duminică, mai 19, 2024

Tertium non datur

Mai sunt doar câteva zile din actuala campanie electorală în vederea alegerilor europarlamentare și pentru Referendumul referitor la viitorul justiției în România. Un referendum care, în mod normal, nu s-ar cuveni privit drept un apendice ori o acțiune complet inutilă, așa cum se străduiesc din răsputeri să susțină indivizii din coaliția guvernamentală PSD-ALDE și condeiele boante din presa subordonată.
Nu cred că de aici încolo ne putem aștepta la cine știe ce mari surprize, am serioase îndoieli că proverbul “nu aduce anul ce aduce ceașul” își va dovedi de astă dată, în aceste ultime zile de campanie, adevărul și actualitatea.
La o adică, dacă punem la o parte sleitele și atât de neinteresantele pretinse dezbateri electorale găzduite de felurite posturi de televiziune (cele mai multe au fost, desigur, la Televiziunea publică, a cărei conducere le-a încredințat, spre a îndeplini ordinul primit de sus, din înaltele sfere ale puterii, dar și din partea lui Dan Voiculescu, atât de tincturatului politic și complet lipsitului de har jurnalistic ce răspunde la numele de Cristache Ionuț) în campanie nu s-a întâmplat mai nimic. Mai nimic notabil. Și aceasta fiindcă nutresc speranța că nici un om zdravăn la cap nu poate pune nici un preț pe delirul naționalisto-comunist al unui Dragnea Nicolae Liviu, dar și al celor ce îi stau prin preajmă, pe basmele de râsul lumii cu asasinii tocmiți să îi ia prețioasa viață lui El Lider Maximoi din Codrii Vlăsiei ori cu sârma din rectul doamnei Firea și cu otrăvirea doamnei Pană. Nici poveștile de râsul lumii privind peștii otrăviți, anume trimiși de Occident în România, nici basmele cu pătlăgele roșii și gustoase pe care ni le-a livrat aproape zilnic același inenarabil și tot mai ridicol Dragnea, metamorfozat, cu sprijinul slugarnicei Televiziuni Române, în primul agricultor al țării, nici promisiunile că, dacă vor merge masiv la Bruxelles și Strasbourg, inși și inse de mini-calibrul intelectual și cu școala puțină și proastă ale unor Rovana Plumb, Maria Grapini, Carmen Avram, Dan Nica și încă vreo câțiva vor avea grijă să redea pretins pierduta demnitate a României nu prea au avut cum să sporească interesul populației.
Din nefericire, nici Opoziția nu s-a arătat cu mult mai brează. PNL a avut grijă să-și consume eforturile, dar și timpii de antenă războindu-se mai curând și cu mai multă voluptate cu Alianța USR-PLUS decât cu PSD, așa cum ar fi fost cazul și cum ar fi impus-o interesul țării, în vreme ce dl. Dacian Cioloș a găsit cu cale ca, în plină campanie, să lanseze atacuri nu la adresa lui Dragnea și a șleahtei acestuia, ci vizându-l precumpănitor pe președintele Klaus Iohannis.
Adevăratele teme de campanie au fost cu prudență și rarissim abordate. Drept pentru care nu prea știm prea bine ce au de gând cu adevărat să facă cei care la data de 26 mai vor dobândi biletul ce le va asigura zborul la bussines class către Bruxelles și Strasbourg. Cred că au foarte multă dreptate acei comentari care au subliniat ideea că precampania a fost mai interesantă, mai vie, mai generatoare de idei și controverse reale decât campania propriu-zisă.
Mă despart însă, în cel mai categoric mod cu putință, de comentantorii care se grăbesc să ne asigure că în mai toate țările UE lucrurile ar sta întocmai. Că interesul pentru Europarlamentare este cam peste tot redus. Și aceasta nu că nu aș crede că lucrurile chiar ar sta astfel. Numai că de data aceasta România este cu adevărat altfel. La 26 mai se va decide, și votul românilor va face asta, dacă ne vom da pe mână viitorul unor partide vădit anti-europene, așa cum sunt fără putință de tăgadă PSD și ALDE, sau rămânem pe mai departe pe calea europeană.
Tertium non datur.

Distribuie acest articol

9 COMENTARII

  1. O televiziune tocmai afiseaza
    titlul // MAZARE A PETRECUT PRIMA NOAPTE INTR-O INCHISOARE ROMANEASCA//
    In urma cu vreo luna nici nu puteam visa la o astfel de știre.
    Si brusc mutarea lui Mazare din bungalow la bulău s-a petrecut intr-un moment atat de oportun incat doar pasarile colorate si vorbitoare din jungla malgașă
    ar putea crede ca e doar o intamplare.
    As multumi Frantei pe care o banuiesc implicata in sustinerea discreta a acestei operatiuni
    (curta neconstitutional – dar umflati-l) prin utilizarea influentei tradiționale pe care o are in Madagascar.
    Iata ca nu este asa de rau sa sacrifici doua sau mai multe mandate romanesti de europarlamentari in favoarea unor cetateni francezi.
    Sa speram ca si Germania va tine cont ca mai intai Herr Basescu si acum si domnul Basescu au alocat de asemenea un mandat tanarului Muresean
    Dar vestile bune nu se sfrasesc aici – deaia zic ca nu prea pare o intamplare .
    Brusc Curtea constitutionala a aruncat mingea in tribuna, iar completul de la Inalta curte
    a ramas in pronuntarea si a fizat termenul decapitarii pe 27 mai. Asta inseamna ca
    pana la sfarsitul lunii Veorica va fi istorie .
    Si mai inseamna ca fix martea viitoare un jurnalist va plagia titlul de mai sus scriind asa
    DRAGNEA A PETRECUT PRIMA NOAPTE INTR-O INCHISOARE ROMANEASCA//
    ***
    Spre deosebire de Dumnezeu care doar ne da,
    iata ca Europa si America vin si ne pun si in traista
    Macar si pentru acesta interventie decisiva de ultim moment a aliatilor, prietenilor si
    protectorilor nostrii vestici si MERITA SA MERGEM LA VOT INTR-O PROPORTIE CUM NU S-A MAI VAZUT VREODATA

    • Un vadit optimism.

      Zic sa nu ne grabim –

      Graba strica treaba si pana nu treci parleazul mai bine silent or silentium – vezi chestiunea asta cu graba legata si de felul in care a fost umflat Mazare.

      Sa asteptam sa treaca si data de 26 Mai 2019 si atunci sa vedem daca ne veselim – cu mare bucurie in Piata Victoriei – sau ne mai intristam putin – zic io ca tot acolo…

      Miza cea mare este legata de JUSTITIA din Romania, adicalea mizele REFERENDUM – nu numai sa ne aplecam penelul asupra europarlamentului – as spune ca ar trebui si acela, de la Bruxelles sa se mai odihneasca un pic dupa atata munca neobosita…

  2. Suveranul sunt cetățenii țării, ei aleg, ei decid, de la cetățeni se obține un mandat limitat pentru 5 ani la PE. Suveranul decide la referendum, cetățenii refuză sau acceptă minciuna, diversiunea și hoția ca practică de guvern la București.

    …“… delirul naționalisto-comunist al unui Dragnea Nicolae Liviu, dar și al celor ce îi stau prin preajmă, pe basmele de râsul lumii… votul românilor va face asta, dacă ne vom da pe mână viitorul unor partide vădit anti-europene, așa cum sunt fără putință de tăgadă PSD și ALDE,…”….

    Sistemul Dragnea/PSD e problema. Nu e numai un tovarăș, sunt cei mulți ca el, cei mulți care au furat, au jecmănit, care nu cred în altfel de viață, nu cred în altfel de politică, acești tâlhari și ticăloși sunt pericolul care trebuie evitat. Mentalitea va decide?

    • Sunt prea multi care tac – tacerea devine complicele talharilor si de aceea inca ne taram si nu putem trai in demnitate in RO.

      Zic ca zice bine autorul:
      Tertium Non Datur

      Participarea la vot este esentiala – s

      Sa iasa cat mai multi romani ca sa isi spuna cuvantul si atunci vom vedea daca romanul alege sa fie hot sau ramane impartial la Irod…

      • La summitul de la Sibiu la 9 Mai 2019 românii au arătat Europei cu fruntea sus faptul că au aderat pe drept 2007 la UE.28.
        Unioniștii PRO-UE trebuie să voteze 2019/2020!!

        Nu merge până la bicentenar cu dobitocii care au frânat în folos propriu 29 de ani țara, au profitat 80 de ani în dictatură de stânga/dreapta ca colaboratori și complici împotriva locuitorilor țării. Cel mai grav e colaboraționismul și complicitatea intelectualilor (interbelici, comuniști, până azi) 1939-1989-2019. Ei știu ce fac, ei știu că lovesc în oameni. Ei sunt tâlhari și ticăloși, jecmănitori și hoți, mincinoși și escroci intelectuali.

  3. REFERENDUMUL ? De ceva vreme se tot afirma in spatiul public si se spun cu voce tare cuvinte neadevarate despre referendum . In esenta referendumul este convocat de Presedinte pentru a se pune in discutie si supune votului popular, o tema sau mai multe , de interes national . Aprobarea formala a fost data Presedintelui de Parlamentul Romaniei .Cele doua teme(intrebari ) supuse votului au fost indentificate de Presedinte si ele fac obiectul votului cetatenilor . Cetatenii nu sunt chemati la referendum sa voteze partide sau politicieni de orisice fel , la referendum se voteaza practic asumarea de catre popor a drumului viitor cu respectarea Statului de drept si a principiilor democratice sustinute de UNIUNEA EUROPEANA. Desigur Presedintele a trebuit sa gaseasca intrebari legate de aceasta tema in scopul punerii lor ( in cazul validarii referendumului) in discutia parlamentara imediat viitoare . Parlamentul Romaniei are obligatia morala (in totalitatea lui ) sa puna in practica si sa isi asume sufragiul popular.Discutiile in spatiul public ce rezuma si se exprima pe texte juridice, gen neconstitutionalitate , nu pot fi facute decit de specialisti(si cite o data si ei se contrazic ) si doar in urma aflarii rezultatului referendumului .Cetatenii tarii nu au toti cunostiinte solide de drept si atunci populatia este chemata sa isi afirme optiunea fata de respectarea statului de Drept . de altfel acest referendum este un semnal dat organelor judecatoresti ,sa nu mai emita decizii arbitrare (uneori ), concomitent cu semnalul dat Parlamentului Romaniei (organism legiuitor ) de a emite legi in concordanta cu cele Europene ,conform angajamentelor luate anterior . Se vede limpede ca intrebarile referendumului ating parti sensibile din Legislatia Romaneasca si obliga moralmente schimbarea la fata atit de necesara tuturor .Cumva in mintea cetatenilor trebuie sa se produca o schimbare de atitudine si asta nu se poate face la inceput decit cu punerea in discutie publica ,prin referendum ,a acestor teme de importanta nationala .Va urez succes la vot.

  4. Dragii mei, este ultima postare legata de votul din 26 mai 2019 la care ma voi duce si voi vota DA la referendum si mai ma gandesc cu cine sa votez la alegerile europarlamentare. Probabil ca va fi un partid din opozitia contra noului USL care este PSD-Alde dar nu votez nici cu partidele care sunt aschii din fostul FSN si acum sunt zburatacite din actualul PSD cum este partidul dlui Ponta De fapt nu am decat trei nume:PNL,PMP si USR+PLus sau un independent despre care insa nu prea stiu ceva si pe care ar trebui cei care au semnat pentru ca el sa candideze pe 26 mai.
    De fapt PMP este singurul partid din acestea trei pentru care fiecare vot conteaza caci este la granita celor 5% sub care pierde toate voturile care se duc spre PSD si celelalte partide, ceea ce nu as dori pentruca opozitia are nevoie si de acei 5% in buzunarul ei si nu spre PSD.Presedintele Basescu are prin natura fostei functii experienta maxima a unui roman la UE si institutiile acestuia iar partidul s-a curatat de aschiile psdiste pe care le-a avut, vezi Steriu azi propagandist PSD si a dat un excelent palamentar european descoperit si promovat de Basescu si care acum face cinste PNL in Parlamentul Eurpean adica dl Siegfried Muresan dar care cum va spuneam nu are neaparata nevoie de votul meu . Asadar daca PMP nu trece binisor de 5% in sondaje voi vota cu el si acesta s-ar numi vot politic util..
    Si inainte sa inchei va las cu un clip care explica de ce nu as putea vota cu PSD si de ce spun DA la referendum , clip facut ieri la manifestatia „spontana” de sprijin de la Inalta Curte de Justitie a Romaniei : https://www.youtube.com/watch?v=y09Ahdw1a0Y
    PS .Grabiti-va sa-l vedeti pana nu va fi sters :)

  5. „Mă despart însă, în cel mai categoric mod cu putință, de comentantorii care se grăbesc să ne asigure că în mai toate țările UE lucrurile ar sta întocmai. „–> presupun ca daca acei comentatori vin cu argumente civilizate nu le veti interzice comentariile aici, nu? In caz contrar as avea mari indoieli cu privire la autorul articolului.
    Nu stiu cat de mult urmaresc colegii mei campaniile pentru PE, insa nu par deosebit de ingrijorati de viitorul UE. Mai degraba ei vor sa profite de pe urma UE, mai ales financiar,
    La noi cred ca Dragnea este pe faras, adica pe 27 sunt convins ca va fi condamnat pentru ca altfel nu vad cum n-at putea fi. Tehnic, legal, trebuie condamnat. Nu stiu ce i-ar putea opri pe judecatori sa faca asta. Dar, nu pot sa nu ma gandesc la toti acei politicieni, baroni locali, presedinti de CJ locali si oligarhi care au fost deja condamnati si care vor sa iasa si sa -si continue afacerile murdare, precum si cei care nu vor sa piarda finantarile de la partid care nu vor decat sa continue procesul de distrugere a justitiei si care au nevoie de un lider „mai eficient” decat Dragnea si care nu se lasa arestat asa repede. Ce se va intampla cu Dancila daca Dragnea va fi arestat? Putem avea incredere in ea? De unde stim ca nu se ridica unul mai teribil decat Dragnea care-i va apara in contnuare pe acesti penali ?

    • Dragnea a zis AZI ca vor analiza Cazul Dancila ”dupa alegeri”.
      Probabil ca vor face analiza el si Mazare la carantină la Rahova.
      Nu m-ar mira ca dupa instalarea viitorului guvern de tip cioloșian PSD ul sa se scufunde
      aidoma crocodilului si sa reapara la anul pe vremea asta la locale condus de careva cu colți de oțel – gen Olguța. Pana atunci interimatul il poate asigura cineva insipid, ca de pilda
      eroina din Madagascar – Birchall , o persoana adusa din neant de numitul Geoana
      si care prin urmare se bucura de simpatie licuriceasca.
      Ideea e ca dupa iminenta prabusire PSD ul nu trebuie lasat sa se refaca fiind necesara interventia cat se poate de brutala a unor tineri barbati din categoria Ghinea sau Caramitru junior care nu-si fac prea multe scrupule cu farafastacuri legale. Cam cum era Basescu inainte de impleticirea vorbirii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro