duminică, mai 19, 2024

Președintele Iohannis trebuie să spună „stop joc!”

Zece ore și câteva minute. Atât durează drumul, parcurs cu două mijloace de transport, un autobuz care nu respectă ora tragerii la peron și, desigur, nici pe aceea a plecării, și un microbuz, de la Târgu Jiu la Oradea. L-am făcut luni, întorcându-mă de la o premieră a Teatrului „Elvira Godeanu”.
Cu ce îți poți ocupa timpul preț de atâta amar de vreme? Poți să citești, numai că rândurile îți saltă din cauza stării precare a drumurilor patriei- eu am făcut-o, parcurgând câteva zeci de pagini din consistentele și interesantele Memorii ale d-lui Alfred Moses, fostul ambasador al SUA la București-și ascultând emisiunile feluritelor posturi de radio, alese după gusturile și preferințele șoferilor. Cum calitatea tehnică a recepției nu este chiar în toate zonele ireproșabilă, câteodată te afli în situația de a adăuga informațiilor tot felul de deducții logice cu care completezi știrile “prinse” de pe fm.
Cu ce și cu cine a început ziua de luni, și nu doar radiofonic, la nivel național? Cu vocea stridentă a hiper-activei primărițe generale a Capitalei, d-na Gabriela Firea. Care nici să o dai cu ceară, nu renunță la condiția de star mediatic. Încă de la primele ore ale dimineții, doamna Firea a spus că dacă ar fi după gândul și dorința domniei-sale, ar închide pe o durată de măcar două săptămâni toate școlile nu doar din București, ci din întreaga țară. Ar face-o pentru a proteja cât se poate mai bine de amenințarea cu coronavirus toți copiii țării. Așa îi spun ei că ar trebui făcut responsabilitatea politică și sentimentul matern. Pare-se că doamna Firea aspiră la condiția de mamă a națiunii. Însă cum decizia nu îi aparține, spre a-și lua revanșa și a arăta că are, totuși, autoritate, guraliva în chestiune a decis închiderea tuturor instituțiilor de spectacole aflate în subordinea Primăriei Generale a Capitalei. Măcar până la data de 31 martie.
A intrat apoi în scenă președintele interimar al PSD, dl. Marcel Ciolacu. Care a vorbit și el despre coronavirus din pricina căruia Congresul extraordinar al partidului, amânat deja în repetate rânduri, se va desfășura totuși în ziua de 21 martie, însă online. O soluție cum nu se poate mai în interesul domnului Ciolacu. Care nu a ratat ocazia de a sări la gâtul politicienilor teoretic aflați la guvernare și a anunța că parlamentarii PSD nu își vor da joi votul de încredere guvernului condus de dl. Florin Cîțu. Nu ar putea să o facă de vreme ce un număr considerabil de candidați la posturile de miniștri nu au primit avizul comisiilor parlamentare de specialitate, iar conducerea PNL se încăpățânează să nu îi retragă. PSD e un partid moral și cu principii ferme. A redovedit-o recent doamna Sorina Pintea
Câteva minute mai încolo a intrat în scenă dl. Raed Arafat, de câteva zile încoace adevăratul premier al țării. Despre care am aflat că ar intenționa să propună Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență, ce ar urma să se întrunească după ora 16, închiderea unităților de învățământ preuniversitar până după Paștele ortodox.
Aceasta după ce cu doar câteva ore înainte ministrul Educației, inenarabila doamnă Monica Anisie, un fel de replică penelistă a doamnei Firea, a declarat că nu ar exista motive de a pune lacăt pe școală, iar premierul interimar Ludovic Orban a făcut pe filosoful, meditând cu voce tare că o astfel de decizie se ia după o adâncă cumpănire. Pare-se că încă de duminică seara, soluția închiderii școlilor i-ar fi fost prezentată d-lui Ludovic Orban. Care însă a respins-o. Dacă ar fi acceptat-o, ar fi recunoscut implicit că situația este gravă, oricum mult mai serioasă decât au prezentat-o până atunci oficialitățile române, că sistemul sanitar românesc nu este pregătit dacă, Doamne ferește !, s-ar petrece și în România ceva asemănător cu ceea ce se întâmplă în aceste zile în Italia.
Cu puțin înainte de ora 20, dl. Ludovic Orban, în chip de crainic prost și pus pe glume nesărate, a rezumat hotărârile luate de sus-menționatul Comitet. În privința școlilor, s-a ales o soluție care nu e nici cum și-o imaginase doamna Firea, nici cum o plănuise dl. Arafat. Egoul PNL și-a spus cuvântul. Hotărârile au fost prezentate mai apoi pe larg de ministrul de Interne, dl. Marcel Vela. Aceasta după ce dl. Orban a făcut un apel la șefii partidelor politice să nu încerce a trage profit electoral din amenințarea cu o epidemie sau, Doamne ferește !, cu o pandemie de coronavirus. Apel survenit după ce el însuși a încercat să facă exact lucrul pe care îl refuză concurenților lui politici. Dl. Orban s-a aflat în treabă și s-a întrecut în bâlbe doar spre a ne reaminti că el este jupânul. Așa că îi stă în putință să submineze posibilitatea învestirii guvernului Cîțu cu gândul că s-ar mai putea da o șansă nebuniei cu alegerile anticipate.
Degeaba. Prea târziu. Dl. Orban a pierdut partida. Ezitările lui politice, speranța că visul alegerilor anticipate ar mai avea totuși o posibilitate de a se transforma în realitate l-au costat scump luni pe dl. Orban. Intervenția domniei sale din cursul serii respective a semănat cu apariția cuiva care încearcă să își sature foamea cu resturile rămase de la mesele opulente. Nu dl. Orban și nu componenții guvernului domniei-sale au făcut agenda zilei. Ci doamna Firea și domnii Ciolacu și Arafat.
Aventura în care au plonjat în urmă cu câteva săptămâni PNL și guvernul Orban spre a da curs dorinței de anticipate a președintelui Iohannis se plătește. Din păcate nu doar de acei politicieni care nu au avut urechi să asculte avertismentele celor care mai au încă scaun la cap. Oameni pe care PNL nu îi ascultă nici azi, în ceasul al doisprezecelea. Ci de întreaga populație.
Cred că a venit vremea ca președintele să iasă public și să pronunțe singurele cuvinte raționale- Stop joc! În apariția de ieri seară nu a făcut-o. A cerut politicienilor seriozitate. Dl. Iohannis, în calitate de profesor, știe ce este aceea exemplu personal. Aștept dovada că știe și să îl pună în practică.
Comentariu apărut concomitent pe blogurile adevărul.ro și pe site-ul contributors.ro

Distribuie acest articol

13 COMENTARII

  1. Buna Dimineața Domnule Profesor
    Ați enumerat și nominalizat ceea ce înseamnă Neghina in Romania !
    Un lucru clar se desprinde : nu scăpăm de aceasta Neghina dacă ne uitam și ascultam inepțiile Neghinei ( definiție personală a Neghinei : reprezentanții P$D și PNL€ menționați, sunt și de la USR însă nu au scos capul, vine și vremea lor ) nu ieșim din Bucla Temporala 1990 -2020, riscul Repetiției Buclei Temporale este major in 2020 !
    Trebuie sa ne organizam pe forumuri și sa pășim hotărați spre Implicare !
    Cine are înclinații spre Stânga sa ia mopul și sa curețe Kiseleff 10 de Ciuma, cine are înclinații Liberale ( de dreapta încă nu îmi este clar ca Sunt ) sa dea cu mopul in Modrogan pana se curată de relicvele de Ciuma Portocalie și Galbena.

    Apoi

    Casele Rânduite și Curate sa primească Oameni care Vor Sa Spună și Sa Facă, nu doar sa spună ! ( de spus am spus și auzit suficient trei decenii vorbe goale de la Toți )

    Apoi sa umblam la Trecut, acel trecut Tenebros din 20 05 1990 pana in prezent și sa golim cuferele protagoniștilor politici de Atunci și pana Acum INDIFERENT de Culoare Politica, sa le Golim pentru a umple Visteria Statului !

    Cum ne Organizam ?

  2. Frumoasa si pertinenta „radiografie” a unui „moment” mioritic.
    Perfecta concluzie, plina de sens, bun simt si intelesuri.
    Regret ca este necesar sa fie evidentiata de dvs. in loc sa fie realitate (de ceva/multa vreme), si „no comment”…
    Pacat ca actorii implicati au uitat replicile „normalitatii” , traind in lumea paralela a politicii romanesti.

    Multumesc

  3. Personal, nu vreau sa mai citesc niciun fel de articole zeflemitoare la adresa pnlistilor, care-au venit sa curete grajdurile dupa psd si acolitii, in 4 noiembrie 2019. Sunt satula pana-n gat de comentatorii si analistii de mucava. Presa a ajuns specialista in dat la temelie, orice masura iau, imediat apar 100 de critici, cu toate ca nu avem efectiv ce pune in loc in afara de Citu si PNL, asta daca nu-si doreste cineva dancila si psd din nou in varful tarii. Cat au fost de tocati pnlistii si presedintele in ultimele 4 luni, n-au fost psdistii in 4 ani. Cum e posibil sa-i reprosati presedintelui si pnlistilor dorinta de-a face anticipate, pana acum 2 saptamani, cata vreme de cand au venit in 4 noiembrie, toata lumea, si presa si restul, i-au presat sa faca ce-or face si sa iasa asta? Dorinta de anticipate s-a transmis public inca din mai 2019, dupa europarlamentare, si-acuma li se arunca in nas si-n cap ca trebuie sa renunte, sa spuna cu subiect si predicat ca nu vor mai fi, din cauza de corona? Pai a fost deja sugerat de presedinte in declaratia de ieri. Din dorinta de-a-i desfiinta pe liberali, ajungeti implicit sa sustineti punctul de vedere psdist, d-le Morariu.

    • Orban a procedat bine . Nu exista posibilitatea de a sti exact ce se va intimpla si cit de extinsa , sau ce tip de reactie vor avea parlamentarii . In orice caz, s-a dovedit inca o data, daca mai era cazul, cit de adinca , indelunga si aplicata a fost implantarea unor fideli ai socialistilor – majoritatea fosti membri PCR, militieni, securisti, cadre de conducere din ministere si intreprinderi – in institutiile tarii . Se vede azi adevarata amploare si adevarata dimensiune a armatei socialiste infiltrate pina la virful celor mai importante institutii ale statului. Ce sa mai povestim de media fidela PSD, care determina otravirea sistematica si perversa a opiniei si judecatii publice si pentru oprirea careia nu se fac nici un fel de eforturi. Din tot ce vedem se desprinde dominarea copioasa a puterii liberale de catre adevaratul stat paralel bugetofag , viu, atent, interesat si nemilos . O lupta inegala, purtata se Statul Roman impotriva unor grupuri de indivizi si interese, cu resurse si marja de actiune mult superioare . Este tot mai pregnanta impresia aceasta de inadecvare a mijloacelor unei forte politice care numai forta nu e ; care respecta legea mortis, si se incapatineaza sa joace principial chiar cu artizanii care au creat aceste legi favorabile diverselor grupuri de interese dar total defavorabile Statului Roman . Sa joci pe terenul advers, descult, cu arbitrii platiti de gazde si sa crezi ca lumea te va aprecia pentru asta e eronat . Mai mult de atit, jucind in conditiile astea vei da de gindit nu asupra faptul ui ca esti inadecvat cit a faptului ca ai vindut meciul . Tomac are dreptate ; in lupta cu virusul care a penetrat Statul Roman trebuiesc luate masuri cu adevarat exceptionale . Cineva trebuie sa riste si sa isi asume .

  4. Absurdul situatiei . Atit si a fost de ajuns . CORONAVIRUSUL modifica si ca ne place si ca nu ne place intregul joc politic din Romania si probabil si pe cel din alte zone ale lumii . AGENDA NOASTRA A TUTUROR ESTE SCHIMBATA DE CORONAVIRUS. Cea ce pina mai ieri era valabil , util societatii si ma refer la alegerile locale in doua tururi si cele parlamentare anticipate ,intra acum intr-un con de umbra si intreg spatitul media si politic este ocupat de masurile exclusiv PREVENTIVE in limitarea posibilului dezastru provocat de coronavirus . Noi toti ne intrebam acum : CE VOR FACE POLITICIENII? Deja presedintele a exprimat necesitatea de limitare a actiunilor politice si concentrarea pe preventie si la nivel de Uniune Europeana (vezi implicatiile ce deriva si din libera circulatie ) .Evidenta situatiei ne pune in fata alegerii politice imediate referitoare la guvernul CITU. Probabilitatea ne arata cum nici un partid politic nu se poate impotrivi nominalizarii unui guvern functional sprijinit in ultima instanta de intreg spectrul politic . A continua exprimarea divergenta in spatiul public ca actiune mediatica de – CONTRA- intre partide poate duce la pierderi masive de voturi ,fie de o parte fie de alta, fie ca un intreg . Exista doua situatii – mari si late – .coranavirusul fie se opreste o data cu incalzirea vremii ,fie nu se opreste si trece in alt registru numit pandemie si daca -doamne fereste – se agraveaza lucrurile , parlamentul nu mai poate fi intrunit ceea ce reduce decizia doar in mina guvernului investit probabil miine . .Cred ca cea mai importanta actiune imediata este crearea unei legislatii pentru situatii de acest fel ,legislatie ce ar trebui sa usureze substantial -DECIZIA POLITICA-..

  5. „Nu dl. Orban și nu componenții guvernului domniei-sale au făcut agenda zilei. Ci doamna Firea și domnii Ciolacu și Arafat.”

    Asta arată, pe de o parte, inabilitatea altor politicieni de a comunica, iar, pe de altă parte, faptul că presa din România este în integralitatea ei un instrument de manipulare a cetățenilor, aflat la dispoziția guvernării cleptocratice.

    Iar citatul de mai sus confirmă, de asemenea, opinia pe care am exprimat-o în repetate rânduri, că forța de manipulare a mass-media este imensă.

  6. daca si cu parca…

    Daca vom avea un nou guvern…
    Daca vom avea alegeri locale si alti noi alesi…
    Daca vom avea si alti parlamentari – a wonderful dream!!!!-

    Atunci parca Romania poate capata un alt chip, o alta infatisare si atunci si Presu de serviciu poate spune STOP – RELUAM de la CAPAT.

    cheiele sunt in mainele noastre desi o parte le-am dat partidelor politice, dar jocul final este tot la mana omul simplu…

    Stiu ca se poate!
    JOC FINAL

  7. Doamne,ce-mi plac mie criticii !

    Ce placut e sa stai pe margine si sa te stropsesti la altii. Sunt convins ca pentru un critic adevarat poti sa fii si Arhanghelul Mihail,nu doar un polician roman,ca tot gaseste el ceva care sa te puna intro lumina macar mai intunecata daca nu chiar mai mult de atat.
    O fi si asta o modalitate de a lua,chipurile, parte la viata societatii .

    E bine sa nu uitam totusi ca viata nu e doar o piesa de teatru,lucrurile sunt mult mai complicate,implicatiile sunt mult mai adanci si din acest motiv trebuie folosit cu multa atentie bisturiul ascutit al criticii.

    Critica de dragul criticii e doar un exemplu de ASA NU.

    PS.

    O critica justificata si continua ar trebui sa se indrepte catre sistemul educational care i-a produs pe cei care evolueaza azi pe toate scenele,nu doar cea politica,din Romania.

    In rest sa auzim de bine,asta poate prin 2050.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro