mai bine avem doar Bucurestiul neomarxist decat intreaga tara. Cu Firea la carma PSD in doi ani „Venezuela” scrie pe noi.

  3. SĂ-I CÂNȚI PROHODUL????????????
    :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-)
    Din câte observăm, livvacchio și-a rezolvat, până astăzi TOATE problemele, inclusiv mitingealla din 10 Aug.
    Din câte vedem, vinovații au fost o mână de prostestatari, miron e promovat în grad.
    Cam wishful thinking, Dottorre.

  4. Deja in învățământ se lucrează intens la reducerea normelor didactice, cu efect in reducerea personalului.Asta contrar spuselor dnei Plumb, interimara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro