luni, mai 20, 2024

Victor Viorel Ponta e knockout. A devenit copilul străzii!

În cursul după-amiezii de joi a stârnit oarece senzație știrea potrivit căreia cinci membri fondatori plus încă alte 11 persoane până mai deunăzi, cu funcții au demisionat din Pro România. Partidul care se confundă cu însăși persoana fostului președinte al PSD și fost premier al României, dl. Victor Ponta.
Respectivii nu sunt singurii care părăsesc partidul în care unii analiști politici vedeau dacă nu chiar salvarea definitivă măcar o șansă de revigorare dată stângii românești. Alți foști tovarăși de drum (iar drumul a fost tare scurt, chiar mai scurt decât cel al Alianței pentru România, partidul creat de Teodor Meleșcanu după înfrângerea fostului PDSR, PSD-ul de azi în alegerile din 1996) s-au reîntors mai devreme, cum se zice, la bază. Baza fiind mai pentru toți PSD. Și doar în unele cazuri, puține, ALDE. Dintr-o postare “eroică”, optimistă, moralizatoare, ceva de genul Pro România moare, dar nu se predă, a d-lui Victor Viorel Ponta aflăm că cei 16 (Am fost șaisprezece era titlul unui film semnat de George Cornea) se vor îndrepta cu arme și bagaje către PNL. Iar PNL îi va primi cu brațele deschise ca semn de mulțumire pentru că în noiembrie unii dintre ei au votat învestirea guvernului condus de dl. Ludovir Orban. Au făcut-o neluând în seamă dispozițiile contrare ale d-lui Ponta. Iar PNL îi va primi pe acești dezertori cu brațele larg deschise, făcându-se că nu își amintește că unii, în frunte cu dl. Sorin Cîmpeanu, pe care nu m-aș mira deloc ca în viitorul apropiat să-l văd înlocuind-o în fruntea Ministerului Educației pe doamna Monica Anisie, sunt notorii traseiști politici. Și că provin din PSD.
Dar nu despre PNL și felul în care acesta își încalcă cu fiecare zi ce trece promisiunile,jurămintele, preceptele morale aș dori să scriu în editorialul de astăzi. Mă mulțumesc doar să semnalez o postare mai mult decât semnificativă în acest sens făcută pe contul ei de facebook de d-a Adriana Săftoiu.
Mă voi referi, în schimb, la domnul Victor Ponta care, odată cu această nouă pățanie, pare a fi pe punctul de a se afla în fața inerentului, inevitabilului său sfârșit politic.
Dl. Ponta a creat Pro România doar ca să aibă în el un instrument de negociere. Mai mult ca sigur, fostul premier spera să manevreze în așa fel lucrurile încât să dobândească moneda de schimb care să îi permită revenirea pe cai mari în PSD. Cine a urmărit cu o anumită atenție aparițiile televizate inflaționiste din cursul verii ale fostului pesedist șef nu a putut să nu sesizeze cum avea el grijă să sublinieze cât de căutat, de consultant, de ținut la mare cinste este el de cei care încă au mai rămas în PSD.
Dl. Ponta a mizat pe eșecul electoral al Vioricăi Dăncilă ale cărei slabe înzestrări intelectuale și minuscule înzestrări politice a avut în repetate rânduri grijă să le sublinieze. Tot dl. Ponta anticipa debarcarea de la șefia PSD a respectivei doamne. După o perioadă de agitație, dl. Ponta credea că va putea pune de o fuziune dintre PSD și Pro România ca, în fine, în urma unor aranjamente, să fie solicitat să preia șefia PSD. Dl. Ponta l-a subestimat pe dl. Marcel Ciolacu care mai mult ca sigur va fi ales președinte al PSD la Congresul din 29 februarie, nu s-a gândit la rechemarea în tranșee a d-lor Gușă și Dîncu și nici la întărirea poziției de eminență cenușie, un fel de caricatură a lui Deng Xiaoping, a d-lui Adrian Năstase. Nici unul dintre aceștia nu îl au la suflet pe dl. Ponta. Iar începând de joi, chiar și fără aceste piedici, dl. Ponta este perdant. Nu mai are cu ce să negocieze. Probabil nici cu cine. Este un biet, un amărât de rege Lear. Tare mi-e teamă (vorba vine!) că după alegerile legislative de la finele lui 2020 va rămâne fără coledzi.
Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors.ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

5 COMENTARII

  1. Ponta este genul de persoana care se supra apreciaza si se crede superior dar este doar un simplu smecher de Dambovita. Mai apoi face parte din categoria celor care nu se maturizeaza niciodata, dovada ca multe lucruri le-a primit pe tava fara sa munceasca din greu pentru acestea.. Prin ProRo a incercat sa isi faca un partid ca sa mai fie deputat ori senator. Dar nu este bun nici de primar.

    • Mai grav este ca doar dupa ani si ani unii observa ca nu doar Cretinel era un bidon gol, ci si fostul lui partener din USL.
      Acum, ca primplagiatorul nu mai e sustinut de serviciile unde fusese „acoperit”, nu doar copiii observa goliciunea lui Puie Monta.

  2. iliescu e knockout in primaverii, nastase i terminat in vila cornu (pe linga multe altele). la fel de infrinti sint si melescanu, geoana, ponta si multi altii persecutati de comunisti. si au luat revansa in democratia ce rasplateste munca si valoarea. cei ce nu s au putut acomoda statului de drept si au luat talpasita. au ramas cei mai destepti, cei mai harnici, cei mai cinstiti, si sa nu uit, si cei mai viteji dintre traci (cum spune n carte)

    • Perfect spus. Si, ca o quitesenta a marilor scremeri, s-a ridicat in sa falnicul presedinte Iohannis care are acum d-a dreapta sa un sceptru pe care flutura steagul remodelat al stangii, mereu aceasta stanga, destinata sa conduca Romania, nu prin vointa Poporului ci prin prostirea Lui.

  3. „Victor Viorel Ponta e knockout. A devenit copilul străzii!”

    :-)

    Era, pe când a fost recuperat de dl A Năstase și SIE dintr-o gară pariziană. Acum nu mai este cazul…

    Dl Ponta a primit din partea unora ordin să restructureze PSD, creând un nou proiect politic, un nou partid și așa mai departe, după cum zice foarte bine, după părerea mea, autorul articolului.

    Doar că astrele nu s-au aliniat în favoarea domniei-sale.

    PSD, ProRomânia, ALDE etc. sunt doar marionete. Dintre „păpușari”, unii s-au îndreptat către PNL (care și în USL, și cu PDL, s-a văzut că este compatibil, cel puțin parțial, pentru a răspunde comenzilor), dar cei mai mulți au „pus umărul” propriu și resursele publice în scopul restructurării PSD. Adică, de către profesioniști în manipulare și „restructurare”, precum d-nii C Gușă și V Dâncu, care n-au ratat ocazia de a arăta la un post TV cum bat mingea împreună.

    Carevasăzică, suport media există din belșug (practiv toate televiziunile de știri sunt aservite PSD și cleptocrației, ideologi și-au găsit, H5 Strategies este la post, iar prietenii din Răsărit au toată disponibilitatea de a oferi ajutor.

    Dl Ponta a devenit prus și simplu inutil în acest moment pentru noul proiect PSD (varianta cu schimbarea numelui și a siglei nu a prins la electorat). Prin urmare, dl Ponta fie se înscrie în PNL, pentru că am văzut că acum primește PSD-iști, fie se întoarce cu coada între picioare la PSD și speră ca dl Dâncu să recomande înscrierea domniei-sale pe viitoare listă de candidați la CD.

    Ori, cine știe, poate are dl M Geoană nevoie de vreun consilier, sau aghiotant, că NATO, după cum observăm, este favorabil foștilor prieteni ai URSS, ai Rusiei, ai PSD și ai cleptocraților în general, iar contactele d-lui V Ponta în SIE l-ar putea propune pentru o funcție în NATO.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro