luni, mai 20, 2024

De la Kennedy la Iliescu, via Meleșcanu

Scriu an de an câte un articol la aniversarea Revoluției și comemorarea morților acesteia. Mi-e imposibil să mai fiu original, să spun ceva nou.
Repet în mare cam aceleași lucruri. Ca, de pildă: Că doar românii au trebuit să plătească cu sânge încheierea tragicului experiment social comunist ce s-a făcut pe seama și împotriva voinței lor în vreme ce în alte țări ale Estului european schimbarea s-a produs prin negociere. Că au murit mai mulți oameni imediat după fuga de pe acoperișul Comitetului Central a lui Nicolae Ceaușescu decât înainte. Că imediat după respectiva fugă, puterea a fost preluată de un grup care voia să limiteze totul la un regim perestrokist care ar fi trebuit să fie pe placul URSS și a lui Mihail Gorbaciov. Că Securitatea nu a fost de partea Revoluției, că e adevărat că l-a abandonat pe Ceaușescu, dar a făcut totul ca să se salveze și că i-a reușit pe deplin operațiunea. Că înainte de a fi cu noi Armata a fost împotriva noastră. Că nu înțeleg de ce generalul Milea, ministrul Armatei care a fost prezent și a dat ordine criminale la Timișoara este considera erou și numele lui este dat unor mari bulevarde din orașele țării. Că este o adevărată blasfemie ca și astăzi, prin felurite gazete și la diverse posturi de televiziune să i se aducă elogii ultimului șef al Securității, Iulian Vlad. Și, în fine, că este incredibil ca la atâția ani de la Revoluție să nu se știe întreg adevărul despre ceea ce preferă să numească rezervat, neutru evenimente.
Parlamentarii au dreptate. Este inadmisibil că nu știm ce s-a întâmplat cu adevărat în Decembrie 1989. Auzindu-i mi-am amintit zicerile stranii ale fostului președinte Iliescu, cel cu sânge pe mâini, care zicea că nu știm noi adevărul despre asasinarea președintelui Kennedy așa că să nu sperăm prea multe în privința aflării adevărului despre Revoluție. În acest cor al înțelegerii generale, s-a auzit o voce discordantă, Aceea a tânărului parlamentar USR Iulian Bulai care și-a exprimat stupoarea că ședința omagială este condusă de securisto-comunistul Teodor Meleșcanu.
La data de 3 iunie 2019, pe site-ul contributors.ro editorialul O relicvă. Teodor Meleșcanu. Îl reproduc în ceea ce urmează:
„În anul 1966, un tânăr absolvent al Facultății de Drept din București, pe nume Meleșcanu Teodor, era socotit apt să lucreze în Ministerul de Externe. Certificatul de calitate îi fusese emis de partid și de Securitate.
Omul nu fusese student rău, avea origine sănătoasă, iar de atunci și până azi a făcut ceea ce aș putea numi o miraculoasă carieră în instituția care i-a fost primul loc de muncă. Miraculoasă, dacă nu ar fi fost mai degrabă rușinoasă.
După ce a fost instruit, verificat și reverificat fiindcă în România ceaușistă nimeni nu era garantat pe viață, partidul și băieții cu ochii albaștri fiind vigilenți deoarece s-au mai întâmplat și defecțiuni, și defectări, și neașteptate crize de conștiință, dl. Meleșcanu a promovat și a fost trimis și peste hotare. Unde, printre multe altele, s-a ocupat de disidenți, de meticuloasa lor înregistrare, de toți cei cărora nu le tăcea gura, spuneau lucruri adevărate despre ororile din România, despre ceea ce făcea regimul Ceaușescu. De aici, probabil, ura care s-a conservat până azi pentru românii din afara granițelor țării.
În decembrie 1989, în zilele de dinaintea victoriei Revoluției, tov. Teodor Meleșcanu, bine instruit politic și fidel celor care l-au făcut om, dându-i și grade, dându-i și funcții, mințea cu nerușinarea specifică activistului de partid, al insului validat de Securitate, că în România nu se întâmplă nimic. Nici vorbă despre nemulțumiri, agitații, revolte sau mișcări de stradă. Tovarășul Meleșcanu era încredințat că viitorul societății socialiste multilateral dezvoltate ca și cel al comunismului se află pe mâini bune, acelea ale marelui bărbat de Stat pe nume Ceaușescu Nicolae.
În 1990, tov, Meleșcanu a devenit domn și a fost miluit pe mai departe cu tot felul de funcții. A fost ba secretar de stat, de câteva ori chiar ministru de Externe, a fost chiar și ministru al Apărării Naționale, o vreme a deținut cu titlul de interimar și postul de ministru al justiției. Iar când era trimis pe tușă, dl. Meleșcanu și-a inventat el însuși funcții. Și-a creat un partiduleț, aceasta după ce a plecat din rândul pesediștilor de astăzi, partid ce se chema Alianța pentru România. S-a visat chiar viitorul președinte al țării, iar mai apoi a vândut pe un preț bun sus-menționata alianță liberalilor conduși pe vremea aceea de Călin Popescu-Tăriceanu.
Din 1966 încoace, dl. Teodor Meleșcanu a fost ceea ce se cheamă un om de succes, s-a dovedit un fel de Hopa Mitică, ajutat fiind de spinarea lui de cauciuc, de lipsa crasă de demnitate, de felul în care a știut să îi salute pe cei de al cărui stilou îi depindea destinul Da, să trăiți, am înțeles, așa e cum ați spus dumneavoastră!.
Când în 2016 s-a făcut de râs și a devenit nefrecventabil debitând prostii și lucruri cinice în cascadă spre a-și justifica ceea ce mai târziu s-a dovedit nu incapacitatea, ci reaua voința de a le crea românilor din străinătate condiții decente de a-și exercita dreptul de vot, credeam că gata, Meleșcanu a fost, în fine, acolo unde îi era, de fapt, locul. În Cimitirul Elefanților. Nici, vorbă. În ianuarie 2017, mai vechiul său protector Tăriceanu l-a impus în calitate de ministru de Externe în guvernul Grindeanu. Meleșcanu s-a perpetuat în funcție și în celelalte două guverne ale alianței PSD-ALDE, și-a dovedit din nou slugărnicia, dar și fidelitatea față de principiile politicii externe ceaușiste promovate de nimicul numit uman care poartă numele de Dragnea Nicolae Liviu. Încă la data de 22 ianuarie 2017, după ce râncezitul Meleșcanu a deschis gura spre a-l pune obraznic la punct la pe ambasadorul SUA la București, dl. Hans Klemm, care a atras atenția că prioritatea absolută a noii guvernări este scăparea de închisoare a nimicului Dragnea Liviu Nicolae, am publicat pe adevărul. ro un editorial intitulat Problema Meleșcanu. Problema s-a menținut și azi, s-a transformat în bubă purulentă și s-a arătat în toată mizeria ei cu ocazia alegerilor din 26 mai. După ce și-a mai bătut o dată joc de românii din străinătate, numitul Meleșcanu Teodor ar fi trebuit să ajungă definitiv în pubela politicii și a istoriei. Cu o obrăznicie rară, Meleșcanu se agață de funcție. Devine zilnic din ce în ce mai caraghios, mai urât mirositor, mai lest pentru ceea ce a mai rămas din guvernul Dăncilă, oricum unul de strânsură. Cât îi e de mare nesimțirea acestei relicve ceaușiste? Cât timp va rămâne ea nepedepsită?”
Din 3 iunie încoace s-au întâmplat multe. A căzut guvernul Dăncilă. PSD a intrat în opoziție.Cetățeanul Meleșcanu Teodor nu mai e membru ALDE. E însă președintele Senatului României. O pată, o flegmă, o rușine pe obrazul României. O insultă la adresa celor ce au murit pentru libertate în decembrie 1989.
Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors.ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

3 COMENTARII

  1. Sentimentul de apartenență

    Autorul îi acuză pe drept pe colaboratorii PCRiști și securiști de complicitatea cu dictatura ceaușistă. După eliberarea din naționalcomunismul ceaușist 1989 acești colaboratori si complici au „furat” revoluția. Minciuna și hoția, dezinformarea și diversiunea sunt uneltele tovarășilor Meleșcanu, Dragnea și celor de teapa lor până azi.

    ….” … Cât îi e de mare nesimțirea acestei relicve ceaușiste? Cât timp va rămâne ea nepedepsită?”…”…..

    Timișorenii au văzut la TV Beograd și TV Budapesta ce s-a întâmplat în Praga cu revoluția de mătase fără victime, au văzut ce s-a întâmplat 1989 în Polonia, Ungaria, la Leipzig, au văzut căderea zidului la Berlin. Din radio Bănățenii au fost bine informați de evenimentele anului 1989 până în Decembrie 1989 în statele vecine. Cred că sentimentul de apartenentă la Timișoara în zilele de 15.12 + 16.12 + 17.12 + 18.12 + 19.12 + 20.12.1918 era mai puternic ca „cetățeni europeni Mitteleuropa” decât cel de „iobagi” în NATIUNEA ceaușistă.

    Aici văd un izvor al emigrării masive 1990- 2007- 2019 al locuitorilor țării spre vest, spre libertate. Cetățenii nu se mai mulțumeau cu funcția de „factor de producție socialist” în vecii vecilor. Apartenența la civilizația europeană e o speranță mai puternică decât frica de represiunea naționalcomunistă ceaușistă în zilele de Decembrie 1989 la Timișoara.

    Singura rebeliune cu victime omenești în statele eliberate din sfera sovietică se datorează „indicaților” de la București în Decembrie 1989 ….. dosarele revoluției 1990- 2019 …. …. dosarele mineriadelor anilor 1990 …. dosarele violenței la 10.08.2018 la București ….. violența, brutalitatea, sălbăticia, omucidere sunt „brandul” naționalcomunist ceaușist până azi …… „penalii patrioți”…. ……

    Lustrația ?

  2. nazismul a fost declarat regim criminal iar nurenbergul l a condamnat.
    cite victime a facut stalin si regimurile bolsevice ce i au urmat ?
    un ins care pretinde ca ceausescu doar „a intinat idealurile comunismului” unde poate fi clasat ?
    cu acest individ, cu justitia, militia, securimea si crimele lor a inceput revolutia romana. cred ca tinerii puri si curajosi ucisi de aceste bestii umane pentru a si proteja puterea si privilegiile, isi merita respectul si dreptatea.

  3. „…[vocea] tânărului parlamentar USR Iulian Bulai care și-a exprimat stupoarea că ședința omagială este condusă de securisto-comunistul Teodor Meleșcanu”

    Cu iacobinii ăștia se vede treaba că nu-i de glumit! Și ne cam strică sărbătorile…

    Eu zic că, dacă nu reușim să-i stârpim, măcar să facem ceva să le mai reducem prezența în parlament. Altfel, cine știe ce se mai poate întâmpla?! Am putea ajunge în câțiva ani să avem un parlament ca Franța, Italia și alte state eurpoene occidentale, sau mai rău, doamne ferește, ca Olanda. Păi, asta, dați-mi voie să spun, ar fi tare nașpa pentru cleptocrație.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro