duminică, mai 19, 2024

Din nou despre „controversa Șora”

Când am publicat marți dimineața comentariul intitulat “Controversa Șora” nu aveam nici cea mai mică intenție să revin asupra chestiunii.
La urma urmei, spusesem în editorialul cu pricina cam tot ceea ce socoteam că trebuie spus, contam pe faptul că cei care îndeobște au capul pe umeri, chiar dacă se cheamă Adrian Papahagi și Cristian Bădiliță care, de data asta mi se păruse că îi făcuseră concurență neloială lui Robespierre și aduseseră complet aiurea în actualitate întrebarea demult căzută în derizoriu ce ai făcut în ultimii cinci ani ?, și-au redobândit luciditatea și și-au amintit că în România comunistă nu prea au fost mulți cei care să semene cu Doina Cornea, Radu Filipescu, Dorin Tudoran sau Mihai Botez. Drept pentru care nu prea avem nici motiv, nici dreptul să-l luăm la întrebări și să-l terfelim pe dl. Mihai Șora doar fiindcă îndrăznește să vorbească despre libertate, despre lipsa acesteia și despre sacrificiile ce trebuie făcute ca să fie păstrată după ce românii au recâștigat-o. Unii dintre ei plătind pentru asta cu viețile. Că a făcut-o într-o reclamă a unei firme proprietatea lui Sebastian Ghiță, că a făcut-o contra cost este, desigur, o problemă al cărei răspuns poate fi formulat fie de dl. Șora, fie de atât de inoportuna și îngâmfata doamnă Luiza Palanciuc Șora. Pe care o asigur și pe această cale că d-lui Șora i-aș da oricând bună ziua, însă nesemnificativei ei persoane o voi face doar la Sfântu Așteaptă.
O nefericită coincidență a făcut ca editorialul meu să apară chiar în aceeași zi în care cotidianul Evenimentul zilei publica, sub imunda semnătură a unui ins pe nume Curea Mirel, fost elev și actual țuțăr al lui Ion Cristoiu, prim-redactor șef adjunct al fițuicii cu pricina (denumirea funcției parcă e împrumutată dintr-o piesă a lui Aurel Baranga) un mizerabil text cu titlul incalificabil Mihai Șora scos la produs.
Insul cu numele Curea crede că îi este îngăduit orice pe lumea asta. Că toată lumea face ca el, adică produce. Sus-numitul compune texte la comandă și slujește, mai pe față, mai pe din dos, PSD prostituându-se î cursul unor jalnice apariții televizate petrecute pe la televiziuni rău famate (gen România tv și Antena 3) dar și la TVR 1, acolo unde apare în fetida încropeală numită România 9 realizată de Ionuț Cristache- Sărmăluță. O emisiune ajunsă în grila de programe a Televiziunii pretins naționale ca urmare a unui ordin de zi pe unitate dat mai întâi Irinei Radu pe urmă Doinei Gradea de generalul de Securitate, Dan Voiculescu.
Dl. Curea se ia la trântă, își arată mușchii dar și analfabetismul și, desigur, lipsa de educație umilindu-l pe venerabilul domn Șora. Articlierul de la Evenimentul zilei se arată scârbit de apariția filosofului într-un filmuleț făcut pe banii și la comanda emag. Își îngăduie să facă asta, el, prim-redactorul șef adjunct al unei publicații care, în frunte cu patronul ei, o altă poamă pe nume Dan Andronic, s-a prosternat, a făcut sluj, i-a adus sistematic elogii ultimului șef al Securității ceaușiste, generalul Iulian Vlad. Torționarul căruia atât Evenimentul zilei cât și Realitatea tv a lui Cozmin Gușă i-au ridicat statuie. Mai că nu l-au declarat pe criminalul cu pricina erou post-mortem.
În sistemul de valori al d-lui Curea și al celor pe care îi slujește se dovedește că e mult mai rău să fi luptat în Rezistența franceză, să fi fost membru al Partidului Comunist Francez din care, la un moment dat, a făcut parte aproape toată floarea intelectualității franceze, să fi intrat în PCR, să fi fost traducător în Ministerul de Externe condus de Ana Pauker, să fi fost șeful unei mari și, în condițiile vremurilor de atunci, respectate edituri decât să fi fost Torționarul șef din anii cei mai negri ai regimului de teroare al lui Nicolae Ceaușescu. Și, din păcate, ca dl. Curea gândesc și scriu și alții. De unde justificata întrebare dacă nu am risipit aiurea 30 de ani de libertate și dacă nu ar fi bine să o mai luăm o dată de la capăt. Dar fără indivizi precum Curea, Cristoiu, Nistorescu, Andronic și alții de aceeași teapă.

Distribuie acest articol

11 COMENTARII

  1. Subscriu la intrebarea din final. Aia fara semnul intrebarii.Si ca sa nu mai pierdem timpul,propun sa-i impuscam(exterminam) pe cei patru „indivizi”!

  2. De acord, atacurile contra lui Sora sunt exagerate si se vede ca sunt sustinute indeosebi de partizanii regimului pesedisto-dragnisto-viorist. Pe de alta parte, sa fim corecti si sa admitem ca Sora este un om de stanga si ca nu el este cea mai autorizata voce sa condamne un regim politic care a distrus floarea intelectualitatii romane, care, spre deosebire de „floarea intelectualitatii franceze”, a promovat o atitudine favorabila valorilor de dreapta (monarhie, echitate sociala rationala, apararea proprietatii si a libertatii individuale, meritocratie etc.). Dl. Mihai Sora este un onorabil intelectual de stanga, un om respectabil, cu care, spre deosebire de Dragnea, Stefanescu, Dancila etc. se poate sta de vorba chiar si in contradictoriu, dar nu se poate erija in ceea ce nu a fost niciodata: o victima a regimului comunist. Impresia ca prin reclama de la E-mag si-ar aroga o calitate care nu ii revine, a enervat pe urmasii celor care au suferit enorm de pe urma dictaturii comuniste. Chiar asocierea ideii de libertate cu o afacere ca E-mag tine de un fel de trivialitate, de o anumita indecenta.

    • Deci se face un clasament și doar cei mai „autorizați” pot vorbi despre libertate. Ceilalți, „capu’ la cutie!”, cum se spunea odată, când jucam pitulușul. Curat liberalism, mon cher!

  3. Nicio societate, cit o fi ea de buna si de dreapta, nu duce lipsa de „indivizi precum Curea, Cristoiu, Nistorescu, Andronic și alții de aceeași teapă.”
    Sloganului mai vechi, „singura solutie, inc-o revolutie”, dvoastra i-ati dat alta forma „dacă nu ar fi bine să o mai luăm o dată de la capăt.”
    Intrebarea ramine: sinteti sigur ca va fi un inceput cum vreti dvoastra sau altii vor fi mai rapizi?
    NB,
    apropo de jurnalistul Curea. Cica, in articolele sale, ori in aparitiile pe sticla, debiteaza 10% adevar. Adevar care e bagat sub covor de o anumita parte a presei.Aceste 10% sint impanate cu 60% minciuni. Iar restul de vreo 30% sint ceaţă.
    Si intelege fiecare „dupa facultati” :D

  4. „în România comunistă nu prea au fost mulți cei care să semene cu Doina Cornea, Radu Filipescu, Dorin Tudoran sau Mihai Botez”.

    Mihai Botez a fost informator al Securitatii (l-a turnat pe Doprin Tudoran). Mai tarziu, l-a servit pe Ion Iliescu.

  5. Orice stat are o functie represiva, indiferent de regimul politic. Marii tortionari si cea mai neagra perioada de la noi a fost cea a comunismului globalist. Unii ii mai spun si alogen, dar si indigeni au fost recrutati de globalisti. Comunismul national a avut cele mai putine si de mica amploare represiuni politice. El a desfiintat inchisorile politice si categoria de detinuti politici. La Revolutie a fost altceva, evenimentul a avut si multe ramificatii externe. Ca unii delincventi de drept comun au ales ulterior sa se dea loviti ca dizidenti anticomunisti, este o alta problema. Dar probabil ca va mai trebui sa treaca inca alte cateva generatii pentru a nu se mai fura la cantarul istoriei, in evaluarea corecta a comunismului national.

  6. nici un argument nou, doar invective.

    VOI sunteți cei care i-ați făcut rău lui Șora, voi l-ați expus punându-l intr-o situație penibilă și anume făcând dintr-un fost comunist un model de anticomunist. Șora e un om ok, dar Papaya (cu concursul insidios al usereului) au vrut să-l instrumentalizeze electoral punându-l intr-o postură care NU era a lui.

    Faptul că-l luați la mișto pe Papahagi nu schimbă prostia celor de la Papaya. De fapt Șora și-a făcut-o cu mâna lui cand s-a lăsat purtat de val și a acceptat postura de martir și luptător anticomunist. N-a fost nici una, nici alta.

    sunteți ipocriți. de altfel fluxurile au evidențiat că unui procent de 40% li se rupe, 13% cred că șora are dreptate iar vreo 45% au fost iritați dacă nu enervați de această impostură.

    ce frumos au căzut niște măști cu ocazia asta, oricât vă chinuiți să faceți damage control

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro