luni, aprilie 29, 2024

PSD trebuie lăsat să își trăiască până la capăt agonia

La 6 februarie 1990, măștile cădeau definitiv. Ion Iliescu, Silviu Brucan, Virgil Măgureanu au socotit că înscenarea lor perversă reușise așa că au decis să dea cărțile pe față. Au terminat cu minciuna mare cu casa care susținea că FSN ar fi emanația Revoluției, că e total lipsit de orice fel ambiții politice și și-au metamorfozat ticăloșia în partid.
De atunci, dincolo de schimbările de nume succesive, ba FSN, ba FDSN, ba PDSR, ba PSD, partidul a trecut prin multe crize. Le-a depășit, adesea spre surprinderea multora, pe toate. Așa s-a făcut, de pildă, că gonit la sfârșitul anului 2015 de la guvernare, 13 luni mai târziu PSD câștiga cu un scor impresionant alegerile parlamentare. În martie 2018, președintele de atunci, Liviu Nicolae Dragnea, astăzi beneficiarul unei binemeritate trimiteri după gratii, se folosea de tribuna Congresului spre a acredita în mintea românilor ideea că PSD ar fi făcut un pact cu veșnicia. Că nimeni și nimic nu îl va mai înlătura vreodată de la putere.
Astăzi, lucrurile dau semne că ar sta cu totul altfel. PSD pare să fie condamnat la dispariție. Nu mai are aliați, i s-au evaporat toți prieteni politici, nimeni nu riscă să mai facă cu el vreo alianță. Nimeni nu îi promite că îi va da mult așteptatul sprijin, acum că se află la ananghie. Este mai vulnerabil decât oricând în fața unei moțiuni de cenzură. Totul e ca cineva să vrea să o depună și, mai ales, să treacă.
Rămânerea doamnei V.V. Dăncilă și a echipei domniei-sale la Palatul Victoria pare să fie o chestiune de luni. Domnul Kelemen Hunor, președintele UDMR, i-a transmis luni doamnei Dăncilă că ar face mult mai bine să demisioneze înainte de a fi supusă umilinței reușitei unei moțiuni de cenzură. Sunt voci chiar din interiorul partidului care susțin că retragerea de la guvernare s-ar impune cu maximă urgență. Operațiunea ar fi trebuit făcută încă din 27 mai, a doua zi după confirmarea oficială a nenorocirii de la Europarlamentare fiindcă mai mult ca sigur costurile ar fi fost mai mici. Dar mai bine mai târziu decât niciodată. Speră că istoria se repetă și că în 2020 se va mai petrece o dată minunea din decembrie 2016.
Doamna Dăncilă și CExN sunt deocamdată de altă părere. Luni au decis să meargă mai departe. Să își asume riscul guvernării minoritare. Doamna Dăncilă nici măcar nu are altă soluție. Condiția ei de prim-ministru este singura care îi garantează supraviețuirea politică. Cel puțin până în decembrie, atunci când eșecul mai mult ca sigur de la Prezidențiale o va trimite exact acolo unde îi este locul. La Videle. Doamna Dăncilă știe că baronii partidului nu i-ar ierta vreodată gestul demisiei. Așa cum nu i l-au iertat lui Victor Ponta. Partidul încă mai speră într-o minune. Într-o defecțiune a Opoziției, în calculele politice ale acesteia,în faptul că nimeni nu prea ar vrea să își asume riscul preluării guvernării fără ca aceasta să fie consfințită de rezultatul unor alegeri. Care s-ar putea desfășura în primele luni după Prezidențiale. Atunci când se va reseta totul.
Minunea are toate șansele să se întâmple. PSD poate să rămână la putere cel puțin până după 24 noiembrie. Poate că astfel își va consuma până la capăt agonia. În fine. Să pregătim, așadar, țărușul ce trebuie înfipt în inima vampirului. Până atunci să vedem ce surpriza i-a pregătit pentru azi PSD-ului președintele Klaus Iohannis. Va face oare dl. președinte apel la articolul 85 din Constituție?

Distribuie acest articol

10 COMENTARII

  1. Cea mai buna solutie pentru tara si pentru PSD , este ca doamna Dancila, sa cera alegeri anticipate ,atita timp cit inca mai are votanti .Daca face acest gest , nici un alt partid parlamentar , nu poate zice NU . Isi pastreaza astfel votantii ,arata responsabilitate fata de interesele tarii , si strica absolut toate jocurile celorlalti .Devine practic persoana , care rezolva criza politica actuala si isi maximizeaza sansele la alegerile prezidentiale .Poate declansa alegeri anticipate acum , rezultatul alegerilor va putea fi pus in practica , dupa desemnarea noului presedinte (inainte nu permite constitutia ) .

    • „doamna Dancila” nu are prerogativa de a cere alegeri anticipate.
      Alegerile anticipate au alt protocol de desfasurare..
      De cerut poate cere oricine alegeri anticipate, dar nu se poate da curs deciit respectind Constitutia.

  2. „PSD trebuie lăsat să își trăiască până la capăt agonia”.
    Ma indoiesc a fi un lucru responsabil. Caci odata cu agonia PSD, se desfasoara si agonia tarii; a unei parti, e drept, caci daca pentru unii PSD e ciuma, pentru altii e muma :D .
    Dar sloganul de mai sus este curat politicianist, al unei opozitii slabe” „dece sa ne legam la cap daca nu ne doare? sa nu patim ca dupa guvernarea tehnocrata.”
    Cind intri in politica trebuie sa iti asumi si riscurile, nu doar ciolanul.

    • Nu e asa. Daca tineti minte cand a fost nevoie de masuri corective PSD au fost aia care au marit pensiile si Boc a fost ala care le-a taiat. Acum PSD tocmai a marit salariile si pensiile mult mai mult decat suportabil, cine se va sinucide politic sa corecteze situatia? Sau preferati un faliment de tara cu opozitia actuala la guvernare?

  3. cu pretul scufundarii economiei?
    intotdeauna esista un punct fara intoarcere in orice – vorba vine – deoarece, costa prea mult sa te intorci, s-o ei de la capat – sa o ridici pe linia de plutire!

    • Economia nu se poate redresa cu un guvern minoritar, fara sustinere in Parlament.

      Perioada critica nu este anul care urmeaza, ci cei 4 ani de dupa 2020.

      • Un guvern minoritar in frunte cu descumpanashu” poate pondera toata darnicia pana cand la anu oamenii nemultumiti vor vota tot PSD!

  4. Am castigat inca o batalie si ma refer la amnistie si graiere dar cred ca nu ne-am identificat inca corect adversarul adica ce eu spun de mult si sper ca in curand sa fie tot mai multi cei care sa spuna chiar si fara, asa cum ar trebui adica dupa o ancheta dusa de Procuratura in colaborare cu SRI si SIE privind subminarea economiei nationale de cetateni romani in nume propriu sau in slujba unor puteri straine, pentru ca Romania dupa 1989 a fost teatrul unui asemenea scenariu de subminare a economiei nationale in scopuri economice dar si politice atat ade catre partiide politice, politicieni cat si agenti de influenta ai unor pueri straine foarte active pe teritoril national. Si acum probabil ca o sa mi se replice ca exagerez ceea ce ar fi bine, dar in final se va vedea ca am dreptate la fel ca isi dupa 1990 cand scriam ca in Romnia puterea trece de la nomenclatura comunist securista la un amestec mafiot comunisto-securistic(si prin descendenti) -interlop ceea ce azi se vede si cu ochiul liber si fara ochelari.

  5. „Astăzi, lucrurile dau semne că ar sta cu totul altfel. PSD pare să fie condamnat la dispariție. ”

    La fel,ba FSN, ba FDSN, ba PDSR, au dispărut.
    Care este diferența?

    ProRomânia d-lui Ponta grupează pesediștii care se consideră altfel decât d-na Dăncilă, dare de fapt au fost îndepărtați precum dl Iliescu din vârful Puterii.

    ProRomânia-ALDE continuă drumul plin de glorie al „ba FSN, ba FDSN, ba PDSR”…ba PNL câteodată.

    Nu mă interesează denumirile formațiunilor politice marionete ale cleptocrației.

    Lucrurile nu vor stat altfel până când guvernarea cleptocratică va fi înlocuită cu un regim democratic. Or, pentru asta ar trebui să aud declarații despre revizuirea Constituției, o nouă Republică (a nu se confunda cu defunctul partid), o reformă radicală în structura statului român.

    Asta nu se realizează cu ușurință, pentru că traim într-un stat captiv, ale cărui instituții se află în subordinea unui grup infracțional organizat. Iar rețeaua de tip mafiot este bine înfiptă în toate structurile publice. Mi-aș dori să aflu programe politice ale unor partide care chiar se angajează să câștige alegerile cu instaurarea principiilor statului de drept. Pur și simplu.

  6. de acord , doar ca agonia asta o platim toti … si dublu

    Prima data cind au fost alesi si acum a doua oara.

    Problema mare este ca cei din psd nu se avapora ci se muta in celelalte partide , ca deh au familii de intretinut

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro