duminică, mai 19, 2024

Realitate și interese

Președintele Klaus Iohannis urmează să emită un decret care să prevadă prelungirea stării de urgență cu încă o lună. Constituția îi dă dreptul să o facă.
Președintele își motivează decizia prin faptul că primejdia pandemiei nu a trecut încă. Din contră. Vârful de sarcină al acesteia este așteptat îndată după Paștele ortodox. Afirmația îi este susținută atât de profesorii Alexandru Rafila și Adrian Streinu-Cercel cât și de secretarul de Stat, dr. Raed Arafat. Dl. Iohannis a precizat că este nevoie de menținerea tuturor măsurilor, că e pe mai departe nevoie de distanțare socială, că nu a venit încă vremea relaxării.
Sunt convins că atunci când a spus toate acestea, dl. președinte a luat în calcul și toate costurile pe care le presupune prelungirea stării de urgență. Mulți, foarte mulți oameni care nu merg la muncă, prelungirea șomajului tehnic, școli și universități pe mai departe închise care, e adevărat, fac lecții și cursuri on line, numai că aceste forme de învățământ au limitele lor, starea de disconfort a populației căreia i se cere să stea mai mult în casă.
Legea fundamentală a țării îi dă dreptul Președintelui României să prelungească starea de urgență. Atâta doar că Decretul trebuie să dobândească asentimentul Parlamentului. Aflu că unele partide cu reprezentare parlamentară au început deja să anunțe că își vor condiționa votul. Le cer guvernanților să spună clar ce au de gând să facă. Cum îi vor ajuta pe mai departe pe cei pe care starea de urgență, cu toate consecințele ei, îi pune în dificultate.
Teoretic, respectivele partide au dreptate. Guvernul nu a strălucit la capitolul comunicare cu Opoziția. Cât despre colaborare- ce să mai vorbim ? Pe de altă parte, nici Opoziția nu a dat dovadă de responsabilitate. A votat în devălmășie, iresponsabil, tot felul de legi a căror punere în aplicare impune costuri insuportabile. Situația economică a țării nu este comparabilă cu aceea a țărilor occidentale. Ce își permit ele, nu își poate îngădui România. În plus, firesc ar fi ca Opoziția să dea dovadă de responsabilitate și să nu promită pomeni electorale pe care Puterea să nu le poate pună în aplicare. Opoziția știe ea foarte bine ce face. Deschide baierele pungii, numai că nu ea o administrează și, în plus, punga e goală. În primul rând, din cauza ei, a Opoziției. Care și-a făcut de cap pe vremea când era la putere. PSD, Pro România, ALDE sunt deja cu gândul la alegeri . Se gândesc, plănuiesc cum vor folosi împotriva PNL faptul că guvernul condus de dl.Orban nu va putea pune în aplicare nici măcar jumătate din ce votează ea într-o veselie iresponsabilă. Acum se dedă unui șantaj jalnic, iresponsabil, dar care prezintă riscul de a fi cu mare priză la marele public.
Odată trecută criza medicală, economiștii avertizează că va veni criza economică. Cu ea va trebuie să lupte PNL. Cu ea se va confrunta guvernul Orban. Iminența crizei economice este o realitate și, după cum lesne se poate observa, țările occidentale adoptă deja măsuri în consecință. Cheamă oamenii la muncă. Oare guvernul Orban nu ar putea face același lucru, nu ar putea identifica alternative luând, în același timp, toate măsurile posibile de precauție ? Iată, ministrul Virgil Popescu a anunțat că economia României s-a contractat deja cu 30%. Îngrijorător, nu ?

Nu sunt economist de profesie. Dar am tot auzit, chiar până la suprasaturație, că creșterea economică cu care s-a tot lăudat România s-a bazat pe creșterea consumului . Mai este, în noile condiții, creșterea consumului o soluție? Dacă da, cum ar putea consumul să crească dacă marile magazine sunt în marea lor majoritate închise? Intrăm organizat, stăm frumușel la coadă în fața hypermarketurilor. Nu am putea face același lucru și în cazul librăriilor, de pildă? A altor magazine. Nu se impune păstrarea puterii de cumpărare a românilor? Guvernul Orban ar trebui să se consulte cu economiști serioși, din mediile independente, nu doar cu dl. Florin Vasile Cîțu, cu figura lui tristă de George Demetru Ladima, și cu ‘’viteaza” doamnă Violeta Alexandru dacă șomajul tehnic este cu adevărat o soluție. Asistăm în ultimele zile la creșterea lui artificială. Se invocă solidaritatea. Iar în numele ei , bugetarii trebuie să stea, pe rând, jumătate de lună acasă. Pot instituțiile Statului să funcționeze și fără atâta funcționărime ? Dacă da, ce are de gând să facă în mod concret guvernul Orban ? Deocamdată a luat doar măsuri populiste, de imagine, cu caracter electoral. Dă satisfacție celor formați la școala de gândire a lui Traian Băsescu. Mimează. Joacă, de fapt, povestea cu moartea caprei vecinului. Se anunță curbe de sacrificiu și din partea guvernanților. A aleșilor neamului. Aplauze, ovații ! Parcă îl și văd pe dl. Robert Turcescu strâmtorat din cale afară. Completând îngrijorat declarația de avere și de interese. Numai că doamna Violeta Alexandru care parcă e un fel de Don Rodrigo în fustă, înainte ca celebrul personaj cornellian să devină Cid, declară senină că nu știe și nici nu a știut vreodată câți bugetari sunt cu adevărat în România. Nu a avut timp să afle ? De ce ? E mai preocupată de scrisul pe facebook, de comunicarea programului ei de lucru și de aparițiile televizate ?
Am pus aceste întrebări cu bună credință. Știind că nu e tocmai ușor de luat o decizie în privința decretării și a aprobării parlamentare a stării de urgență. Dar sperând că ea va fi luată în urma unei judecăți responsabile. Nepoliticianiste. În interesul țării. În interesul nostru.
Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors.ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

7 COMENTARII

  1. Franța prelungește restricțile din cauza pandemiei până la 11 Mai a spus E. Macron la TV în fața francezilor. Italia prelungește restricțile din cauza pandemiei până la 3 Mai.
    Austria reduce restricțile din cauza pandemiei treptat. Spania reduce restricțile din cauza pandemiei treptat.
    Situatia gravă din cauza pandemiei Covid-19 la NY/SUA și în UK sunt avertismente care nu pot fi trecute cu vederea.
    Situația e diferită în UE și pe glob. Coreea de Sud a trecut bine prin criza creată de pandemia cu virusul sars-cov-2. Decizile se iau de fiecare stat „național” în parte.
    Pandemia se poate stopa cu un vacin-injecție. Nu știm când. Nu știe nimeni când va fi acest moment și cum va fi atunci situația în fiecare regiune a globului.

  2. Pentru clasa politica de la guvernare ori din opozitie interesele lor sunt mai presus de orice realitate. Insasi continutul ordonantelor militare au texte ce nu corespund cu realitatea. De o singura declaratie era nevoie pentru toata perioada de urgenta, nu de nu stiu cate, spatiul public este cel din jurul public nu al locuintei caci multi stau la bloc, timpul de deplasare de trei ore, nu de doua, pentru cei in etate, cand in fata ai coada de 4-5 persoane, iar de acasa pana la o farmacie faci cinsprezece minute, pe jos, doar dus, uneori si mai mult. Apoi marile magazine de cartier, ar fi trebuit sa detina un geam mare batant, pentru aerisire, cand totul este inchis si nu se ventileaza aerul, si intra mereu oameni. Apoi se cere strazile spalate, doar cele mari se stropesc, si numai carosabilul si nici vorba de trotuare pe unde merg oamenii. Amenzile prea mari si date unele aiurea. Pe tineri cine ii amndeaza ca cumpara in intervaul alocat celor in etate sau pe cei care au plecat din zone de risc la cules de sparnghel, pe managerii de spital care nu avut echipamentele necesare..Apoi armata in loc sa stea cu arma in taburi, mai bine in piete, unde sa intre 20-30 persoane, ca in pietele medii si mari si nu sa le inchida. La noi este multa superficialitate si nepasare, incompetenta dar imbracate in imagoni si cuvinte pompoase. Pana la realitatea din teren este cale lunga. Iar toti demnitarii din parlament, pana la ministrii si cei din conducerile cons jud si prefecturi nu au aratat o solidaritate materiala si umana. Cate pachete pentru saraci a distribuit un prefect sau presedinte de cons.jud cu mana si masina lui?!!

  3. “ Guvernul Orban ar trebui să se consulte cu economiști serioși, din mediile independente, nu doar cu dl. Florin Vasile Cîțu, cu figura lui tristă de George Demetru Ladima (s.n.) , și cu ‘’viteaza” doamnă Violeta Alexandru dacă șomajul tehnic este cu adevărat o soluție.”
    “ Numai că doamna Violeta Alexandru care parcă e un fel de Don Rodrigo în fustă(s.n.) , înainte ca celebrul personaj cornellian să devină Cid, declară senină că nu știe și nici nu a știut vreodată câți bugetari sunt cu adevărat în România. Nu a avut timp să afle ? De ce ? E mai preocupată de scrisul pe facebook, de comunicarea programului ei de lucru și de aparițiile televizate ?
    Am pus aceste întrebări cu bună credință.”

    Inca un articol despre “starea natiunii” in care in loc de argumente autorul prin sofisme abile care ii ofera un credit in alb ( “ nu sunt economist” ), ne ofera doar opinii si pareri personale , aprecieri si stichetari amuzante care inclina mai degraba catre “argumentum ad hominem”.
    Pe de alta parte, buna credinta nu este suficienta , mai este nevoie si de altceva. Acel “ Don Rodrigo in fusta” a spus un lucru foarte important care a scapat atentiei autorului pentru ca aici vorbim despre grajdurile lui Augias care sunt necuratate de 30 de ani si acest lucru nu poate fi imputat doar ultimului venit :

    “ Sunt legi de schimbat (s.n.) . Mai este şi o schimbare de mentalitate. România nu ştie, cu certitudine, cine e angajat (s.n.) şi mai ales câte persoane plătim din bani publici(s.n.). Trebuie muncit şi pus la punct un unic punct – sursă pentru toate datele despre forţa de muncă din România.”

    In plus, dupa o traditie deja constituita , autorul ( sau moderatorii ? ) publica foarte tarziu comentariile primite la un articol in asa fel incat apare un articol nou inainte sa fie publicate toate comentariile de la articolul precedent (ex : http://www.contributors.ro/editorial/pe-cand-e-programata-arderea-pe-rug-a-d-lui-vladimir-tismaneanu/)

  4. „Afirmația îi este susținută atât de…”

    Numele „somităților” care urmează mă fac ca, atunci când le aud la TV, să schimb postul.

    Ieșirea din criză, complicată în formă, este simplă în fond. „Relaxarea cantitativă” – în sens wernerian – este însoțită de împrumuturi și sprijinită cu ajutorul [financiar al] UE.

    De data aceasta, probabil, nu vom mai vedea în România măriri de taxe.

    Dar, asta nu înseamnă nici că e bine, nici că este rău.

    Spre exemplu, o inflație mare, pe vremea d-lui F Georgescu, nu ne-a fost de ajutor decât spre „democratizarea” sărăciei. În schimb, un acord cu FMI ar impune reforme economice.

    Așadar, este mai important ce anume se face cu banii, decât de unde vin ei. Spre exemplu, împrumuturile ar putea fi utilizate pentru investiții, generând valoare adăugată și multiplicându-se. Sau, ar putea fi cheltuiți pentru cvadruplarea pensiilor și alocațiilor, după cum cere PSD.

    Altfel spus, e musai să fim obligați de FMI (sau alții) să facem reformele economice (peronal bugetar, pensii speciale, alocari bugetare spre investiții în sectoare strategice-infractructură etc), ori le putem face de bună voie?!

    Prin urmare, în acest context, singura chestiune care se pune cu privire la criză – dar nu numai, căci este o problemă fundamentală de 30 de ani, a unei economii oligarhice, într-un stat captiv, care e România – este: are oare guvernul acesta capacitatea de a înfăptui reformele economice necesare?

    Or, eu am mari îndoieli în această privință.

  5. Situatia la zi ne impune – vrem nu vrem – prelungirea prin decret prezidential a starii de urgenta .Totul trebuie privit ca un intreg ce cuprinde toate statele membre UE. Tinind cont ca 80% din comertul romanesc este facut cu tari UE ,este evident ca nu putem porni economia la turatie maxima avind si riscul de reactivare a pandemiei . Trebuie sa avem rabdare . Presedintele va cere acordul parlamentului care va vota pozitiv aceasta solicitare . Nu exista motive , altele decit imaginea politica a unor partide , de a nu vota decretul . PNL , ca partid unic ce si-a asumat guvernarea cu multa vreme in urma este in fapt unicul responsabil al gestionarii tuturor momentelor legate de efectele pandemiei . Scrisoarea partial semnata ,in ultimile minute USR si PMP nu au mai semnat ,este tirziu adusa in fata publicului ,iar solicitarile majoritatii parlamentare adresate guvernului minoritar trebuiau facute inca de la inceputuri cu citeva luni in urma . Parlamentul va vota cererea presedintelui de prelungire ,orisice nonvot aduce guvernul PNL in postura de a demisiona , nemaiputind sa isi puna in practica viziunea guvernamentala . Nu cred ca majoritatea parlamentara va putea prelua guvernarea in conditiile actuale . Economic vorbind ,deja FMI a anuntat distribuirea de mari sume de bani in ajutorul tarilor sarace , deja banca Centrala Europeana si sefa UE au anuntat la fel . Fonduri uriase sunt puse la dispozitia tuturor in incercarea de a face fata efectelor coronavirusului . Cindva , in tinerete tatal meu imi spunea -vrei sa iti cumperi o masina eu iti dau jumate si pune si tu restul – Cam asa se intimpla lucrurile si acum . O parte din sume se dau cu titlu nerambursabil sau de ajutorare si o parte vor fi imprumutati de catre state cu dobinda mica platibila in timp . Virusul va uni intreaga omenire si cei care inca incearca sa se protejeze de unii singuri fara ajutorul tuturor vor ajunge in- sapa de lemn-(o expresie de mult apusa ca folosire )
    In fapt nici macar problema economica nu este inca dezastruoasa , ne intorcem putin in timp la nivel de PIB, dar sumele deja repartizate in bugetul de stat ,cele micsorate cu 30 de procente ,vor fi altfel realocate si unele prevederi anterioare epidemiei vor disparea in favoarea altor prioritati . Deja nevoia de digitalizare creste peste tot in lume , cercurile ce nu acceptau asta la nivel de angajati ai statului nu se mai pot impotrivi , infractionalitatea economica si stradala scade , traficul de droguri si distributia lui la fel . Multe se vor schimba in viata noastra incepind cu legaturile umane ce tin de apropierea fizica pina la nevoia de socializare in mari colectivitati create -ad hoc – meciuri de fotbal sau alte forme de intreceri sportive , cinematografe , piete aglomerate , teatre , concerte in aer liber ,mari adunari bisericesti . Mai degraba toate acestea si poate si altele vor face parte din – mediul virtual – ce va creste in importanta . Vom plati daca vrem sa vedem acasa toate aceste facilitati nou create .

  6. Pe nedrept ati luat-o in gripa pe Dna ministru Alexandru, nu scapati nici un prilej s-o incondeiati.
    Mie mi se pare competenta si eficace, nu face treaba de mantuiala. Si nu trebuie sa se prezinte ca la teatru sa placa tuturor criticilor.

  7. Putem accepta cu totii o reducere a nivelului de trai desi alde puscariabili nu vor simti nimic in vilele lori cu gradini si garduri de 3 metri. Prin puscariabi indic pe cei care azi in opinia mea ar trebui sa intre in puscarie penruca noi cei care in 89 o puteam poate face nu i-am bagat pe viata(ca sa nu-i spanzuram ca pe Saddam) pe cei cateva mii de varfuri ale dictaturii mafiei comuniste caci asa a fost mereu comunismul nu doar o religie contra naturii ci si o mafie cu o omerta proprie, care varfuri sub obladuirea calda a lui Ion Iliescu au puit cu supramasura (termenul au puit este metaforic) si cu Dragnea si alti ticalosi in frunte au dorit sa ne ia total si din nou in stapanire.
    Cred ca daca astia nu-si baga mintea de frica in cap pentruca dl Catu i-a avertizat cat se poate de direct nuindu-i aseara la Digi criminali pe Ponta, Tariceanu si marioneta psdist -omar -haisamista de la Buzau, recte Ciolacu se vor duce acolo unde trebuia sa-i punem noi in 89 pe tatucii lor intru crima si spirit.
    Sper sa apara si asta caci are doar date reale si chiar daca nu va impartasesc opinia fata de Catu si vom vedea cine are dreptate .
    Probabil ca eu ca deobicei. smile

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro