duminică, mai 19, 2024

Filme suprarealiste cu PNL și președintele Iohannis

“PNL a pierdut azi alegerile. PNL iese din istorie. Urât, mizer, iresponsabil”. Acestea sunt cuvintele pe care le-am scris ieri la cald, cu revoltă și cu furie pe o rețea socială.
Am făcut-o de îndată ce am aflat că premierul desemnat, dl. Florin Cîțu, și-a depus mandatul. Și aceasta cu doar zece minute înainte ca Parlamentul României să înceapă ședința de plen în cursul căreia era aproape sigur că guvernul Cîțu ar fi obținut votul de învestitură.
Încerc acum, scriind aceste rânduri, să îmi regăsesc calmul, să îmi pun ordine în gânduri și să refac cât mai corect posibil filmul zilei de ieri. În prima parte a respectivei zile, a intervenit anunțul în conformitate cu care CCR a respins ca neconstituțională OUG referitoare la alegeri anticipate. A fost momentul în care s-a spulberat irevocabil până și ultima iluzie, atât a PNL cât și a președintelui Klaus Iohannis, insul care se identifică cu arhitectul principal al haosului politic în care este tot mai puternic aruncată țara, că ar mai fi posibile alegerile anticipate.
Au urmat alte două anunțuri-cheie. Cel al liberalilor, făcut de dl. Florin Roman care la ora aceea nici nu știa în ce penibil va urma să plonjeze, și cel al UDMR, prin glasul președintelui său, dl. Kelemen Hunor, care susțineau ferm că vor vota guvernul Cîțu. Cum atât de capricioșii parlamentari ai USR cât și cei ai PMP, care e clar că ascultă în continuare ceea ce le cere dl. Traian Băsescu, au anunțat încă cu o zi înainte că își vor da votul în favoarea învestirii noului Executiv, cum nu era deloc exclus nici faptul ca vreo câțiva pesediști să simuleze că au greșit urnele ori să îl înfrunte pe dl. Ciolacu, devenise limpede cu mult înainte de ora 16 că dl. Cîțu avea deja în buzunar mandatul de premier.
Abia atunci a intervenit lovitura de teatru. De teatru politic prost, de bâlci. Dl. Cîțu a aruncat ștergarul, a abandonat laș, așa cum face o marionetă politică, un politician de bâlci sau de câlți, iar bietul domn Florin Roman, șeful grupului parlamentar al liberalilor, a înghițit partinic rușinea de a se face de râsul lumii, încercând să explice inexplicabilul. Dl. Roman a repetat mecanic povestea cu comandantul care nu părăsește corabia. Poveste care în gura domniei-sale suna precum basmul cu cocoșul roșu. Sincer, m-a cuprins o tristețe imensă văzând la ce cazne l-au condamnat pe dl Roman croitorii cei mari din PNL. Adică dl. Orban, doamna Raluca Turcan, probabil președintele Iohannis însuși în chip de mare tartor trimițându-l la înaintare pe sărmanul ins în cauză. Ca să debiteze ceva, o Halima, o minciunică prin care, poate-poate, va reuși să-i mai păcălească o dată pe români. Că doar-doar aceștia nu vor înțelege că dl. Klaus Werner Iohannis, dl. Ludovic Orban și alte câteva mărimi liberale își bat joc de ei. Și nu oricum. Mitocănește, porcește, inadmisibil.
Filmul din spatele celui istorisit mai sus mi se pare a fi fost următorul. Dl. Cîțu a fost desemnat premier la plezneală. Contându-se pe faptul că respectivul alter-ego al lui George Demetru Ladima este puternic antipatizat de PSD, dar și de alte forțe politice. Dl. Klaus Werner Iohannis a mângâiat orgoliul rănit al d-lui Orban, cerându-i să se sacrifice preț de câteva zile. Adică să accepte umilința de a nu fi el premierul desemnat. Până ce va trece gloria falsă a d-lui Cîțu.
Coronavirusul a stricat planul inițial. În noile condiții, țara avea și are nevoie de un guvern stabil, nici un partid politic responsabil nu ar fi putut lăsa să continue criza care a început odată cu moțiunea de cenzură reușită a PSD, fără a-și asuma costuri electorale. Dl. Orban nu a putut admite un astfel de afront. Domnul Orban miroase deja a cadavru politic, de ins ucis de orgoliu. Cum să îi fie lui furat postul, spulberat visul de primadonă jalnică (am scris despre aceasta în comentariul publicat miercuri), cum să fie dl. Cîțu acela care să anunțe victorie după victorie în lupta guvernului PNL cu coronavirusul? Președintele Iohannis pare să-i fi acceptat jocul căci este absolut imposibil ca dl. Florin Cîțu să fi comis actul sinucigaș politic de a renunța la mandatul din buzunar, fără să aibă binecuvântarea Cotroceniului.
Nu știu dacă dl. Florin Vasile Cîțu a cedat din prima, dacă a făcut-o de bună voie, dacă a opus o minimă rezistență, dacă are totuși o minimă doză de onoare sau este doar nu un om de partid, așa cum se autocaracterizează, ci o cârpă, în cel mai bun caz o mobilă ce poate fi mutată dintr-un loc în altul. Știu doar că cei care se află azi în fruntea țării ne supun pe toți românii unei imense bătăi de joc. Care indubitabil este pe placul PSD. Dl. Marcel Ciolacu, președintele interimar al partidului, nu a făcut nici cel mai mic efort de a-și ascunde satisfacția pentru nefăcuta d-lui Cîțu, acum în chip de țap ispășitor. Finanțistul cu studii în străinătate le-a băgat pesediștilor în tolbă voturi. Le-a pregătit viitorul succes electoral. S-a dovedit astfel adevărul zicerii pe care o invocam acum câteva zile: PSD și PNL, aceeași mizerie.
Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors.ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

13 COMENTARII

  1. D-l Cîțu, cel putin are o solutie alternativa. Dumnealui, ca meserias isi poate continua cariera fara sa mai apara in fata noastra, dar d-l Orban cum isi va mai reface imaginea?
    Pentru 6 uni de mandat de prim ministru a facut o pirueta care nu-i va fi iertata vreodata de niste evenuali parteneri seriosi; doar PSD ii va mai cere sprijin politic, din cand in cand, ca sa se poata pensiona in liniste deja prea-uzatul Tariceanu.
    Guvernul „fara puteri depline” ar fi putut sa gestioneze criza coronavirus la fel de bine ca si un guvern chipurile „cu puteri depline” dar in realitate la fel de ne-sustinut de parlament.
    Ureaza sa vedem acum daca un guvern Orban va trece, asa cum ar fi trecut, dupa toate prezicerile (eu nu am aceasta convingere in ciuda declaratiilor de dinainte, NU STIM ce s-ar fi intamplat), guvernul Cîțu.
    Din pacate „criza coronavirus” pentru politicieni este doar un pretext pentru declaratii sforaitoare. Ce se va face va fi doar rezultatul unor activitati desfasurate de oameni asa cum sunt, iar decidentii politici sunt departe de a inspira incredere ca ceea ce decid este cel mai bun lucru.

    • @M. M. : > … presedintele se identifică cu arhitectul principal al haosului politic în care este tot mai > puternic aruncată ţara … Tara a fost aruncata in haos de psd si de actuala CCR. Presedintele incearca, in limitele constitutiei, sa salveze tara din ghearele mafiei psd. Prioritatea o reprezinta acum schimbarea structurii parlamentului si a CCR. Foarte bine ca presedintele incearca dizolvarea parlamentului si alegeri generale anticipate. Este o procedura legala, prevazuta de constitutie. Cu actualul parlament si cu actuala CCR nu se poate face nimic. Mafia instalata de psd in toate sectoarele, continua sa-si faca de cap. Justitia nu functioneaza. Pintea si Beuran au scapat de masurile preventive. Toate procesele marilor corupti si marilor infractori, care au devalizat tara, sunt tergiversate la nesfarsit. Acum, judecatorii corupti, care oricum acordau termene la intervale foarte mari, au gasit un motiv sa-si suspende activitatea. Cu parlament si cu guvern, chiar interimar, tara poate fi condusa, iar criza sanitara poate fi gestionata. Masurile pe care le-ar fi luat un guvern cu puteri depline (guvern care va fi instalat oricum cu doua zile mai tarziu) ar fi fost blocate de parlamentul dominat de mafia psd si de CCR, aflata in slujba aceluiasi psd. Pentru a gestiona criza este nevoie de bani. Bani nu pot fi adusi la buget decat desfiintand salariile si pensiile nesimtite ale parlamentarilor si ale altor categorii (Curtea de Conturi, ASF etc) desfiintand indemnizatiile falsilor revolutionari, desfiintand indemnizatiile falsilor academicieni, de la falsele academii, desfiintant Institutul Tapului Levantin, desfiintand subventiile acordate partidelor si confiscand integral averile marilor corupti si marilor infractori, care au devalizat tara. Aceste masuri ar fi blocate imediat de acest parlament si de aceasta Curte Constitutionala. De aceea, singura solutie adevarata este dizolvarea parlamentului borfasilor, revocarea si arestarea judecatorilor corupti de la CCR, de la ICCJ, de la CSM, de la Curtile de Apel si de la Judecatorii si declansarea de alegeri generale anticipate. Pana atunci tara poate fi condusa foarte bine prin decrete ale guvernului si ale presedintelui. P. S. : Cam asa a procedat Tom Gorman, in timpul semifinalei din 1972, de la Turneul Masters, împotriva lui Stan Smith de la Barcelona. Gorman s-a prefacut ca s-a accidentat la spate în timpul meciului, si, cu toate ca avea minge de meci, la 7–6, 6–7, 7–5, 5–4 40–30 a abandonat. Știind că, dacă va câștiga meciul, nu il va putea invinge pe Ilie Năstase in finala, el i-a spus arbitrului că nu poate continua și s-a retras. Aceasta i-a permis lui Smith să joace în finală, unde a fost invins de Năstase în cinci seturi.

  2. Tot ceea ce se intimpla trebuie privit ca un intreg . Ne aflam in fata a doua evenimente majore ,primul numit coronavirus , iar cel de al doilea numit decizie CCR. PNL si presedintele ,dealtfel ca si o mare majoritate a cetatenilor , au dorit si alegeri anticipate si alegeri locale in doua tururi de scrutin . Dincolo de reactia de nemultumire imediata a celor (foarte multi la numar )ce au crezut indubitabil in realizarea celor doua deziderate popular – majoritare si dupa dusul rece ce ne-a fost administrat de cele doua evenimente numite mai sus , nu putem decit sa incercam sa intelegem si sa privim rational viitorul . Coronavirusul ne pune in situatia de a accepta cu totii notiunea de unitate , de conlucrare in vederea depasirii acestei nefericite situatii , fara exacerbare a jocului politic , fara contre in spatiul public , fara manipulare media , fara ..fara … si iar fara .Revenind la situatia politica (pare un pic cusuta cu ata alba ) , cele doua decizii ale CCR au modificat radical intelegerea (unii dintre noi inteleg ce se intimpla )si posibilitatea de obtinere a alegerilor anticipate si a celor locale in diua tururi si ne intorc pe noi toti cu luni in urma in momentul initial al caderii guvernului Dancila . Desigur deciziile CCR nu sunt discutabile ci doar aplicabile . Totusi ceea ce a dus la existenta acestor decizii , este pentru mine o mare dilema , ce fara sa vreau imi arata in subconstient o anume forma de manipulare . Daca exprimarile publice ce au condus la posibilitatea emiterii acestei prime decizii a CCR, ce inlatura major posibilitatea efectuarii de alegeri anticipate , nu ar fi existat ,ma intreb ce altceva ar fi putut produce acelasi lucru . Oricum ar fi aceasta decizia a scos din joc guvernul CITU, alegerile anticipate nu mai sunt de actualitate (nu mai pot fi facute decit cu un consens unanim parlamentar )cele locale in doua tururi si prelungirea la trei zile a alegerilor in diaspora si votul oriunde te-ai afla nu mai sunt posibile. Este adevarat ca suntem o republica semi prezidentiala(toate deciziile CCR ne arata asta ) in care parlamentul are puterea deplina ,nici presedintele nici guvernul nu pot face decit ceea ce parlamentul decide, totusi forma prin care ne-a fost adusa la cunostiinta decizia ce undeva in substrat se bazeaza pe o ipoteza nu pe un fapt deja efectuat , ne face sa ne gindim de doua ori atunci cind dorim sa intelegem adevarul . Peste toate acestea apar si doua luari de pozitie din cadrul CCR ce nu confirma decizia finala ,(este un aspect care trebuie discutat in viitor si reinterpretat )contradictie ce ridica semne de intrebare in mintea celor ce citesc textul final si care nu face decit sa induca o dilema juridica . La acest nivel al cunoasterii (evidenta ne arata stiinta celor din CCR )poate ar fi mai rational o incercare de unanimitate decizionala (pina la urma este vorba de un text juridic ce nu trebuie sa ne arate vreo urma de indoiala ).Deja presedintele a trecut cu eleganta peste impotrvirea parlamentara totala referitoare la cele doua actiuni ce au reprezentat o dorinta a cetenilor si a presedintelui , a inteles ca nimeni nu doreste desfasurarea alegerilor locale in doua tururi si nici pe cele parlamentare anticipate (la un moment dat ne va aduce aminte de aceasta impotrivire ) si fortat de nefericita raspindire a epidemiei de coronavirus exculde prin declaratiile politice nevoia de impotrivire(una contra celeilalte ) a tuturor fortelor politice, obligat fiind de situatie sa desemneze un candidat de forta credibil ca premier desemnat (acceptat de toata clasa politica , o sa vedem cine este persoana ) Curind vom sti care este drumul de urmat si cine este noul premier desemnat (poate un guvern tehnocrat , poate unul de forta dar ce va dovedi o majoritate ). Este insa exclus sa decida un premier reprezentat doar de o forta politica minoritara (nu ii mai permite asta decizia CCR si epidemia).Nu putem totusi anticipa decizia presedintelui ,dar este obligat de situatie sa decida existenta unui guvern acceptat mai de toata lumea . Sa asteptam si sa vedem cine este acel guvern .Exista si posibilitatea declararii unei stari de urgenta unde guvernul si presedintele au un cuvint greu de spus ,parlamentul fiind auto desfiintat de epidemie .

    • „somnul ratiunii naste monstrii”

      Cu tristete (si nedumerire) constat ca interesul personal si partizanatul de partid induce automat sindromul rupturii (totale) de realitate.
      Am tot respectul pentru institutiile de stat la orice nivel (chiar daca sunt populate, vremelnic, asa cum sunt), DAR intr-o vreme de criza (si nu numai) avem nevoie de decizii competente, (ACUM) NU de discursuri si reactii intarziate.
      Cum poti sa debitezi aberatii cronice si sa faci jocuri de imagine (ACUM)?
      Celelalte natiuni se mobilizeaza impotriva urgiei contemporane , „de la mic la mare” si merg in logica normala a lucrurilor.
      La noi (ACUM) se nominalizeaza in pozitie decizionala de maxima responsabilitate o persoana demisa recent de Parlament si autoizolata in carantina!!!!
      NU ESTE PROBLEMA PARTIDELOR sau a demnitarilor indiferent de rang, este problema noastra de supravietuire (si din pacate nu e o figura de stil)!

      Poate este necesar sa le amintim celor (elegant exprimat) rupti de realitatea concreta ca:

      Romania ca si celelalte tari din lume este afectata (ACUM) de un virus devastator, iar ambitiile/proiectele politice de partid sau personale NU sunt solutii sau vaccin!

    • Coronavirusul a transformat, a modificat, jocul politic (atit cit a mai ramas din el ).Premierul desemnat CITU si-a depus mandatul intelegind ca nu poate face fata noii situatii de criza majora ce ne asteapta (nu avea nici forta necesara ,nici sprijinul necesar , nici curajul de a porni pe acest drum . De aici incolo lucrurile s-au clarificat . Nici un partid nu a venit inainte de consultari sa desemneze public (atentie nu cindva , ci inainte de tele consultare)un candidat si atunci presedintele nu avea ca solutie decit reconfirmarea in functie a celui ce deja detine interimar portofoliul . In fapt Orban doar primeste noi competente si este vizibil acceptat de toti ,din motive diferite . De la investire incolo , Orban devine cel mai puternic om din Romania iar daca coronavirusul nu produce pagube majore va fi acceptat de toata lumea ,inclusiv de cei ce azi il contesta . Presedintele Iohannis a reusit cu greu sa mentina un echilibru in societate, evident nemultumit de ceea ce s-a intimplat ,dar toate s au intimplat independent de vointa lui .

  3. Desemnat dl Orban… Își depune mandatul,..

    Desemnat dl Cîțu… Își depune mandatul…

    Desemnat iarăși dl Orban… Ce se va întâmpla? Ne putem așteprta să-și depună iar mandatul?

    Parcă este un „deja vu”…

    Am mai văzut filmul ăsta la alegerile locale la Primăria Capitalei în 2016.
    Ce va urma? Un nou aranjament pentru ca PSD să câștige alegerile locale și generale?

    Habar n-am, dar după cum mass-media colaborează cu cleptocrația, există o mare probabilitate ca grupul securisto-comunist care a capturat statu după 1989 să rămână la putere.

    Nu avem doar un stat captiv, ci suntem o națiune eșuată.

    • Dupa cum au declarat Dan Barna si Catalin Drula, la „consultari” Presedintelui i s-a prezentat si o alta propunere, din parte USR (Dacian Ciolos).
      Totusi Presedintele a preferat sa-l aleaga pe L. Orban si chiar a declarat ca a avut doar o singura propuere in persoana lui L. Orban.

      • „Presedintelui i s-a prezentat si o alta propunere, din parte USR (Dacian Ciolos).”

        Cred că dl Cioloș face forte bine ceea ce face acum, acolo unde este.

        Un guvern Cioloș ar fi fost extrem de atacabil pentru că în memoria cetățenilor a rămas perioada „guvernului tehnocrat”, denigrat deopotrivă de PNL-iști și PSD-iști la vremea respectivă. Asta, în vreme ce era ghidonat de vice-priminiștrii Borc și Dîncu și era amenințat permanent cu demiterea.

        Pentru cleptocrație ar fi fost un cadou.

  4. Pentru mine cea mai mare enigma este decizia CCR, care anuleaza o prevedere constitutionala, anume alegerile anticipate. Pentru ca e imposibila unanimitatea politica parlamentara pentru declansarea alegerilor anticipate (solicitata prin decizia CCR), asadar un parlament odata ales ramane acolo pe toata perioada legislaturii, fara posibilitatea dizolvarii. Ce se intampla, insa, daca nimeni nu doreste sa guverneze sau daca nu se poate forma o majoritate parlamentara? Ce s-ar intampla, de pilda, daca liberalii ar renunta sa mai guverneze in absenta unei sustineri parlamentare reale (asa cum e cazul acum)? PSD-ul a declarat ca nu face propuneri de premier, desi au provocat caderea guvernului Orban si are, poate, posibilitatea formarii unei majoritati parlamentare. Decizia CCR stipuleaza, de fapt, ca exista posibilitatea guvernarii minoritare nelimitate, ba chiar obligatia unei astfel de guvernari, pentru guvernul care a fost demis prin motiune de cenzura daca nimeni altcineva nu doreste sa guverneze! Halal democratie parlamentara, zau asa!

    • @PAFI

      Canada in prezent are un guvern minoritar (Trudeau – Liberal). In trecut a mai avut si alte guverne minoritare (in trecutul recent: Harper – Conservator).

      Dupa standardele dvs. se pare ca aceasta tara nu-i democratie (si-i membru NATO si in grupul celor 7) ori Romania este standardul international dupa care trebuie sa se alinieze toate tarile ca sa fie considerate democratie.

  5. Tot respectul, domnule Morariu, pentru ca aveti bunul-simt de a spune lucrurilor pe nume si pentru curajul de a folosi exact cuvintele potrivite pentru a-i descrie pe „eroii” acestei batjocuri nationale.

  6. Felicitari dle P.M. Ludovic Orban .Asadar de maine veti redeveni prim minisru cu puteri depline si veti guverna Romania pana la viitoarele alegeri parlamentare. Sper ca pana acum mai toti sa fi inteles sensul mutarii de ieri a dlui Catu in formatia celor trei care au stiut-o(s-a observat ca Rares Bogdan nu a stiut-o si nefiind el dat afara de inteligenta dintr-o casa poate prea spatioasa pentru el si-a dat in petec) .Daca sunt multi care s-au dat deja in stamba de ieri pana azi este o chestiune personala legata tot de datul afara mai sus referit si este problema lor  

    • „Daca sunt multi care s-au dat deja in stamba de ieri pana azi este o chestiune personala legata tot de datul afara mai sus referit si este problema lor”

      Da, dar revenirea PSD în preferințele electoratului este problema societății române, prin urmare, inclusiv a mea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro