duminică, mai 19, 2024

Ministerul Adevărului

Decretul prezidențial care prelungește cu încă 30 de zile starea de urgență în România înăsprește anumite reguli.Presupune chiar o anume sporire a ponderii prezenței forțelor de ordine în viața noastră de zi cu zi. Au dobândit atribuții suplimentare angajații Ministerului Apărării Naționale.
E dincolo de orice îndoială că Decretul în chestiune nu aduce relaxarea pe care ne-o dorim cu toții.
Motivul? Epidemiologii ne spun că următoarele două săptămâni vor aduce cu ele încercări majore. Poate și o creștere a cazurilor de îmbolnăvire cu COVID-19.
Sincer să fiu, nu cred în bazaconia lansată de așa-zisul savant belgian, zicere în conformitate cu care noi, românii, am avea o genă altfel. Care ne-ar ajuta să fim ceva mai rezistenți la infecție. Mai urmează doar să reauzim povestea cu „suntem urmași de daci și de romani”. Cum-necum, la noi s-au luat măsuri, fie și cu oarecare întârziere, cum tot repetă fostul președinte Traian Băsescu, cel care nu pierde nici o ocazie de a se afla în treabă. Autoritățile au izbutit să impună și să mențină o oarecare disciplină în rândurile populației. Ceea ce nu înseamnă că nu s-au înregistrat și cazuri, și situații aberante, de domeniul suspectului și al penalului, că unii factori de decizie nu și-au făcut așa cum trebuia datoria, că s-ar cuveni lămurite „afaceri’’ de genul parlamentarului PNL de la Constanța care s-a însănătoșit ca prin minune după ce fiica lui ne anunța că respectivul a ajuns la Reanimare sau a militarului care i-a îmbolnăvit pe medicii de la Spitalul Gerota. Ca să nu mai vorbesc despre afacerea “Gheorghe Flutur” sau despre “operațiunea Sparanghelul “ pe care unii deja o prezintă ca fiind similară nelămuritei „afaceri” Țigareta. Afacere despre care eu nu am tăcut așa cum mincinos susține în Cotidianul un purtător de geantă al strungarului cu liceul seral la bază Nistorescu, cel care a plâns din ordinul lui Ceaușescu la mormântul lui Khomeyni. Am făcut-o în articolul Greșeala de la Cluj, publicat la data de 10 aprilie pe contributors.ro. Numai că, așa după cum știm încă din Harap Alb, de Omul Spân și de Omul Roș trebuie să te ferești. Spânul de la Cotidianul nu știe decât să arunce cu venin. Și cu prostii, și cu minciuni mari cât casa.
Admit și că președintele Klaus Iohannis nu e, nici pe departe, cel mai bun expert la capitolul Comunicare publică. Nu are suficientă charismă, se abate arareori de la textul scris, este dependent de prompter, arareori știe să își personalizeze discursul. Nu pot să nu observ cât e de mare distanța între felul în care și-a rostit discursul președintele francez Emmanuel Macron și cel în care s-a consumat apariția publică de marțea trecută a omologului său român.
Însă de aici și până  la ideea că dl. Iohannis acționează de parcă s-ar pregăti de introducerea dictaturii personale, că măsurile anunțate marți ar semăna teribil cu cele impuse de repauzatul întru Diavol Nicolae Ceaușescu în decembrie 1989 la Timișoara, că Armata ar avea menirea să înspăimânte și să descurajeze populația care ar putea să se revolte e o distanță imensă. Lucrul acesta, inducerea neîncrederii și a panicii, îl fac zilnic televiziunile arondate PSD și complicilor politici ai acestuia. Să le mai reamintim numele mizer? O facem. România tv și Antena 3. Plus gazete de tipul Cotidianul și Evenimentul zilei¸ agenția de presă Mediafax a hoțomanului Adrian Sîrbu, gazetari de genul unor Cornel Nistorescu sau Ion Cristoiu.
Iată, de pildă, dl. Cristoiu, în anumite cercuri cunoscut și sub numele de Coroiu, a uitat că are 72 de ani și că s-ar cuveni să-ți cruțe sănătatea, așa că marțea trecută a avut o apariție alarmantă în compania revenantului Marius Tucă. Pe urmă a apărut și la România tv, și la Antena 3 și a mai scris și o compunere șchiopătândă pentru cristoiublog și Evenimentul zilei.
Ideea a fost peste tot aceeași. Istoria se repetă. Lucrurile stau precum în decembrie 1989 la Timișoara. Nu mai rămâne decât să fie reînviați generalii Gușă, Milea, Chițac, Victor Atanasie Stănculescu. Cel supranumit “marele Jack” face exact ceea ce știe.” Nu precupețește nici un efort“, cum se spunea pe vremuri, spre a răstălmăci spusele președintelui Klaus Iohannis.
Sunt mai mult ca sigur că Ion Cristoiu a primit în guvernul fantomă al PSD postul de ‘’ministru al Adevărului’’. Râmâne să îi dea și fomistului Ion Spânu un os de ros.
Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors.ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

10 COMENTARII

  1. Îmi pare rău să văd că nu întotdeauna „confrații din presă” găsesc cele mai elegante cuvinte pentru a și le adresa unii altora.

    În ceea ce privește deciziile și acțiunile autorităților, după cum am mai spus, nu forma, nu modul în care sunt comunicate cetățenilor, este problematic, ci fondul lor, caracterul lor cotradictoriu și disprețul față de normele existente.

    Din această pricină, da, caracterul lor esdte dictatorial.

    • @Constantin- priviti puțin cifrele, înainte de a emite păreri asupra caracterului dictatorial al măsurilor luate de autoritățile noastre. Olanda-17 milioane de locuitori, aprox. 28.000 de cazuri, 3000 morți, Belgia, 34.000 cazuri, 4400 morți. Ambele țări cu o abordare inițial mai relaxată, urmată de impunere întârziată a masurilor de carantină.
      Lăsând la o parte deficientele de comunicare, stângăciile în acționare, inconștiență unora din focarele binecunoscute Suceava, Hunedoara, … putem spune cinstit că cel puțin 3000 de români sunt azi în viața pentru că KWJ, Orban, Arafat, Vela!?, BOR !? au acționat cum au acționat.
      Adevărul adevărat este că pe fruntea noastră scria Lombardia. La câți compatrioți aveam la munca in cele doua țări puternic afectate Italia și Spania, la valurile de deplasări așteptate de Paște,la nivelul de educație a celor care alcătuiesc grosul românilor care bântuie Europa, la indisciplina noastră cronica și la lipsa de respect pentru reguli și proceduri, la situația din sistemul de sănătate, mă și mir că stăm atât de bine.
      Se vehiculează o droaie de penibilități în spațiul comentatorilor, majoritatea fara a reuși să se decupleze de la micile (marile) lor războaie personale cu Merkel, UE, China, Trump, încălzirea globală, ecologismul,… însă trebuie înțeles că peste toate planează frica de moarte. Chiar și cei care au fost Tarzani la inceput, în fața realității incep sa se ferească de contaminare, conștient sau inconștient, sa se spele mai des pe maini, sa evite contactele, sa- si igienizeze ambalajele, alimentele, etc… Nu rata de infectare este cea care a dus la scăderea numărului de cazuri, cu toate corecțiile aplicate cifrele vehiculate după testarea anticorpilor în diverse grupuri de populație se limitează la vreo 15%, ci reacția oamenilor în fața realității, a morților, a imaginilor din spitale, a faptului că regiuni hiperdezvoltate ca Lombardia, Londra și New York plătesc un preț imens pentru abordarea relaxată și întârziată a acestui virus. În contrast avem și reversul, state disciplinate, testări în masă, reacție rapida, spitale pregatite, respectul autorităților față de experți,
      respectul populației față de autorități, victimee puține. Spre disperarea unora se numesc Coreea de Sud, Japonia, Germania, Austria.
      Sunt chiar uimit și de reacția noastra, a romanilor, nu m-am așteptat să fm chiar atât de responsabili. Poate a rămas numai gura de noi, poate ne-am mai maturizat fara sa ne dam seama. Daca trecem și de aceste sărbători cu bine, fara închinări și pupat icoanele și moaștele, fara vizite la rude și prieteni, fara dezmăț alimentar și nu vom avea peste 2 săptămâni o creștere a numărului de bolnavi, chiar va fi o chestie tare neașteptată.

      • @Ioan _ „Daca trecem și de aceste sărbători cu bine, fara închinări și pupat icoanele și moaștele, fara vizite la rude și prieteni, fara dezmăț alimentar…”

        Înțeleg că există conaționali care cu asta au rămas după „molimă”, cu frica de indigestie și repulsia față de moaște. O.K. dacă „priviți puțin” comentariile mele anterioare, mă scutiți să repet unele argumente, în cazul în care ele sunt mai puțin cunoscute.

        Eu, unul, nu știu ca statele menționate de dumneavoastră să se fi suspendat din CEDO în această perioadă. https://www.hotnews.ro/stiri-esential-23742330-judecatorul-danilet-prin-derogarea-aplicaraea-cedo-romania-sustrage-orice-forma-ocrotire-drepturilor-sau-raspundere-ulterioara-pentru-incalcarea-lor.htm

        Apoi, conform OUG1/1999 și Constituției României, „când atribuţii ale administraţiei publice centrale de specialitate şi ale administraţiei publice locale trec în competenţa autorităţilor militare”, ordonanțele militare pot fi adoptate de o structură militară în perioada stării de urgență, ori de asediu. Doar că teama că la conducerea statului s-ar putea afla cu adevărat autoritățile militare face ca armata să fie subordonată d-lui Marcel Vela, devenit prin abilitarea de a emite ordonanțe militare al doilea om în stat.

        În contextul prezentat, nimeni nu a explicat până acum ce se întâmplă dacă bravii militari români echipați cu armament de război, care patrulează în autotransportoare blindate, cu pistoalele mitralieră la piept, prin centrul Capitalei, împușcă vreun bătrân care nu are declarația completată corect și nu are nici ce mânca, precum în Agusan del Norte, spre exemplu, pentru că soldații asta sunt antrenați să facă, să ucidă: https://time.com/5820620/maria-ressa-coronavirus-democracy/?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+time%2Fideas+%28TIME+Ideas%29

        • Constantin- citesc aproape toate comentariile , inclusiv ale dvs. si nu inteleg de unde acest interes subit al unora de a se lega de armata noastra si de a presupune aprioric, ca este capabila de tot felul de acte abominabile. Recent Harald isi exprima temerea ca soldatii ne vor viola femeile, fiicele, tu presupui ca vor impusca batrani pentru ca ai gasit tu nu stiu unde un articol care il citeaza pe gura-mare ala al Filipinelor, Duterte, care ar fi spus sa fie impuscati cei care nu respecta carantina. Las la o parte ca Duterte este cunoscut pentru derapajele sale de limbaj, dar de acolo pana la a acuza armata romana de intentii violente ascunse este cale lunga si necesita o doza de deranjament la mansarda. Asta in cazul in care nu ati preluat stafeta de la Harald, cel aflat intr-o faza de refacere a imaginii cu „povesti cu pesti” pe la articolul domnului Cranganu. Cel mai bine ar fi sa asteptati prima intrare in forta a soldatilor nostri in oameni nevinovati si abia dupa aia sa izbucniti. Am vazut mizeriile unei parti din conducerea jandarmeriei in 10 August 2018 si am vazut si reactia violenta a opiniei publice care a maturat PSD-ul la alegeri. Atunci au fost interese majore, clare, in joc, Dragnea&co impotriva Romaniei. Armata asta a noastra are asa un „low-profile”, zboara ‘under the radar”, ca nici nu stim cine o conduce si ce interese ar avea sa ne incalce libertatile. Povestea ca soldatii nostri sunt antrenati sa ucida iarasi este o exagerare grosolana, in realitate sunt antrenati sa foloseasca tehnica din dotare. N-am auzit de excese, violuri, torturi, etc… ale soldatilor romani imopotriva populatiei civile din Afganistan, Irak, Kosovo si pe unde au mai fost, dar sunt o multime de mentiuni in presa despre soldati americani decompensati care au omorat de placere in diversele teatre de razboi si si-au violat colegele. Nu mai discutam despre comportamentul Armatei Rosii din anii de sfarsit ai razboiului al doilea mondial. Armata noasta este scoasa pe strazi ca la parada, sa vada lumea ca este chestiune serioasa, politistii romani si-au pierdut de mult autoritatea in fata populatiei si cred ca fara jandarmerie si armata sunt total insuficienti ca sa impuna masurile de carantina. Degeaba agitati spectrul pierderii libertatilor personale, pericolul nu vine de la Armata Romana, ci de la aplicatiile de mobil cu care suntem indemnati sa ne dotam si de la cei care vor administra datele culese de acestia.
          Pragmatic vorbind, actuala situatie foloseste de minune unora sa mai marcheze niste afaceri profitabile fara licitatii, sa-si mai angajeze niste clientela fara concurs, dar asta este, important este ca per ansamblu suntem bine iar excesele trebuiesc descoperite si infierate public, pentru ca mai mult nu avem ce face.
          PS- chestiunea cu dezmatul alimentar este legata de faptul ca sansa maxima de a te infecta cu coronavirus in Romaia este sa te duci la spital cu alte afectiuni care nu sunt urgente, indigestiile dupa post fiind la ordinea zilei in Romania. Daca nu vom avea indigestii dupa aceste sarbatori, va fi un alt semn de maturizare si civilizare a romanilor.

          • @Ioan _ „citesc aproape toate comentariile, inclusiv ale dvs…”

            Mesajul comentariului meu era altul, iar a zăbovi asupra armatei ne depărtează de subiectul articolului la care comentăm. În fine…

            Cu permisiunea d-lui Mircea Morariu…

            Vă mulțumesc pentru atenția pe care o acordați textelor mele. Dacă ar fi cu puțin mai multă, ați observa lesne că ele sunt favorabile armatei. Pentru ușurința înțelegerii, permiteți-mi, vă rog, să punctez, precum în „regulamentele militare”:

            1) militarii sunt antrenați în întreaga lume să ucidă, pentru că asta este meseria lor – plantarea panseluțelor este de competența horticultorilor și a minerilor din București;

            2) emiterea ordonanțelor militare ar fi fost de competența Șefului Marelui Stat Major, în calitate de comandant al structurii militare care ar fi condus România în perioada stării de asediu, urgență, război (nu cum se petrece acum, cu subordonarea armatei civilului Marcel Vela);

            3) articolele pentru care am postat link-urile se referă la încălcarea libertăților cetățenești, inclusiv în țara noastră (în fine, sesizată și de Avocatul Poporului din România), cu exemplul uciderii de către soldați a unui fermier în vârstă de 63 de ani care nu purta mască de protecție sanitară;

            4) militarii nu aveau ce căuta în administrarea ordinii publice, atât timp cât poliția și jandarmeria (care asta au în competență, inclusiv pe durata stării de urgență) NU au semnalat situații pe care nu le-au putut gestiona – și în NICI UN CAZ nu aveau ce căuta pe străzi cu armament de război, atât timp cât nu există un conflict armat.

            P.S. Discuțiile pe care le aveți cu alți colegi comentatori nu mă preocupă, așa cum este puțin probabil să preocupe și pe ceilalți cititori care accesează această platformă.

            • @Constantin – nu acord foarte mare atenție textelor dvs., deși le citesc, iar inflamarea dvs. și devierea de la subiect nu va sporește greutatea și validitatea argumentelor. Dvs. sunteți cel care a adus armata in discuție, nu eu, și așa ne-am cam îndepărtat de subiectul inițial al primului dvs. comentariu și anume caracterul presupus dictatorial al acțiunilor administrației romane. Replica mea a fost că rezultatele acestor acțiuni ( rata mica de imbolnaviri și numărul mic de morți) ne-ar putea face mai toleranți fata de stângăciile comunicatorilor principali. În aceste momente orice acțiune este mai bună decât inacțiunea iar ajustarea din mers nu mi se pare o crima capitala, pentru că nu avem pandemii în fiecare an că să știm exact cum trebuie sa actionam.
              Fiți serios, Vela, Arafat și Louie au fata de dictatori? Acum să mă leg de Arafat că are fetișuri cu uniformele de când a înființat SMURD-ul și că s-a autointitulat comandantul acțiunii? Vela e de sacrificiu acolo, daca lucrurile vor lua o întorsătură neplăcută, va fi sacrificat cu speranța ca populația să-l uite până la alegeri, cine-i Vela ăla, de la ce partid? La fel și Arafat, cel transpartinic de la Smurd și DSU. Trebuie sa recunosc că uneori am senzația de mise-en-scène, de incercare de a spori autoritatea și a sublinia gravitatea situației ( care chiar este gravă!!!) prin folosirea unor denumiri pompoase, ordonanțe la miez de noapte, apelarea la armata , s.a.m.d… Revin la latura practica, daca toate acestea ajuta la menținerea ordinii, haideți să nu le căutăm nod in papura înainte de a avea elemente clare că ni se pregătește ceva de durata, de a vedea acțiuni sistematice de limitare a libertăților noastre fundamentale pe termen lung. Cam ca la vecinii unguri. Acolo da, este un derapaj democratic evident, la noi nu.
              Pentru că totuși ar fi fost penibil sa contestați rezultatele din teren, nesperat de bune, ale acțiunilor guvernanților noștri, ați ales sa pomeniți armata, scoasă pe străzi cu tehnica de lupta care va zgârie pe retina. Doar nu v-ați imaginat că vor veni pe jos, sau calare, cu flori în mână ( sau cu lumina și prescura cu vin, că tot suntem înainte de Paști), în uniformă de paradă. Prin Cluj nici nu i-am văzut pe militari, dar e drept că nici nu am mai trecut prin centru de când cu carantina.
              Încă nu mi-ați dat un exemplu concret de acțiune disproporționată a militarilor noștri de pe străzi. Știți dvs. ce ordine au ? Poate i-au scos sa ajute persoanele în vârstă să treacă strada. Deocamdată ii vad in peisaj, la tv, știu că sunt acolo, dar n-am auzit de vreo acțiune concretă a lor. Da, poliția și jandarmeria au aplicat amenzi, armata ba. Am uitat că au pus totuși ordine în câteva spitale în care situația a fost scăpată de sub control.
              Sunt mai îngrijorat de diversele matrapazlâcuri fara licitații și fără concursuri, tipice românești, care se fac la adăpostul stării de urgență, decât de „derapajele” autoritariste imaginare semnalate de dvs. Pastrati-va indignarea pentru când va va trebui cu adevarat.

  2. Actiunile de preventie trebuiau luate oricum. Dar maniera in care s-a facut si mijloacele de aplicare sunt discutabile. Apoi unele masuri sunt birocratice si punitive in exces. Un singur ex: declaratie de deplasare, semnata si completata pe fata, cu prima data se deplasare in afara casei, cu semnatura. Apoi oe verso, de la 1 la N, trecute in ordine, toate datele calendaristice de deplasare, cu semnatura proprie, de la 1 la N. Si trebuiau trecute mai multe actiuni de bifat, cel putin 6-7. Cine are cate o foaie pt. fiecare deplasare ?!! Astfel, daca iesi de 3 ori pe saptamna in o luna trebuiesc 12 hartii. Apoi marita, deplasarea intre 11-14, pentru ca daca faci 2-3, drumuri, bancomat, plafar magazin, aprozar, ziare nu ajunge. Cu regret, dar avem guvernanti fara logica si departe de realitate, traiesc in bula lor de averi si avantaje, fara coloana vertebrala, odata zic da si apoi nu. Despre ziaristi nici nu are rost sa va bateti capul, multi fac politica a celor cei ii platesc, si joaca dupa cum li se cere.

  3. Intrucat Paștele este colea va propun să remarcăm UN LUCRU BUN petrecut miercuri ,
    după ce Presedintele a dat de înțeles și apoi a zis-o cu toată gura că dezavueaza documentul
    încheiat între Ministerul de Interne și BOR.
    Se crease o situatie delicata – ce se intampla cu acel document ?
    Traian Basescu a slobozit ca un adevarat europarlamentar, elită a țării și a Europei, un Marș, Vela” Auzind asta , Emil BOC – țuști a ieșit ca pe vremuri cand sustinea bazaconia băsescă cu PARLAMENT UNICAMERAL, după ce el însusi isi daduse un doctorat romanesc cu tema SUPERIORITATEA BICAMERALISMULUI – a iesit deci ca un vesnic mercenar jurist al cauzelor mizerabile ca sa argumenteze de ce nu produce efecte .
    Gruparea ateist – științifica numita USR a reactionat violent pe tema ” Giordano Bruno , Inchiziția bla bla Statul Roman e rudă cu prima cățelușă plecata în Cosmos , adica e LAIC , iar până cand cand vor pune ei mâna pe CCR pentru a -i schimba numele în QQRău ca să smulgă crucea din pliscul acvilei de pe stema , măcar pe ministrul Vela sa-l demita ca obscurantist care vinde poporului opiul religiei în locul marijuanei agreate de Unchiul lor, George din America.
    Ce mai – totul convergea spre acutizarea conflictului – asa incat cineva sa inceapa să întrebe , în sfarșit, și cu voce tare , daca nu cumva este cam nepotrivit ca într-o chestie atat de intim – ortodoxa să se auda atat de strident mai cu seama voci lutherane, catolice , adventist – gâdiene sau fără de Dumnezeu ?
    Ziua s-a incheiat insa cu apariția domnului Vela care a anunțat ca actul nu este ANULAT cum si-ar fi dorit doamna Pruna (ma refer la cea mica de la USR, ce mare de la Bruxelles nu prticipat la acest confict) deci actul nu a fost ANULAT , nici DENUNȚAT nici alta chestie care sa sune violent , ci a fost MODIFICAT.
    Intre noi fie vorba modificarea respetiva este o adevarat ANULARE dar au și cuvintele puterea lor.
    In speța e clar că BOR și mai ales Patriarhul Daniel (căruia Vela i-a multumit) au accepta sa gireze aceasta ultima mascaradă probabil si pentru a-l menaja pe ministrul care fusese bine intenționat dar și ca sa impiedice dezvoltarea conflictului.
    Este de bănuit ca si domnul Iohannis a acceptat aceasta forma de compromis – deci cinste si Domniei sale.
    PS. Miercuri , intre orele 21 – 22 , domnul ministru al Adevarului menționat în articol a participat, in direct / on line , la TVR la emisiunea lui Cristache. In același interval orar omul a aparut tot on line preț de vreo 30 de minute și la emisiunea lui Ciutacu de la RTV .Cristoiu avea deschise doua linii de comunicare și vorbea si colo și colo (am ramas cu senzatia ca a existat un grafic pe minute de partajare a valoroasi lui prezențe) Daca ziceti ca are 72 de ani – aceasta este o buna dovada ca își gestioneaza excelent afacerile – și ca inchiderea in casa a persoanelor peste 65 este o lta bazconie sinistra.

    după ce toata di

  4. Momentul adevarului este inca departe . Nu putem sti cum va evolua aceasta pandemie .Nu avem nici vaccin ,nici tratament, ce ar putea cumva stopa efectele virusului . Omenirea nu este inca in masura sa dea un raspuns categoric acestor necunoscute . In aceasta situatie institutiile statului au un rol de miximizare a posibilelor situatii haotice ce ar putea zdruncina tara . Armata , adusa in prim planul atentei noastre , devine un factor de stabilitate . Guvernul gestioneaza relativ bine aceasta criza chiar daca exista si unele intreruperi in modalitatea de exprimare a unor ministri . Motivatia din spatele unor declaratii este doar banuita si nu cunoscuta cu exactitate . Biserica ,prin vocea conducatorului ei a acceptat toate masurile propuse si impuse de guvern ,chiar daca cite o voce rasleata incearca inca sa mai schimbe cite ceva .Premierul ramane evaziv-indoielnic in prezentarea cursiva a evenimentelor politice si a masurilor luate ,dar este foarte prezent in exprimarea modalitatilor prezente si viitoare in ceea ce priveste relansarea economiei. Presedintele , ca factor de stabilitate manifesta seriozitate atit in prezentarea efectelor pandemiei cit si in apelul facut tuturor cetatenilor de respectare a regulilor impuse prin ordonantele militare . De altfel apelul facut de presedinte priveste si mediul politic romanesc ,atit cit a mai ramas din el (lumea in acest moment de pauza isi modifica evident alegerile politice )si cere partidelor neimplicare in lupta politica si abtinere in a declansa atacuri politicianiste . Partidele ,partial isi micsoreaza discursul bazat pe contre , dar incearca inca prin metode ce tin mai degraba de actiuni politice in media , sa isi protejeze sustinatorii prin declaratii ce urmaresc doar latura sensibila a celor atasati unor partide si mai putin unor idei doctrinare . Cu toate acestea un fapt ramane ca realitate evidenta si anume unicitatea asumarii de catre PNL a guvernarii tarii (dincolo de greselile inerente aparute ).Asteptam cu totii trecerea perioadei de prelungire (care ar putea fi micsorata daca situatia o permite ) si reluarea vechilor obiceiuri atit de dragi noua .

  5. Pentru mai mult adevar recomand din Libertatea, de azi, articolul” Roman intors din Suedia,, ce descrie situatia de la Nadlac. De mult nu ni se pune adevarul, si pana nu o sa invatam sa fim onesti cu noi si cu altii, nimic nu va merge cum trebuie in tara

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro