sâmbătă, mai 18, 2024

Puțină milostenie față de tagma “militarizată”

Vânzoleala, precipitările, tremuriciul în fața perspectivei că cetățenii nu fug de rup pământul când li se arată bau-baul PSD către centrele de votare ca să relegitimeze non-acțiunea, blegeala făloasă, adică, pe scurt, sucombarea vopsită pe afară a democrației românești arată limpede că România se află într-un moment de impotență în zona puterii. Nu mai putem nici măcar să manipulăm, dar să și facem ceva generator de perspective pentru oamenii acestei țări.

Cauzele sunt simplu de identificat: bani prea mulți pentru prea puțină treabă de făcut, jurăminte prea sforăitoare urmate de plagiarism generalizat în numele patriei, cinismul substituind pe scară largă sentimentul onoarei militare, instituții transformate în afaceri cvasi-personale, acces la prea multe decizii fără să știi să faci efectiv ceva concret, penetrarea moale, prin percolare până în cele mai mărunte unități funcționale ale organizațiilor statului mânjind cu incompetență arogantă tot, asemenea unui mucegai umed, îndrăgostirea de credite la bancă și firme personală după pensionarea de tineri, misecuvinismul deșănțat. Se poate continua, Dumnezeu le are în catastif în capitolul post-comuniști ratați. Un rezultat secundar al acestei transperențe despre ce știe tot satul și nu știe bărbatul este mila față de acești oameni care insistă să conducă și nu pot, și iar insistă, și iarăși nu pot, până adorm prin vacanțe sau plâng. Ne este milă.

Cum orgoliile le sunt mari și orice amenințare percepută la adresa idolului lor (banul) ar putea declanșa agresivități auto-distructive pentru România este nevoie de înțelepciune, așa cum femeia are nevoie de înțelepciune dacă vrea să țină familia cu mulți copii având un bărbat vai de soarta lui. Ar fi și nedreaptă o generalizare, pentru că și între dumnealor sunt oameni trecuți prin focul real al luptelor și situațiilor, marginalizați datorită competenței lor ca peste tot în această lume în proces de reașezare la periferia Europei, instrumentalizați de pletora de impostori rapace, trăgând ca niște locomotive din greu vagoane pline cu nulități și hoți.

Înțelepciunea ar putea consta în semnalarea faptului că aceste lucruri sunt limpezi, clare ca lumina zilei, că nu are rost să ne mai ascundem după deget. Vă vedem. Un alt lucru potrivit de făcut este invalidarea marionetelor politice împinse în față, ori nu votăm cu nici una, ori votăm cu amândouă. Un al treilea lucru de făcut este insistența pe proiecte politice autentice, sau dacă acestea sunt informal interzise refuzul de a susține orice partid non-partid, care nu reprezintă pe nimeni în afară de membrii lui, care doar mimează jocul democratic, care umple scena cu circ sforăitor și fumigene. Un al patrulea este nedezlipirea de valorile perene ale omenirii, whatever that means, nimeni care a alergat călcând pe cadavrul statului și fraților și surorilor lui după bani nu a rămas în istorie altfel decât ca un nebun, un om care și-a pierdut mințile, deci nu e un model de urmat. Un al cincilea este apărarea cu orice preț a suveranității persoanei, dacă ești credincios, sau a suveranității persoanei juridice, dacă ești atașat unui proiect universalist de tip kantian.

Nu în ultimul rând, văzând cum își dau cu stângul în dreptul să nu le întidem nici o mână de ajutor atunci când cad singuri în fund. Se presupune că ei trebuie să livreze niște servicii publice, nu noi lor unele. Mila este suficientă, înțelegerea căderii lor ajunge. Să ne organizăm și să ne vedem de treabă atât cât se poate, sunt lucruri mai importante de făcut în lumea liberă căreia, totuși, îi aparținem, decât să scoatem din ridicol pe cei care au ales nesiliți de nimeni să se poziționeze astfel. O conducere de acest fel nu poate fi stabilă în context nord-atlantic și într-un fel sau altul va colapsa generând oportunități de ascensiune celor capabili și demni către putere. Iar după preluarea puterii să îi lăsăm să își ronțăie ca niște șobolani banii, banii, banii, banii, singurul lucru la care visează, căruia se închină și pentru care trăiesc. Se vor putea genera atunci alții printr-o productivitate reală și pentru oamenii decenți.

Distribuie acest articol

8 COMENTARII

    • Cine îi cunoaște nu are nevoie de explicații suplimentare, iar pentru cine nu îi cunoaște orice explicații ar fi inutile și insuficiente. Mă bucur pentru dvs că nu știți despre cine se discută.

      gânduri bune,

  1. Tocmai cei care genereaza plus-valoare prin productivitate reala sunt masiv penalizati de catre stat prin confiscarea si distribuirea banilor catre enorm de multi oameni care n-au contribuit proportional la binele societatii.

    Am ocazia sa discut, din timp in timp, cu cativa dintre acesti beneficiari de „milostenie” iar convingerile lor sunt neschimbate si trase la indigo: regrete dupa vremurile cand „Securitatea facea legea in tara asta”, „drepturile fundamentale ale omului sunt mofturi capitaliste” si „democratie? vorbe, dom’le! ne trebuie pumn de fier aici, nu democratie”.

    Catre acest fel de oameni docili si deprinsi sa asculte ordine de la stapan transfera statul lunar bani din buget, incetinind ori chiar anuland dezvoltarea economica reala despre care scrieti si sanctionand categoriile de oameni autonomi, producatori reali de valoare, pe care statul nu-i poate controla ca pe ceilalti.

    Solutia e sa nu (mai) tacem, sa spunem clar si raspicat pe toate caile ca nu e legitim, chiar daca e legal, sa presam alesii sa curme cele mai multe astfel de deturnari de fonduri.

  2. mi a placut ce ati scris ! acum ceva vreme am mers dni nord in sud iar mai apoi din vestul in estul europei. n am fost niciodata oprit in trafic, poate ca dupa sute de mii de km condusi sofatul devine instinctual, precum mersul pe jos. intrind in Romania, intilnesti o tagma ce ti provoaca repulsie (greata) : se numesc militieni de circulatie. milioanele tale de km conduse nu valoreaza nimic pentru acesti prosti omniprezentI (dar nu acolo unde ar fi nevoie de ei, ci unde ti pot arde o amenda zdravana). vacanta ti se transforma n cosmar la simpla lor prezenta. sa ncerci sa le vorbesti frumos sau inteligent e inutil. spcimenele nu stiu sa scrie ! sint oamenii sistemului, dialogul nu acestj prosti bine platiti nu si are rostul. sint docili cu stapinii si „necrutatori* cu cetatenii. de aici puteti trage orice concluzie doriti.

  3. Un inedit articol despre politica românească actuală, fără nume de persoane. Încerc să respect convenția.

    Propuneți milă. Mie mi se părea că ceea ce ni se cere – vot fără confruntare, o confruntare după reguli proprii și cu participanți aleși – ne aduce într-o stare de umilință handicapantă ca cetățeni. Dacă acceptăm asta, dăm semnalul că suntem gata să acceptăm orice. E cam greu să te duci la acest vot fără să te simți o cârpă și într-adevăr numai o perspectivă creștină îngăduitoare ne poate întrema puțin. Nimeni nu ne-a pus într-o asemenea situație după 89.

    • (Off-topic) Din cât am înțeles, procentajul voturilor anulate și/sau albe a fost infim. Deci s-ar justifica validarea morală a presupuselor dezbateri. Ar fi utilă o comparație cu alegerile din Universități, care se desfășoară tot în vremea aceasta, din câte știu.

      • E gata. Nu ne rămâne decât să acceptăm și să votăm așa – cei care vrem. S-au dat unele motive care stau în picioare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Virgil Iordache
Virgil Iordache
Virgil Iordache cercetează și predă la Facultatea de Biologie a Universităţii din Bucureşti. Domenii principale de preocupări: ecologie şi filosofia biologiei. Cărţi şi articole în domeniile ecologiei și filosofiei, eseuri filosofice în reviste de cultură. Comentariile si opiniile publicate aici sunt ale mele si nu reprezinta o opinie a Univesităţii din Bucureşti.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro