sâmbătă, mai 18, 2024

Nici doamna Carmen Iohannis nu este mai presus de lege

Articolul 16, alineatul 2, din Constituția României scrie cum nu se poate mai limpede că “ Nimeni nu este mai presus de lege’’.
Nu e nevoie să ai cine știe ce studii juridice spre a înțelege că prevederea de mai sus înseamnă că, indiferent de poziția socială, de avere, de cine îți este soțul sau soția, ai obligația nu doar să respecți prevederile legale, ci să și dai socoteală atunci când se dovedește că ai călcat pe de lături. Ești, de asemenea, obligat să cooperezi cu organele abilitate care trebuie să stabilească dacă într-o situație anume, denunțată ca atare de un terț, indiferent de cine ar fi acesta, s-a comis sau nu o fărădelege, în săvârșirea căreia terțul cu pricina pretinde că ai fi avut vreo implicare.
Îmi închipui că dl. Klaus Werner Iohannis, președintele României, în calitatea domniei-sale de garant al Constituției, înțelege toate aceste lucruri. Iar dacă are nevoie de clarificări suplimentare îi stau la dispoziție o liotă de consilieri de specialitate care pierd vremea prin birourile de la Cotroceni. Ca un soț atent și iubitor ce nu avem nici o îndoială că este, sunt cum nu se poate mai convins că dl. Iohannis ii poate explica aceste lucruri și soției domniei-sale, doamna profesor de Limba și literatura engleză Carmen Iohannis. Care a fost citată la Parchet spre a fi audiată ca urmare a unei plângeri penale referitoare la modul în care familia prezidențială a dobândit casele pe care le deține pe teritoriul municipiului Sibiu.
Puțin importă că plângerea respectivă a fost depusă de un site foarte puțin credibil care își zice luju.ro, site despre care se știe foarte bine că este finanțat de mega-răufăcătorul Dan Voiculescu, insul care, direct sau prin interpuși, așa cum este, de pildă, ilustra lui fiică, Camelia Voiculescu, își folosește imperiul mediatic din care luju.ro este parte spre a-și servi propriile interese ori cele ale politicienilor de aceeași teapă. Îndeosebi din PSD.
Luju.ro, respectiv de multă vreme compromișii Anghelescu Adina și Savaliuc Răzvan, a formulat o plângere referitoare la situația imobiliată a familiei Iohannis. Justiția a considerat că ea îndeplinește condițiile legale spre a fi luată în seamă. Drept pentru care a citat-o în două rânduri pe d-na Iohannis. Mai întâi, d-na Carmen Iohannis a declinat invitația, motivând că își însoțește soțul într-o vizită în străinătate și că protocolul prevede expres că președintele se cuvine să meargă împreună cu Prima Doamnă. A doua oară, adică zilele trecute, aceeași doamnă Carmen Iohannis nu s-a prezentat la audiere, invocând starea de sănătate. Adică nu mai mult decât o răceală banală care are exact același simptome și provoacă un disconfort asemănător indiferent dacă se prinde de o Primă Doamnă sau de o simplă plătitoare de impozite și taxe.
Să nu înțeleagă oare dl. președinte că o astfel de atitudine pe care în plus o și susține la scenă deschisă se întoarce vădit împotriva domniei-sale? Că îl decredibilizează în lupta împotriva fărădelegilor comise de mai marii din PSD și ALDE? Cărora le furnizează muniție. Că nu te poți declara apărător al justiției când propria soție sfidează legea.
Ce diferență mai este atunci între dl. Iohannis care blagoslovește de la înălțimea funcției dețșinute încălcarea prevederilor legale la care se dedă consoarta domniei-sale și, de pildă, dl. Liviu Nicolae Dragnea care nu mai știe cum să amâne judecarea recursului în procesul care, în primă instanță, i-a adus 3, 6 ani de condamnare? Ori între tertipurile la care s-a dedat stăpânul doamnei Anghelescu și al d-lui Savaliuc, cetățeanul cunoscut sub porecla Varanul, spre a amâna, cu ani în urmă, pronunțarea verdictului care, totuși, până la urmă l-a trimis acolo unde trebuia de multă vreme să fie? Adică după gratii.
Recitiți, domnule președinte, Constituția. Și respectați-o! Nu vă vulnerabilizați singur în lupta pe care urmează să o duceți spre a obține dreptul de a mai rămâne încă cinci ani la Cotroceni. Unde se vede cu ochiul liber că vă place.

Distribuie acest articol

11 COMENTARII

  1. Domnule Morariu,
    Probabil de dragul echidistantei folositi termenul extrem „sfideaza legea” si astfel ajungeti cu argumentele urmatoare sa o puneti pe doamna Iohannis care este citata deocamdata doar pentru explicatii, alaturi de Dragnea si „Varanul” care s-au zbatut ani de-a randul, cu mijloace care mai de care mai neortodoxe, punand in miscare mijloace disproportionate, sa amane procesele in care erau/sunt inculpati…
    Dar echidistanta nu este obligatorie, este doar un exerctiu de echilibristica si de multe ori este doar un joc de imagine, in fine, de fapt se sprijina pe destul de multa ipocrizie. Nu-i totuna cu obiectivitatea si nici cu impartialitatea.
    Inseamna doar sa arunci cu cantitati egale de invective (ca sa nu zic alte materiale) in toate partile, ca sa fie toata lumea la fel de (ne)multumita. Nu cred ca asta va caracterizeaza.
    La urma urmei, echidistanta este o utopie, intr-un sistem dinamic.
    Inchipuiti-va punctul de echidistanta intr-un triunghi (sa zicem, intersectia mediatoarelor) – acesta isi schimba locul atunci cand varfurile isi schimba pozitia. Ori, daca vrei sa ramai consecvent (adica sa mentii o pozitie stabila) nu trebuie sa te fortezi sa ramai in acelasi timp echidistant fata de partile implicate, pentru ca nu faci de cat sa-ti schimbi pozitia in functie de pozitia celorlalti.
    Revenind: faceti din tantar armasar: Doamna Iohannis, chiar nu putea sa intrerupa protocolul din cauza invitatiei, lucru stiut si de echipa de zgomote, iar despre raceala de acum poate ne argumentati cu vreun certificat medical, daca sustineti ca nu justifica…

    • Nu, nu din dorinta de echidistanta mimata. Acesta este adevprul. Cind esti chemat la Parchet sau la orice institutie a Statului trebuie sa te prezinti. Chiar dacă ai doar calitatea de martor. Nu poti să ii acuzi pe unii că nu respectă legea, tu să le urmezi exemplul, indiferent de scară, si să pretinzi că ai fi model de comportament. Doamna Iohannis trebuie să arate că respectă legile țării și instituțiile Statului. Ca orice alt cetățean cinstit al României. Altminteri, stârnește speculații. Poate inutile.

      • Nu aveti dreptate. Intrati in rezonanta cu detractorii cei mai josnici pe care altadata ii faceti praf pentru chestiuni mult mai putin partizane. Daca va ganditi un pic s-ar putea ca absenta sa fie motivata. Citatia nu este nici macar ca martor iar prezentarea nu trebuie sa se faca pe targa, ca sa satisfaca pe conspirationisti. Nu a schimbat si nici nu a incalcat legea. Chiar daca nu este chiar un cetatean obisnuit are drepturi. Dvs vorbiti acum exact ca la a3: hai domne cum sa fie racita! MINTE.

        • Nu serveste la nimic să nu observi că dl și doamna Iohannis nu sunt perfecți. Și comit greșeli impardonabile.

  2. Stimate dle dr Morariu
    Mărturisesc că până astăzi vă citeam cu mult interes materialele. Astăzi însă aș avea două întrebări, la care sunt convins că NU îmi veți răspunde:
    1. Sunteți sigur că dna Johannis nu se va prezenta ?
    2. Modul de atac la Președintele României prin soție vi se pare elegant?
    Vă mulțumesc cu anticipație pentru răspunsul pe care NU îl voi primi!

    • Nu, domnule, nu sunt sigur. Sigur sunt doar de faptul că nu s-a prezentat. Chestia cu răceala seamănă cu scuza aceea copilărească cu uitatul caietului acasă. Președintele si familia lui trebuie să respecte legea. Nu a făcut-o. Eu nu l-am atacat pe președinte, nici pe sotia domniei-sale. Am semnalat doar faptul că doamna Iohannis a greșit. Intolerabil.

    • ”Mărturisesc că până astăzi vă citeam cu mult INTERES materialele. Astăzi INSA aș avea două întrebări.”
      Eu marturisesc ca postrea Dvs suna cam bizar.
      Care e chestia cu acel INSA. De ce ar exclude INTERESUL de până ieri
      cele doua intrebari formulate azi ?
      ***
      In ceea ce priveste A DOUA INTREBARE fiecare poate sa raspunda cum considera , dar in lumea civilizata se admite ca intrarea in viata publica implica pentru cei care o fac si riscul de a-si vedea familia pusa sub lupa. Cu atat mai mult trebuiau sa se astepte la asa ceva Presedintii romani Basescu si Johannis care si-au rezumat mandatele la un sir infinit de declaratii in favoarea suprematiei legii dublate de multe CITATII.

      In ceea ce priveste PRIMA INTREBARE – raspunsul este ca dl Johannis a decis ACUM ca sotia lui NU se va prezenta la audierea pe care o condidera un afront adus absolutismului de care isi imagineaza ca ar beneficia.
      In cele din urma – dat fiind ca respetivul absolutism va incepe sa se lichefieze dupa 1 ianuarie 2019 cand debuteaza ANUL ELECTORAL – scandalul va fi asa de mare incat doamna Carmen va fi sfatuita de cei de la PR sa se duca DE MAI MULTE ORI la audiere pentru a diminua pagubele.
      Din pacate INSA pentru ei s-a decis deja ca doamna Ciolos este mai performanta decat doamna Johannis.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro