duminică, mai 19, 2024

Presa premium și crescătoriile de câini

Dacă trecem peste faptul că se folosește de o problemă cu adevărat serioasă- falimentul iminent al presei din România, indiferent că este vorba despre ziarele care încă mai apar în ediții print ori numai în versiune online, de radiouri sau de televiziuni- spre a-și mai regla o dată conturile cu inamicii proprii- Dan Andronic are, în linii mari, dreptate în ceea ce scrie în editorialul publicat luni, 10 aprilie în Evenimentul zilei.
Situația disperată de acum a multor publicații care nu mai apar fie deoarece nu mai pot fi vândute fiindcă au fost închise din motive de pandemie chioșcurile ori pentru că nu se mai pot susține din publicitatea din ce în ce mai puțină nu se va rezolva odată cu ridicarea stării de urgență. Nici pe departe nu vom asista la o reîntoarcere grabnică a cumpărătorilor, inutil să visăm că redacțiile vor fi asaltate de cei ce doresc să le vândă publicitate. Agenții economici își vor reveni cu dificultate din criză, oamenii de abia întorși din împovărătoarea perioadă de șomaj tehnic își vor cumpăni mult mai serios bănuții. Vor avea de plătit ratele restante la bănci, un dar otrăvit al guvernului, sau eventualele facturi amânate. Acestea vor fi plăți prioritare. Vor fi ele amânate alte investiții mult mai importante, vitale, nu numai lectura în print a presei cotidiene. Mulți dintre cumpărătorii de odinioară ai ziarelor și revistelor se recrutau din rândul bugetarilor pe care și Evenimentul zilei îi voia obligatoriu trimiși în șomaj tehnic, așa ca să moară și capra vecinului, invocând complet aiurea , precum premierul Ludovic Orban, de altminteri, cuvântul solidaritate.
Sincer să fiu nu știu cum ar putea Statul să ajute la salvarea presei. Să ne întoarcem la publicitatea direcționată, la comenzile de stat, așa cum erau ele pe vremea guvernării Adrian Năstase? Va sări precum balaurul rănit fostul mentor al d-lui Andronic, azi repudiatul Ion Cristoiu, care o tot ține langa cu presa miluită. De unde să ia banii guvernanții și pentru asta, adică pentru salvarea presei, când de abia vor avea, dacă vor avea, resurse spre a menține pe linia de plutire Statul.
Deocamdată, doamna Violeta Alexandru, ministrul Muncii, promite că la 1 septembrie pensiile vor fi totuși mărite cu procentul fanatsmagoric anunțat în legea scornită de mintea Olguței. Aceasta în vreme ce inși cu scaun la cap, economiști adevărați nu cei făcuți pe puncte avertizaseră când nici nu ne gândeam la efectele devastatoare ale pandemiei că o astfel de mărire este de-a dreptul sinucigașă pentru economie și pentru generațiile ce vin. Numai că pensionarii sunt mulți, votează, iar de voturile lor au nevoie liberalii despre care ni se spune că s-ar afla în cădere liberă în opțiunile electoratului. Votează și învățătorii și profesorii și, firește, și ei așteaptă să le crească salariile tot de la 1 septembrie. Că doar și lor le-au promis doamna Olguța și PSD lapte și miere. După părerea mea, eu însumi profesor, ar fi onest ca Sindicatele din învățământ să vină ele însele cu propunerea amânării acestei noi creșteri de salarii. Cunoscându-i însă pe lideri tare mă îndoiesc că vor face asta.
Are dreptate dl. Dan Andronic atunci când scrie că românii vor presă premium, însă nu sunt dispuși să plătească pentru asta costuri din aceeași categorie. Ce facem însă atunci când vedem că imediat sub editorialul d-lui Dan Andronic se lăfăie cel al d-lui Adrian Pătrușcă cu dezgustătorul titlu Lătratul lui Iohannis și rănile lui Iisus și însemnările d-lui Mirel Curea, grațios intitulate Balele otrăvite ale turbaților pandemiei?
Nu putem decât să ne gândim la faptul că, prin preajma Evenimentului zilei se află o crescătorie de câini. Devenită loc de creație și sursă de inspirație pentru cei ce scriu la sus-numita publicație.

Distribuie acest articol

7 COMENTARII

  1. „o problemă cu adevărat serioasă- falimentul iminent al presei din România…”

    Nici vorbă!

    Presa din România câștigă la greu bani din publictate făcută de instituțiile publice, pa bani publici (adic, inclusiv ai mei).

    Spre exemplu, Primăria Generală a Capitalei ne comunică de mai multe ori pe zi la TV că autobuzele – peruzele din Turcia, cumpărate printr-un contract mult discutat, prea puțin cercetat, sunt minunate.

    PSD și d-na Fifi vor fi realeși cu succes [inclusiv] pe banii mei! Din care o parte, desigur, sunt dirijați de cleptocrație către mass-media. Nici vorbă de faliment! Instrumentele de manipulare, adică presa românească, prosperă!

  2. De foarte multi ani, si inainte de 1990 dar mai ales dupa citeam 2-3 ziare, si acum in sistem on line. Degradarea morala si eliminarea meritocratiei se vede si in felul de a face jurnalism. Merg pe linia vulgaritatii si a manipularii ieftine si sunt departe de marii ziaristi ai lumii. Apoi se complac in repondenti la cele scrise care scriu si mai scabros, si nu taie acele comentarii. Multi deservesc partide si politicieni pentru a avea un loc mai in fata si bani mai multi. Majoritatea ziaristilor de azi sunt oglinda fidela a societatii in care traim. Cei mai seriosi nu mai sunt invitati nici in tv., decat foarte rar.

  3. Pina la urma esenta economiei de piata asta este . Trebuie sa ne obisnuim cu ea . Virusul cel ucigas (se pare ca deja exista noi teorii ce ne arata un nou tratament propus de niste medici italieni pe baza de anticoagulante si antibiotic ) face ca cei atasati statului , ca modalitate de finantare a propriilor afaceri ,sa fie cei mai loviti (economic_) .Ziarele tiparite si abonamentele , afacerile comerciale provenite din restaurante sau alte forme de productie alimentara ce furnizau mincare pentru cei ce lucrau in institutiile de stat , miscarea angajatilor prin diverse forme hoteliere ce asigurau si transportul prin firme specializate catre aceste destinatii (o cheltuiala de multe ori nonnecesara ), si multe altele pot falimenta jucatori economicidaca nu se redeschid aceste functionalitati . Referitor la pensiile crescute artificial prin lege de vechea guvernare ,ele nu pot fi eliminate de guvernarea PNL. Nici politic, nici social ,acest lucru nu poate fi facut .Tot ceea ce se poate face este concomitenta unor alte masuri de felul impozitarea pensiilor speciale , reducerea aparatului de stat ca numar de persoane , impozitarea activelor de peste un milion de euro ,adica marile averi sa aiba un regim distinct de impozitare ,privatizarea (vinzarea unor active statale neperformante si producatare de beneficii doar unora in defavoarea altora ) , concomitent cu marirea in etape a pensiilor ca cerinta guvernamentala ceruta tuturor pensionarilor .Doar asa pensionarii pot accepta o etapizare a masurii de marire a pensiilor ,altfel totul se transforma in haos .

  4. Marirea pensiilor va duce cu siguramta la cresterea inflatiei daca nu cheltuiala nu se va finanta din bani eurpopeni nerambursabili sau prin imprumuturi la care vom plati dublu sau triplu dar esalonat in tmp. Arma sau poate scutul sarcului ca sa nu fie izbit de buzdugan drept in varful capului. smile

  5. De ce nu spuneti nimci de Draknea???

    „oamenii de abia întorși din împovărătoarea perioadă de șomaj tehnic își vor cumpăni mult mai serios bănuții. Vor avea de plătit ratele restante la bănci,”

    Asta este valabilnuai in vechile paradigme, care nu se mai aplica!

    In realitate, Ciolannis va fi demis, iar noul Presedinte, Draknea (care va prezida alatrui de cea mai tanara Prima Doamna din istoria tarii) va iesit pe sticla cu declaratii.
    Exact precum ceausescu a iertat datoriile CAP-urilor (nu va mai amintiti?), daddy va sice in fata Natiunii: „Se iarta toate datoriile la banci, chiriiili si plata facturilor la utilitati!”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro